pirpa wrote:Da se ne radi o zemljistu poljoprivrednog drustva koje se proteze od Bara, Slatine pa preko orahovog brijega i tako sve do poljina hills
M.a.g.r.o.s.
pirpa wrote:Urbanisticka mafija postoji u svakoj zemlji, al Drzavna urbanisticka mafija postoji samo u zemljama treceg svijeta...
nemoj svaljivati na narod da nevoli red i zakon, kad oni koji trebaju da provode zakone su od istog napravili samo mrtvo slovo na papiru. Za pojedine zakon vazi a za druge ne vazi...
Pa nismo u Africi sa Idi Aminom na čelu. Kakvi god da su, imamo izbore svake dvije godine. Da li na njima prevladavaju razne ksenofobne teme? Da. Pa jedni drugima ne damo da zovemo jezik kojim pričamo kako hoćemo. Odnos prema Arapima je samo jedna strana bolesti našega društva. Ako su nam preče nacionalne teme od egzistencijalnih (pa i politike kupovine zemljišta od strane stranaca) to je naš problem. I ničiji više.
Poslije toliko dugo vremena imamo mogućnost da smijenimo "odmetnutu klasu upravljača". I ne iskorištavamo to pravo.
Poštivanje i sprovođenje zakona su dvosmjerne ulice. Narod mora htjeti poštivanje zakona, i mora natjerati državu da sprovodi zakon. I narod je od zakona napravio mrtvo slovo. Jer kad treba poštivati zakon traži se da kači sve osim sebe. Nisam jednom prisustvovao trivijalnim slučajevima zvanja komandata policije da izbriše kaznu za pojas, namjernoj nelegalnoj gradnji koja se onda provlači kroz papire u općini, nelegalnom uvozu auta, muljanja sa porezima...
Strancima je sve jasno u našoj državi. I kod njih ima mnogih problema. Ali im nikako nije jasno odsustvo patriotizma i nezainteresiranost. Prvo sam se uvrijedio kad su mi rekli za patriotizam. Reko šta pričaju. A ustvari se radi o tome da se na državu ne gleda kao instrument vođenja društva za koji narod mora biti konstantno zainteresiran da bi ga popravio.
U Švicarskoj npr. kriminalac koji vara na porezu zna da je kriminalac i ne opravdava to time šta političari imaju trošiti moj novac.
pirpa wrote:dovoljno mi je viditi opstinske,sudske sluzbenike kako postuju pravilnik o postupanju sa strankama da uvidim u kakvoj vukojebimi zivim..
Evo, idu izbori u Oktobru. Ne treba teoretisati. Iako nije njihova nadležnost u smislu krojenja politike prodaje nekretnina strancima, hajd da vidim hoće li se npr. na Ilidži, Hadžićima, Trnovu, Centru i Ilijašu promjeniti vlast (gdje su mnogi arapski projekti). Općine koje nemaju razloga da se zamaraju "teškim" temama. Nema ni Dodika ni Čovića u njima da ništa koči.
Građani mogu glasati samo na osnovu toga da li je općinska administracija natjerala da općinski službenici poštuju pravila o postupanju sa strankama.
Imam u zadnje vrijeme mnogo posla sa našim općinskim administracijama . I mogu samo reći da koliko god u njima bilo kriminala, korupcije i javašluka, ništa nije bolje ni u lokalnim zajednicama. U nekim aspektima je čak i gore. Tako da sa svim negativnostima, narod čak i ima bolju vlast nego kakvu je zaslužuje (da budem jasniji, narod je gori od vlasti koju je izabrao).
Da bi se počeli liječiti treba prvo priznati da smo kao društvo duboko bolesni. To je najteže. Nisu negativnosti našega političkog života uzrok naših problema. Oni su posljedica. Problem je u nama, narodu.