Iako u BiH nije registriran niti jedan napad na američke državljane
SAD: Za put u BiH velik oprez
SARAJEVO - Američka vlada upozorila je svoje građane da moraju biti posebno oprezni ako se iz bilo kojeg razloga odluče putovati u Bosnu i Hercegovinu. Upozorenje, koje stalno vrijedi već tri mjeseca, vrlo je detaljno obrazloženo na vladinoj internetskoj stranici, a iz svega prosječan Amerikanac ne može steći nimalo ružičastu sliku o BiH. Uz napomenu da se obvezno pri dolasku u BiH jave američkom konzulatu, državljanima SAD-a sugerira se i angažiranje osobnog osiguranja tijekom boravka u toj zemlji. Kako se navodi, u BiH još postoji rizik od povremenog političkog nasilja, a pritom se posebno ističe područje istočne Bosne, gdje traje potraga za haaškim bjeguncem Radovanom Karadžićem.
Američke građane koji putuju u BiH State Department upozorava i na činjenicu da međunarodna zajednica, uključujući i američke predstavnike, nastavlja biti metom uobičajenih prijetnji. Podsjeća se i na informaciju da je zbog sigurnosnih prijetnji Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu dva puta bilo zatvarano.
Poseban problem je porast kriminala u Sarajevu i drugim urbanim centrima, kao i postojanje velikog broja neeksplodiranih ubojitih sredstava, koja se presporo uklanjaju. Stoga se Amerikancima savjetuje da izbjegavaju obiteljska putovanja u BiH, te da pozorno kontroliraju kretanje svoje djece u blizini miniranih područja.
Takva upozorenja američka vlada prakticira za sve konfliktne i postkonfliktne zemlje, gdje su već zabilježeni incidenti ili gdje postoji realna opasnost po državljane SAD-a. Činjenica da do danas nije registriran niti jedan napad na američke državljane u BiH očito nije dovoljan razlog State Departmentu za povlačenje upozorenja.
Prvo da kazem da sam Bosnjak. Kao Bosnjak ne mogu i necu nikad zaboraviti ulogu SAD prilikom agresije na BiH. Jeste da su se kasno probudili ali opet ta zemlja i taj narod je jedini taj koji je pomogao BiH na pravi nacin u tesko vrijeme za Bosnjake. Fuck zbog toga ce Ameri uvijek imati kredita kod mene.
Saudijska Arabija da je htjela mogla je sa jednim saopstenjem da zaustavi rat u BiH u kojem bi proglasila privremeni embargo na isporuku nafte svijetu zbog onog sto se desavalo u BiH ili da je bar zaprijetila sa embargom na naftu za zemlje koje su pomagale Srbiji u agresiji na BiH. Medjutim nista od toga. Nakon rata oni su dosli graditi svemirske dzamije po BiH i koristiti nevolju Bosnjaka kako bi zamaglile radove kojekakvih organizacija koje su sluzile za njihove politicke ciljeve i koristiti teritoriju BiH za svoje ciljeve. Malo, malo pa nanesu kakvu stetu BiH u svijetu. Non stop se BiH spominje kao leglo bjelosvjetskog sljama i terorista. Zar je stvarno sve izmisljeno ili ima istine?
I sta se danas desava. Amerikanci i oni koji su najzasluzniji sto BiH u opste postoji i sto nije Srbija se osjecaju nesigurno u BiH. Kao Bosnjaku malo mi je to i krivo. Ne ulazeci sad u njihovu politiku u ostalim dijelovima svijeta Amerikanci su se pokazali kao bosnjacki prijatelji broj jedan. Mislim da je to za mene dovoljno.
Da li smo im prvenstveno mi Bosnjaci pokazali nezahvalnost time sto se ne osjacaju sigurno u BiH? Da li stvarno postoje arapski elementi u BiH koji su prijetnja za nase americke prijatelje u BiH? Ako postoje kako taj problem prevazici? Dupla, trodupla, petodupla kontrola dokumenata svih stranaca u BiH ukljucujuci tu Arape ali i Srbe iz Hrvatske?