Arapi u Sarajevu
- zeina
#1426 Re: Arapi u Sarajevu
Mene samo zanima zasto bi bilo kome smetao neko ko se moli, na koji nacin oni koji se mole vrijedjaju bilo koga, covjek dok se skruseno moli je najponiznija i najbezopasnija osoba na svijetu. Ne smeta nam kad se par ljubi i hvata na svakom cosku, a smeta kad se neko moli, ne kontam cemu tolika odbojnost
-
RLewis
#1427 Re: RE: Re: Arapi u Sarajevu
Ta naljepnica vec postoji u jednom lancu trznih centara i sigurno nije uticala na njegovu posjecenost, i ona glasi zabranjeno obavljanje SVIH vjerskih obreda u objektu i ispisana je na vise jezika¤ jelena ¤ wrote:Milom ne moram, pogotovo ne u neznanju.Black swan wrote:možeš ti u svom mozgu zamišljati što želiš ali na privatnoj zemlji/imovini moraš kako gazda kaže ili ne ulazi¤ jelena ¤ wrote:
Ne razumijem kakva je razlika između dvije osobe u ćošku tržnog centra (dakle, privatna imovina) koje klanjaju, dvije osobe u ćošku tržnog centra koje mole Oče naš iz milion nekih ličnih, intimnih razloga u datom trenutku, i dvije osobe u ćošku tržnog centra koje stoje, ćaskaju i ono...s kesama u rukama čekaju nekog trećeg?
Hej, čuj nema molitve na privatnoj zemlji... a koji to zakon, vlasnik granapa ili nešto treće može npr. jednom katoliku ili pravoslavcu zabraniti da ispotiha, onako za sebe, izgovori Oče naš ili Zdravo, Marijo dok čeka u redu na kasi ili u nekom ćošku, mjestu...negdje, bilo gdje?
isto kao piva u nekim privatnim tržnim centrima da ne širimo priču
Ako dotični gazda svoj posjed ne obilježi idiotskom naljepnicom: nema molitve na ovom posjedu, ući ću i u slučaju nužde potegnuti verbalnu čakiju.
Mene baš briga za reputaciju i mišljenje prisutnih i ništa me ne košta da to uradim, pogotovo ne ako mu izabranu robu koju sam mogla kod njega kupiti ne platim, a ako i platim, platiću ono što mi svakako treba - ali tad i nikad više.
Vlasnikov je problem kako će se - naoružan takvim mentalnim sklopom koji bi preventivno da zabranjuje molitve - nositi sa konkurencijom na planeti gdje živi nekoliko milijardi vjernika, ili u zemlji u kojoj živi 90 i kusur vjernika, a ja mu najiskrenije želim da... takav kakav jeste, ostane dosljedan svojim principima i ulaz u svoj posjed obilježi već pomenutom naljepnicom.
Ono, čisto da ljudi znaju i da nipošto ne ulaze.
Poslano sa mog SM-G935F koristeći Tapatalk
- arzuhal
#1428 Re: Arapi u Sarajevu
Ja se ne bih prilagođavao. Ja u Kataru, Kuvajtu, UAE i sl. ne bih klanjao po tržnim centrima nego bih išao u džamiju, boli me đžon!MOSALJOZE wrote:Jedno pitanje
Prilagodjavamo li se mi njima kada odemo u zemlje na BI?
Ja bih rekao da.
- zeina
#1429 Re: Arapi u Sarajevu
Ne prilagodjavamo, u svim zemljama turisti se ponasaju kao i u Evropi sem u S.Arabiji gdje su zakoni drugaciji znamo i kakvi i zasto, ali S. Arabija i nije turisticka zemlja. Pogledaj Emirate, Dubai npr. sve su prilagodili strancima...i sve druge zemlje u kojima ima turizma, sve se prilagodjava turisti..a mi sa ovakvom pameti i ovakvim odnosom prema turistima nikad necemo biti turisticka zemljaMOSALJOZE wrote:Jedno pitanje
Ja bih rekao da.
- Connaisseur Karlin
#1430 Re: Arapi u Sarajevu
zeina wrote:Ne prilagodjavamo, u svim zemljama turisti se ponasaju kao i u Evropi sem u S.Arabiji gdje su zakoni drugaciji znamo i kakvi i zasto, ali S. Arabija i nije turisticka zemlja. Pogledaj Emirate, Dubai npr. sve su prilagodili strancima...i sve druge zemlje u kojima ima turizma, sve se prilagodjava turisti..a mi sa ovakvom pameti i ovakvim odnosom prema turistima nikad necemo biti turisticka zemljaMOSALJOZE wrote:Jedno pitanje
Ja bih rekao da.
-
Hakiz
#1431 Re: Arapi u Sarajevu
Nećeš vjerovati, ali ni pravo na disanje nije nigdje uvršteno kao osnovno ljudsko pravo. Jeste pravo na život, ali nije pravo na disanje.¤ jelena ¤ wrote:Hakiz wrote: Možda isti onaj koji može zabraniti u svom privatnom tržnom centru prodaju i konzumaciju alkohola?
Dakle, ako neko ima pravo, zbog svoje religije, u svom privatnom objektu zabraniti prodaju i konzumaciju alkohola, onda neko drugi u svom privatnom objektu ima pravo odrediti molitve koje religije su dozvoljene a koje zabranjene, ili neko treći zabraniti uopšte bilo kakvo vjersko ispoljavanje, pa i molitve.
Prava bi trebala biti dvosmjerna, ne jednosmjerna.
Pravo na konzumaciju alkohola, koliko je meni poznato, još uvijek nije uvršteno u osnovna ljudska prava.
Pravo na slobodu vjeroispovijesti jeste.
Imaš pravo i treba da se buniš, izraziš svoje mišljenje i uvjerenja o zabrani prodaje alkohola i neće ti zafaliti dlaka s glave zbog toga, kao što neko drugi može prodaju istog zabraniti i neće zbog toga nešto mnogo izgubiti, ako je pametan i zna gdje šta radi i ako zna da tom zabranom više dobija, nego što gubi.
Ali, ako sebi daš za pravo da nekom zabraniš jedno od elementarnih ljudskih prava, iz prostog razloga jer misliš da ti se može - trpićeš pozamašne posljedice i stvarnost će te vrlo brzo naučiti da prije tog poteza i nisi baš dovoljno mislio, jer potrebe tržišta zahtijevaju kompromisna rješenja koja će ići u korist upravo tih potreba, a neće ugroziti manjinu, zbog čega širom svijeta i postoje posebne prostorije u tržnim centrima, namijenjene vjernicima - svidjelo se to nama ateistima ili ne.
Dok zabrane i naljepnice sa prekriženim ljudima, ili kako li ih već zamišljaju ovi koji bi ih lijepili, definitivno nije kompomisno rješenje, nego nešto drugo...
I mislim da je ovo svakom iole inteligentnom ljudskom biću jasno te da o tome uopšte nema potrebe raspravljati, iako nemam ništa protiv rasprave.
Vidiš, kada smo već kod života, koje je osnovno ljudsako pravo, u nekim zemljma pod nekim uslovima, vlast te teritorije može uskratiti to osnovno ljudsko pravo, može nekome oduzeti život, tamo gdje postoji smrtna kazna.
Što znači da ni osnovna ljudska prava nisu apsolutna i mogu biti oduzeta.
Pravo na molitvu je, ipak, niži stepen prava od prava na život pa ga "niži stepen vlasti" može i zabraniti.
Nastranu to što i kada neko zabrani molitvu na svom privatnom posjedu nije nikome zabranio da bude pripadnik neke vjeroispovijesti. Samo je zabranio na svom posjedu javno ispoljavanje te vjeroispovijesti.
Kao kada se priadnicima LGBT zajednice kaže da nemaju pravo (Barem u BIH) javno ispoljavati svoju rodnu i spolnu pripadnost, neka to rade u privatnosti. I još gore, pripadnici LGBT zajednice po zakonima imaju prava, ali "narod" im ne dozvoljava.
E, pa takav "narod" ne bi trebao imati pravo ni na javnu molitvu u privatnom objektu kada vlasnik to zabrani.
I, kao što rekoh, prva moraju biti dvosmjerna, ne smiješ svoja prava podrazumijevati a tuđa kršiti.
Ali, kao što si sama rekla, 90% ljudi u ovoj zemlji je takvi kakvi su, pa jebo principe, može im se.
Iliti, argument sile, ne sila argumenta.
Usput, meni ne smeta da klanjaju u tržnom centru, na ulici ako ne ometaju druge ljude i odvijanje saobraćaja, nesam ja protiv toga da ljudi klanjaju. Ali sam protiv toga da zato što klanjanju imaju veća prava od onih koji to ne rade.
Last edited by Hakiz on 30/07/2016 14:40, edited 1 time in total.
-
howdy
#1432 Re: Arapi u Sarajevu
da li si ti prosla kraj dubaia, da ne pitam da li si bila u istom?zeina wrote:Ne prilagodjavamo, u svim zemljama turisti se ponasaju kao i u Evropi sem u S.Arabiji gdje su zakoni drugaciji znamo i kakvi i zasto, ali S. Arabija i nije turisticka zemlja. Pogledaj Emirate, Dubai npr. sve su prilagodili strancima...i sve druge zemlje u kojima ima turizma, sve se prilagodjava turisti..a mi sa ovakvom pameti i ovakvim odnosom prema turistima nikad necemo biti turisticka zemljaMOSALJOZE wrote:Jedno pitanje
Ja bih rekao da.
- zeina
#1433 Re: Arapi u Sarajevu
Najveca okicena jelka u Dubaiu, najveci vatromet za Novu Godinu u Dubaiu, ne treba dalje icihowdy wrote:da li si ti prosla kraj dubaia, da ne pitam da li si bila u istom?zeina wrote:Ne prilagodjavamo, u svim zemljama turisti se ponasaju kao i u Evropi sem u S.Arabiji gdje su zakoni drugaciji znamo i kakvi i zasto, ali S. Arabija i nije turisticka zemlja. Pogledaj Emirate, Dubai npr. sve su prilagodili strancima...i sve druge zemlje u kojima ima turizma, sve se prilagodjava turisti..a mi sa ovakvom pameti i ovakvim odnosom prema turistima nikad necemo biti turisticka zemljaMOSALJOZE wrote:Jedno pitanje
Ja bih rekao da.
-
Hakiz
#1434 Re: Arapi u Sarajevu
Pa, draga zeina, banalni primjeri: Toples na plažama Evrope nije problem, ali već u Brazilu jeste. A da ne govorimo o Dubaiju. Nedavno je bila vijest kako su u nekom gradiću na Ibici zabranili pijenje tekućine iz boce na javnom mjestu. Ne alkohola, nego sve tekućine, uključujući i vodu.zeina wrote:Ne prilagodjavamo, u svim zemljama turisti se ponasaju kao i u Evropi sem u S.Arabiji gdje su zakoni drugaciji znamo i kakvi i zasto, ali S. Arabija i nije turisticka zemlja. Pogledaj Emirate, Dubai npr. sve su prilagodili strancima...i sve druge zemlje u kojima ima turizma, sve se prilagodjava turisti..a mi sa ovakvom pameti i ovakvim odnosom prema turistima nikad necemo biti turisticka zemljaMOSALJOZE wrote:Jedno pitanje
Ja bih rekao da.
Tako da se ne prilagožavaju baš svi turistima kako i kada to turisti hoće.
- zeina
#1435 Re: Arapi u Sarajevu
Pa nije problem mozes ti zabraniti sta hoces, ali onda ce turista sljedeci put otici na drugo mjesto gdje te zabrane ne postoje i ostavice svoj novac na drugom mjestuHakiz wrote:Pa, draga zeina, banalni primjeri: Toples na plažama Evrope nije problem, ali već u Brazilu jeste. A da ne govorimo o Dubaiju. Nedavno je bila vijest kako su u nekom gradiću na Ibici zabranili pijenje tekućine iz boce na javnom mjestu. Ne alkohola, nego sve tekućine, uključujući i vodu.zeina wrote:Ne prilagodjavamo, u svim zemljama turisti se ponasaju kao i u Evropi sem u S.Arabiji gdje su zakoni drugaciji znamo i kakvi i zasto, ali S. Arabija i nije turisticka zemlja. Pogledaj Emirate, Dubai npr. sve su prilagodili strancima...i sve druge zemlje u kojima ima turizma, sve se prilagodjava turisti..a mi sa ovakvom pameti i ovakvim odnosom prema turistima nikad necemo biti turisticka zemljaMOSALJOZE wrote:Jedno pitanje
Ja bih rekao da.
-
nikimostar
#1436 Re: Arapi u Sarajevu
a sta sada kao Dubai je primjer Arapskog svijeta,jeste,ali malo sutra,oni sto zive tamo nece sigurno doci u Sarajevo,oni idu u London da kupuju u Harrodsu...
Meni ne smetaju,ali ne kontam samo odakle ih ovoliko,a ovo za klanjanje,neko im fino treba dijeliti brosure prije nego sto slete,da ovo nije muslimanska zemlja i da je ovo ipak hvala svemiru Europa i da se trebaju ponasati civilizovano,ako uopce znaju sta je to
Meni ne smetaju,ali ne kontam samo odakle ih ovoliko,a ovo za klanjanje,neko im fino treba dijeliti brosure prije nego sto slete,da ovo nije muslimanska zemlja i da je ovo ipak hvala svemiru Europa i da se trebaju ponasati civilizovano,ako uopce znaju sta je to
- Connaisseur Karlin
#1437 Re: Arapi u Sarajevu
Osobe iz doticnih drzava,a koje klanjaju bilo gdje i nisu bas posebni turisti,nema ih puno na tursistickim mjestima sirom svijeta. Ne brini,radi njih turisticka mejsta nisu ugrozena.zeina wrote: Pa nije problem mozes ti zabraniti sta hoces, ali onda ce turista sljedeci put otici na drugo mjesto gdje te zabrane ne postoje i ostavice svoj novac na drugom mjestu
- SkyLimit
#1438 Re: Arapi u Sarajevu
Hajde u nekoj arapskoj zemlji za vrijeme Ramazana samo zapali cigaru na javnom mjestu, prvi policajac, službenik na aerodromu ili obični slučajni prolaznik će ti je iščupati iz usta.zeina wrote:Ne prilagodjavamo, u svim zemljama turisti se ponasaju kao i u Evropi sem u S.Arabiji gdje su zakoni drugaciji znamo i kakvi i zasto, ali S. Arabija i nije turisticka zemlja. Pogledaj Emirate, Dubai npr. sve su prilagodili strancima...i sve druge zemlje u kojima ima turizma, sve se prilagodjava turisti..a mi sa ovakvom pameti i ovakvim odnosom prema turistima nikad necemo biti turisticka zemljaMOSALJOZE wrote:Jedno pitanje
Ja bih rekao da.
- zeina
#1439 Re: Arapi u Sarajevu
Fazon je sto te nece izbjegavati samo oni sto redovno klanjaju, kad dobijes etiketu da si zemlja u kojoj je to zabranjeno arapski turisti klanjali ili ne izbjegavace te. Da bi bio uspjesna turisticka zemlja svakog turistu moras postovati, a ne selektivno samo one sa dubokim dzepom ili bilo koja druga klasifikacijaConnaisseur Karlin wrote:Osobe iz doticnih drzava,a koje klanjaju bilo gdje i nisu bas posebni turisti,nema ih puno na tursistickim mjestima sirom svijeta. Ne brini,radi njih turisticka mejsta nisu ugrozena.zeina wrote: Pa nije problem mozes ti zabraniti sta hoces, ali onda ce turista sljedeci put otici na drugo mjesto gdje te zabrane ne postoje i ostavice svoj novac na drugom mjestu
-
Hakiz
#1440 Re: Arapi u Sarajevu
A ne znam. Nešto ne vidim da visoka klasa Evropljana odustaje od ljetovanja u Dubaiju uprkos naslovima u novinama kao na primjer "Uhapšena na aerodromu jer je viknula na muškarca koji joj je dosađivao". Ili uhapšeni jer su se poljubili na plaži. Itd.zeina wrote:Pa nije problem mozes ti zabraniti sta hoces, ali onda ce turista sljedeci put otici na drugo mjesto gdje te zabrane ne postoje i ostavice svoj novac na drugom mjestuHakiz wrote:Pa, draga zeina, banalni primjeri: Toples na plažama Evrope nije problem, ali već u Brazilu jeste. A da ne govorimo o Dubaiju. Nedavno je bila vijest kako su u nekom gradiću na Ibici zabranili pijenje tekućine iz boce na javnom mjestu. Ne alkohola, nego sve tekućine, uključujući i vodu.zeina wrote: Ne prilagodjavamo, u svim zemljama turisti se ponasaju kao i u Evropi sem u S.Arabiji gdje su zakoni drugaciji znamo i kakvi i zasto, ali S. Arabija i nije turisticka zemlja. Pogledaj Emirate, Dubai npr. sve su prilagodili strancima...i sve druge zemlje u kojima ima turizma, sve se prilagodjava turisti..a mi sa ovakvom pameti i ovakvim odnosom prema turistima nikad necemo biti turisticka zemlja
Evo ti banalan primjer. Koga god pitaš, svi će ti reći da su u radnici turizmu i ugostiteljstvu u Crnoj Gori mnogo ljubazniji nego oni u Hrvatskoj. A u Hrvatskoj svake godine sve više turista. Jedino šta Hrvatsku čini atraktivnom je obala, to što na metar od plaže imaš šumu, a ne kilometre plaže bez trunke hlada. To je dovoljan razlog da turisti preplave Hrvasku uprkos neljubaznosti, previsokim cijenama, u principu lošijoj ponudi nego u drugim turističim državama.
- Connaisseur Karlin
#1441 Re: Arapi u Sarajevu
zeina wrote:Fazon je sto te nece izbjegavati samo oni sto redovno klanjaju, kad dobijes etiketu da si zemlja u kojoj je to zabranjeno arapski turisti klanjali ili ne izbjegavace te. Da bi bio uspjesna turisticka zemlja svakog turistu moras postovati, a ne selektivno samo one sa dubokim dzepom ili bilo koja druga klasifikacijaConnaisseur Karlin wrote:Osobe iz doticnih drzava,a koje klanjaju bilo gdje i nisu bas posebni turisti,nema ih puno na tursistickim mjestima sirom svijeta. Ne brini,radi njih turisticka mejsta nisu ugrozena.zeina wrote: Pa nije problem mozes ti zabraniti sta hoces, ali onda ce turista sljedeci put otici na drugo mjesto gdje te zabrane ne postoje i ostavice svoj novac na drugom mjestu
Ne postoji zabrana da se klanja bilo gdje u svijetu,ali postoje mjesta gdje se klanja,od aerodorma do gradova ,u kojim je lijepo obiljezeno da je moguce klanjati.
- oldtajmer
#1442 Re: Arapi u Sarajevu
da je neobicno vidjeti nekoga kako klanja vani jeste,jer to kod nas nije obicaj,ali ne kontam zasto je nekima tolika muka od toga,pa ako neko kome to izricito smeta moze da objasni da li dobije mucninu,osip,mora djeci prekrivati oci rukom i sl. kada vidi ljude kako klanjaju vani
meni to nije nikakav problem dok nikome ne smetaju i nikoga ne ugrozavaju,mada jos nisam nekoga vidio u sarajevu kako to radi iako sam cuo da to ima ponegdje
meni to nije nikakav problem dok nikome ne smetaju i nikoga ne ugrozavaju,mada jos nisam nekoga vidio u sarajevu kako to radi iako sam cuo da to ima ponegdje
- zeina
#1443 Re: Arapi u Sarajevu
Ma jasta inace Bosna je top destinacija koja vrvi od turista iz citavog svijeta pa si mozemo dozvoliti luksuz da otjeramo i ovo malo arapa sto dolaze.Hakiz wrote:A ne znam. Nešto ne vidim da visoka klasa Evropljana odustaje od ljetovanja u Dubaiju uprkos naslovima u novinama kao na primjer "Uhapšena na aerodromu jer je viknula na muškarca koji joj je dosađivao". Ili uhapšeni jer su se poljubili na plaži. Itd.zeina wrote:Pa nije problem mozes ti zabraniti sta hoces, ali onda ce turista sljedeci put otici na drugo mjesto gdje te zabrane ne postoje i ostavice svoj novac na drugom mjestuHakiz wrote:
Pa, draga zeina, banalni primjeri: Toples na plažama Evrope nije problem, ali već u Brazilu jeste. A da ne govorimo o Dubaiju. Nedavno je bila vijest kako su u nekom gradiću na Ibici zabranili pijenje tekućine iz boce na javnom mjestu. Ne alkohola, nego sve tekućine, uključujući i vodu.
Evo ti banalan primjer. Koga god pitaš, svi će ti reći da su u radnici turizmu i ugostiteljstvu u Crnoj Gori mnogo ljubazniji nego oni u Hrvatskoj. A u Hrvatskoj svake godine sve više turista. Jedino šta Hrvatsku čini atraktivnom je obala, to što na metar od plaže imaš šumu, a ne kilometre plaže bez trunke hlada. To je dovoljan razlog da turisti preplave Hrvasku uprkos neljubaznosti, previsokim cijenama, u principu lošijoj ponudi nego u drugim turističim državama.
Gdje ces bolan pkredit Hrvatsku i BiH kad jje turizam upitanju
-
Hakiz
#1444 Re: Arapi u Sarajevu
Sama si rekla da KSA nije turistička zemlja, pa turiza mtu i nije važan.zeina wrote: Fazon je sto te nece izbjegavati samo oni sto redovno klanjaju, kad dobijes etiketu da si zemlja u kojoj je to zabranjeno arapski turisti klanjali ili ne izbjegavace te. Da bi bio uspjesna turisticka zemlja svakog turistu moras postovati, a ne selektivno samo one sa dubokim dzepom ili bilo koja druga klasifikacija
AL, to što je u toj zemlji zabranjeno javno ispoljavanje bilo koje druge religije osim islama ne sprečava veliki broj hrišžana iz Evrope i SAD-a da poslovnih odnosa kompaanija ili vlada, godinama žive i rade u toj zemlji.
Navikli bi se i Arapi da ne smiju klanjati ako bi im druge stvari bile dovoljno atraktivne da ih privuku. Sačekali bi i klanjali u hotelskim sobama, kućama.
Ili, kako i naši domaći ne klanjaju po ulici ili prodavnicama, naučili bi i oni, pa bi sa našim domaćima išli u džamije. Barem džamija imamo i za izvoz.
Druga stvar, ja kada negdje putujem idem tamo baš zato što se ta zemlja razlikuje od moje, što hoću da doživim nešto drugo. Dakle, ako negdje ideš pripremi se da se odrekneš stvari na koje si navikao/navikla u svojoj zemlji.
-
Hakiz
#1445 Re: Arapi u Sarajevu
Pa, izvrćeš rečeno.zeina wrote:Ma jasta inace Bosna je top destinacija koja vrvi od turista iz citavog svijeta pa si mozemo dozvoliti luksuz da otjeramo i ovo malo arapa sto dolaze.Hakiz wrote:A ne znam. Nešto ne vidim da visoka klasa Evropljana odustaje od ljetovanja u Dubaiju uprkos naslovima u novinama kao na primjer "Uhapšena na aerodromu jer je viknula na muškarca koji joj je dosađivao". Ili uhapšeni jer su se poljubili na plaži. Itd.zeina wrote:
Pa nije problem mozes ti zabraniti sta hoces, ali onda ce turista sljedeci put otici na drugo mjesto gdje te zabrane ne postoje i ostavice svoj novac na drugom mjestu
Gdje ces bolan pkredit Hrvatsku i BiH kad jje turizam upitanju
Ali, možemo mi i obratno. Ionako je svakoj prostitutki izgovor da mora to raditi jer nema šta da jede.
Kako mi nismo neka top destinacija, tako i turisti koji kod nas dolaze nisu neka visoka klasa. Pa se i mi možemo prodati za male pare.
Mah, uostalom, to već odavno i radimo.
- Edin H.
#1446 Re: Arapi u Sarajevu
Zato i treba zveknuti zestoku kaznu vlasniku objekta i preispitati ko je dao upotrebnu dozvolu.Connaisseur Karlin wrote:
Ne postoji zabrana da se klanja bilo gdje u svijetu,ali postoje mjesta gdje se klanja,od aerodorma do gradova ,u kojim je lijepo obiljezeno da je moguce klanjati.
-
Hakiz
#1447 Re: Arapi u Sarajevu
NIje muka. Priča je o tome da li neko ima pravo u svom privatnom objektu zabraniti obavljanje vjerskih obreda. Ako neko u svom privatnom posjedu ne samo dozvoljava, nego i omogućava, pa i podstiče vjersko ponašanje, ima li druga osoba pravo u svom privatnom posjedu to zabraniti.oldtajmer wrote:da je neobicno vidjeti nekoga kako klanja vani jeste,jer to kod nas nije obicaj,ali ne kontam zasto je nekima tolika muka od toga,pa ako neko kome to izricito smeta moze da objasni da li dobije mucninu,osip,mora djeci prekrivati oci rukom i sl. kada vidi ljude kako klanjaju vani
Dakle, da li su prava jednaka za sve, ili neki imaju veća prava.
A onda se uz to provukla priča o tome da li oni koji dolaze trebaju da se pridržavaju, osim zakona, i naših običaja i pravila ponašanja, ili mi treba da prihvatimo da oni donose svoje običaje i načine ponašanja iako su suprotni našim.
-
Bodkin
#1448 Re: Arapi u Sarajevu
Ne lupaj svega ti. U vecini zenalja svijeta se ljudi isto ponasaju. Ponasaju se evropski tj zapadno jer se ugledaju na zapad i mi kad odemo negdje uklapamo se svojim ponasanjem.zeina wrote:Ne prilagodjavamo, u svim zemljama turisti se ponasaju kao i u Evropi sem u S.Arabiji gdje su zakoni drugaciji znamo i kakvi i zasto, ali S. Arabija i nije turisticka zemlja. Pogledaj Emirate, Dubai npr. sve su prilagodili strancima...i sve druge zemlje u kojima ima turizma, sve se prilagodjava turisti..a mi sa ovakvom pameti i ovakvim odnosom prema turistima nikad necemo biti turisticka zemljaMOSALJOZE wrote:Jedno pitanje
Ja bih rekao da.
I druga stvar, sta alo meni moja vjera kaze da se skinem i skacem dok se molim. Da odem u dubai i pokusam? Hoce me pustiti jer sam turista?
- Connaisseur Karlin
#1449 Re: Arapi u Sarajevu
Edin H. wrote:Zato i treba zveknuti zestoku kaznu vlasniku objekta i preispitati ko je dao upotrebnu dozvolu.Connaisseur Karlin wrote:
Za sve postoje zakoni,a koristenje istih je cilj uspotavljanja reda i rasporeda.
- Connaisseur Karlin
#1450 Re: Arapi u Sarajevu
Postoje obiljezene lokacije za klanjanje! Imas dzamije i prostore rezervisane za klanjanje!oldtajmer wrote:da je neobicno vidjeti nekoga kako klanja vani jeste,jer to kod nas nije obicaj,ali ne kontam zasto je nekima tolika muka od toga,pa ako neko kome to izricito smeta moze da objasni da li dobije mucninu,osip,mora djeci prekrivati oci rukom i sl. kada vidi ljude kako klanjaju vani