Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Trenutno radim na jednom projektu gdje bih trebao konsultovati domaću štampu koja je izlazila za vrijeme bivše Jugoslavije u periodu od kraja šezdesetih do 1992. god. (imam datume tako da neću gledati dan po dan ).
Prije svega tu je "Oslobođenje". Da li postoji elektronska ili mikrofilm arhiva u nekoj od biblioteka u Sarajevu ili se moram obratiti direktno "Oslobođenju"? Imaju li oni to u nekoj "nepapirnoj" formi?
Isto tako, koji izvori su relevantni za sportske vijesti a da su se ticali fudbala u bivšoj Jugoslaviji? Koje beogradske i zagrebačke novine su imale dopisnike iz BiH? I za njih stoji ovo pitanje o arhivama.
preporučila bih ti da se obratiš Mediacentru, Oslobođenje imaju čini mi se u elektronskom obliku, a oni imaju veliku arhivu novina, možda ti mogu pomoći i s drugim.
što se tiče RH, njih nije zahvatio ovakav oblik rata pa imaju sve svoje sačuvano, ako si u nekom ozbiljnijem projektu možeš se obratiti direktno njima. znam da je Dražen Lalić u svojim istraživanjima uvijek koristio arhivu Slobodne Dalmacije, a i Večernji list mora imati svoju arhivu. ništa te ne košta da im pošalješ e-mail.
a što se Srbije tiče probaj isto s Politikom, ona oduvijek izlazi.
koliko znam i gradske knjižnice moraju imati ovakvu arhivu, u sarajevu je to bila vijećnica ali nažalost nije više. u ZG i BG su takve knjižnice ostale u životu ali vjerujem da bi morao fizički otići i to pogledati.
aj samo javi gdje si šta pronašao i druge detalje, i sama se zanimam za sport odnosno pisane materijale o sportu tj nogometu pa da znam kakva je situacija kad zatreba novinska arhiva. baš me zanima kako će uspješan biti taj istraživački proces poznavajući brojne prepreke koje se postave u istraživanjima
U Arhivu FBiH imas dosta toga. Smjesteni su kod predsjednistva, ali nisam siguran da imaju stampu u elektronskom obliku. Nekad sam isao i ljudi su slikali stranicu po stranicu . Na njihovoj web stranici imas korisnih linkova http://www.arhivfbih.gov.ba/bh/index.ph ... Itemid=157
Trenutno radim na jednom projektu gdje bih trebao konsultovati domaću štampu koja je izlazila za vrijeme bivše Jugoslavije u periodu od kraja šezdesetih do 1992. god. (imam datume tako da neću gledati dan po dan ).
Prije svega tu je "Oslobođenje". Da li postoji elektronska ili mikrofilm arhiva u nekoj od biblioteka u Sarajevu ili se moram obratiti direktno "Oslobođenju"? Imaju li oni to u nekoj "nepapirnoj" formi?
Isto tako, koji izvori su relevantni za sportske vijesti a da su se ticali fudbala u bivšoj Jugoslaviji? Koje beogradske i zagrebačke novine su imale dopisnike iz BiH? I za njih stoji ovo pitanje o arhivama.
Hvala!
Prijatelju, veliki je to posao, nabavi podršku neke medijske kuće pa podjelite posao