ARHITEKTA DZAMIJA NA C.VILI I GRBAVICI????

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

salihh

Post by salihh »

Ffff wrote:nemojte ljudi tako, pa mogu djeca ici u vjerske objekte umjesto da se sankaju i igraju na zelenilu sa vrsnjacima... a i ne daj boze, mogli bi se mijesati sa djecom druge vjere van takvih objekata... a i toplije im je, pod krovom su, a i mogu svasta nauciti od cika koji ce im tu propovijedati... te cike ce od malih nogu nauciti svoj izopacenosti ovoga svijeta, tako da ce spremni uci u svijet odraslih... malo ce ih pipkati i u krilu drzati.... ma kratko je nama rat trajao...
ja patetike :-)
Ffff

Post by Ffff »

salihh wrote:
Ffff wrote:nemojte ljudi tako, pa mogu djeca ici u vjerske objekte umjesto da se sankaju i igraju na zelenilu sa vrsnjacima... a i ne daj boze, mogli bi se mijesati sa djecom druge vjere van takvih objekata... a i toplije im je, pod krovom su, a i mogu svasta nauciti od cika koji ce im tu propovijedati... te cike ce od malih nogu nauciti svoj izopacenosti ovoga svijeta, tako da ce spremni uci u svijet odraslih... malo ce ih pipkati i u krilu drzati.... ma kratko je nama rat trajao...
upravo je pateticno to sto moje dijete nece imati priliku odrastati sankajuci se na brdu na grbavici, nego ce moci eventualno izmedju vakata igrati plejstejsna!
salihh

Post by salihh »

Ffff wrote:
salihh wrote:
upravo je pateticno to sto moje dijete nece imati priliku odrastati sankajuci se na brdu na grbavici, nego ce moci eventualno izmedju vakata igrati plejstejsna!
celavo brdo je bio nasip. a ne brdo... grad zivi i mijenja se, ne moze vjecno biti onako kako bismo voljeli ili kako nam se u sjecanje urezalo... a imaju se djeca jos uvijek gdje igrati, samo sto zmire, klikera, lopte nije vise u folu...
Ffff

Post by Ffff »

ma da, sad je u folu ici u dzamiju/crkvu... i djeci je svaka druga " allaha mi, imam bolji i skuplji mobitel od tebe..." to nam je trend...
Ffff

Post by Ffff »

i da grad napreduje, izgradnjom, ali samo u tom pravcu, ako se to moze napretkom nazvati...
idic

Post by idic »

Uzalud trošiš riječi objašnjavajući nekome ko ne želi da te sluša. Očigledno je dečku fol pokazati kako je on u trendu ( mislim na M92 ) i prepričati gdje je bio na teraviji. To što je jednom ušao u neku džamiju i možda nikad više za njega je dovoljan razlog da stotini djece iz tog naselja uskrati veselje i pravo na igru. Kad odraste shvatit će, kad bude imao djecu bit će mu žao što ih nema gdje izvesti da se poigraju. :(
idic

Post by idic »

salihh wrote:
Ffff wrote:
salihh wrote: ja patetike :-)
celavo brdo je bio nasip. a ne brdo... grad zivi i mijenja se, ne moze vjecno biti onako kako bismo voljeli ili kako nam se u sjecanje urezalo... a imaju se djeca jos uvijek gdje igrati, samo sto zmire, klikera, lopte nije vise u folu...
Za normalnu djecu je i dalje u folu igrati se normalnih igara prilagođenih njihovom uzrastu i to prije svaga zavisi od roditelja i onoga čemu ih oni uče i kakve im navike stvaraju. To što je ovo društvo doživilo totalni moralni sunovrat i devalvaciju svih životnih vrijednosti je rezutiralo tim da djeca u mjesto užine i sličica u školu nose mobitele i pištolje. Sjajna nam je perspektiva pored takvog podmlatka. :-x
Ffff

Post by Ffff »

idic wrote:Uzalud trošiš riječi objašnjavajući nekome ko ne želi da te sluša. Očigledno je dečku fol pokazati kako je on u trendu ( mislim na M92 ) i prepričati gdje je bio na teraviji. To što je jednom ušao u neku džamiju i možda nikad više za njega je dovoljan razlog da stotini djece iz tog naselja uskrati veselje i pravo na igru. Kad odraste shvatit će, kad bude imao djecu bit će mu žao što ih nema gdje izvesti da se poigraju. :(
najzalosnije je sto mu nece biti zao... ali taj dio me i ne interesuje, interesuje me onaj dio u kojem ce zarad gomile idiota mom djetetu biti uskraceno normalno djetinjstvo...
Šandor

Post by Šandor »

Ne kontam zašto ljudi toliko problematizuju izgradnju džamija. Muslimani su sada apsolutna većina na ovo malo što je ostalo od Bosne i sasvim je normalno da se na tom prostoru grade nove džamije. Prije bih se zapitao koji klinac obnavljaju džamije u Foči, Banja Luci.....jer u njih za 20 godina neće imati ko ići. Neće moći sastaviti jedan saf sigurno. Neka obnavljaju, nije meni krivo. Ali fakat nema svrhe.

Uništavanje ovo malo zelenih površina je problem koji nije vezan samo za izgradnju džamija.
banjaluka078

Post by banjaluka078 »

Šandor wrote:Prije bih se zapitao koji klinac obnavljaju džamije u Foči, Banja Luci.....jer u njih za 20 godina neće imati ko ići. Neće moći sastaviti jedan saf sigurno. Neka obnavljaju, nije meni krivo. Ali fakat nema svrhe.
Obnavljaju, naglasak na obnavljaju, jer nisu ni trebale biti porusene, obnavljaju prije svega simbole svog postojanja na tim prostorima,a tek onda vjerske objekte, jer najbolje bi jos bilo i da se zatre i zaboravi svaka pomisao da je tu bilo i drugacijeg stanovnistva, da iduca "vecinska" generacija bude ubijedjena da su "svoji na svom". Obnavljaju, jer mi je ipak malo lakse disati sad kad vidim da moze stajati i munara u ovom gradu, puno to znaci nama koji brojim tek nekih 3-4%, ma koliko bili ili ne bili vjernici.
Ne prave nista novo. Samo obnavljaju ono sto nikad nije smjelo biti poruseno.
Sto se tice popunjenosti...budi siguran da ne zjape prazne. Saf, saf...ali nisu zakljucane. Sto se tice buducnosti, s ovim tempom sklapanja brakova i proslava rodjenja, ne izgleda mi bas tako crno! :)
Pozdrav/selam iz Banjaluke.
Meraklos

Post by Meraklos »

Ffff wrote:...te cike ce od malih nogu nauciti svoj izopacenosti ovoga svijeta, tako da ce spremni uci u svijet odraslih... malo ce ih pipkati i u krilu drzati....
Ffff jesul tebe tako pipkali u crkvenim klupicama?
ibrik

Post by ibrik »

Zachataste mi temu, a niko mi ne odgovori na postavljeno pitanje, ali nema veze...

ne mogu da vjerujem koliko ljudi imaju averziju prema gradnji vjerskih objekata, konkretno dzamija...ja se apsolutno slazem da ima dosta dzamija u Sarajevu i mislim da ima puno mjesta gdje bi dzamija bila potrebnija od one na Grbavici ili na C.Vili, ali to su prije svega objekti koji, ako nista drugo, ukrasavaju nas grad...pa ljudi ovako lijepih dzamija nema nadaleko...ja sam musliman i veoma cesto posjecujem dzamije, ali nemam apsolutno nista ni protiv gradnje crkava...pa to su sve prelijepi objekti koji samo mogu biti ukras jednom gradu...ja sam odusevljen arhitekturom nekih crkava i po BiH i sire...npr.nova crkva koja se pravi u Foci, ako je neko vidio, je arhitektonski prelijepa, ona crkva Sv.Obitelji u Barseloni je arhitektonsko cudo i ljudi se tamo njome ponose...ja sam satima hodao po njoj i uzivao...isto tako i mi trebamo biti ponosni na nase dzamije i sa ponosom ih pokazivati strancima koji nas posjete...
idic

Post by idic »

ibrik wrote:Zachataste mi temu, a niko mi ne odgovori na postavljeno pitanje, ali nema veze...

ne mogu da vjerujem koliko ljudi imaju averziju prema gradnji vjerskih objekata, konkretno dzamija...ja se apsolutno slazem da ima dosta dzamija u Sarajevu i mislim da ima puno mjesta gdje bi dzamija bila potrebnija od one na Grbavici ili na C.Vili, ali to su prije svega objekti koji, ako nista drugo, ukrasavaju nas grad...pa ljudi ovako lijepih dzamija nema nadaleko...ja sam musliman i veoma cesto posjecujem dzamije, ali nemam apsolutno nista ni protiv gradnje crkava...pa to su sve prelijepi objekti koji samo mogu biti ukras jednom gradu...ja sam odusevljen arhitekturom nekih crkava i po BiH i sire...npr.nova crkva koja se pravi u Foci, ako je neko vidio, je arhitektonski prelijepa, ona crkva Sv.Obitelji u Barseloni je arhitektonsko cudo i ljudi se tamo njome ponose...ja sam satima hodao po njoj i uzivao...isto tako i mi trebamo biti ponosni na nase dzamije i sa ponosom ih pokazivati strancima koji nas posjete...

Apsolutno nemam ništa protiv izgradnje džamija, al kada se za to nađe pravo mjesto i da ta izgradnja ima svoju svrhu. Ovako "naguravanje" objekta između dvije zgrade ili nekih drugih objekata apsolutno nema smisla, ni urbanistički, ni arhitektonski i izgleda ružno i smiješno. Pogotovo u slučaju izgradnje džamije na Grbavici II gdje će džamija raditi od ramazna do bajrama, a uništeno je mjesto gdje su se djeca igrala. Mislim da je puno važnije obnavljati džamije u ratu porušene i vraćati ljude na svoja ognjišta odakle su u ratu protjerani jer ako se taj proces ne završi bar u narednih 10 godina BiH će se sigurno raspasti, a mi ćemo biti sami krivi za totalni uspjeh etničkog čišćenja.
Zaboravila sam još napomenuti da mi kod ovih novih džamija smeta što su u unutrašnjosti samo prekrečene u bijelo, znači u duhu vehabijskih običaja, a totalno suprotno od svih džamija koje su se od prije 500 godina gradile u BiH. Ako nam daju novac za izgradnju džamija nije valjda uslovljen i unutrašnji izgled. :shock:
Last edited by idic on 19/10/2007 09:56, edited 1 time in total.
Ffff

Post by Ffff »

Meraklos wrote:
Ffff wrote:...te cike ce od malih nogu nauciti svoj izopacenosti ovoga svijeta, tako da ce spremni uci u svijet odraslih... malo ce ih pipkati i u krilu drzati....
Ffff jesul tebe tako pipkali u crkvenim klupicama?
nisu, u crkve sam ulazio iskljucivo kao turist, a u dzamije kao musliman!
Ffff

Post by Ffff »

i sva moja prica nije usmjerena protiv gradnje dzamija, nego vjerskih objekata uopste! svaka cast za obnovu, ali nesto ne vidim poterbu za izgradnjom novih, pogotovo tamo gdje se ne uklapaju urbanisticki! o prioritetima u izgradnji objekata uopste, da ne govorim! eto vjerski su nam najpreci!
obuca

Post by obuca »

nemam nista protiv dzamije niti bilo kojeg vj. objekta, te gradnje istih. samo je totalno glupo utrpavati gore navedene objekte bilo gdje (citaj: igraliste, svaki komad trave itd...) mislim da se napravilo dovoljno dzamija, cak i previse, i mislim da bi svaki normalan gradanin zelio da ima park, livadu, i slicno i da moze izaci, izvesti dijete vani i igrati se. a moliti se Bogu ja mogu i u kuci ako sam sita, a ako sam gladna jer nemam novca da kupim da jedem klonucu pa necu moci ni u jedan vj. objekt ici da se molim. a gladna sam i nemam para jer ne radim, a ne radim jer nema fabrike i radnog mjesta jer se prave vjerski objekti.
MuaDib

Post by MuaDib »

ibrik wrote:Zachataste mi temu, a niko mi ne odgovori na postavljeno pitanje, ali nema veze...

Kako nećemo imati averziju, narod nema šta da jede, gdje da radi, jedva sastavlja kraj s krajem, a pred njegovim očima se grade kojekakve spdobe od bogomolja. Kad si gledan ne pada ti napamet da ideš u džamiju ili crkvu. Kako ti je ono lijepo na Otoci, Č.Vili, Grbavici, Alipašinu. Ti objekti su užas, produkti turbo-vjerništva i želje da se pokaže čija je kultura i vjera dominantnija. Isto tako ona crkvetina u Mostaru, ono nije crkva, već raketa. Pa dokle više graditi takve objekte koji odudaraju kako od tradicije, tako o
i od okoline. Pa većina tih objekata se gradi pored zgrada koje su građene u stilu socijalističkog relaizma. Nestaju parkovi i igrališta za dajecu a niću bogomolje. Molim te kako opravdavaš gradnju džamije pored bazena i stadiona, u bazenu će svi hodati u kupaćima kostimima, malte ne goli a i na stadionima pogotovo u BiH bogaranje je sastavni dio navijačkog performansa. Jednostavno što je previše previše je. :x
ragib

Post by ragib »

na grbavici u toj dzamiji se ipak klanja jacija. (makar neki dan se klanjala)
mozda bi se trebale praviti male dzamije ili mektebi a za ostale pare napraviti recimo bazen za zene koje ne idu na more ili nesto drugo (ali eto).
znam samo da je isti arhitekt projektovao dzamiju na grbavici kao i onu kod stadiona kosevo na jezeru. Kada udjete vidjet cete da su skoro iste unutra.
Post Reply