Arapi u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Bradafilozof

#1101 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Bradafilozof »

Al se i ti navalja bedastoca.
Bradafilozof

#1102 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Bradafilozof »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Neka Arapa, samo neka dolaze, ostavljaju novac i poštuju zakone...lako ćemo mi sa zavisti i ljubomorom komšija. Srbi u RS-u u ovom trenutku poprilično pizde na Sarajevo i F.BiH kada je u pitanju ostvareni broj noćenja i gostiju iz cijelog svijeta. Neki dan mi dolazio stari školski prijatelj koji je 1992 potražio sreću prvo u RS-u da bi nastavio život u BG. I tako pričamo kad kaže šta je ovo ovoliko turista...reko nije to ništa u ljeto je 10 puta više. Kaže čujem i kajem se što su moji prodali kuću...trebali smo kupiti manji stan mogao sam izdavati. Kontam sam u sebi dobro da ti je došlo iz guzice u glavu. :oops:
Ti prvo skontaj razliku izmedju nocenja i trajnog vlasnistva nad ogranicenim resursima pa cemo onda preci na drugu lekciju.
Drvosjeca iz Dejcica

#1103 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Bradafilozof wrote:Al se i ti navalja bedastoca.
Imaš li kakav kontra argument osim budalaštine što pišeš?
Drvosjeca iz Dejcica

#1104 Re: Arapi u Sarajevu

Bradafilozof wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Neka Arapa, samo neka dolaze, ostavljaju novac i poštuju zakone...lako ćemo mi sa zavisti i ljubomorom komšija. Srbi u RS-u u ovom trenutku poprilično pizde na Sarajevo i F.BiH kada je u pitanju ostvareni broj noćenja i gostiju iz cijelog svijeta. Neki dan mi dolazio stari školski prijatelj koji je 1992 potražio sreću prvo u RS-u da bi nastavio život u BG. I tako pričamo kad kaže šta je ovo ovoliko turista...reko nije to ništa u ljeto je 10 puta više. Kaže čujem i kajem se što su moji prodali kuću...trebali smo kupiti manji stan mogao sam izdavati. Kontam sam u sebi dobro da ti je došlo iz guzice u glavu. :oops:
Ti prvo skontaj razliku izmedju nocenja i trajnog vlasnistva nad ogranicenim resursima pa cemo onda preci na drugu lekciju.
Ti prvo uzmi zakon u ruke pa skontaj način na koji konkretno Arapi mogu kupiti nekretnitnu u BiH pa ćemo nastaviti dalje. :mrgreen: :wink:
Bradafilozof

#1105 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Bradafilozof »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Vidi gornje.

Edit. Nesuvislo je raspravljati o nacinu kad je vise nego ocigledno da efikasne prepreke ne postoje.
Last edited by Bradafilozof on 06/03/2016 20:40, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#1106 Re: Arapi u Sarajevu

Bradafilozof wrote:
Vidi gornje.
Pa vidi i ti, rekao sam ti zakon u ruke, pročitaj bolje nego što valjaš gluposti. :cry:
Bradafilozof

#1107 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Bradafilozof »

Ova pojava je iznad tvojih mogucnosti shvatanja. Odustajem.
helpdesk1

#1108 Re: Arapi u Sarajevu

Post by helpdesk1 »

@drvosječa
Dobro, hajde nam ti objasni kako će nam dugoročno biti bolje od Arapa ovde, odnosno šta dobijamo, a šta gubimo dajući državne resurse u trajno vlasništvo strancima (ma ko oni bili)?
Bradafilozof

#1109 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Bradafilozof »

helpdesk1 wrote:@drvosječa
Dobro, hajde nam ti objasni kako će nam dugoročno biti bolje od Arapa ovde, odnosno šta dobijamo, a šta gubimo dajući državne resurse u trajno vlasništvo strancima (ma ko oni bili)?
Ko da gledam sad ce reci dobijamo investiciju. A onaj danguba rece imamo viska zemlje, ispade logicno da je rasprodamo.
Drvosjeca iz Dejcica

#1110 Re: Arapi u Sarajevu

Bradafilozof wrote:Ova pojava je iznad tvojih mogucnosti shvatanja. Odustajem.
Ne, ne moraš odustajati samo citiraj zakon, pojasni šta je tzv. reciprotitet o stjecanju nekretnina, koji državljani kojih zemalja imaju pravo sticanja a koji nemaju pravo. Objasni na koji način ti koji imaju pravo mogu ostvariti to svoje pravo.

Problem je što se takve osobe kao ti kriju iza velih teatralnih izjava a nisu u stanju argumentovani pojasniti svoj stav. Dakle očigledano da osim predrasuda i gluposti nemaš ama baš nikakv argument jer da imaš znao bi stanci (bez obzira da li su Arapi ili ne) ne mogu ostvariti pravo na upis vlasništva na nekretninu osim u slučajevima kada je to regulisano zakonom odnosno reciprotetom. Postoji lista reciproteta, tj. zemalja sa kojima BiH ima reciprotitet i tu se ne nalazi gotovo niti jedna "arapska" zemlja. :kakoste:
Bradafilozof

#1111 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Bradafilozof »

Mani me se te seoske suplje. Cinjenica je da masovno kupuju na ovaj ili onaj nacin i tacka. To sto o cemu ti hoces da pricas mze se svesti pod onu nije govmo no se pas posro.
Danguba

#1112 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Danguba »

Bradafilozof wrote:
Ko da gledam sad ce reci dobijamo investiciju. A onaj danguba rece imamo viska zemlje, ispade logicno da je rasprodamo.
Hrvati bi i guzice dali samo da prodaju neku nekretninu Nijemcu, Nizozemcu, Austrijancu...a da ne pricamo o zaboravljenim(napustenim) nekretninama u Istri.

Ispade da ce BH Srbi i Hrvati da brane ovu zemlju. :D
helpdesk1

#1113 Re: Arapi u Sarajevu

Post by helpdesk1 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ne, ne moraš odustajati samo citiraj zakon, pojasni šta je tzv. reciprotitet o stjecanju nekretnina, koji državljani kojih zemalja imaju pravo sticanja a koji nemaju pravo.
Postoji lista reciproteta, tj. zemalja sa kojima BiH ima reciprotitet i tu se ne nalazi gotovo niti jedna "arapska" zemlja. :kakoste:
Pa vidi, nisam gledai listu, ali u članu 15. Zakona o stvarnim pravima se spominje reciprocitet ,ali imaš i 'međunarodni ugovor'
Bio bih ti zahvalan da nam postaviš listu zemalja (iz Ministartsva pravde) sa kojima imamo reciprocitet, pa da dokažeš svoju tvrdnju :kakoste:
basicm

#1114 Re: Arapi u Sarajevu

Post by basicm »

Mogu biti vlasnici samo preko firmi, osim par zemalja. Listu reciprociteta imate na stranici fed min pravde.
Drvosjeca iz Dejcica

#1115 Re: Arapi u Sarajevu

Djelimično sam objasnio ovom kolegi. Stranci u BiH ne mogu kupiti nekretninu osim ako njegova zemlja nema reciprotitet sa BiH tj. da i građani BiH mogu kupiti nekretninu u toj državi.
Odredbama pozitivnih zakonskih propisa koji uređuju ovu oblast u BiH propisano je da stranac, odnosno strana pravna osoba može sticati pravo vlasništva nad nekretninama u BiH, pod uvjetom postojanja reciprociteta sa dotičnom državom
Lista http://www.fmp.gov.ba/useruploads/files ... ninama.pdf

Pogotovo je ublehaški da kupuju resurse jer niti jedan stranac ne može postati vlasnikom strateških objekata, lokacija i dobara bez obzira i ako zemlja iz koje dolazi ima reciprotitet sa BiH. I to naravno piše u zakonu, član 16. glava III. ZAKONA O STVARNIM PRAVIMA FBiH.
Strana osoba ne može biti vlasnik nekretnine na području, koje je radi zaštite interesa i sigurnosti Federacije, zakonom proglašeno područjem na kojem strane osobe ne mogu imati pravo vlasništva.
Drvosjeca iz Dejcica

#1116 Re: Arapi u Sarajevu

Bradafilozof wrote:Mani me se te seoske suplje. Cinjenica je da masovno kupuju na ovaj ili onaj nacin i tacka. To sto o cemu ti hoces da pricas mze se svesti pod onu nije govmo no se pas posro.
Nemaš ti pojma prijatelju, mene bi bilo stid prosipati se tako. Mislim nastavi ti i dalje tako samo ispadaš glup, priglup rekao bih.
Drvosjeca iz Dejcica

#1117 Re: Arapi u Sarajevu

basicm wrote:Mogu biti vlasnici samo preko firmi, osim par zemalja. Listu reciprociteta imate na stranici fed min pravde.
Tako je, ima sve lijepo u zakonu, lista, sve samo treba pročitati. Kod našeg naroda je bitnije šuplju prosipati nego pročitati i saznati nešto novo.
Bradafilozof

#1118 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Bradafilozof »

Bradafilozof wrote:Mani me se te seoske suplje. Cinjenica je da masovno kupuju na ovaj ili onaj nacin i tacka. To sto o cemu ti hoces da pricas mze se svesti pod onu nije govmo no se pas posro.
Nemaš ti pojma prijatelju, mene bi bilo stid prosipati se tako. Mislim nastavi ti i dalje tako samo ispadaš glup, priglup rekao bih.
Ti kad bi upao u kategoriju glupih jos bi dobro i prosao.

Sad ces nas ubijediti da arapi ne kupuju zemlju nego nam se samo pricinjava.
Bradafilozof

#1119 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Bradafilozof »

basicm wrote:Mogu biti vlasnici samo preko firmi, osim par zemalja. Listu reciprociteta imate na stranici fed min pravde.
Tako je, ima sve lijepo u zakonu, lista, sve samo treba pročitati. Kod našeg naroda je bitnije šuplju prosipati nego pročitati i saznati nešto novo.
Dakle, ne mogu biti vlasnici zemlje nego samo firmi koje su vlasnici te iste zemlje. Da ti ne ponavljam ono sa psom.

fakat mi ofirno sa tobom diskutovati.
Drvosjeca iz Dejcica

#1120 Re: Arapi u Sarajevu

helpdesk1 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ne, ne moraš odustajati samo citiraj zakon, pojasni šta je tzv. reciprotitet o stjecanju nekretnina, koji državljani kojih zemalja imaju pravo sticanja a koji nemaju pravo.
Postoji lista reciproteta, tj. zemalja sa kojima BiH ima reciprotitet i tu se ne nalazi gotovo niti jedna "arapska" zemlja. :kakoste:
Pa vidi, nisam gledai listu, ali u članu 15. Zakona o stvarnim pravima se spominje reciprocitet ,ali imaš i 'međunarodni ugovor'
Bio bih ti zahvalan da nam postaviš listu zemalja (iz Ministartsva pravde) sa kojima imamo reciprocitet, pa da dokažeš svoju tvrdnju :kakoste:
Odgovorio sam u prethodnom postu.

Drugi par cipela je recimo kada se pojavi investitor koji investira stotine miliona pa mu općina da zemlju na korištenje uz plaćanje rente a on sagradi nekretnine mada i tada se zna procedura. Stranac osniva firmu pa firma postaje vlasnik nekretnina i sve je tako dok postoji i posluje firma u BiH a to znači prihodi, zaposlenja, porezi...itd.

I de ti meni objasni šta je tu loše?
basicm

#1121 Re: Arapi u Sarajevu

Post by basicm »

Klasicna mahalska prica. Vlasnistvo preko d.o.o. Firmi nad nekretninama u najmanju ruku vodi do 1 uposlenog, doprinosa i ostalih dadzbina, pa kad dodju turisti nabrajajte sami koristi. U drugom slucaju, ako firma ne radi kako treba, barem se ima sta zaplijeniti i od cega naplatiti.
Drvosjeca iz Dejcica

#1122 Re: Arapi u Sarajevu

Bradafilozof wrote:
Dakle, ne mogu biti vlasnici zemlje nego samo firmi koje su vlasnici te iste zemlje. Da ti ne ponavljam ono sa psom.

fakat mi ofirno sa tobom diskutovati.
I nemoj, imaš opciju ignore i ne vidiš moje postove. Eto naučio si opet nešto novo. Takvima bi bilo sevap naplatiti svaku informaciju.
calculator

#1123 Re: Arapi u Sarajevu

Post by calculator »

vješalica wrote:
calculator wrote:
aladin wrote:Arapi u Sarajevu.
I sad se svi prepali. Eto unistit ce nam kulturu, promijeniti obicaje, mi naivni. Jebote kao da citam komentare na nekom nacionalistickom sajtu u Njemackoj ili Danskoj gdje komentarisu dolazak izbjeglica iz Sirije i Afganistana.
I onda pricamo i hvalimo se kako smo ni jedan otvoren narod koji je navikao da zivi sa vise kultura vjera i obicaja. Slusajuci vase komentare reklo bi se suprotno. Reklo bi se da smo samo skupina malih nacionalista koji najvise vole da se zatvore u svoju cahuru i mrze sve izvan nje.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraje ... 60303053#3

http://bizreg.pravosudje.ba/pls/apex/f? ... 318285::NO::

OMAR H JIFFRY HUSSAIN

Staro bosansko ime i prezime koje datira iz 10. stoljeća možda i prije
A meni se učinilo saudijsko, pa se čudim ideji da u Mrakuši zgradu pravi :D
vješalica

#1124 Re: Arapi u Sarajevu

Post by vješalica »

ma stari sarajlija :mrgreen:
oridjidji

#1125 Re: Arapi u Sarajevu

Post by oridjidji »

Arapi nama trebaju, ne samo oni, vec svaki turist iz svake zemlje na svijetu, koji sebi moze priustiti dolazak u Sarajevo, bilo to na dan ili na mjesec, oni nama trebaju u eri masovnog turizma i nasi da su pametni, ko sto nisu, oni bi se jos znacajnije trebali otvoriti prema strancima. Mi ne nudimo investicione olaksice mogucim investitorima u BiH, nema firmi koje ce se otvoriti u jednom danu za jednu marku, nema manjih poreza, nema beneficija koje ce investitorima dati razlog da ulazu u BiH, niti nudjenja drzavljanstava onima koji su spremni milion investirati u BiH, nema bolje sigurnosne situacije, politicke stabilnosti, sve je krhko i slabo, kriminogeno i nazor, pa i ovaj masovni turizam koji imamo nismo afirmisali kako bi ljude zadrzali sto vise, broj evropskih turista nije mali, ali oni ne biljeze mnogo nocenja, kako ce kada se i sami sadrzajem u Sarajevu kao prijestolnici zgrazavamo, Arapi su ti koji ostaju najduze i na neciju zalost, a na nase dobro i poprilicno puno trose u BiH.
Locked