Arapi u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
pirpa

#1726 Re: Arapi u Sarajevu

Post by pirpa »

Haris.ba wrote:
Napiši detaljno kakav je aranžman bio za poljine hills. Mada ima posebna tema na forumu za poljine hills.

Radilo se o zemljištu u vlasništvu privrednog društva. I mislim da postupak oko toga još je na sudu.

Da se ne radi o zemljistu poljoprivrednog drustva koje se proteze od Bara, Slatine pa preko orahovog brijega i tako sve do poljina hills

Pusti mi se Hari urbanisticke mafije i njihovih folova....sjecam se ja dobro kad su odabrani preko šeme(SDA) mogli da kupuju kvadrat zemljista za 2 KM na Barama, gdje su danas auto saloni i nove zgrade....

pohlepni psi uzeli drzavnu imovinu i rasparcavaju je kao da im je babovina.... ne treba meni niko pricati na cijem su zemljistu napravili vile i kako su Poljine tek spojene na gradsku komunalnu mrezu kad su se lopovi naselili po brdima Poljina..
Grean

#1727 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Grean »

Zvizdac81 wrote:rijetki ce se obogatiti bas od njih. treba prvo uzeti u obzir skim se ima posla. oni nas smatraju zemljom treceg svijeta. jaran je doveo jednog iz kuvajta navalio u fojnicu da ide na relaxaciju lijecenje odmaranje. ja po njih isao na aerodrom. kaze kuvaja ovo je gore i prljavije od indije. usao u reumal pogledo po recepciji i kaze vozite me nazad. sjeo na avion i otisao.
Na ovom mu bar ne mozemo zamjeriti. Prljavo jeste.
Thorgerson

#1728 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Thorgerson »

Dovoljno je da se vozis od aerodroma do Stupske petlje da ti bude muka.

Cim izadjes sa aerodroma doceka te prodaja uglja i drva.

Zatim ide red skladista, autopraonica, kafana, prodaja lubenica, piladi, barake, stracare itd. Ne sumnjam da smo bara bara sa indijom. :D
Haris.ba

#1729 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Haris.ba »

pirpa wrote:
Haris.ba wrote:
Napiši detaljno kakav je aranžman bio za poljine hills. Mada ima posebna tema na forumu za poljine hills.

Radilo se o zemljištu u vlasništvu privrednog društva. I mislim da postupak oko toga još je na sudu.

Da se ne radi o zemljistu poljoprivrednog drustva koje se proteze od Bara, Slatine pa preko orahovog brijega i tako sve do poljina hills

Pusti mi se Hari urbanisticke mafije i njihovih folova....sjecam se ja dobro kad su odabrani preko šeme(SDA) mogli da kupuju kvadrat zemljista za 2 KM na Barama, gdje su danas auto saloni i nove zgrade....

pohlepni psi uzeli drzavnu imovinu i rasparcavaju je kao da im je babovina.... ne treba meni niko pricati na cijem su zemljistu napravili vile i kako su Poljine tek spojene na gradsku komunalnu mrezu kad su se lopovi naselili po brdima Poljina..

Urbanistička mafija postoji u svakoj zemlji. I protiv nje se treba boriti. Ali, ne tako što ćeš reći Arapi ne smiju kupovati u zemlju. Već ko god prekrši zakon - u zatvor.

To što smo mi društvo koje ne volimo red i poštivanje zakona nije problem ni Arapa ni ikoga drugoga osim nas.
pirpa

#1730 Re: Arapi u Sarajevu

Post by pirpa »

Haris.ba wrote:

Urbanistička mafija postoji u svakoj zemlji. I protiv nje se treba boriti. Ali, ne tako što ćeš reći Arapi ne smiju kupovati u zemlju. Već ko god prekrši zakon - u zatvor.

To što smo mi društvo koje ne volimo red i poštivanje zakona nije problem ni Arapa ni ikoga drugoga osim nas.
Urbanisticka mafija postoji u svakoj zemlji, al Drzavna urbanisticka mafija postoji samo u zemljama treceg svijeta...

nemoj svaljivati na narod da nevoli red i zakon, kad oni koji trebaju da provode zakone su od istog napravili samo mrtvo slovo na papiru. Za pojedine zakon vazi a za druge ne vazi...

dovoljno mi je viditi opstinske,sudske sluzbenike kako postuju pravilnik o postupanju sa strankama da uvidim u kakvoj vukojebimi zivim..
Haris.ba

#1731 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Haris.ba »

pirpa wrote:Da se ne radi o zemljistu poljoprivrednog drustva koje se proteze od Bara, Slatine pa preko orahovog brijega i tako sve do poljina hills
M.a.g.r.o.s.
pirpa wrote:Urbanisticka mafija postoji u svakoj zemlji, al Drzavna urbanisticka mafija postoji samo u zemljama treceg svijeta...

nemoj svaljivati na narod da nevoli red i zakon, kad oni koji trebaju da provode zakone su od istog napravili samo mrtvo slovo na papiru. Za pojedine zakon vazi a za druge ne vazi...
Pa nismo u Africi sa Idi Aminom na čelu. Kakvi god da su, imamo izbore svake dvije godine. Da li na njima prevladavaju razne ksenofobne teme? Da. Pa jedni drugima ne damo da zovemo jezik kojim pričamo kako hoćemo. Odnos prema Arapima je samo jedna strana bolesti našega društva. Ako su nam preče nacionalne teme od egzistencijalnih (pa i politike kupovine zemljišta od strane stranaca) to je naš problem. I ničiji više.

Poslije toliko dugo vremena imamo mogućnost da smijenimo "odmetnutu klasu upravljača". I ne iskorištavamo to pravo.

Poštivanje i sprovođenje zakona su dvosmjerne ulice. Narod mora htjeti poštivanje zakona, i mora natjerati državu da sprovodi zakon. I narod je od zakona napravio mrtvo slovo. Jer kad treba poštivati zakon traži se da kači sve osim sebe. Nisam jednom prisustvovao trivijalnim slučajevima zvanja komandata policije da izbriše kaznu za pojas, namjernoj nelegalnoj gradnji koja se onda provlači kroz papire u općini, nelegalnom uvozu auta, muljanja sa porezima...

Strancima je sve jasno u našoj državi. I kod njih ima mnogih problema. Ali im nikako nije jasno odsustvo patriotizma i nezainteresiranost. Prvo sam se uvrijedio kad su mi rekli za patriotizam. Reko šta pričaju. A ustvari se radi o tome da se na državu ne gleda kao instrument vođenja društva za koji narod mora biti konstantno zainteresiran da bi ga popravio.
U Švicarskoj npr. kriminalac koji vara na porezu zna da je kriminalac i ne opravdava to time šta političari imaju trošiti moj novac.
pirpa wrote:dovoljno mi je viditi opstinske,sudske sluzbenike kako postuju pravilnik o postupanju sa strankama da uvidim u kakvoj vukojebimi zivim..
Evo, idu izbori u Oktobru. Ne treba teoretisati. Iako nije njihova nadležnost u smislu krojenja politike prodaje nekretnina strancima, hajd da vidim hoće li se npr. na Ilidži, Hadžićima, Trnovu, Centru i Ilijašu promjeniti vlast (gdje su mnogi arapski projekti). Općine koje nemaju razloga da se zamaraju "teškim" temama. Nema ni Dodika ni Čovića u njima da ništa koči.
Građani mogu glasati samo na osnovu toga da li je općinska administracija natjerala da općinski službenici poštuju pravila o postupanju sa strankama.

Imam u zadnje vrijeme mnogo posla sa našim općinskim administracijama . I mogu samo reći da koliko god u njima bilo kriminala, korupcije i javašluka, ništa nije bolje ni u lokalnim zajednicama. U nekim aspektima je čak i gore. Tako da sa svim negativnostima, narod čak i ima bolju vlast nego kakvu je zaslužuje (da budem jasniji, narod je gori od vlasti koju je izabrao).

Da bi se počeli liječiti treba prvo priznati da smo kao društvo duboko bolesni. To je najteže. Nisu negativnosti našega političkog života uzrok naših problema. Oni su posljedica. Problem je u nama, narodu.
insomnia78

#1732 Re: Arapi u Sarajevu

Post by insomnia78 »

Samo, i ovi Srbi znaju pogoditi pos'o. Nema govora
ZAŠTO JE "POSAO VEKA" POSTAO FIJASKO Propada zajedničko ulaganje Arapa i Vlade Srbije u Bačkoj Palanci http://www.blic.rs/tqkvwjl
Sta kaze, arapi placaju zakup od 6.8€ a lokalni seljaci 400€ po hektaru
Seljaci uberu 3 tone soje a Arapi 700kg po hektaru :D

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Haris.ba

#1733 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Haris.ba »

insomnia78 wrote:Samo, i ovi Srbi znaju pogoditi pos'o. Nema govora
ZAŠTO JE "POSAO VEKA" POSTAO FIJASKO Propada zajedničko ulaganje Arapa i Vlade Srbije u Bačkoj Palanci http://www.blic.rs/tqkvwjl

http://www.klix.ba/biznis/privreda/pred ... /160801129
Nakon ostvarivanja kontakta sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predstavnici državnog investicijskog fonda Dubaija - Investment Corporation of Dubai (ICD), posjetili su ovog vikenda nekadašnjeg velikokladuškog prehrambenog giganta Agrokomerc, s ciljem potencijalnog ulaganja u postrojenja ove firme i pokretanja proizvodnje.
Investment Corporation of Dubai (ICD) predstavlja državni investicijski fond Dubaija koji vrši ulaganja u oblast financijskih usluga, prijevoza, energije, industrije i nekretnina. Da se radi o značajnom investitoru govori i činjenica da je u maju mjesecu Fond preuzeo vlasništvo nad nautičko-turističkim kompleksom za marine i mega jahte Porto Montenegro u Crnoj Gori, u što su uložili nekoliko desetaka miliona eura, a riječ je o prvoj velikoj direktnoj stranoj investiciji pokrenutoj nakon obnove crnogorske nezavisnosti.
Valjda ćemo mi imati više sreće. :D
sinuhe

#1734 Re: Arapi u Sarajevu

Post by sinuhe »

Nikad nisam cuo za arapske investicije bilo gdje. Oni ako ulazu ulazu u luksuz i drze se Londona i NYC.
Drvosjeca iz Dejcica

#1735 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Uđem neki dan u Importanne centar nakon jedno dvije godine i tako pričam sa jednom prodavačicom kako ide posao, kaže dobro, ovo sada kako je ljeto baš dobro. Reko što, turisti kupuju? Kaže kupuju, pogotovo Arapi, hladno ostave po 300-400KM svaki od njih koji uđe. :shock: Mislim da je suvišno i govoriti šta to znači za ekonomiju.

Drugi primjer, danas u Bingo marketu jedna arapska porodica ispred mene...račun 500+KM...svakakvih gluposti nakupovali...

Treći primjer...grupa koja se smjestila u jedan od mojih objekata iznajmila vozilo na dva mjeseca, plus dodatne usluge keteringa, čišćenja...itd.

Ali treba to sve razjebati jer vrli forumaši koji su Arapa vidjeli samo na televiziji znaju najbolje. :mrgreen:
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 01/08/2016 21:58, edited 2 times in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#1736 Re: Arapi u Sarajevu

Thorgerson wrote:Dovoljno je da se vozis od aerodroma do Stupske petlje da ti bude muka.

Cim izadjes sa aerodroma doceka te prodaja uglja i drva.

Zatim ide red skladista, autopraonica, kafana, prodaja lubenica, piladi, barake, stracare itd. Ne sumnjam da smo bara bara sa indijom. :D
A nisi vidio novu saobraćajnicu koja spaja aerodrom i Olimpijsko naselje, nisi vidio novu zgradu Ureda za strance, nisi vidio nove zgrade kod stupske petlje, nisi vidio novu stupsku petlju... :oops:
drndalo

#1737 Re: Arapi u Sarajevu

Post by drndalo »

Haris.ba wrote:
insomnia78 wrote:Samo, i ovi Srbi znaju pogoditi pos'o. Nema govora

http://www.klix.ba/biznis/privreda/pred ... /160801129
Nakon ostvarivanja kontakta sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predstavnici državnog investicijskog fonda Dubaija - Investment Corporation of Dubai (ICD), posjetili su ovog vikenda nekadašnjeg velikokladuškog prehrambenog giganta Agrokomerc, s ciljem potencijalnog ulaganja u postrojenja ove firme i pokretanja proizvodnje.
Investment Corporation of Dubai (ICD) predstavlja državni investicijski fond Dubaija koji vrši ulaganja u oblast financijskih usluga, prijevoza, energije, industrije i nekretnina. Da se radi o značajnom investitoru govori i činjenica da je u maju mjesecu Fond preuzeo vlasništvo nad nautičko-turističkim kompleksom za marine i mega jahte Porto Montenegro u Crnoj Gori, u što su uložili nekoliko desetaka miliona eura, a riječ je o prvoj velikoj direktnoj stranoj investiciji pokrenutoj nakon obnove crnogorske nezavisnosti.
Valjda ćemo mi imati više sreće. :D
Jasta cemo... Mi onako tradicionalno vrijedni... Radisni...
__Phoenix__

#1738 Re: Arapi u Sarajevu

Post by __Phoenix__ »

Da li ljudi koji iznajmljuju kuće Arapima, Turcima, po Ilidži i ostalim mjestima, odvajaju dio državi kroz namete, takse, turističkoj zajednici i ostalo kao u svakoj normalnoj zemlji?
drndalo

#1739 Re: Arapi u Sarajevu

Post by drndalo »

Mi nismo normalna zemlja...
Drvosjeca iz Dejcica

#1740 Re: Arapi u Sarajevu

__Phoenix__ wrote:Da li ljudi koji iznajmljuju kuće Arapima, Turcima, po Ilidži i ostalim mjestima, odvajaju dio državi kroz namete, takse, turističkoj zajednici i ostalo kao u svakoj normalnoj zemlji?
Evo ja ću ti dati informaciju i prve ruke. U svakoj normalnoj zemlji procedura registracije takve djelatnosti traje par sati do 7 dana, kod nas je to par mjeseci. U mom konkretnom slućaju na kategorizaciju jednog od objekata čekam sada već ravno 88 dana i vjerovatno ću čekati još. Dakle to je odnos te "države" prema novim mogućnosti koje su se otvorile. Da ne govorim da bi time stvorio nova dva radna mjesta za koja bih plaćao dopinose i poreze. Džaba, država je vrlo latentna po tom pitanju. :oops:
hAZNADAR

#1741 Re: Arapi u Sarajevu

Post by hAZNADAR »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Uđem neki dan u Importanne centar nakon jedno dvije godine i tako pričam sa jednom prodavačicom kako ide posao, kaže dobro, ovo sada kako je ljeto baš dobro. Reko što, turisti kupuju? Kaže kupuju, pogotovo Arapi, hladno ostave po 300-400KM svaki od njih koji uđe. :shock: Mislim da je suvišno i govoriti šta to znači za ekonomiju.

Drugi primjer, danas u Bingo marketu jedna arapska porodica ispred mene...račun 500+KM...svakakvih gluposti nakupovali...

Treći primjer...grupa koja se smjestila u jedan od mojih objekata iznajmila vozilo na dva mjeseca, plus dodatne usluge keteringa, čišćenja...itd.

Ali treba to sve razjebati jer vrli forumaši koji su Arapa vidjeli samo na televiziji znaju najbolje. :mrgreen:
Ma hajde, arapske pare izgleda vrijednije od dijasporskih. Prosjecna porodica iz dijaspore potrosi 4-5 000 KM ne racunajuci more. Pa im se ovdje proziva sedmo koljeno, pljuje,..
Da je potrosnja mjerilo i racun u trgovini - dijasporci bi bili pocasni gosti sa privilegijama. Ali u praksi se cesto tretiraju sa vidnim prezirom.
Isto kao u Dalmaciji na moru gdje lokalni vise preferiraju turiste sa zapada koji manje trose od gostiju iz bivse YU - al stranac je stranac i njegove pare vrijednije.
To je mentalitet domorodaca, fukare,..

Turisti nisu problem. Bez obzira odakle dolazili. Problem su useljenici i kupovina zemljista, kuca,.. na ovih 25% BiH gdje ce u buducnosti biti jos tjesnije.
A ima nas koji znamo Arape i bez TV-a i koji smo svjedoci kako njihova geta funkcionisu za sebe i u odnosu na okruzenje. Nisam rasista ni islamofob, ali tvrdim da se njihova kultura i mentalitet ne mogu nigdje uklopiti.
SkyLimit

#1742 Re: Arapi u Sarajevu

Post by SkyLimit »

Da raznjasnimo jedno: Turista je čovjek koji dođe na dvije sedmice, plaća smještaj i onda ode. A onaj koji kupi zemljište, nemam pojma šta je, ali turista nije zasigurno.

Ja sam svakako oprezan, da ne kažem paranoičan. Svi ovi Amerikanci koji su došli živjeti u BiH kako ih mediji promovišu jer im se "svidjela priroda i narod", pa ko u to može povjerovati, sve go špijuni i agenti.

Baš nekog iz Amerika da očara Bosna i Bosanci. U Americi imaš svakakve moguće prirode i naroda.
Drvosjeca iz Dejcica

#1743 Re: Arapi u Sarajevu

hAZNADAR wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Uđem neki dan u Importanne centar nakon jedno dvije godine i tako pričam sa jednom prodavačicom kako ide posao, kaže dobro, ovo sada kako je ljeto baš dobro. Reko što, turisti kupuju? Kaže kupuju, pogotovo Arapi, hladno ostave po 300-400KM svaki od njih koji uđe. :shock: Mislim da je suvišno i govoriti šta to znači za ekonomiju.

Ma hajde, arapske pare izgleda vrijednije od dijasporskih. Prosjecna porodica iz dijaspore potrosi 4-5 000 KM ne racunajuci more. Pa im se ovdje proziva sedmo koljeno, pljuje,..
Da je potrosnja mjerilo i racun u trgovini - dijasporci bi bili pocasni gosti sa privilegijama. Ali u praksi se cesto tretiraju sa vidnim prezirom.
Isto kao u Dalmaciji na moru gdje lokalni vise preferiraju turiste sa zapada koji manje trose od gostiju iz bivse YU - al stranac je stranac i njegove pare vrijednije.
To je mentalitet domorodaca, fukare,..

Turisti nisu problem. Bez obzira odakle dolazili. Problem su useljenici i kupovina zemljista, kuca,.. na ovih 25% BiH gdje ce u buducnosti biti jos tjesnije.
A ima nas koji znamo Arape i bez TV-a i koji smo svjedoci kako njihova geta funkcionisu za sebe i u odnosu na okruzenje. Nisam rasista ni islamofob, ali tvrdim da se njihova kultura i mentalitet ne mogu nigdje uklopiti.
Imam ja i dijasporaca i Italijana, Slovenca, Hrvata, Srba, Amerikanaca, Kineza...itd. Sve ih gledam i tretiram isto. BiH nema useljinika, odnosno ima vrlo malo i to ljudi koji otovre neki biznis ovdje pa ta firma kupi zemljište i kuću ali to nije useljavanje na koje ti misliš. Ja sam u ovoj branši već tri i pol godine i nisam još ni jednog upoznao koji je na svoje ima kupio nekretninu u BiH jer zakonom to ne može izvesti. Svi oni ovdje provedu mjesec-dva do tri i nazad, rijetki ostanu preko zime ovdje i to oni koji imaju neki posao. Popio barem 500 čajeva, pojeo dosta ručaka sa tim ljudima i mogu ti reći da smo mi gora bagra nego oni. Sve probleme koje sam imao u ovom poslu su bili vezani isključivo za naše fukare koji hoće da te zajebu i prevare od stranaca nikad. Naši ljudi koji rade po državnim, oštinskim i federalnim uredima su posebna sorta fukara koji samo gledaju kako da uzmu mito. Zato pogledajmo prvo sami sebe u ogledalo i svoje okruženje pa onda prigovarajmo turistima arapima i ostalima.
hAZNADAR

#1744 Re: Arapi u Sarajevu

Post by hAZNADAR »

madner wrote:Lova se okrece, a ko kupi kucu mora nekad i do granapa. :D
Kupili su pola Banja Luke Grahovljani, Drvarcani, i ini seljaci sto prodase imanja zarad garsonjere. Pa su domaci postali gradjani drugog reda bez perspektive a grad palanka.
Dosljaci koji kupuju nekretnine imaju tendenciju i da prave geta. A vjeruj mi na rijec, - ne zelis arapsko geto u svom gradu. Da samo znas kako to izgleda.

Problem je sto smo zemlja u krizi i niskog standarda. To opet nije razlog da se nekretnine prodaju bilo kome. Pogotovo ne jagma na maksuz 25% gdje se sila naroda zbila. Sutra ce ti unuci imati para da kupe sebi kucu, plac, vikendicu... - pitanje je da li ce imati gdje.

U RS je zemljiste jeftinije, i kvadratura. U samoj Turskoj sila novoizgradjenih apartmana na obali mora - jeftinijih nego u nasim gradovima. Zapadnjaci masovno kupuju. Arapi preferiraju opet samo 25% BiH. Iz razloga sto su tu medju svojima.
madner

#1745 Re: Arapi u Sarajevu

Post by madner »

hAZNADAR wrote:
madner wrote:Lova se okrece, a ko kupi kucu mora nekad i do granapa. :D
Kupili su pola Banja Luke Grahovljani, Drvarcani, i ini seljaci sto prodase imanja zarad garsonjere. Pa su domaci postali gradjani drugog reda bez perspektive a grad palanka.
Dosljaci koji kupuju nekretnine imaju tendenciju i da prave geta. A vjeruj mi na rijec, - ne zelis arapsko geto u svom gradu. Da samo znas kako to izgleda.

Problem je sto smo zemlja u krizi i niskog standarda. To opet nije razlog da se nekretnine prodaju bilo kome. Pogotovo ne jagma na maksuz 25% gdje se sila naroda zbila. Sutra ce ti unuci imati para da kupe sebi kucu, plac, vikendicu... - pitanje je da li ce imati gdje.

U RS je zemljiste jeftinije, i kvadratura. U samoj Turskoj sila novoizgradjenih apartmana na obali mora - jeftinijih nego u nasim gradovima. Zapadnjaci masovno kupuju. Arapi preferiraju opet samo 25% BiH. Iz razloga sto su tu medju svojima.
Arapska fukara pravi Arapska geto, no ovdje nema socijale. Fukare ima, ali nije Arapska.
Kakva fajda od zemlje kada zbog love ljudi idu van?
Mjesta ima za 20 miliona.
sinuhe

#1746 Re: Arapi u Sarajevu

Post by sinuhe »

Haj sta fali. Neka i Bosnjo ispred nekoga izgleda boljim.
Sigurno je rijec o nekom prolaznom trendu u tim zemljama otici u Bosnu.
Nisam_fin

#1747 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Nisam_fin »

Samo nek pare ostavljaju kao i svaki turisti.
Thorgerson

#1748 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote: Da bi se počeli liječiti treba prvo priznati da smo kao društvo duboko bolesni. To je najteže. Nisu negativnosti našega političkog života uzrok naših problema. Oni su posljedica. Problem je u nama, narodu.
Pa naravno da je problem u nama, u narodu.

Nisu ovi političari dosli sa marsa i venere. Nego iz naroda. Naseg naroda.

Tako da to je ogledalo nas. Ne svih, ali vecine. E sad mozda se to nekome ne svidja, ali je tako. Jbg.

Vidimo to i na ovim mladjim politicarima, gori od ovih starijih. Sve je to ista nesorta. Jos se nije pojavio politicar koji bi mogao neesto promjeniti, sa nekom vizijom, ja ga jos nisam vidio, cuo...ove stare ublehe/komunjare se jos drze.
Thorgerson

#1749 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Thorgerson »

SkyLimit wrote:Da raznjasnimo jedno: Turista je čovjek koji dođe na dvije sedmice, plaća smještaj i onda ode. A onaj koji kupi zemljište, nemam pojma šta je, ali turista nije zasigurno.

Ja sam svakako oprezan, da ne kažem paranoičan. Svi ovi Amerikanci koji su došli živjeti u BiH kako ih mediji promovišu jer im se "svidjela priroda i narod", pa ko u to može povjerovati, sve go špijuni i agenti.

Baš nekog iz Amerika da očara Bosna i Bosanci. U Americi imaš svakakve moguće prirode i naroda.
Onaj ko kupi zemljiste i tu napravi naselje je u normalnom svijetu investitor.

Svi ti arapi koji dodju, pa ne kupuju svi zemljiste pobogu. Procedure da se kupi zemljiste su jasne i poprilicno komplikovane. Dakle, moras otvoriti firmu, pa zatim moras doci, potpisati notarski ugovor, e onda tek slijedi jebanija i ganjanje dozvola i ostalog sranja.

Zar ti fkt mislis da svaki arap koji sidje sa aviona to radi? :-)

Druga stvar, zasto mislis da je tako nemoguce da se nekome svidi nasa priroda. Ja ne kontam zasto mi tako malo cijenimo sebe, to je nevjerovatno. Ok, ima nedostataka, ima fkt prljavih ulica, smeca, cega sve ne...ali ima i prelijepe prirode.

Neki dan citam blog ja mislim da je poljakinja, bila ovdje u BiH, ma odusevljena. Napravila listu ovako 10 stvari za raditi u BiH, kayaking, rafting, hiking itd, sve sa fotografijama, ma haos...ljudi ispod komentarisu, odusevljeni, jedva cekaju da dodju...

Ja citam i kontam, pa jebote od ovih 10 stvari ja koji zivim ovdje, uradio sam mozda 2-3. Eh, pa tako i taj amerikanac, nije valjda da mislis da svaki amerikanac obidje citavu ameriku. Naravno da ima tamo ljepota, ali te ljepote su nekad udaljene i po 2000km. Ovdje imas zemljicu koju mozes uzduz i poprijeko preci za jedan dan (sa ovakvim putevima) i toliko stvari za raditi i toliko potencijala.

Ali najgore je to sto mi to ne vidimo. I sam se nekad zapitam, sta seru ovi stranci o prirodi, o bogatsvu sto imamo. I onda kad procitam neki tekst, blog obicnih ljudi zijanim se...oni fkt tako misle.
Nisam_fin

#1750 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Nisam_fin »

Drazi su nam Korejci koji potrose cenera u 2 dana, nego arapi koji ostanu tu 10 dana i potrose brat bratu 2 milje eura minimalno.
Locked