Arapi u Sarajevu
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1926 Re: Arapi u Sarajevu
Jes, Bakir im dao po 60 milja da kupuju zemlju i da se naseljavaju 
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#1927 Re: Arapi u Sarajevu
Pa kad nije imao sa zapadnjacima kako mu svi najveci na sahranu dodjose. YU je bila lider i osnivac nesvrstanih pa prema tome normalno je da kao lider je imala vrlo ceste susrete sa celnicima tih drzava. Druga stvar je u tome sto je po tim zemljama YU imala ugovorene ogromne poslove i uzimala ogromne pare ali Tito nije nikome prodao djelic Jugoslavije....dodji i uzivaj ali se vrati tamo odakle si dosao. Veliki broj arapa je studirao na YU fakultetima ali niko od njih nije mogao biti ispred jugoslovena. Ako je nekom normalno da kad seta Ilidzom vidi vise arapa nego nasih ljudi ima ozbiljnih problema.Thorgerson wrote:Pa nije poenta mojih slika gore bila s kim se sastajao, nego s kim je bio prijatelj, imao saradnju, te saveze.drndalo wrote:*ebeni Google ti moze biti prijatelj ako ukucas sta drugo osim Idi Amina...Nema tito se ubio od sastanaka sa njemcima, englezima i japancima.
To nije imao sa zapadnjacima.
Ko li to zaboga je cini/o pokret nesvrstanih...![]()
Evo najbolje ce ti mapa docarati.
-
Lopov-eliminator
#1928 Re: Arapi u Sarajevu
Tacno.animals wrote:Posto se mora sve nacrtati, ovdje se ne radi o privlacenju investicija...
niti bogati Arapi ulazu i kupuju u Bosni..dolaze obicni priprosti Arapi, znaci odkud odjedanput
ljubav prema takvom naseljavanju..
da su bogati, prirodnije bi bilo da kupuju i naseljavaju Austriju, Sloveniju, ili druge zapadne zemlje..
ovdje se radi o necemu drugom, i svi znamo o cemu..
ostalo su price za malu djecu..
Izetbegovic struja, jos od rata, naseljava Arape..
Arape,koji su religijski optereceni..
i nek naseljava,ali u svom dvoristu..
ja zivim u zgradi, koja ima sto nacija,i svi su kulturni i
drze se kucnog reda..zacudo , nema ni jednog Arapa..
Kinezi, Tajlandjani,Ukrajinci, Filipinci, bivsi Jugosi, Indijci..
svi su kulturni i prilagodili se zemlji u kojoj zive..
samo Arapi, tjeraju po svome..govorim o obicnim ljudima, a ne omilionerima..
Jos treba spomenuti da mnogi na ovoj temi ne zele da priznaju da podrzavaju naseljavanje Arapa samo zato sto su muslimani, znas vec one price "mi smo braca muslimani" i sl.
Interesantno je i to da skoro svi muslimani koji su aktivni na pdf religija u raspravama s inovjercima ili nevjernicima a pisu i ovdje, od njih svi redom ovdje podrzavaju ova arapska naseljavanja.
- insomnia78
#1929 Re: Arapi u Sarajevu
Takodje i skoro svi koji pljuju po izbjeglicama, nadju po koju lijepu rijec za UZP, Stjepinca, Thompsona i njihovi prekodrinski pandani ovdje stvaraju paranoju o nekakvom preuzimanju Bosne od strane ArapaLopov-eliminator wrote:Tacno.animals wrote:Posto se mora sve nacrtati, ovdje se ne radi o privlacenju investicija...
niti bogati Arapi ulazu i kupuju u Bosni..dolaze obicni priprosti Arapi, znaci odkud odjedanput
da su bogati, prirodnije bi bilo da kupuju i naseljavaju Austriju, Sloveniju, ili druge zapadne zemlje..
Jos treba spomenuti da mnogi na ovoj temi ne zele da priznaju da podrzavaju naseljavanje Arapa samo zato sto su muslimani, znas vec one price "mi smo braca muslimani" i sl.
Interesantno je i to da skoro svi muslimani koji su aktivni na pdf religija u raspravama s inovjercima ili nevjernicima a pisu i ovdje, od njih svi redom ovdje podrzavaju ova arapska naseljavanja.
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
- oldtajmer
#1930 Re: Arapi u Sarajevu
mislim da arapi ovdje dolaze uglavnom na odmor par mjeseci,tako da ne vidim nikakvo naseljavanje jer koja bi budala preselila iz svoje normalne zemlje u ovu nasu banana drzavuLopov-eliminator wrote:Tacno.animals wrote:Posto se mora sve nacrtati, ovdje se ne radi o privlacenju investicija...
- drndalo
#1931 Re: Arapi u Sarajevu
Pa ti imas i gore probleme od ne koristenja prijatelja Googla... Mijesas prijateljstvo, sa saradnjom i savezima, i to u politici...??? WTF ?Thorgerson wrote:Pa nije poenta mojih slika gore bila s kim se sastajao, nego s kim je bio prijatelj, imao saradnju, te saveze.drndalo wrote:*ebeni Google ti moze biti prijatelj ako ukucas sta drugo osim Idi Amina...Nema tito se ubio od sastanaka sa njemcima, englezima i japancima.
To nije imao sa zapadnjacima.
Ko li to zaboga je cini/o pokret nesvrstanih...![]()
Evo najbolje ce ti mapa docarati.
U svakoj normalnoj zemlji, gdje zive iole normalni ljudi, pa su im i politicari barem izdaleka "normalni", samo su INTERESI vjecni, a ljubav i prijateljstvo dolaze i prolaze u skladu sa pogadjas, INTERESIMA... Saradnja, savezi...? Opet sa mnogima, u skladu sa vazecim interesima, najprije svoje zemlje i ljudi (namjerno necu reci Naroda), pa ako na tom tragu i nekome drugom odgovara saradnja, zasto ne... Uglavnom, bio je toliko dalekovid, da se svjesno nije ogranicavao "samo na jedne", a znao je da zbog lokacije izmedju jednih i drugih moze malo vise izvuci balansiranjem nego sto bi mi kao zemlja tada sa odredjenom povrsinom i brojem stanovnika mogli realno znaciti u svijetu... I jos osim toga balansiranja izmedju 2, postigne da se naprave i neki "treci", gdje cemo mi moci prodati vise znanja i rada, nego smo to mogli na preostale 2 strane... Malo li je za "bravara"....?
-
Lopov-eliminator
#1932 Re: Arapi u Sarajevu
Ako ovim mislis nesto mene potkaciti, razocaracu te i reci da ne nalazim lijepe rijeci ni za sta od pobrojanog, znaci ni za UZP, Stepinca, Thompsona niti njihove prekodrinske pandane. To sto neko pokusava ovo iskoristiti za podgrijavanje kleronacionalistickih politika je prica za sebe.insomnia78 wrote:Takodje i skoro svi koji pljuju po izbjeglicama, nadju po koju lijepu rijec za UZP, Stjepinca, Thompsona i njihovi prekodrinski pandani ovdje stvaraju paranoju o nekakvom preuzimanju Bosne od strane ArapaLopov-eliminator wrote:Tacno.animals wrote:Posto se mora sve nacrtati, ovdje se ne radi o privlacenju investicija...
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
S ovim Arapima sto ovdje dolaze je problem sto vecina njih (ne svi, ovo govorim da mi ne bi nesto hinjski pokusao podmetati) ne zna za integraciju, nego za segregaciju i oznacavanje teritorija cim ih se vise skupi na jednom mjestu. Oni ne zele zivot s drugima, nego pored drugih. Grade cak i sopstvena naselja.
Ne vrijedi to samo za njih, to je uglavnom zajednicka karakteristika onih koji dolaze iz podneblja cije su karakteristike diskriminacija, nedostatak pluralizma i demokratije.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1933 Re: Arapi u Sarajevu
Ja sam samo mještan što imam viška smještaj...
- Thorgerson
#1934 Re: Arapi u Sarajevu
Ja ne znam kako ti ljudi borave, eto npr. na Ilidzi, ali znam da je nase drzavljanstvo veoma tesko dobiti. Mozda to zvuci smijesno, ali je tako. Dakle, ne moze doc arap i rec, ej ljudi dajte mi pasos. Ne moze.Lopov-eliminator wrote:Tacno.animals wrote:Posto se mora sve nacrtati, ovdje se ne radi o privlacenju investicija...
Problem su arapi na Ilidzi, koji lutaju tom ilidzom, valjaju se po parkovima, hodaju okolo - ne znam ijedan incident da je bio, mozda nesto sitno. To je problem. A nije problem postrojavanje cetnika. Pustite se boga vam te dodikove price o naseljavanju arapa.
Kazem ponovo, taj ijedan arap koji je tu, vjerovatno 95% njih nema drzavljanstva - sto znaci - napravi bilo kakav belaj - nogatrans.
- Thorgerson
#1935 Re: Arapi u Sarajevu
Naravno da ces vidjeti vise arapa, kad ljudi setaju. Bosnjo ili je u nekakvoj zadimljenoj kafancugi ili je u kladionici.hrasno38 wrote: Pa kad nije imao sa zapadnjacima kako mu svi najveci na sahranu dodjose. YU je bila lider i osnivac nesvrstanih pa prema tome normalno je da kao lider je imala vrlo ceste susrete sa celnicima tih drzava. Druga stvar je u tome sto je po tim zemljama YU imala ugovorene ogromne poslove i uzimala ogromne pare ali Tito nije nikome prodao djelic Jugoslavije....dodji i uzivaj ali se vrati tamo odakle si dosao. Veliki broj arapa je studirao na YU fakultetima ali niko od njih nije mogao biti ispred jugoslovena. Ako je nekom normalno da kad seta Ilidzom vidi vise arapa nego nasih ljudi ima ozbiljnih problema.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1936 Re: Arapi u Sarajevu
Thorgerson wrote:Naravno da ces vidjeti vise arapa, kad ljudi setaju. Bosnjo ili je u nekakvoj zadimljenoj kafancugi ili je u kladionici.hrasno38 wrote: Pa kad nije imao sa zapadnjacima kako mu svi najveci na sahranu dodjose. YU je bila lider i osnivac nesvrstanih pa prema tome normalno je da kao lider je imala vrlo ceste susrete sa celnicima tih drzava. Druga stvar je u tome sto je po tim zemljama YU imala ugovorene ogromne poslove i uzimala ogromne pare ali Tito nije nikome prodao djelic Jugoslavije....dodji i uzivaj ali se vrati tamo odakle si dosao. Veliki broj arapa je studirao na YU fakultetima ali niko od njih nije mogao biti ispred jugoslovena. Ako je nekom normalno da kad seta Ilidzom vidi vise arapa nego nasih ljudi ima ozbiljnih problema.
Ja znam ljude kojima novac nije problem i ti isti znaju otići na Jadran i ne pomaknuti se iz mjesta u kojem su odsjeli. Valjaju se po plaži, po kafani, daj cigara...i kaže jesam se odmorio.
- Thorgerson
#1937 Re: Arapi u Sarajevu
Mislim da ovaj clanak upucuje na ocito. Arapi se nece samo zadovoljiti Bosnom, oni hoce i Hrvatsku i njeno more. Mislim da je vrijeme za izgradnju zida u Hercegovini!!!
http://www.klix.ba/vijesti/bih/arapski- ... 60803068#6
- Alfons Kauders
#1938 Re: Arapi u Sarajevu
Mislim da svi ovdje vec znaju kakvo misljenje imam o Arapima...
Ali ne kontam cemu ova tema, i oko cega se uopste raspravlja? Ljudi dolaze na odmor, na jeftinu klopu, izlete u zelenilo, na planine, more... I sve navedeno uredno plate.
Manji broj kupuje kuce za odmor, sto uredno (pre)plate. Ne vidim da se iko od njih "naseljava" u BiH, jer imati kucu za odmor u odredjenom kraju ne znaci da se osoba tamo automatski i preselila. U protivnom, masa sela i gradica u Dalmaciji bi danas imala masu stanovnistva iz Sarajeva ili Tuzle, ali to nije slucaj, jer vikendica je jebena vikendica, a ne dom.
Stoga bujrum, neka ih, neka ostavljaju pare i neka ostalim pricaju kako je kod nas sve potaman - jeftino, fina klima, dobra klopa, a moze se i popit da ne vidi hodza.
Ali ne kontam cemu ova tema, i oko cega se uopste raspravlja? Ljudi dolaze na odmor, na jeftinu klopu, izlete u zelenilo, na planine, more... I sve navedeno uredno plate.
Manji broj kupuje kuce za odmor, sto uredno (pre)plate. Ne vidim da se iko od njih "naseljava" u BiH, jer imati kucu za odmor u odredjenom kraju ne znaci da se osoba tamo automatski i preselila. U protivnom, masa sela i gradica u Dalmaciji bi danas imala masu stanovnistva iz Sarajeva ili Tuzle, ali to nije slucaj, jer vikendica je jebena vikendica, a ne dom.
Stoga bujrum, neka ih, neka ostavljaju pare i neka ostalim pricaju kako je kod nas sve potaman - jeftino, fina klima, dobra klopa, a moze se i popit da ne vidi hodza.
- muha_sa
#1939 Re: Arapi u Sarajevu
Alfons Kauders wrote:Mislim da svi ovdje vec znaju kakvo misljenje imam o Arapima...
i nek se ovi bilmezi napokon sjete da uvedu placanje boravišne takse svima koji nisu državljani BiH a dolaze ovdje na par dana
jesmol turisticka destinacija il jok
-
statixx
#1940 Re: Arapi u Sarajevu
Vozio sam jednog starijeg Kuvajcana u CG, znas ono - u narodnoj nosnji, i kad smo se vracali svratimo u Jablanicu. Kontam, narucicu kafu, sto je sigurno sigurno je, nije jos iskesirao nista.Alfons Kauders wrote: Stoga bujrum, neka ih, neka ostavljaju pare i neka ostalim pricaju kako je kod nas sve potaman - jeftino, fina klima, dobra klopa, a moze se i popit da ne vidi hodza.
-
foton
#1941 Re: Arapi u Sarajevu
Arapi (meni definitivno nisu braca) najvise smetaju ovima koji ni ne zive ovdje. Bajke o naseljavanju Arapa prestaju kad se pogleda broj dozvola za boravak ili radnih dozvola stranih drzavljana u BiH. Izdato oko 2500 u zadnjih 10 godina! Najvise ljudima iz Srbije... Hajde neka mi neko kaze da nema 2500 Arapa, onih priprostih, u jednom manjem predgradju bilo kojeg evropskog grada! I kako to da tih Arapa nema zimi? Ako su se doselili, je li tu idu na baustelu pa ljeti dolaze "kuci"? Kako to da bas ni jedan iz Sirije nije naseljen ovdje?Thorgerson wrote:Ja ne znam kako ti ljudi borave, eto npr. na Ilidzi, ali znam da je nase drzavljanstvo veoma tesko dobiti. Mozda to zvuci smijesno, ali je tako. Dakle, ne moze doc arap i rec, ej ljudi dajte mi pasos. Ne moze.Lopov-eliminator wrote:Tacno.animals wrote:Posto se mora sve nacrtati, ovdje se ne radi o privlacenju investicija...
Problem su arapi na Ilidzi, koji lutaju tom ilidzom, valjaju se po parkovima, hodaju okolo - ne znam ijedan incident da je bio, mozda nesto sitno. To je problem. A nije problem postrojavanje cetnika. Pustite se boga vam te dodikove price o naseljavanju arapa.![]()
Kazem ponovo, taj ijedan arap koji je tu, vjerovatno 95% njih nema drzavljanstva - sto znaci - napravi bilo kakav belaj - nogatrans.
Bosanci masovno kupuju kuce po Jadranu. I to sad meni neko tamo treba da kaze da sam ja dio bosanske najezde? Od 100 kuca, 30 vlasnici Bosanci (+30 Hercegovci
I ja bih volio da nam dolaze avioni iz Barcelone, Pariza, Londona, puni turista i novih gradjana iz kulturoloski blizeg svijeta, ali njih skoro da NEMA. Ne zato sto to mi necemo nego im izgleda nismo dovoljno interesantni. I pitajte turisticke radnike jesu li im drazi gosti Arapi koji skrhaju 300 eura dnevno po osobi ili hasisar sa ruksakom koji ruca kiflu u parku i cjenka se u hostelu je li 5 ili 6 eura nocenje. I samo zauzima mjesto na plazi, ovaj kaficu
Oni dodju ljeti, budu krkani, ostave pare (ponajvise u kuplerajima) i odu. Zvuci poznato?
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#1942 Re: Arapi u Sarajevu
Alfons Kauders wrote:Mislim da svi ovdje vec znaju kakvo misljenje imam o Arapima...
- kakotakonikako
#1943 Re: Arapi u Sarajevu
-LIBERO- wrote:Alfons Kauders wrote:Mislim da svi ovdje vec znaju kakvo misljenje imam o Arapima...
- Thorgerson
#1944 Re: Arapi u Sarajevu
Ne mozes to objasnit ovima kojima je usla u uho dodikova prica o nekakvom naseljavanju arapa.Alfons Kauders wrote:Mislim da svi ovdje vec znaju kakvo misljenje imam o Arapima...
- Drvosjeca iz Dejcica
#1945 Re: Arapi u Sarajevu
Ekstra tekst, vrijedi pročitati.
http://www.6yka.com/novost/83969/duhovi ... e-postao-s
http://www.6yka.com/novost/83969/duhovi ... e-postao-s
Duhovit osvrt Makaranke na turiste postao svjetski hit na internetu
Njezin je tekst tako nasmijao na hiljade ljudi širom svijeta, pa ukoliko ga dosad niste pročitali, evo prilike:
Književnica iz Makarske Dada Batinić na Facebooku je nedavno opisala kakva iskustva domaći imaju s turistima iz raznih država, a njezina duhovita objava postala je vrlo brzo veliki hit na toj društvenoj mreži. Njezin post lajkan je gotovo 9000 puta i podijeljen više od 4000 puta, a ubrzo je prevedena na engleski i objavljena na Redditu.
Talijani te uvik pitaju govoriš li engleski, ali tvoj odgovor, ma kakav bio, ne razume jer engleski ne pričaju. Rečenica "Spik ingliš?" u njih se prenosi s koljena na koljeno i za nju su svi čuli. Vuču se po kući ka slina po maramici i uvik in svašta triba, obično ono što u sebe doma nemaju. Svi sve pitaju uglas i isprid tebe se posvade prije negoli odgovoriš. Kad odu, taj apartman više ne moreš nikome iznajmit jer ga triba piturat, deratizirat, a najbolje-spalit! Fale ti cijevi od vode, fali ti pepeljara...fali ti i živaca da o Talijanima uopće pišeš.
Bosanci, meni najmiliji gosti, uvik u autu dovedu makar osobu više negoli auto more primit. Kako priđu granicu, nije jasno. Čin parkiraju, ispadaju vanka s osmijehon, ko da nisu putovali 5, 6, 7, 8 sati po najvećoj vrućini. Puten, kažu, stali u Jablanicu, donili ti malo pečenoga, pa u Blagaj, donili ti urmašicu, a u Metkoviću kupili marmeladu od nektarina, mislili ponit kući, ali in se sviđaš pa ti dali i to. Grle te i ljube iako se prvi put vidite. Rezervirali su apartman na sedan dana, a lovu potrošili drugi dan ujutro. Nesritni i nikakvi spremaju se kući, povest će i rođaka nazad, trevili ga jutros na plaži, doša samo na dan. Kako su ti se uvukli pod kožu, daš in pet dana gratis. Rođaku također. Oni plaču od sriće, ti jecaš. Pitaju te šta ti je, ne znaš ni sam. Otad ste najboji prijateji pa zimi, dakako, ideš u njih. Više spize izideš u tih sedan dana negoli u sebe cilu godinu. Kad se vratiš doma oni te svako malo pitaju kako si, a ti njih samo kad in misliš doć u goste. Kad o njima pričaš svome društvu, spominješ ih ka čimavice koje ti liti navrnu pa ne moš zaradit, a kad oni svojima govore o tebi, svaki njiov prijatej misli kako si super pa te zafrendava na fejsbuku. Zaključiš da si ograničen dalmatinskin mentaliteton i gadiš se sam sebi u periodu od 1.10. do 1.6.
Ako je Švabo reka da će doć u subotu u 10.00 more bit autocesta zatvorena zbog bure, more mu umrit mater, ali njega eto u 10:00:00. Prema njima se ophodiš ka i oni prema tebi, službeno, ko da si doša u općinu sređivat papire. Gledate se malo ladno, malo s nerazumijevanjen, ti strepiš jel ti išta fali, a njima smeta i da ih pitaš kako su. Nakon toga ih više ne vidiš i ne čuješ. Pari da ih nema, ne troše ni vodu ni struju, jedino što svaki dan na konop obise novi šugaman. Ti poštuješ kućni red zbog njih, televiziju slušaš na 20, a ćaći zapritiš da ćeš ga ostavit u staračkome pojača li na 30. Mobitel ti ne zvoni nego drće, a taman i da si dobijo na lotu, prošapćeš jupi. Kad odu, daješ stan samo Amerikancima da se izbalansiraju energije.
Amerikanci non-stop laprdaju i zvizneš na živce još na kolodvoru. Nijedne rečenice u njih nema bez najmanje dvi podštapalice i jasno ti je zašto naš čovik uspije u stranome svitu. Za Hrvatsku su prvi put čuli igrajući društvenu igru. Skupilo se njih šest pa jedan nabojo na zemljopisnoj karti di će društvo ove godine prije fakulteta. Prst mu zavatijo i susjedne zemlje no, za razliku od BiH i Srbije, Krejša je na moru. Za Neum isto nikad nisu čuli. U avionu su izguglali sve o našoj povijesti od stoljeća sedmog naovamo, vidili pošto su nan kurve i spiza i čude se da znamo šta je wi-fi. Potraš ih prije negoli ste došli do apartmana.
Poljaci nisu sigurni je li Makarska grad u koji su naumili ić, niti znaju kako su do tebe došli. Pitaju te svašta, ne čuju ništa. Pitaju more li se na planinu i kad je najboje ić. Rečeš da je najboje prije sunca, nikako u podne, odu u podne. Rečeš da je dućan pedeset metara livo, odu desno do izlaza iz grada. Pitaju te di je nudistička plaža, neće se tamo kupat nego da ne bi zabunon na nju nabasali. Uputiš ih nistrmo, javna plaža in je 5 minuta od kuće. Kad se vrate, pokazuju ti slike koza i pripoznaš među kozama Andriju Bakujina koji živi u Velikome brdu, deset kilometara odavde. Svaki put kad ih pogledaš glupavo se smješkaju i u sebi misliš da su tribali odsjest u kakvome centru za skrb. Porazbijaju ti pola inventara, optuže te da in prpaš po stvarima jer ne mogu nać svoj otvarač za konzerve. Zaštopaju perilicu za suđe jer teču skupa sa manistron gurnu unutra. Kad odu, malo razmišljaš o Hitleru.
Englezima je sve ekselent, osin šta prezirno komentiraju ono što vide i dotaknu. Srdela je odlična, ali zar nemate fish and chips? S mladima je lakše, čuli su za Dubrovnik i Zrće pa in objasniš da si ti između. Odma će sutra tamo ili vamo, zavisno od autobusnih linija. Moraš in sve naplatit unaprid jer loču, padnu s balkona istu večer i naredne dane provedu u bolnici. Odeš jednon u posjet, poneseš kilo limuna i litar soka, Englez je još u komi, vratiš sve doma. Potrošio si, ali nije ti žaj.
Australci ti plate deset dana, ali kako prvu večer svrate u pivnicu tako ih narednih devet dana više ne vidiš. Dođu doma tek deseti dan, u istoj majci i istin gaćama u kojima su ih vidio i prvi dan. Panično traže pasoš, kasne na avion. Ljube ti i grle mater, itaju se na susidu s kojon ne govoriš, vidili je da zaliva isprid kuće. Dovikuju se sa prolaznicima, mašu svima. Mašeš skupa sa susjedon (profesionalci ste), a kad zamaknu za prvu okuku, njoj jebeš mater i popiješ malo vode s cukron da te ne kolpa. Za Australce se ne triba sekirat da neće stić na avion jer se još nije dogodilo da oni nemaju sriće. Uvik se potrefi da je gužva oko ukrcaja pa kasnili tri sata ili tri dana uvik stignu na vrime.
Francuzi, čin su došli, zapisuju na šta će se žalit ne bi li dobili povrat novca. Odma se pogodiš da in vratiš 100 eura samo da te ne gnjave za svaku sitnicu. Za njiove pare iznajmiš apartman u tete i vratiš se kad oni odu.
Česi ubace stvari u stan, nameče ceradu na auto i nema šanse da će sist za volan do kraja odmora, iako obilaze cilu Rivijeru. Znaju svaku samoposlugu u gradu, upoznati su sa besplatnin zbivanjima, kulturnin znamenitostima, bauljaju po plaži i planini....Tek kad su sve izvižitali sidnu popit kriglu pive. Ko što Čehinja voli pokazat sise, tako Čeh voli pokazat drob. Ko što se Čehinja, koristeći razvedenost obale, kriomice kresne s našin spasiocen na plaži, tako Čeh kriomice loče pivu, izgovarajući se da mora u kafić na zahod. U muškaraca i dalje dobro kotira "fudbalerka", a ženske se strižu nakratko i to tako da ne znaš jel je ostriglo ili počupalo. Da se ne misle oće li izgorit ili neće, sprže se odma prvi dan pa se među svojima fale ko je crveniji. Žaj ti je kad odu jer su razdragani i nema u njima zla. Njiova ćer ti se ionako oženi za rođaka, viđat ćete se.
Hercegovac ne rezrvira ništa jer je još za vrime rata kupijo stan u Makarskoj. Kako nije od vele odanja, gleda kako bi dotra prva dva kola od mercedesa u plićak. Kad izađe iz auta sidne u najbliži kafić i pije tri deca dok žena iskrcava sve iz gepeka. Ona ita peraje, maske, dicu, suncobrane, rukavice... Polak toga dica odma meću na sebe. Kad su dica u moru, mater in sidi pod suncobranon i motri na njih ka bejvoć iako ne zna plivat. Dica deranjen nadjačavaju jet-ski egzibicije i cila plaža gleda šta ta dicu mogu. A mogu slijedeće: začepit nos rukon i stisnit usta da poplave, pa taknit glavon more. Tako nekih stotinjak puta, ali s istin žaron i povicima. Jedini način da se njih riješiš je da zovneš "pauka".
Austrijanac, ka i Slovenac, ako i dođe, dođe na bicikli ili makar s auton koje vuče pet šest bicikli na krovu. Ne iđe na more nego ga vidiš na po staze kad odeš na planinu kopat kunpire. Voziš golfa tricu TDI i do vrha "Sv. Jure" je mrtva trka. Pokušavaš ga izgurat sa staze ali digne biciklu na zadnje kolo i ruvinaš auto o kamen. Dođe na vrh prvi, a od polak litra vode koje ima sa sobon, ostalo mu četiri deca. Daje tebi jer ti u autu ne radi klima.
P.S. Svaka sličnost sa stvarnin osobama je slučajna. Moguće je npr. da Hercegovac nema stan nego kuću...itd.
Izvor: Facebook
-
Dr Baltazar
#1946 Re: Arapi u Sarajevu
Ja još jednom ponavljam. Amin da što duže ostanu 
- forum_selektor
#1947 Re: Arapi u Sarajevu
Thorgerson wrote:Mislim da ovaj clanak upucuje na ocito. Arapi se nece samo zadovoljiti Bosnom, oni hoce i Hrvatsku i njeno more. Mislim da je vrijeme za izgradnju zida u Hercegovini!!!
evo, pun forum irgata (pomoćnih radnika). da budu od koristi jednom u životu
- Alfons Kauders
#1948 Re: Arapi u Sarajevu
Kako te nije stid unositi cinjenice u raspravu?! Pa narod je naucio na Avaz i Federalnu, a sad bi ti crno na bijelo, nekim cinjenicama da im trujes ono malo mozga sto im je ostalo.foton wrote:
Arapi (meni definitivno nisu braca) najvise smetaju ovima koji ni ne zive ovdje. Bajke o naseljavanju Arapa prestaju kad se pogleda broj dozvola za boravak ili radnih dozvola stranih drzavljana u BiH. Izdato oko 2500 u zadnjih 10 godina! Najvise ljudima iz Srbije... Hajde neka mi neko kaze da nema 2500 Arapa, onih priprostih, u jednom manjem predgradju bilo kojeg evropskog grada! I kako to da tih Arapa nema zimi? Ako su se doselili, je li tu idu na baustelu pa ljeti dolaze "kuci"? Kako to da bas ni jedan iz Sirije nije naseljen ovdje?
Bosanci masovno kupuju kuce po Jadranu. I to sad meni neko tamo treba da kaze da sam ja dio bosanske najezde? Od 100 kuca, 30 vlasnici Bosanci (+30 Hercegovci).
I ja bih volio da nam dolaze avioni iz Barcelone, Pariza, Londona, puni turista i novih gradjana iz kulturoloski blizeg svijeta, ali njih skoro da NEMA. Ne zato sto to mi necemo nego im izgleda nismo dovoljno interesantni. I pitajte turisticke radnike jesu li im drazi gosti Arapi koji skrhaju 300 eura dnevno po osobi ili hasisar sa ruksakom koji ruca kiflu u parku i cjenka se u hostelu je li 5 ili 6 eura nocenje. I samo zauzima mjesto na plazi, ovaj kaficu![]()
![]()
![]()
Oni dodju ljeti, budu krkani, ostave pare (ponajvise u kuplerajima) i odu. Zvuci poznato?
A ima i turista sa zapada, samo neuporedivo manje spram ovih s istoka. I jedni i drugi imaju nesto zajednicko - mahom su prosjecni, odnosno ispodprosjecni gosti... Bogati Arapi ne moraju traziti jeftine destinacije poput Bosne... Kao ni bogati Francuzi i Britanci. Ne kazem da nema avanturista dubljeg dzepa koji ce se pojaviti i kod nas, ali realno, koja bi bila korist od takvih? Ovo je Bosna, nemaju gdje potrositi veliki novac, taman i da sa sobom donesu kofere. U Sarajevu dobar biftek neces platiti 250 dolara, vec 25 maraka, a klubovi nam bas i ne drze jebacke sampanjce kojim se caste reperi.
I Hrvati bi radije da im dolaze avioni i kolone auta iz Svicarske, Engleske, Svedske... Ali kita. Dolaze im Poljaci, Slovaci, Cesi, Madjari... Dodju i ovi sa "pravog" zapada, ali mahom kokuzi... I opet ista prica - dje ce koji kurac ostaviti neke velike pare? U Makarskoj? Tucepima? Orebicu? Slanom? Hrvatska realno ima tri mikroregije za elitni turizam - Dubrovnik, Split, Opatija. Sve ostalo je prilagodjeno za neke prosjecne goste, a prosjecni gost u Hrvatskoj nije veliki potrosac. Mislim da im je statisticki prosjek oko 60 eura dnevno, sto je nista kada uzmemo u obzir trosak samog smjestaja - a vala i nije neka cifra, mislim koliko nas ima slican prosjek u Dalmaciji? 450kn dnevno na smjestaj + hranu + cugu? Nista spektakularno, mada se vecina provuce sa dosta manje... Ali Bosanac kao gost u Dalmaciji nije bas puno iza prosjeka (jer smo stoka pa trosimo vise no sto mozemo priustiti).
Pitajte ih malo kako gotive Poljake? Uzmu apartman i jedini novac koji potrose nakon toga ide Konzumu, za alkohol, i jos alkohola, i onda jos malo. Po konobama i kaficima trose samo kad moraju.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1949 Re: Arapi u Sarajevu
Da, upravo tako. Jedna porodica iz Češke rezervisala kod mene apartman na 3 dana u Sarajevu, dvoje djece, auto prepun, krcat stvarima. I tako kafa, kolači, priča...kaže idu u CG preko Hrvatske. Zakupili sa prijateljima (15 prijateljaAlfons Kauders wrote:Kako te nije stid unositi cinjenice u raspravu?! Pa narod je naucio na Avaz i Federalnu, a sad bi ti crno na bijelo, nekim cinjenicama da im trujes ono malo mozga sto im je ostalo.foton wrote:
Arapi (meni definitivno nisu braca) najvise smetaju ovima koji ni ne zive ovdje. Bajke o naseljavanju Arapa prestaju kad se pogleda broj dozvola za boravak ili radnih dozvola stranih drzavljana u BiH. Izdato oko 2500 u zadnjih 10 godina! Najvise ljudima iz Srbije... Hajde neka mi neko kaze da nema 2500 Arapa, onih priprostih, u jednom manjem predgradju bilo kojeg evropskog grada! I kako to da tih Arapa nema zimi? Ako su se doselili, je li tu idu na baustelu pa ljeti dolaze "kuci"? Kako to da bas ni jedan iz Sirije nije naseljen ovdje?
Bosanci masovno kupuju kuce po Jadranu. I to sad meni neko tamo treba da kaze da sam ja dio bosanske najezde? Od 100 kuca, 30 vlasnici Bosanci (+30 Hercegovci).
I ja bih volio da nam dolaze avioni iz Barcelone, Pariza, Londona, puni turista i novih gradjana iz kulturoloski blizeg svijeta, ali njih skoro da NEMA. Ne zato sto to mi necemo nego im izgleda nismo dovoljno interesantni. I pitajte turisticke radnike jesu li im drazi gosti Arapi koji skrhaju 300 eura dnevno po osobi ili hasisar sa ruksakom koji ruca kiflu u parku i cjenka se u hostelu je li 5 ili 6 eura nocenje. I samo zauzima mjesto na plazi, ovaj kaficu![]()
![]()
![]()
A ima i turista sa zapada, samo neuporedivo manje spram ovih s istoka. I jedni i drugi imaju nesto zajednicko - mahom su prosjecni, odnosno ispodprosjecni gosti... Bogati Arapi ne moraju traziti jeftine destinacije poput Bosne... Kao ni bogati Francuzi i Britanci. Ne kazem da nema avanturista dubljeg dzepa koji ce se pojaviti i kod nas, ali realno, koja bi bila korist od takvih? Ovo je Bosna, nemaju gdje potrositi veliki novac, taman i da sa sobom donesu kofere. U Sarajevu dobar biftek neces platiti 250 dolara, vec 25 maraka, a klubovi nam bas i ne drze jebacke sampanjce kojim se caste reperi.
I Hrvati bi radije da im dolaze avioni i kolone auta iz Svicarske, Engleske, Svedske... Ali kita. Dolaze im Poljaci, Slovaci, Cesi, Madjari... Dodju i ovi sa "pravog" zapada, ali mahom kokuzi... I opet ista prica - dje ce koji kurac ostaviti neke velike pare? U Makarskoj? Tucepima? Orebicu? Slanom? Hrvatska realno ima tri mikroregije za elitni turizam - Dubrovnik, Split, Opatija. Sve ostalo je prilagodjeno za neke prosjecne goste, a prosjecni gost u Hrvatskoj nije veliki potrosac. Mislim da im je statisticki prosjek oko 60 eura dnevno, sto je nista kada uzmemo u obzir trosak samog smjestaja - a vala i nije neka cifra, mislim koliko nas ima slican prosjek u Dalmaciji? 450kn dnevno na smjestaj + hranu + cugu? Nista spektakularno, mada se vecina provuce sa dosta manje... Ali Bosanac kao gost u Dalmaciji nije bas puno iza prosjeka (jer smo stoka pa trosimo vise no sto mozemo priustiti).
Pitajte ih malo kako gotive Poljake? Uzmu apartman i jedini novac koji potrose nakon toga ide Konzumu, za alkohol, i jos alkohola, i onda jos malo. Po konobama i kaficima trose samo kad moraju.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#1950 Re: Arapi u Sarajevu
a dje ti araBi ostavljaju pare Allaha vam... da i ja zaradim koju kintu... idu carsHijom pored sebe tri cetri umotane zene s desetero djece i pasu gologHuze ceHinje u onim kratkim sHorcevima... cak mobilni u ruci non stop upaljen