Arapsko = muslimansko?
- 68847
#1 Arapsko = muslimansko?
http://www.inet.ba/~hardy/omusime2.htm
tj.:
Muslimanska imena- mit koji nema veze sa Pravom, od Boga objavljenom vjerom.
Da li ste znali da je podjela imena na muslimanska i nemuslimanska nepravilna i da nema svoga osnova u Bozijoj vjeri. Mozda vam to zvuci cudno i niste o tome dosada razmisljali, ali to je istina, to su cinjenice. Mozda ce vam se uciniti da je to nevazna stvar, moguce, zavisi kako se uzme. Zaista moze izgledati sitnicavo raspravljati i razmisljati o tome, ali ja sam se ipak odlucio da napisem nesto na tu temu i da raspravljam o tome sa ljudima i mislim da imam opravdane razloge za to.
Dopustite da vam pojasnim moj stav.
To nije nevazno niti sitnicavo pitanje obzirom da podjela imena na muslimanska i nemuslimanska imena zadire u same temelje Bozije Vjere/Religije i rusi neke od njenih osnovnih pricipa, a izmedju ostalog najvazniji, a to je da pravo propisivanja i najvisi autoritet pripada samo i jedino Bogu-odnosno da je jedini zakon za ljude njegova volja izrazena u Bozijoj Knjizi.
Nigdje u Bozijoj Knjizi Kuranu Bog nije naredio ljudima kakva ce imena nadijevati. Kuran se te teme ne dotice direktno sto znaci da je to ostavljeno ljudima na izbor. Da je to bilo bitno Bog bi objavio u svojoj Knjizi koja je kako On kaze "objasnjenje za svaku stvar" (Kuran 16:89), koja su to imena koja trebamo nadijevati, a koja ne. Stoga uvodjenje pojmova muslimanska i nemuslimanska imena predstavlja uvodjenje u vjeru onoga sto joj ne pripada, cime se cini veliki grijeh po Kuranu. Uvode se u vjeru propisi mimo Bozijih , bez Bozije dozvole i odobrenja cime se narusava Boziji autoritet, njegovo neprikosnoveno pravo da jedino on ima pravo propisivanja.
"Da li oni imaju partnere koji im u vjeri propisuju ono za sto Bog nije odobrenje dao?..." Kuran, 42:21
Pored toga podjela na muslimanska i nemuslimanska imena zadire u princip "univerzalnosti" Bozije vjere, tj. da je ona namijenja za sve ljude i narode, razlicitih imena, jezika i kultura pa tako i imena.
Ova nepravilna podjela krsi i boziji princip jednakosti svih ljudi i nacija pred Bogom i zanemaruje cinjenicu da se Bog u proslosti javljao preko njegovih poslanika mnogim narodima saljuci im Knjige svjetilje na njihovim jezicima, znaci na jezicima raznih naroda, a ne samo na arapskom.
Ovakva podjela imena zanemaruje i Kuranski princip relativnosti forme u odnosu na smisao,odnosno da nije dobrocinstvo u tome da lica svoja okrecemo prema istoku ili zapadu, vec u pravednosti, bogobojaznosti, pozrtvovanju, strpljivosti tj. u pokornosti Bogu.
tj.:
Da li ste znali da je podjela imena na muslimanska i nemuslimanska nepravilna i da nema svoga osnova u Bozijoj vjeri. Mozda vam to zvuci cudno i niste o tome dosada razmisljali, ali to je istina, to su cinjenice. Mozda ce vam se uciniti da je to nevazna stvar, moguce, zavisi kako se uzme. Zaista moze izgledati sitnicavo raspravljati i razmisljati o tome, ali ja sam se ipak odlucio da napisem nesto na tu temu i da raspravljam o tome sa ljudima i mislim da imam opravdane razloge za to.
To nije nevazno niti sitnicavo pitanje obzirom da podjela imena na muslimanska i nemuslimanska imena zadire u same temelje Bozije Vjere/Religije i rusi neke od njenih osnovnih pricipa, a izmedju ostalog najvazniji, a to je da pravo propisivanja i najvisi autoritet pripada samo i jedino Bogu-odnosno da je jedini zakon za ljude njegova volja izrazena u Bozijoj Knjizi.
Nigdje u Bozijoj Knjizi Kuranu Bog nije naredio ljudima kakva ce imena nadijevati. Kuran se te teme ne dotice direktno sto znaci da je to ostavljeno ljudima na izbor. Da je to bilo bitno Bog bi objavio u svojoj Knjizi koja je kako On kaze "objasnjenje za svaku stvar" (Kuran 16:89), koja su to imena koja trebamo nadijevati, a koja ne. Stoga uvodjenje pojmova muslimanska i nemuslimanska imena predstavlja uvodjenje u vjeru onoga sto joj ne pripada, cime se cini veliki grijeh po Kuranu. Uvode se u vjeru propisi mimo Bozijih , bez Bozije dozvole i odobrenja cime se narusava Boziji autoritet, njegovo neprikosnoveno pravo da jedino on ima pravo propisivanja.
"Da li oni imaju partnere koji im u vjeri propisuju ono za sto Bog nije odobrenje dao?..." Kuran, 42:21
Pored toga podjela na muslimanska i nemuslimanska imena zadire u princip "univerzalnosti" Bozije vjere, tj. da je ona namijenja za sve ljude i narode, razlicitih imena, jezika i kultura pa tako i imena.
Ova nepravilna podjela krsi i boziji princip jednakosti svih ljudi i nacija pred Bogom i zanemaruje cinjenicu da se Bog u proslosti javljao preko njegovih poslanika mnogim narodima saljuci im Knjige svjetilje na njihovim jezicima, znaci na jezicima raznih naroda, a ne samo na arapskom.
Ovakva podjela imena zanemaruje i Kuranski princip relativnosti forme u odnosu na smisao,odnosno da nije dobrocinstvo u tome da lica svoja okrecemo prema istoku ili zapadu, vec u pravednosti, bogobojaznosti, pozrtvovanju, strpljivosti tj. u pokornosti Bogu.
-
vazda problemi
" I jedni druge ruznim nadimcima ne dozivajte ! "- Kur`an , El-Hudzurat , 11 .
U jednom hadisu Muhammed a.s. kaže: «Nadjevajte svojoj djeci lijepa imena, jer ćete se vi na Sudnjem danu prozivati po svojim imenima i imenima svojih očeva.»
U jednom hadisu Muhammed a.s. kaže: «Nadjevajte svojoj djeci lijepa imena, jer ćete se vi na Sudnjem danu prozivati po svojim imenima i imenima svojih očeva.»
-
DONY
vazda problemi wrote:" I jedni druge ruznim nadimcima ne dozivajte ! "- Kur`an , El-Hudzurat , 11 .
koja su to lijepa imena...Salko ili Slavko...
-
mr__bosnjak
#4 Re: Arapsko = muslimansko?
Pa slazem se. Ali je to Bosnjacima vec uslo tako duboko u tradiciju da ne vjerujem da ce iko sada naditi ime koje se ne smatra "muslimanskim".68847 wrote:http://www.inet.ba/~hardy/omusime2.htm
tj.:
-
Dolina avalona
Neznam zasto tolika tendencija da se nadije ime Zoran, kada ima toliko prelijepih muslimanskih imena!!
Mozda je Zoran vise europejc a Salko seljak...
-
DONY
Dolina avalona wrote:Neznam zasto tolika tendencija da se nadije ime Zoran, kada ima toliko prelijepih muslimanskih imena!!
nije tendencija......ovo je vise"provokativno" da se cuju "kvalifikovana" misljenja..
- 68847
Nije mi poznato ko je pisac navedenog teksta al' mu je teza, u najmanju ruku, interesantna.
Vezanje imena za vjeru (pogotovo kod nas i za naciju i za vjeru).
Da li je to ispravno?
Da li je Jovan Markovic Srbin? Najvjerovatnije.
A da li je pravoslavac? Ne obavezno.
Moguce da je protestant (mozda adventist) (naveden je kao predavac na sightu Hriscanske adventisticke crkve Beograd)
Da li Cat Stevens moze biti musliman bez da uzme arapsko ime Jusuf?
I time za okolni svijet postane Arapin, mozda i musliman, al' znamo da ima Arapa hriscana s identicnim imenima koja se bez osnove smatraju muslimanskim.
Da li Mika Hakinen moze postati musliman i ostati i Mika i Finac?
Da li je to ispravno?
Moguce da je protestant (mozda adventist) (naveden je kao predavac na sightu Hriscanske adventisticke crkve Beograd)
I time za okolni svijet postane Arapin, mozda i musliman, al' znamo da ima Arapa hriscana s identicnim imenima koja se bez osnove smatraju muslimanskim.
Da li Mika Hakinen moze postati musliman i ostati i Mika i Finac?
- 68847
[/quote]Ahmmed wrote:68847 wrote:Nije mi poznato ko je pisac navedenog teksta al' mu je teza, u najmanju ruku, interesantna.
Da li je to ispravno?
Da li Mika Hakinen moze postati musliman i ostati i Mika i Finac?[/quote]
A što ne bi mogo?
Pa trebalo bi tako nekako.
Sirenje islama (islamizacija - u svakom pozitivnom smislu) O.K. ali arabizacija... zasto to? Ako jeste potrebno da svi postanu muslimani (vjernici, pavedni i dobri ljudi...), nije potrebno da, usput, postanu Arapi.
- 68847
[/quote]marijindvorac wrote:Ahmmed wrote:Bas fino. Daj mi nadji par ovakvih muslimana u komsiluku.68847 wrote:...
A da li je pravoslavac? Ne obavezno....[/[/b]quote]
A što ne bi mogo?
To i jeste ono o cemu govorim.
(Iako tu nedostaje podatak o tome da je covjek vjerovatno protestant - adventist - ako iko zna sta je to)
Eto, npr. ne treba mu bozicne praznike cestitati 7. januara nego 25. decembra (iako je Srbin)
Nije ni svaki Hrvat katolik.
Ima baptista, evangelista, adventista, pentekostalaca, Jehovinih svjedoka...)
- aNTropocentrio
Kategorizacija imena je samo još jedna nuspojava ljudske potrebe za osjećanjem superiornosti u odnosu na drugog. Nacionalizam je najrašireniji oblik psihološkog poremećaja, a mnoge žrtve nisu ni svjesne toga.
-
ja71
aNTropocentrio wrote:Kategorizacija imena je samo još jedna nuspojava ljudske potrebe za osjećanjem superiornosti u odnosu na drugog. Nacionalizam je najrašireniji oblik psihološkog poremećaja, a mnoge žrtve nisu ni svjesne toga.
I od mene RESPECT !
Pogodio si ga 100%
Ali .....
jedna od predrasuda je takodje da ce spoznaja o predrasudama eliminisati iste.
Sumnjam da bi "osvijescenost" o sopsvenom nacionalizmu doticnog "izlijecila".
-
water
Uzgred i ja vjerujem u isto.68847 wrote:Uzgred, vjerujem da Allah nece vrata zatvoriti ni pred jednim pravednikom koji u jednog Boga vjeruje, kako god se on zvao i kojim god jezikom govorio.68847 wrote:Mozda.water wrote: ma sve je to vlah![]()
Ima baptista, evangelista, adventista, pentekostalaca, Jehovinih svjedoka...)
U krajnjoj liniji bosanski musliman je po porijeklu to isto (samo se tobe dozv'o)
- amra67
medulla wrote:ko kaze da su ta imena muslimanska kad su starija i od islama
mene faat zivcira ovaj muslimanski kompleks na ovom forumu
razocarana sam
Muslimanska imena starija i od islama?
Znas li neupucena, sta znaci rijec "islam".
Nije mi namjera nikoga vrijedjati i ne shvacaj ovo kao napad na sebe vec na tvoju tvrdnju koja je potpuno iskrivljena.
Islam postoji od postanka svijeta,pa i prije,a ne od Muhameda a.s.
Inace cestitam autoru na izboru teme. Nisam toliko razmisljala o tome,ali zaista ima smisla.
Mislim da to i jeste glavni problem medju ljudima,religijama,nacijama... sto svi trazimo razlicitosti a ne slicnosti kojen su jednake za sve ljude po svim zakonima vjerovanja.
Zanimljivo:
ime "Aziz" je arapsko ime koje si najcesce nadijevaju arapski katolici,
ime "Samir" je arapsko ime koje si najcesce nadijevaju arapski pravoslavci.
I sama sam se iznenadila kada sam to saznala.
Zar to ne govori samo za sebe?
I da ne citiram jer neznam tacno kako ide ali Uzviseni se u jednom trenutku obraca ljudima - "o vi razumom obdareni..."
Ucite, izucavajte!
- 68847
Da.
Jedna je Istina, na koji god je nacin opisivali, a sve u zavisnosti od toga koliko je ljudski rod zaista poznaje.
Svi ljudi istu osnovu imaju.
Svi su oni jedan drugom "rod najblizi".
Razlicitosti, pak, medju ljudima (naravno mislim na pozitivne karakteristike) su bogatstvo ljudskog roda i ne razumijevati ih, ne poznavati, potencirati ih s ciljem "medjuplemenske nepodnosljivosti" i u krajnjoj liniji, s ciljem medjusobnog samounistenja, jeste djelovanje u svrhu unistenja jedne Bozije kreacije.
Jedna je Istina, na koji god je nacin opisivali, a sve u zavisnosti od toga koliko je ljudski rod zaista poznaje.
Svi ljudi istu osnovu imaju.
Svi su oni jedan drugom "rod najblizi".
Razlicitosti, pak, medju ljudima (naravno mislim na pozitivne karakteristike) su bogatstvo ljudskog roda i ne razumijevati ih, ne poznavati, potencirati ih s ciljem "medjuplemenske nepodnosljivosti" i u krajnjoj liniji, s ciljem medjusobnog samounistenja, jeste djelovanje u svrhu unistenja jedne Bozije kreacije.
- 68847
He.Sogan wrote:Cigosi su to sve rijesili jednostavnim, adaptivnim stavom pa klincima daju imena tipa: Malboro, Esmeralda, Alfa_Romeo, Santa_Marija, Dzekson, Venera, Tajson...
Svaki od njih je u Srbiji - pravoslavac, u Hrvatskoj - katolik, u Bosni - musliman...
I... grijesi li u cemu?
- Topla voda
nije potrebno,a ni moguce da neko postane arap,davanjem ili dobivSirenje islama (islamizacija - u svakom pozitivnom smislu) O.K. ali arabizacija... zasto to? Ako jeste potrebno da svi postanu muslimani (vjernici, pavedni i dobri ljudi...), nije potrebno da, usput, postanu Arapi.
anjem imena sa arapskim korijenom,semantikom ili kako god uzmes.
duznost je Muslimana da daje bogu prepoznatljiva imena,na arapskom jeziku,i to je fakat i kraj ove price
-
water
je li Bog ne razumije nijedan jezik osim arapskog?Topla voda wrote:nije potrebno,a ni moguce da neko postane arap,davanjem ili dobivSirenje islama (islamizacija - u svakom pozitivnom smislu) O.K. ali arabizacija... zasto to? Ako jeste potrebno da svi postanu muslimani (vjernici, pavedni i dobri ljudi...), nije potrebno da, usput, postanu Arapi.
duznost je Muslimana da daje bogu prepoznatljiva imena,na arapskom jeziku,i to je fakat i kraj ove price
- 68847
Da ti to neko od Arapa nije rekao?Topla voda wrote: duznost je Muslimana da daje bogu prepoznatljiva imena,na arapskom jeziku,i to je fakat i kraj ove price
Nisam tako nesto u svetim knjigama nasao.
Nit' sam bas uvjeren u postojanje "izabranog naroda" (ili jezika).
U Kur'anu pise nesto kao: Kur'an vam se daje na arapskom da biste ga razumjeli.
Kome to?
Valjda Arapima.
Nisam nigdje nasao da pise: Arapsko je pismo savrseno, arapski je jezik bozanski... ili tako nesto.
- Topla voda
naravno da je odgovor negativan.Topla voda (citat):
Citat:
Sirenje islama (islamizacija - u svakom pozitivnom smislu) O.K. ali arabizacija... zasto to? Ako jeste potrebno da svi postanu muslimani (vjernici, pavedni i dobri ljudi...), nije potrebno da, usput, postanu Arapi.
nije potrebno,a ni moguce da neko postane arap,davanjem ili dobiv
je li Bog ne razumije nijedan jezik osim arapskog?
ali postuj da ne zelim da ulazim u ovu vrstu price,sta bog..blabla ..ovo ono.govorim samo o duznosti Muslimana,to nisu stvari za raspravu.to je tako,da je zadnja objava bila na irskom jeziku,ja bi to postovao,a ti bi pitao "zasto na irskom?".Tome nema kraja.
- 68847
Ne moras progovoriti arapski, ne moras ni progovoriti, ne moras, cak, ni pomisliti, a da bi te On razumio.water wrote:je li Bog ne razumije nijedan jezik osim arapskog?Topla voda wrote:nije potrebno,a ni moguce da neko postane arap,davanjem ili dobivSirenje islama (islamizacija - u svakom pozitivnom smislu) O.K. ali arabizacija... zasto to? Ako jeste potrebno da svi postanu muslimani (vjernici, pavedni i dobri ljudi...), nije potrebno da, usput, postanu Arapi.
-
water
ma postujem, samo onako me interesira, mozda sam negdje propustio, od kada je duznost, ko je propisao, ima li zvanicna sugestija, je li u nekom od hadisa, itd..De pomoziTopla voda wrote:naravno da je odgovor negativan.Topla voda (citat):
Citat:
nije potrebno,a ni moguce da neko postane arap,davanjem ili dobiv
je li Bog ne razumije nijedan jezik osim arapskog?
ali postuj da ne zelim da ulazim u ovu vrstu price,sta bog..blabla ..ovo ono.govorim samo o duznosti Muslimana,to nisu stvari za raspravu.to je tako,da je zadnja objava bila na irskom jeziku,ja bi to postovao,a ti bi pitao "zasto na irskom?".Tome nema kraja.
- Topla voda
ovo tvoje ima logike,ali ulaziti u razumijevanje zasto?zasto?nema nikakve svrhe.Da ti to neko od Arapa nije rekao?
Nisam tako nesto u svetim knjigama nasao.
Nit' sam bas uvjeren u postojanje "izabranog naroda" (ili jezika).
U Kur'anu pise nesto kao: Kur'an vam se daje na arapskom da biste ga razumjeli.
Kome to?
Valjda Arapima.
Nisam nigdje nasao da pise: Arapsko je pismo savrseno, arapski je jezik bozanski... ili tako nesto.
niko nije rekao da je arapsko pismo savrseno,niti je neko rekao da je taj jezik predodredjen za bozanski.
sustina je da je posljednja objava data arapima.
objava koja im je data na njihovom jeziku je imala snagu da se rasiri svijetom.
i tu smo sad ti i ja .
i mozemo postavljati pitanja,kojima odgovor mozemo pretpostavljati i nagadjati,ali taj odgovor napisali ga ili ne,znamo i ja i ti.
i sta sad ja ,kao slaven ,musliman..trebam poricati sustinu svoje vjere ,jer nije objavljena na meni prepoznatljivom jeziku?