Arhitektura

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
User avatar
StLouis
Posts: 2971
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

Arhitektura

Post by StLouis » 29/07/2007 08:37

mene arhitektura zadivljuje


Image

Neki novi neboderi
Ukoliko vam je prva asocijacija na riječ 'neboder' ogroman betonsko-stakleni kvadar, ili vam nedostaje mašte ili niste čuli za Euroscraper. Arhitekt Muñoz Villers osmislio je neboder nalik na petlju.

Mladi meksički arhitekt José Muñoz Villers osmislio je kružni neboder jedinstvena oblika, spojivši suvremenu tehnologiju i materijale s holističkim pogledom na urbani prostor.

Za dizajn Euroscrapera osvojio je treće mjesto na natječaju eVolo Architecture Skyscraper.

Zamišljena lokacija za Euroscraper je pariška poslovna četvrt Porte Maillot, kao zanimljiva paralela pariškom Slavoluku pobjede i njegovoj modernijoj verziji, La Grand Arche.

Image

Koncept i sam izgled impresivne građevine inspirirani su radom kipara Isamua Noguchija i njegovom željom 'da uhvati prazninu'. Slijedom toga, Euroscraper je dizajniran kao svojevrsna petlja.


Image

"Neboderi su takvi tipovi struktura koje mogu na uzbudljiv način kondenzirati velike napretke i prednosti tehnologije te odgovoriti na nove društvene i prostorne potrebe koje grad sadržava", kaže Muñoz Villers.

Image

Jedna od takvih potreba je i povećana svijest o okolišu.

Oblik Euroscrapera smanjuje njegov otpor vjetru, povećava količinu prirodnog svjetla, poboljšava ventilaciju te pridonosi zelenim plućima grada činjenicom da su u projekt zgrade uključeni i vrtovi.

Zgrada bi u svojoj bazi trebala sadržavati javne prostore i infrastrukturu, u svojem središnjem dijelu urede, sky lobby i rezidencijalni prostor te dodatni javni prostor na vrhu.

Više:
http://www.euroscraper.com

http://www.evolo-arch.com


User avatar
StLouis
Posts: 2971
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

Post by StLouis » 29/07/2007 08:42

Arapska cuda

Image

Primjena novih tehnologija, novih materijala, ali i 'ekološki pristup' u osmišljavanju arhitekture odlike su sve začudnijih zdanja koja niču po Saudijskoj Arabiji i bližoj okolici.

Bahrein ne želi zaostati za arhitektonskim boomom koji se upravo događa Saudijskoj Arabiji i Dubaiju. Ondje se planira izgradnja čitavog niza impresivnih zdanja koje će, pored primjene novih materijala, biti korak naprijed i u promicanju ideje 'ekološki osviještene arhitekture'.


Image

Među novim projektima posebno se ističe novi Bahrain World Trade Centar u gradu Manamiju. Kompleks od pedeset katova sastoji se od dva identična nebodera koji će se protezati u visinu od 240 metara.

Image

Ta dva tornja u obliku jedara vizualno će se isticati, ali istodobno i savršeno uklopiti u identitet malog otoka na kojem će izniknuti. Ono što je jedinstveno u ovom projektu su tri ogromna propelera koja spajaju dva nebodera.

U jedinstven dizajn inkorporiran je i element održivosti okoliša. Kada se krenulo s projektiranjem, ideja je bila da se na tornjeve postave solarni paneli, no ekstremni vremenski uvjeti i (pre)visoke temperature pokazale su se kao nepremostiva prepreka u izvedbi te ideje.

Image

U arhitektonskom uredu Atkins, koji je projektirao zdanje, potom su se okrenuli alternativnoj ideji i domislili još impresivnijem rješenju - trima 29-metarskim vjetrenjačama/turbinama na mostovima 30 metara duljine koji će spajati dva tornja.

Image

Bahrain World Trade Centar je upravo dovršio instalaciju ogromnih triju turbina i time i službeno postao prva zgrada koja je inkorporirala ovu vrstu tehnologije. Turbine će biti testirane do kraja godine i ako sve bude u redu, trebale bi biti puštene u pogon iduće godine - do kada se planira i dovršenje izgradnje.

Net.hr

Post Reply