Arapsko pismo
- Socijalista
#1 Arapsko pismo
Naime interesuje me arapsko pismo (ma da su neki mislili da ja imamo nesto protiv toga - naprotiv). Prije svega me interesuje kako se slova ili ta kaligrafija spajaju kad normalno pises recimo ime jedno? NPR. Bosna بُسنَ kako cu znati gdje i kako da spojim odredjena "slova"?
Hvala idemo...
Hvala idemo...
- because_of_you
#2 Re: Arapsko pismo
Imaju pravila za harfove, koji se spajaju sa desne ili lijeve strane, ili mogu sa obje.
Što se tiče riječi Bosna, i inače naziva država, gradova, tu su opet drugačija "pravila", nemam arapsku tipkovnicu, ali Bosna se piše ovako: ba + waw (za dužinu), razmak, sin spojeno nun i okruglo ta , nadam se da sam razumljivo objasnila
Što se tiče riječi Bosna, i inače naziva država, gradova, tu su opet drugačija "pravila", nemam arapsku tipkovnicu, ali Bosna se piše ovako: ba + waw (za dužinu), razmak, sin spojeno nun i okruglo ta , nadam se da sam razumljivo objasnila
- mrtva kokoš
#3 Re: Arapsko pismo
Arapsko pismo ima 28 slova (harfova). Piše se i cita s desna na lijevo. Nema malih, velikih, štampanih i pisanih slova. Razlike u pisanju postoje samo zavisno od položaja slova u rijeci: da li je slovo samo, na pocetku, u sredini ili na kraju rijeci i da li se može spajati sa svoje obje ili samo sa svoje desne strane. Slova se obicno spajaju vodoravnom linijom. Sva arapska slova su suglasnici – konsonanti, za samoglasnike – vokale postoje posebni znaci koji nisu slova. Posebnu pažnju treba obratiti na izgled i izgovor svakog slova jer se neka slicno pišu ili izgovaraju.
- cyprus
#4 Re: Arapsko pismo
Što je ovo u religiji? Više mi je za nauke nekako
Ja sam bio samostalno pokušo ukapirat arapsko pismo, ali bez uspjeha... Očito ne ide bez da te neko nauči...
Ja sam bio samostalno pokušo ukapirat arapsko pismo, ali bez uspjeha... Očito ne ide bez da te neko nauči...
- because_of_you
#5 Re: Arapsko pismo
cyprus wrote:Što je ovo u religiji? Više mi je za nauke nekako![]()
Ne ide baš samostalno. Dobro je pohađati neki kurs za prvu ruku da se "uđe u fol", dobije osjećaj i to.
Nakon harfova, odmah bi trebalo na osnove gramatike, fond riječi, pa praćenje tv-a... Poslije ide sve lako, pogotovo ko je sklon jezicima
- mrtva kokoš
#6 Re: Arapsko pismo
ja bio naucio i zaboravio 
- pustopoljina
#7 Re: Arapsko pismo
hmmmm imas sufaru (neko je ima sigurno oko tebe) i vidis za svako slovo kako se veze kad je na pocetku, sredini i na kraju. mozda to imas i na netu...
evo:
(tu imas upravo to sto te zanima-kako se veze slovo kad je na pocetku, u sredini i na kraju- sad samo pogledaj za b, s i n ).
evo:
(tu imas upravo to sto te zanima-kako se veze slovo kad je na pocetku, u sredini i na kraju- sad samo pogledaj za b, s i n ).
- Socijalista
#8 Re: Arapsko pismo
Eh to to, ima li jos sta slicno ovom tekstu? Ovakvo mi objasnjenje treba.Splinter wrote:Arapsko pismo ima 28 slova (harfova). Piše se i cita s desna na lijevo. Nema malih, velikih, štampanih i pisanih slova. Razlike u pisanju postoje samo zavisno od položaja slova u rijeci: da li je slovo samo, na pocetku, u sredini ili na kraju rijeci i da li se može spajati sa svoje obje ili samo sa svoje desne strane. Slova se obicno spajaju vodoravnom linijom. Sva arapska slova su suglasnici – konsonanti, za samoglasnike – vokale postoje posebni znaci koji nisu slova. Posebnu pažnju treba obratiti na izgled i izgovor svakog slova jer se neka slicno pišu ili izgovaraju.
- Koolin1
#9 Re: Arapsko pismo
Nekad sam znao pisat arapsko pismo, sad ni elif nebi znao pravilno upotrebiti...
- mrtva kokoš
#10 Re: Arapsko pismo
imas na ovom sajtu sve detaljno objasnjeno, krenes od prve pa sve do 22 lekcije...
tu su ti sva objasnjenja...
http://www.sufara.ba/
- mrtva kokoš
#11 Re: Arapsko pismo
isti sam ti, sad mi je bas krivo sto sa to zaboravio...Koolin1 wrote:Nekad sam znao pisat arapsko pismo, sad ni elif nebi znao pravilno upotrebiti...
- because_of_you
#12 Re: Arapsko pismo
Splinter wrote:isti sam ti, sad mi je bas krivo sto sa to zaboravio...Koolin1 wrote:Nekad sam znao pisat arapsko pismo, sad ni elif nebi znao pravilno upotrebiti...
Pa nije teško obnoviti
Ako imate nekoga ko poznaje pismo, možete nabrzinu preći sufaru, tj. obnoviti.
Po meni, nije efektno online učenje kao "uživo".
- Socijalista
#13 Re: Arapsko pismo
Hvala punoSplinter wrote:imas na ovom sajtu sve detaljno objasnjeno, krenes od prve pa sve do 22 lekcije...
- travar
#14 Re: Arapsko pismo
1:0 za mektebcyprus wrote:Što je ovo u religiji? Više mi je za nauke nekako![]()
-
theTruePath
#15 Re: Arapsko pismo
mene zanima bosanska verzija arapskog pisma,tzv arebica...imal je i sad,proucava li to iko? steta ako ne,,jer ipak je to "nase" lokalno bogatstvo
-
HTI
#16 Re: Arapsko pismo
Ja znam arapsko pismo, ali posto si pitao Naima nek ti Naim i odgovori.Socijalista wrote:Naime interesuje me arapsko pismo (ma da su neki mislili da ja imamo nesto protiv toga - naprotiv). Prije svega me interesuje kako se slova ili ta kaligrafija spajaju kad normalno pises recimo ime jedno? NPR. Bosna بُسنَ kako cu znati gdje i kako da spojim odredjena "slova"?
Hvala idemo...
Sala mala, znam da u arapskom jeziku nema nekih slova kao kod nas. Npr. P ili O.
Mene zanima kako izgovaraju Bosna? Jeli Busna ili kako vec?
-
theTruePath
#17 Re: Arapsko pismo
HTI wrote:Ja znam arapsko pismo, ali posto si pitao Naima nek ti Naim i odgovori.Socijalista wrote:Naime interesuje me arapsko pismo (ma da su neki mislili da ja imamo nesto protiv toga - naprotiv). Prije svega me interesuje kako se slova ili ta kaligrafija spajaju kad normalno pises recimo ime jedno? NPR. Bosna بُسنَ kako cu znati gdje i kako da spojim odredjena "slova"?
Hvala idemo...![]()
Sala mala, znam da u arapskom jeziku nema nekih slova kao kod nas. Npr. P ili O.
Bosna bome
- mrtva kokoš
#18 Re: Arapsko pismo
http://translate.google.com/#hr|ar|bosnaHTI wrote:Ja znam arapsko pismo, ali posto si pitao Naima nek ti Naim i odgovori.Socijalista wrote:Naime interesuje me arapsko pismo (ma da su neki mislili da ja imamo nesto protiv toga - naprotiv). Prije svega me interesuje kako se slova ili ta kaligrafija spajaju kad normalno pises recimo ime jedno? NPR. Bosna بُسنَ kako cu znati gdje i kako da spojim odredjena "slova"?
Hvala idemo...![]()
-
theTruePath
#19 Re: Arapsko pismo
dakle BusnaSplinter wrote:http://translate.google.com/#hr|ar|bosnaHTI wrote:Ja znam arapsko pismo, ali posto si pitao Naima nek ti Naim i odgovori.Socijalista wrote:Naime interesuje me arapsko pismo (ma da su neki mislili da ja imamo nesto protiv toga - naprotiv). Prije svega me interesuje kako se slova ili ta kaligrafija spajaju kad normalno pises recimo ime jedno? NPR. Bosna بُسنَ kako cu znati gdje i kako da spojim odredjena "slova"?
Hvala idemo...![]()
- mrtva kokoš
#20 Re: Arapsko pismo
el busna cini mi se...
-
theTruePath
#22 Re: Arapsko pismo
to el je nesto kao "the" u engleskomSplinter wrote:el busna cini mi se...
- Nele9
#23 Re: Arapsko pismo
Ma, ljudi kažu čisto Bosna Herseg. Otkud O ne znam ali znam i da znaju reći Osman bez problema, pogotovo Sjevernoafrikanci.HTI wrote:Ja znam arapsko pismo, ali posto si pitao Naima nek ti Naim i odgovori.Socijalista wrote:Naime interesuje me arapsko pismo (ma da su neki mislili da ja imamo nesto protiv toga - naprotiv). Prije svega me interesuje kako se slova ili ta kaligrafija spajaju kad normalno pises recimo ime jedno? NPR. Bosna بُسنَ kako cu znati gdje i kako da spojim odredjena "slova"?
Hvala idemo...![]()
- femme
#24 Re: Arapsko pismo
Arapsko pismo ima dosta pravila, koja nisu ni malo jednostavna 
Sto se tice uvezivanja slova imaju pravila kako se koje veze na pocetku rijeci, u sredini ili na kraju, stim sto se ne vezu sva slova.
Ne znam hoces li me shvatiti, ali eto.
Opcija ucenja arapskog ima preko egipatske ambasade i cini mi se da je besplatno. Eto ako neko bude zainteresovan neka se javi....
Btw. samostalno je tesko nauciti
Sto se tice uvezivanja slova imaju pravila kako se koje veze na pocetku rijeci, u sredini ili na kraju, stim sto se ne vezu sva slova.
Ne znam hoces li me shvatiti, ali eto.
Opcija ucenja arapskog ima preko egipatske ambasade i cini mi se da je besplatno. Eto ako neko bude zainteresovan neka se javi....
Btw. samostalno je tesko nauciti
- Felidae
#25 Re: Arapsko pismo
da li neko zna pisati arapski...voljela bi znati kako se pise ime moga sina...