Arapi u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Connaisseur Karlin

#1476 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Connaisseur Karlin »

L u c i f e r wrote:@karlin

Bonton je relativna stvar

Mislim da je kod nekih vise u pitanju rasizam, islamofobija i ksenofobija

Zaista, ja licno ne vidim nista problematicno u tome, a nije niti zabranjeno bilo kojim propisom - sto je i kljucna stvar u cijeloj ovoj prici
Razumijem,ja ovjde pisem iskljucivo iz stava ponasnaja kao iz nekog botnona,i zato mislim da jeste problem,a ne iz drugih razloga,naravno.

Botnon nije relativan,jer da jeste,ne bi ako takav ni postojao!

Meni licno ne smeta,ali ni ti ni ja nismo mjerilo odobrenja takvog ponasanja.
Connaisseur Karlin

#1477 Re: Arapi u Sarajevu

Jack Be Nimble wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Jack Be Nimble wrote:
Ko ne vodi racuna o higijeni?

Donesena je javna i zajednicka odluka 1776 god da imas pravo vjerovati sta hoces i gdje hoces i kako hoces.
klanjati pored ceste ili u parku nije cisto,kao ni u hodnicima javnih objekata

to je univerzalna odluka iz 18 st. ,a ima zakona iz 21 st. koji su istu usmjerili u skladu sa sadsnjim stilom zivota
Pa postavis sedzu i furas svoj posao. Ako shopping centar zabrani klanjanje to je diskriminacija. Ako ces zabraniti klanjanje onda se ne mozes ni krstiti dok cekas na kafu u Starbaxu.

Cesto vidim familiju kako kako se drze za ruke i otac drzi molitvu 'hvala ti boze na danasnjem danu i mogucnosti da nasa familija ima to sto ima bla bla'. To je meni smjesno isto kao klanjanje, ali ne mozes nekome to zabraniti jer je diskriminacija.
kako nije vazna higijena? narvno d anije isto klanjati u kuci i na parku!

Zasto poredis klanjanje sa krstnjem,jer krstenje je identicno kad neko digne ruke,pa nesto prouci.

Soping centar nema zabranu,jer kao takva u vecini drzava nije ni potrebna,ali ako bi nastupili problemi,vjeruj mi,regulisali bi i pronasli rijesenje.
L u c i f e r

#1478 Re: Arapi u Sarajevu

Post by L u c i f e r »

Zaista, ja licno ne vidim nista problematicno u tome, a nije niti zabranjeno bilo kojim propisom - sto je i kljucna stvar u cijeloj ovoj prici
Razumijem,ja ovjde pisem iskljucivo iz stava ponasnaja kao iz nekog botnona,i zato mislim da jeste problem,a ne iz drugih razloga,naravno.

Varas se, bonton jeste relativan

Mislis li da je bonton isti u kini, arabiji, Bosni, menhetnu i luizijani

Mjerilo ponasanja je ZAKON, sve sto nije zabranjeno propisima to je dozvoljeno
Rubaija

#1479 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Rubaija »

united bosnae wrote:Arapski šeik gradi veliki zabavni park u Istočnom Sarajevu!

Toliko o "bratskoj" (gluho bilo) ljubavi - zapravo i drago mi je da oni ne uplicu svoje prste i pare u bilo sta sto mi je drago ali ne mogu a da ne pitam:
"Brate" Arape, imalo je Sarajevo i zicaru koju nikako da obnovi - doduse nije na okupiranoj teritoriji.

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/239 ... ajevu.html
Opaaaaa, Dubai u Istočnoooom :D :lol:
Connaisseur Karlin

#1480 Re: Arapi u Sarajevu

L u c i f e r wrote:

Varas se, bonton jeste relativan

Mislis li da je bonton isti u kini, arabiji, Bosni, menhetnu i luizijani

Mjerilo ponasanja je ZAKON, sve sto nije zabranjeno propisima to je dozvoljeno
Nisam tako razumjela tvoj komentar o relativnosti,a to sto pises je logicno,postoje raazliciti bontoni u svijetu.

Zakon nije mjerilo,vec doslovno natjera osobu da se ponasa prema postavljenim pravilima. Pravila su dio zakona.

Kod mene je znak "no trasspasing" vlro uobicajen u mahali,eh haj'd ti dodji u moje dovirste i klanjaj! Kuzis!
Jack Be Nimble

#1481 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Jack Be Nimble »

Zasto poredis klanjanje sa krstnjem,jer krstenje je identicno kad neko digne ruke,pa nesto prouci.

Soping centar nema zabranu,jer kao takva u vecini drzava nije ni potrebna,ali ako bi nastupili problemi,vjeruj mi,regulisali bi i pronasli rijesenje.
Zato postavis sedzu i sve OK sto se tice higijene. Kao sto postavis deku na travu, sjednes i rucas u parku. Klanjao ili rucao u parku jedno te isto sto se tice higijene.

Odes u restoran i porodica stol pored drze se za ruke i mole se bogu. Isto ko klanjanje. Rade za svoj cejf. Onaj klanja za svoj cejf u parku. Ja rucam u parku za svoj cejf. Ona hoda svog psa kroz park za svoj cejf. Sve dok radimo nesto sto je nama cejf i ne udaramo na tudzi cejf dobro je.
HAVANA

#1482 Re: Arapi u Sarajevu

Post by HAVANA »

sabina1 wrote:
Šveđanin wrote:Upoznao sam nekoliko ljudi iz Saudijske Arabije koji bi trebali predstavljati cak sta vise neku njihovu elitu, dio ih se skolovao po zapadu i mentalitet im je uzas.

Jednostavno ljudi nisu evoluirali, primitivni su, zaostali su uzasno. Ogromnim kolicinama novca koje su se ulile u drzavu su poboljsali standard zivota, a za koju oni nemaju zaslugu, vec su jednostavno geopoliticke okolnosti takve da je energent koji oni imaju izuzetno na cijeni... a sa druge strane glava ostala u 12 vijeku.

Ugostiti svakako, vjerujem da ce ostaviti para. Pa i pretrpiti ako nesto nije po mjeri lokalaca. Ali vjerujem svakako ljudima koji rade npr u hotelima, da su oni vrlo teski gosti.

Kad cujem kako smo mi i Arapi bratski narodi najezim se... izuzev vjere, prosjecan Bosnjak apsolutno nikakve veze nema sa prosjecnim Arapinom... i dobro je da je tako.
Na televiziji Kantona Sarajevo u emisiji "Tarih" , autori kažu da Bošnjaci vode porijeklo direktno sa afričke planine Atlas ( :? :? :? ) , stoga Arapi nam JESU braća a Arapkinje sestre :oops:
Znaci atlascani stari. :lol: Tooop lista nadreeealistaaaaaa
Connaisseur Karlin

#1483 Re: Arapi u Sarajevu

Jack Be Nimble wrote:

Zato postavis sedzu i sve OK sto se tice higijene. Kao sto postavis deku na travu, sjednes i rucas u parku. Klanjao ili rucao u parku jedno te isto sto se tice higijene.

Odes u restoran i porodica stol pored drze se za ruke i mole se bogu. Isto ko klanjanje. Rade za svoj cejf. Onaj klanja za svoj cejf u parku. Ja rucam u parku za svoj cejf. Ona hoda svog psa kroz park za svoj cejf. Sve dok radimo nesto sto je nama cejf i ne udaramo na tudzi cejf dobro je.
Ako sedzu peru svaki dan,razumijem,ali znamo da ne peru sedzu svaki dan,zato nije higijenski ,budimo realni :)

Ja nisam znala da je klanjanje cejf,al' dobro,svasta se ovdje nauci. :lol:
Cherry-Cherry

#1484 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Cherry-Cherry »

Samo da se što više udalje od Evrope... :-)
arzuhal

#1485 Re: Arapi u Sarajevu

Post by arzuhal »

Rubaija wrote:
united bosnae wrote:Arapski šeik gradi veliki zabavni park u Istočnom Sarajevu!

Toliko o "bratskoj" (gluho bilo) ljubavi - zapravo i drago mi je da oni ne uplicu svoje prste i pare u bilo sta sto mi je drago ali ne mogu a da ne pitam:
"Brate" Arape, imalo je Sarajevo i zicaru koju nikako da obnovi - doduse nije na okupiranoj teritoriji.

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/239 ... ajevu.html
Opaaaaa, Dubai u Istočnoooom :D :lol:
Ništa, kupovat ćemo stanove u Lukavici, boli nas the đžon...Ionako je ovo Sarajevo bošnjačko, hoću da živim u multikulturalnoj sredini...Neki dan sam išao u општину Источно Ново Сарајево i kontam kako ću sad osunećen tamo i sve to, ulazim a tamo dvije pokrivene žene i neki muškarac s njima čekaju, to ječi zgrada opštine od arapskog jezika, od selama preko telefona, al' samo je jedna Arapkinja, drugo dvoje bosančerosi...Malo kasnije čujem kod nekog na mobitelu zvuk nake turske ilahije, hori vasiona brEte...

I niko ni 'abera od naše srpske brače, normala stroga, a Bošnjaci samo arabofobiju furaju, malo je kazat...Ustvari bh. dijaspora je najarapofobičnija, njima to najteže pada, a mi ovde se navikli, raja k'o raja što rek'o Johnny B. Štulić...
Jack Be Nimble

#1486 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Jack Be Nimble »

Connaisseur Karlin wrote: Ako sedzu peru svaki dan,razumijem,ali znamo da ne peru sedzu svaki dan,zato nije higijenski ,budimo realni :)

Ne mozes ti odluciti kako cesto da neko pere svoju sedzu ili usisava. Neko voli svaki dan usisavati, neko voli po sedam dana. Sta je higijenski?

Sve dok njegova sedza ne pocne uticati po mom licnom zdravlju ne vidim u cemu je problem.

Onaj sto dodje da odradi jogu u parku na svojoj "sedzi" jel i to treba zabraniti? Treba i njega kontrolisati kako cesto pere sedzu za yogu da se utvrdi da li je higijensko?
Last edited by Jack Be Nimble on 30/07/2016 19:14, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#1487 Re: Arapi u Sarajevu

arzuhal wrote:
I niko ni 'abera od naše srpske brače, normala stroga, a Bošnjaci samo arabofobiju furaju, malo je kazat...Ustvari bh. dijaspora je najarapofobičnija, njima to najteže pada, a mi ovde se navikli, raja k'o raja što rek'o Johnny B. Štulić...
Pa gdje arapi ulazu u RSrpskoj? Ovo se na forumu raja iz Federacije buni protiv Arapa! Dijaspora uvijek kriva :lol: a dijaspori je najbolje :lol:
Capajebo

#1488 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Capajebo »

Ja Arape nesto ne volim, ali reko bi covjek da mi zivimo k'o u Svicarskoj pa tek tako mozemo nekoga zatjerati u 3pm :-)
arzuhal

#1489 Re: Arapi u Sarajevu

Post by arzuhal »

Capajebo wrote:Ja Arape nesto ne volim, ali reko bi covjek da mi zivimo k'o u Svicarskoj pa tek tako mozemo nekoga zatjerati u 3pm :-)
Ja kad sam prvi put iš'o u Stambol, pa neđe zalutao u nake ulice, jarane...A ne znam dobro ruski! :cry:
KIseljak12

#1490 Re: Arapi u Sarajevu

Post by KIseljak12 »

Kao sto rece arzuhal, muslimani vjeruju da je citava Zemlja mesdzid, a sto se cistoce tice jedan od uslova namaza je cistoca tijela, odijela i mjesta gdje se klanja. Ako samo mjesto po sebi nije necisto (wc naprimjer), onda je dovoljno prostrijeti serdzadu. Ona kolica koja su postavila su "sutra" tj. objekat kojim se zaklanja klanjac od onih sto prolaze. Moj dedo rahmetli bi npr znao postaviti stolicu tako, prema tome ne klanjaju se kolicima.

To sto nekome bode oci je stvar tolerancije. Isto ko sto sam za to da homo i hetero parovi mogu jednako ispoljavati njeznost u javnosti (u zakonskim granicama), tako nemam nista protiv klanjanja u shopping centru, fakultetu, fiskulturnoj sali, stadionu, nije bitno. Ili da se svima da jednako pravo i sloboda, ili da se ukine svima, ne moze selektivno.

-- Kjafir
Connaisseur Karlin

#1491 Re: Arapi u Sarajevu

Jack Be Nimble wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Ako sedzu peru svaki dan,razumijem,ali znamo da ne peru sedzu svaki dan,zato nije higijenski ,budimo realni :)

Ne mozes ti odluciti kako cesto da neko pere svoju sedzu ili usisava. Neko voli svaki dan usisavati, neko voli po sedam dana. Sta je higijenski?

Sve dok njegova sedza ne pocne uticati po mom licnom zdravlju ne vidim u cemu je problem.
Eh,eto,sad ne znas o osnovnim elementima higijene :D

Pa,da,ovdje svi pisu o svom licnom stavu,kao da je to mjerilo :D Ja konstano pisem o generalnom ponasanju u raznim drustvima,prema nekakvom bontonu. :-D I ja sam individualista,i bas me briga sta drugi rade,ali to nije tema. :)
arzuhal

#1492 Re: Arapi u Sarajevu

Post by arzuhal »

arzuhal wrote:
Pa gdje arapi ulazu u RSrpskoj? Ovo se na forumu raja iz Federacije buni protiv Arapa! Dijaspora uvijek kriva :lol: a dijaspori je najbolje :lol:
Zato što smo mi ona lijepa, domaća žabica koja se lagano kuha na toj arapskoj bujici koja dolazi, a vi ste ona debela žabetina koja uskoči naglo u BiH pa vrisne: Ovo sve puno Arapa, kamila i hurmi, sve nešto klanja i smeČe ne baca, ajme!

Morate se opustiti malo, nema trganja, srkleta, polahkE... :mrgreen:
KIseljak12

#1493 Re: Arapi u Sarajevu

Post by KIseljak12 »

Takodjer, glede cistoce i pranja serdzade, zna se kako se ona prostire i savija, na nacin da ono sto je u dodiru s tlom ne dodje u dodir s onim sto je okrenuto nagore, kao i da dio gdje se spusta glava ne ide u kontakt s dijelom gdje su stopala. Brinite svoju brigu vise, a manje tudju, bice vam ljepsi zivot.
arzuhal

#1494 Re: Arapi u Sarajevu

Post by arzuhal »

KIseljak12 wrote:Takodjer, glede cistoce i pranja serdzade, zna se kako se ona prostire i savija, na nacin da ono sto je u dodiru s tlom ne dodje u dodir s onim sto je okrenuto nagore, kao i da dio gdje se spusta glava ne ide u kontakt s dijelom gdje su stopala. Brinite svoju brigu vise, a manje tudju, bice vam ljepsi zivot.
:thumbup:
Connaisseur Karlin

#1495 Re: Arapi u Sarajevu

arzuhal wrote:
arzuhal wrote:
Zato što smo mi ona lijepa, domaća žabica koja se lagano kuha na toj arapskoj bujici koja dolazi, a vi ste ona debela žabetina koja uskoči naglo u BiH pa vrisne: Ovo sve puno Arapa, kamila i hurmi, sve nešto klanja i smeČe ne baca, ajme!

Morate se opustiti malo, nema trganja, srkleta, polahkE... :mrgreen:
ama mene bas briga,pa ne zivim u BiH,a ako dodjem,to je par dana,zato ne razumijem,zasto bih se nervirala :lol:
Connaisseur Karlin

#1496 Re: Arapi u Sarajevu

KIseljak12 wrote:Takodjer, glede cistoce i pranja serdzade, zna se kako se ona prostire i savija, na nacin da ono sto je u dodiru s tlom ne dodje u dodir s onim sto je okrenuto nagore, kao i da dio gdje se spusta glava ne ide u kontakt s dijelom gdje su stopala. Brinite svoju brigu vise, a manje tudju, bice vam ljepsi zivot.

a dodir sa onim sto je okrenuto na dole,pa to se opet urola sa dijelom na gore :D
Ripicipi

#1497 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Ripicipi »

Sta ce tolike dzamije ako klanjaju po parkovima, trotoarima, soping centrima, a nece me cuditi ako pocnu i u gradskom prijevozu klanjati.
L u c i f e r

#1498 Re: Arapi u Sarajevu

Post by L u c i f e r »

Nisam tako razumjela tvoj komentar o relativnosti,a to sto pises je logicno,postoje raazliciti bontoni u svijetu.

Zakon nije mjerilo,vec doslovno natjera osobu da se ponasa prema postavljenim pravilima. Pravila su dio zakona.

Kod mene je znak "no trasspasing" vlro uobicajen u mahali,eh haj'd ti dodji u moje dovirste i klanjaj! Kuzis!
jbg sad nije janko nego marko

vraćamo se na isto

sve što nije zabranjeno zakonom ili pravilima donesenim na osnovu zakona, to je dozvoljeno

meni ih je čak drago vidjeti da klanjaju jer znam da to iritira srpske i hrvatske šoviniste
Connaisseur Karlin

#1499 Re: Arapi u Sarajevu

L u c i f e r wrote:

jbg sad nije janko nego marko

vraćamo se na isto

sve što nije zabranjeno zakonom ili pravilima donesenim na osnovu zakona, to je dozvoljeno

meni ih je čak drago vidjeti da klanjaju jer znam da to iritira srpske i hrvatske šoviniste
imas odlican motiv :D :lol: ali ,to ne znaci da je zdrav motiv :D

Zato psotoji znak "no trasspasing" u AmeriKi,paeto, ti probaj npr. klanjati na parkingu privatnih apratmana :D
drndalo

#1500 Re: Arapi u Sarajevu

Post by drndalo »

L u c i f e r wrote: jer znam da to iritira srpske i hrvatske šoviniste
? Inat samom sebi jer cu mozda nasekirati nekog drugog...? :cry:
Locked