kao fizičko lice vjerovatno ne mogu kupovati. Ali, dovoljno je da otvore firmu, i eto ga, mogu rahat kupovati.bjelave wrote:Ko tvrdi ili je spomenuo da bi oni ovdje uzimali drzavljanstva osim tebe? I zbog cega je to bitno?Gojeni H wrote: Postoji zakon koji je isti za svakog stranca. Neko je napisao da je potrebno 7 godina zivota u BiH da bi se dobilo drzavljanstvo.
I ti mislis da bi se neki Katarac, Emiracanin, ili Kuvajcanin odrekao svog drzavljanstva radi bosanskog?![]()
Ako si bio u Kataru, a vrijeme nisi provodio u kampu u pripizdini, onda bi trebao da znas otprilike koliko drzava daje gradjaninu Katara, te koliko dobije po svakom djetetu, te kako ga drzava kreditira za stan, te da li placa skolu, zdravstvo, te da li bolje studente o drzavnom trosku salju u Chemeriku i Ujedinjeno Kraljevstvo?
Bjelave, ja sam godinama na Bliskom Istoku i po Africi. Dobro znam kako stvari stoje i sama pomisao da bi gradjanin neke zaljevske zemlje uzeo bosansko drzavljanstvo me goni na pisanje od smijeha.
Ljudi imaju interes, tradicionalno, da provedu najtoplije mjesece (juni, juli, avgust), u nekim nesto hladnijim krajevima.
Prije su isli u Liban, Tursku, Francusku i Spaniju, a nekima je sada, po principu ponasanja stada, za oko zapala Bosna.
Ma bujrum do neba! Ja od njih licno nemam nista, ali ce imati moj narod. A ljudi imaju para i trose nemilice.
No, to ne znaci da se dio njih ovdje ne bi htio nastaniti ili barem provoditi znatan dio godine, recimo penzioneri, oni koji ne rade a primaju socijalne beneficije itd. Pretpostavljam da se zato i masovno kupuju nekretnine iako mi nije jasno da li za tako nesto postoji zakonsko osnov kad je rijec o strancima.
Drzavljanstvo i nastanjvanje ne moraju biti nuzno povezani moj gojeni.
I lijepo je da si vidio svijeta i proputovao. Pomaze to da se prosire vidici.Iako nisu bas svi u zaljevu bogati, jeste vecina, a to zna svako ko tamo nije boravio u kampu ili kakvoj pripizdini.
Sve bi ovo bilo ok da neće nabiti cijene nekretnina, tako da naša djeca u svojoj zemlji neće si moći priuštiti dulum zemlje.