ARIA - ex BBI Centar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

zzzzz

#1 ARIA - ex BBI Centar

Post by zzzzz »

U funkciji je nova stranica BBI Centra. Pozitivno sam iznanadjen izgledom projekta s obzirom kakve nakarade se grade u posljednje vrijeme.

Image

http://www.bbi-centar.ba/
biscanka84

Post by biscanka84 »

hoce li BBI biti prva islamska banka u BIH ili se vakufska racuna kao islamska? ja se nesto ne razumijem u ovo :roll:
fczeljo

Post by fczeljo »

biscanka84 wrote:hoce li BBI biti prva islamska banka u BIH ili se vakufska racuna kao islamska? ja se nesto ne razumijem u ovo :roll:
vakufska "se ne racuna" kao islamska. islamske banke posluju bez kamata. a bbi nece biti prva islamska banka, ona ja to vec nekoliko godina. :-D
ja_sarajevo

Post by ja_sarajevo »

Sa BBI stranice

Image
Image
tecumseh

Post by tecumseh »

Izgleda pristojno.
Neelix

Post by Neelix »

banka ne moze poslovati "bez kamata" :-) ralika izmedju kamata koju daju na stednju i kamata na kredite je glavni izvor prihoda banke :D ah jos se sjecam :D
sabanss

Post by sabanss »

Neelix wrote:banka ne moze poslovati "bez kamata" :-) ralika izmedju kamata koju daju na stednju i kamata na kredite je glavni izvor prihoda banke :D ah jos se sjecam :D
Nije, ti si vehabija :) Tako su mene nazvali kada sam rekao da je svejedno sto to oni zovu trgovina umjesto kamata. Meni je isto, uzmem X, vratim X+Y. Zvali Y kamata ili trgovina, ja ga moram vratiti.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

sabanss wrote:
Neelix wrote:banka ne moze poslovati "bez kamata" :-) ralika izmedju kamata koju daju na stednju i kamata na kredite je glavni izvor prihoda banke :D ah jos se sjecam :D
Nije, ti si vehabija :) Tako su mene nazvali kada sam rekao da je svejedno sto to oni zovu trgovina umjesto kamata. Meni je isto, uzmem X, vratim X+Y. Zvali Y kamata ili trgovina, ja ga moram vratiti.
Slazem se. Dobio sam jos gori epitet kada sam to isto rekao...
fczeljo

Post by fczeljo »

sabanss wrote:
ja sam gore mislio "formalno bez kamata". ko bi radio dzaba?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

fczeljo wrote:
sabanss wrote:
ja sam gore mislio "formalno bez kamata". ko bi radio dzaba?
A sta znaci formalno bez kamata? :?

Fakat mi nije jasno, bez zelje da ulazim u raspravu o Islamu, hadisima, Aliji, Zlatku, Poslaniku itd.
zzzzz

Post by zzzzz »

Ovdje se radi o jednom od najjacih globalnih investitora i to je ono sto je najvaznije za BiH.
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Nije isto. Eh sad ne znam konkretno za BBI banku, ali u principu banka koja posluje islamski de facto a ne samo de jure mora da se odrekne kamata. Razlika je naravno ogromna, mozda najveca je ta sto zapravo i banka snosi dio (postojeceg) rizika. Ja nisam siguran da li su u BBI-u to do kraja ispostovali ili nisu.
Naravno da i ta banka od nečeg mora zivjeti, no zarada se ne zasniva na kamati, odnosno prihodu koje "stvara" vrijeme, nego najčešće o kupoprodaji: npr. hoces da kupis kucu, banka kupi kucu i onda je tebi (naravno sad uz proviziju - ne kamatu) proda. Razlika je to sto ako zakasnis ratu, ili ti se nesto desi u zakasnjenju (naravno detalji su dogovoreni i spomenuti) rate nece narasti i banka se nece sunovratiti na tebe da ti zivot istisne.
A ako se radi o nekom poslu, banka dijeli odredjeni rizik sa tobom. Problem u savremenim bankama je da samo one imaju sigurnu zaradu i nemaju nikakvog rizika a narodu i drzavama dusu istišću.

Meni je jos interesantiji princip islamskog osiguranja i dosta me zapravo čudi sto to jos niko nije pokreno kod nas (ja nemam para :D ) jer je tu glavna finta da, npr. kad osiguravas auto, ako ne napravis nikakav prekrsaj dio sredstava ti se vraca na kraju godine ili nekog perioda, nakon nekoliko takvih godina imas super neke povlastice, ulozena sredstva u neki projekat i sl...

Malo sam ovo uprostio, no htjedoh reci da to sve to nije sarena laza, gdje je razlika ime a na sustina, nego praktična stvar koja zapravo ima smisla..
eeeeeee

Post by eeeeeee »

Jos da nam vrate olimpijski znak koji je bio ispred "Sarajke" :roll: bilo bi ko lampa

Image
morti

Post by morti »

eeeeeee wrote:Jos da nam vrate olimpijski znak koji je bio ispred "Sarajke" :roll: bilo bi ko lampa

Image
Slažem se!!!
Ko kockice :D

Ma kako god, meni bi trg bio ljepši, al ko mene pita...
amrino

Post by amrino »

Izgleda fenomenalno. Posebno mi se svidja fontana i zelenilo- ovako isprojektirano bi se zaista moglo uklopiti u okolinu i osvjeziti grad. Zna li iko kada bi radovi trebali biti zavrseni?
zzzzz

Post by zzzzz »

Meni je pozitiva i unutrasnji izgled jer nisu isli na to da iskoriste sto vise prostora sto bi zatvorilo gornje spratove i time bi ispao kao i svi ostali bezvezni centri kojih ima na pretek.

Za vanjski izgled zasluzan je i Markovic, bivsi nacelnik opstine Centar. On nije dozvolio da se mijenjaju gabariti pa je ostalo dosta prostora ispred samog centra...tako smo ipak dobili jedan manji trg :)
debela

Post by debela »

taj trg tj. ovaj plato ispred zgrade me malo buni. na slikama djeluje siroko i prostrano. gdje onda namjeravaju ugurati zgradu? kad pogledam gradiliste izgleda mi kao da je kompletno namjenjeno samo za gradnju.
shin

Post by shin »

Meni malo baca na famozni bosmal.
zzzzz

Post by zzzzz »

debela wrote:taj trg tj. ovaj plato ispred zgrade me malo buni. na slikama djeluje siroko i prostrano. gdje onda namjeravaju ugurati zgradu? kad pogledam gradiliste izgleda mi kao da je kompletno namjenjeno samo za gradnju.
Ispod cijele povrsine ce biti podzemna garaza, mozda zato imas dojam da je sve namijenjeno za gradnju. Ja znam da nisu dobili dozvolu da izlaze iz gabarita stare Sarajke. Plato ce djelovati prostraniji nego prije jer se sve dovodi na isti nivo sa ulicom, sto prije nije bio slucaj.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Koliko li ce samo trebati dobrim Bosnjanima da umjesto pod centar pocnu parkirati auta na sami plato, trg, sta je vec...
debela

Post by debela »

valjda ce biti pametni pa postaviti one (kako se zovu :? ) metalne radi tog nepropisnog parkiranja.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

debela wrote:valjda ce biti pametni pa postaviti one (kako se zovu :? ) metalne radi tog nepropisnog parkiranja.
I ja se iskreno nadam, vjeruj da mi je to prvo palo na pamet kada sam uopste cuo da ce ostavljati bilo kakav slobodan prostor.
debela

Post by debela »

a kako se zovu oni metalni :?
zzzzz

Post by zzzzz »

Moze biti i drugih problema sa saobracajem, garaza ima priblizno 500 mjesta a ulaz i izlaz ce vjerovatno biti sa straznje strane. Mozete zamisliti kakve ce se guzve praviti u onoj ulici pored FISA (vazda sam bio tanak sa nazivima ulica) i onoj ulicici u koju se skrece s Obale, prema robnoj i Titovoj ulici.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

debela wrote:a kako se zovu oni metalni :?
Nemam pojma :? Oni-metalni-sto-izniknu-iz-zemlje-ko-gljive-poslje-kise :D
Post Reply