Arapi u BiH, dobro ili lose?

Locked
Fudo Bosna

#426 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

:!:
breuer wrote:Bjelašnicu su uzorali i pokvarili lokalni biznismeni, profiteri, guzonje i ostale pi.ke materine, nisu Arapi niti ostali stranci.

Vrelo Bosne je zagađeno mnogo prije ikakve pomisli o dolasku velikog broja turista iz zemalja Zaljeva.

Izvini, stavovi o prodaji babovine ili djedovine, ne znam ni kako se to kaže, su subjektivni, ti ne bi, drugi bi, bitna je sloboda u odlučivanju, kao i jasne restrikcije naravno pri korištenju, ali restrikcije mnogo više krše domaći nego strani...

Ja sam ateista, ali ovdje je većinom stvar islamofobije i rasizma.

Govoris o rasizmu covjeku koji je Bosnjak, musliman, i dok boravim na namazu u Carsijskoj.ili Begovoj, Arapi koje.ne gotivim, " po vjerskoj liniji", paradiraju Saracima , i ne naumpada im da dodju na namaz !

Zlatko Dizdarevic kritikuje, Bosnjak je i strucnjak za taj region, Pr Durakovic kritikuje, covjek preveo Kur'an, Bosnjak, vjernik , zavrsio medresu, imam barem 5-6, bliskih rodica u familiju koje nose hidzab, (ja "islamofob") !
breuer

#427 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

Fudo Bosna wrote:Govoris o rasizmu covjeku koji je Bosnjak, musliman, i dok boravim na namazu u Carsijskoj.ili Begovoj, Arapi koje.ne gotivim, " po vjerskoj liniji", paradiraju Saracima , i ne naumpada im da dodju na namaz !

Zlatko Dizdarevic kritikuje, Bosnjak je i strucnjak za taj region, Pr Durakovic kritikuje, covjek preveo Kur'an, Bosnjak, vjernik , zavrsio medresu, imam barem 5-6, bliskih rodica u familiju koje nose hidzab, (ja "islamofob") !
Duraković je pokazao da nije rang akademika, smušeni naučnik na zalasku karijere.

Dizdarević je rang kolumniste i piskarala populističkih tekstova.

Nisam spomenuo samo islamofobiju, već i rasizam i šovinizam, iskazivanje fobije prema osobama stranog porijekla, različite boje kože, načina odijevanja, različite kulture uopšte, sve što se može očitovati u vašim postovima :D umotano u tobožnji strah o "našem" gruntu :-)
KB9

#428 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by KB9 »

breuer wrote:
KB9 wrote:covjece kako je kriticna postala ilidza, sve kontam ljudi se zezaju, preuvelicavaju kad ono haman ce ispast da se o tome i ne prica dovoljno kolko je otisla u ofsajd totalni :shock:
Da vidiš tek Londona, Berlina, Moskve, Pariza, Budimpešte, nemoš više vidjet bijela čovjeka da nije oko njega makar 70% "obojenih".
ovde govorim striktno o ilidzi
breuer

#429 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

KB9 wrote:
breuer wrote:
KB9 wrote:covjece kako je kriticna postala ilidza, sve kontam ljudi se zezaju, preuvelicavaju kad ono haman ce ispast da se o tome i ne prica dovoljno kolko je otisla u ofsajd totalni :shock:
Da vidiš tek Londona, Berlina, Moskve, Pariza, Budimpešte, nemoš više vidjet bijela čovjeka da nije oko njega makar 70% "obojenih".
ovde govorim striktno o ilidzi
dakle, striktno zatucano
Banksy

#430 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Banksy »

breuer wrote:
Duraković je pokazao da nije rang akademika, smušeni naučnik na zalasku karijere.

:-)
breuer

#431 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

Banksy wrote:
breuer wrote:

Izvinut ćeš me, ali čovjek koji napiše onako priglup tekst ne zaslužuje se zvati akademikom. Akademik koji bi bio senzibilan prema srpskoj i hrvatskoj fobiji prema Arapima plašeći se time za budućnost BiH, pa to je dno dna...priča o gruntu i ulaganjima je također toliko glupa, da ga je par manjih ekonomista opovrgnulo ko dječaka, to ako sebi dozvoljava iskusan akademik, mi smo u ogromnoj krizi, a nažalost, jesmo

ovo za Dizdarevića svakako ostaje...
Fudo Bosna

#432 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

breuer wrote:
Fudo Bosna wrote:Govoris o rasizmu covjeku koji je Bosnjak, musliman, i dok boravim na namazu u Carsijskoj.ili Begovoj, Arapi koje.ne gotivim, " po vjerskoj liniji", paradiraju Saracima , i ne naumpada im da dodju na namaz !

Nisam spomenuo samo islamofobiju, već i rasizam i šovinizam, iskazivanje fobije prema osobama stranog porijekla, različite boje kože, načina odijevanja, različite kulture uopšte, sve što se može očitovati u vašim postovima :D umotano u tobožnji strah o "našem" gruntu :-)

Ti si jedna neznalica i nekulturna osoba...

Ako sam patriota, ne dam da mi lokalni moćnici sa Ilidže ili Trnova rasprodaju moj toprak za koji sam mogao glavu zijaniti 1992 u opkoljenom Sarajevu,onda sam , po ograničenim osobama poput tebe, (koji ne vide razliku u kupovini stotina i stotina hektara moje/tvoje/naše/zemlje/babovine/grunta, nelegalno putem osnivanje fiktivne firme, i stvarne investicije), rasista , islamofob, šta li :-) ?

A da kažem , aferim Memiću , prodaj im svo Vrelo Bosne i Stojčevac, ko grebe Bošnjake i ostale Bosance, bio bih , kao "tolerantan" i na "ispravnome fonu" ? :-)

Zlatko Dizdarević je ekspert za taj dio islamskoga svijeta, godinama bio dopisnik, u poslijeratno vrijeme ambasador i ZNA O ČEMU priča i koja se opasmost krije u ovom planskom kupovanju grunta !

Akademik Duraković, vjerovatno jedan od naših najjačih arabista, ne samo u BIH nego i šire, (izuzetan alim i poznavalac prilika u arapskome svijetu,mezhebima u islamu), ali i opasnosti koje se kriju za Bošnjake/muslimane, u ovom planskom naseljavanju pretežno hanbelijskih muslimana i selefija...
Banksy

#433 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Banksy »

breuer wrote:
Banksy wrote:
breuer wrote:

Izvinut ćeš me, ali čovjek koji napiše onako priglup tekst ne zaslužuje se zvati akademikom. Akademik koji bi bio senzibilan prema srpskoj i hrvatskoj fobiji prema Arapima plašeći se time za budućnost BiH, pa to je dno dna...priča o gruntu i ulaganjima je također toliko glupa, da ga je par manjih ekonomista opovrgnulo ko dječaka, to ako sebi dozvoljava iskusan akademik, mi smo u ogromnoj krizi, a nažalost, jesmo

ovo za Dizdarevića svakako ostaje...
Spočitavati Durakoviću nekompetenciju, pa još senzibiliziranost prema ''hrvatskoj i srpskoj'' islamofobiji je zaista van svake pameti. Kvalificirati tako Dizdarevića je također presmiješno. Mislim da su ti i sami forumaši vrlo kvalitetno iznad odgovorili.
Arapske investicije ne postoje, slijepac vidi da je to šuplji paravan za lakovjerne i one koji imaju neki interes u cijeloj ovoj priči. Postoje tek lažne, fiktivne firme - što je javno, s podacima i objelodanjeno - i nekontrolirana i od vlasti potaknuta rasprodaja privatnog i državnog grunta. Od Hadžića, Trnova, Ilijaša, Rakovice, Nišića, Tarčina, Pazarića, Visokog, stotina i hiljada dunuma zemlje. Jedino što ostaje kao nepoznanica je pitanje je li po srijedi strateški projekat, s kojim ciljem i u čiju korist. U ovoj, dubokoj fazi već etabliranog procesa, o svemu ostalom je zaista besmisleno razgovarati.
Ne sumnjam da će oni koji su na neki način involvirani u ovaj proces i od kojeg imaju izvjesnu individualnu korist i dalje biti gorljivi advokati.
breuer

#434 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

Fudo Bosna wrote:Ti si jedna neznalica i nekulturna osoba...

Ako sam patriota, ne dam da mi lokalni moćnici sa Ilidže ili Trnova rasprodaju moj toprak za koji sam mogao glavu zijaniti 1992 u opkoljenom Sarajevu,onda sam , po ograničenim osobama poput tebe, (koji ne vide razliku u kupovini stotina i stotina hektara moje/tvoje/naše/zemlje/babovine/grunta, nelegalno putem osnivanje fiktivne firme, i stvarne investicije), rasista , islamofob, šta li :-) ?

A da kažem , aferim Memiću , prodaj im svo Vrelo Bosne i Stojčevac, ko grebe Bošnjake i ostale Bosance, bio bih , kao "tolerantan" i na "ispravnome fonu" ? :-)

Zlatko Dizdarević je ekspert za taj dio islamskoga svijeta, godinama bio dopisnik, u poslijeratno vrijeme ambasador i ZNA O ČEMU priča i koja se opasmost krije u ovom planskom kupovanju grunta !

Akademik Duraković, vjerovatno jedan od naših najjačih arabista, ne samo u BIH nego i šire, (izuzetan alim i poznavalac prilika u arapskome svijetu,mezhebima u islamu), ali i opasnosti koje se kriju za Bošnjake/muslimane, u ovom planskom naseljavanju pretežno hanbelijskih muslimana i selefija...
:lol:

majke mi smjehurija, kakva, kulturna osobo :D moja zemlja, nije to ničija zemlja već državna ili privatna. To gdje si ti mogao glavu zijaniti me zaboli, jel ti ja pričam gdje sam ja sve mogao?

Zlatko Dizdarević je bivši diplomata, i bolje što je bivši, iako nam se stavovi po par stvari slažu opet je jeftin i populista.

"Akademik" Duraković je stručnjak za tumačenje Kur'ana, nije antropolog niti sociolog i tekst koji je objavljen na, čini mi se, ** No links **.ba je smeće i sramota za rang jednog akademika.
Fudo Bosna

#435 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

"...U sam resort do 17 sati nismo mogli ući.

- Samo uz dozvolu vlasnika - kaže nam portir na ulazu u ovo naselje od kojih 150 kuća, s umjetnim jezerom u sredini, restoranom, i igralištem za košarku i nogomet. Tu se gradi i trgovački centar, ali i nekoliko višekatnica. Nekad je tu bilo livada na kojoj su pasle ovce, a onda se pojavio investitor koji je zemljište otkupio.

Dok čekamo dozvolu, slušamo priču Samira, Mirze, Edite, Bajre i Šeherezade. I one vode debatu oko Arapa. I dok Samir pozdravlja ulaganja u Osenik, Mirza kaže kako su jedinu korist imali vlasnici tvrtki koji su izvodili radove.

‘Gdje je problem’

- Radnici su plaćeni mizerno, a vlasnici su paru strpali u džep. Toliko o priči kako svi imaju koristi. Nemaju - bijesan je Mirza.

Uskoro nam stiže poziv.

- Možete slikati, ali bez razgovora s gostima - objašnjava portir u Sarajevo Resortu. S nama šalje dvojicu pripadnika osiguranja. Naselje je pusto, a uz obalu jezera, naslonjene su pedaline.

- Navečer dođu i mještani pa se vozaju. Dvije marke je vožnja. Cijeli kompleks je otvoren za javnost, ali od 17 sati. Dođu ljudi i iz Sarajeva pa gledaju - priča jedan radnik. Tek je jedna kuća iznajmljena.

- Eno, onaj vam je iz Kuvajta. Dobrostojeći. Fini ljudi, uživaju - kaže naš sugovornik.

Iako smo se sutradan na Ilidži trebali naći s investitorima projekta, susret je zbog “velikih poslovnih obaveza, otkazan”.

Slične obaveze imali su gotovo i svi ostali arapski investitori i vlasnici agencija za nekretnine na Ilidži.

- Sada je vrlo zauzet, dođite sutra ili sljedeći tjedan - rekli bi nam djelatnici tih tvrtki.

Krajnji rezultat

Ipak, Asem Al-Rawasheleh, direktor marketinga i nabave tvrtke Unitic i konzultant u tvrtki Al Suwaidi& Al Khaja Nekretnine, čiji je vlasnik tvrtka iz UAE, bio je spreman za razgovor.

U Zagrebu je boravio krajem 90-ih kao novinar jedne agencije iz Kuvajta, a prije 15 godina otišao je u Sarajevo na studij prava.

- Nitko neće razgovarati s vama jer mediji samo pišu kako Arapi dolaze i kako ćemo potjerati sve iz Bosne te da ćemo se tu masovno doseliti. Zašto je problem kada investiramo u Sarajevo, a nije problem kada investiramo u Beograd na vodi, u hotele kraj Dubrovnika ili u Crnoj Gori? Nas se blati, a niti jedan incident nije bio s arapskim turistima. Ilidžu sada posprdno zovu mali Kuvajt? Ma dajte, molim vas. E, zato nitko neće razgovarati s vama - objašnjava Asem, koji je rođen u Jemenu.

Kaže mi kako je nekoliko razloga zbog čega ljudi s Bliskog istoka žele doći u Sarajevo.

Prvo, zemljište je jeftino. Prema Asemovom mišljenju, jeftinije je tu kupiti kuću, nego u Dubaiju proslaviti Novu godinu u hotelu. Ostali razlozi su dobra klima i sigurnost.

- Mi investiramo i ne vidimo problem ako se netko iz zemalja Zaljeva dolazi tu odmarati. Slične projekte uskoro ćemo imati i u Hrvatskoj - najavljuje mi...

Dojam je da je mnogo onih u Sarajevu kojima smeta rasprodaja Bosne na ovaj način. No mnogi uglavnom šute.

Oni koji jasno progovaraju o ovakvoj situaciju poznati su novinar i diplomat Zlatko Dizdarević i ugledni akademik i profesor arabistike Esad Duraković.

Duraković, priznaje mi, gotovo da je ogorčen sljepilom Bošnjaka jer na arapsko kupovanje zemljišta gledaju kao na priču o investicijama u turizmu. Za njega, radi se o svojevrsnom projektu u kojem će najviše izgubiti upravo Bošnjaci.

- To nisu klasični turisti, već će oni trajno ostati na svojoj zemlji u BiH - kaže Duraković.

Smatra kako u BiH već “imamo uvezene misionare islama raznih vrsta, koji svojim djelovanjem problematiziraju tradicionalni bošnjački kozmopolitizam i idu na ruku upravo onima koje još uvijek nosi inercija agresije do ostvarenja ciljeva koje su postavili”.

- U krajnjem rezultatu, koji je toliko realan da liči, zaista, na projekt, kada se naseli mnogo Arapa/muslimana - i to na najuvjerljiviji način naseljavanja, masovnom kupnjom grunta - realno je očekivati da će dodikovska politika imati dodatni, konačni argument za secesionizam - smatra Duraković.

Ni država, ni nacija

Analitičar Dizdarević slično vidi priču. Smatra kako se u BiH potiho ostvaruje filozofija Muslimanske braće koja u Bosni nikada nije postojala i koja nije svojstvena bošnjačkom načina življenja islama.

- Ta filozofija ne priznaje ni državu ni naciju, nego se priznaje takozvana filozofija uma, a to je da su svi muslimani diljem svijeta braća. Drugim riječima, svi muslimani u Indoneziji, Pakistanu ili ne znam gdje, bliži su mi nego moj komšija koji nije musliman - smatra Dizdarević.

O naseljavanju ima sljedeća razmišljanja.

- Na neki način, vi tu imate etničko čišćenje. Problem je sljedeći. Sada je to tako. Oni dolaze kao turisti na mjesec, dva. No za dvije, tri godine to više neće biti tako. Oni će se zatvarati u svoje sredine, uspostavljat će svoje sisteme u koje neće moći ući institucije. Zbog toga će otići mnogi Bošnjaci, a vi ćete imati sve brojniju populaciju koja će legalizirati svoj boravak, državljanstvom ili trajnim dozvolama, koja će nakon toga početi ostvarivati političke ambicije. A tada će biti kasno - smatra Dizdarević..."

Vrlo intreresantan, objektivan i poučan tekst, ovo samo ograničen , ili ko ima doobar interes , "ne vidi i ne konta" :D !

Link integralnog članka:
http://** No links **.ba/clanak/151764/bosnjacko- ... e-po-bosni

@breuer

A ko je ekspert za pitanje tog dijela svijeta, ako njih dvojica nisu, možda si ti :lol: , ti si atrakcija ove teme...
breuer

#436 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

Banksy wrote:Spočitavati Durakoviću nekompetenciju, pa još senzibiliziranost prema ''hrvatskoj i srpskoj'' islamofobiji je zaista van svake pameti. Kvalificirati tako Dizdarevića je također presmiješno. Mislim da su ti i sami forumaši vrlo kvalitetno iznad odgovorili.
Arapske investicije ne postoje, slijepac vidi da je to šuplji paravan za lakovjerne i one koji imaju neki interes u cijeloj ovoj priči. Postoje tek lažne, fiktivne firme - što je javno, s podacima i objelodanjeno - i nekontrolirana i od vlasti potaknuta rasprodaja privatnog i državnog grunta. Od Hadžića, Trnova, Ilijaša, Rakovice, Nišića, Tarčina, Pazarića, Visokog, stotina i hiljada dunuma zemlje. Jedino što ostaje kao nepoznanica je pitanje je li po srijedi strateški projekat, s kojim ciljem i u čiju korist. U ovoj, dubokoj fazi već etabliranog procesa, o svemu ostalom je zaista besmisleno razgovarati.
Ne sumnjam da će oni koji su na neki način involvirani u ovaj proces i od kojeg imaju izvjesnu individualnu korist i dalje biti gorljivi advokati.
Nije meni niko argumentovano ništa odgovorio osim priglupih dosjetki i par posmješnih kritika. Investicije državljana zemalja Zaljeva su u rangu naše male ekonomije i za istu su koliko toliko dobro došle. To o strateškom projektu se konsultujte sa M. Dodikom, on je o tome još davno opominjao. Zemlju im u većini slučajeva prodaju domači ljudi koji za istu dobijaju izvrsne količine novca koje dalje mogu ulagati i obrtati, trošiti. Fiktivne firme su posrednici u toj kupovini jer tako zakon za državljane određenih zemalja nalaže, i sve dok posluju po zakonu, ništa im ne možeš.

Također, na ovoj temi se iskazuje mržnja prema Arapima, ne samo strah zbog kupovine "našeg" grunta :D otvorena mržnja prema drugačijem, stranom, manje poznatom, ljudima smetaju u crno zamotane žene, ljudi tamnijeg tena i malo bolje kupovne moći, dakle čisti rasizam i šovinizam. Ne sviđaju se i meni, ali to je moje i ne smije se iskazivati u vidu mržnje i prezira.

"Akademik" Duraković jeste izuzetno nekompetentan da priča o ovoj temi, samim time što je napisao onako glup tekst. Ako ga citiraš ovdje vidjet ćeš da ga je strah jačanja nacionalizma kod Srba i Hrvata zbog dolaska sve većeg broja Arapa u BiH, na što oni imaju potpuno pravo, dakle raspiruje se u javnosti otvoren strah od, ovdje potpuno legalno prisutnih turista, zarad JASNOG ISPOLJAVANJA STRAHA, MRŽNJE I PREZIRA KOD ODREĐENOG BROJA STANOVNIKA BIH!

HALO?!

AKADEMIK, 21. VIJEK :-)
pemanapemani

#437 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by pemanapemani »

breuer wrote:Bjelašnicu su uzorali i pokvarili lokalni biznismeni, profiteri, guzonje i ostale pi.ke materine, nisu Arapi niti ostali stranci.

Vrelo Bosne je zagađeno mnogo prije ikakve pomisli o dolasku velikog broja turista iz zemalja Zaljeva.

Izvini, stavovi o prodaji babovine ili djedovine, ne znam ni kako se to kaže, su subjektivni, ti ne bi, drugi bi, bitna je sloboda u odlučivanju, kao i jasne restrikcije naravno pri korištenju, ali restrikcije mnogo više krše domaći nego strani...

Ja sam ateista, ali ovdje je većinom stvar islamofobije i rasizma.
Vrelo Bosne i Bjelašnicu su usatarili isti oni koji danas prodaju državno zemljište strancima.

O slobodi odlučivanja možemo pričati kada se provede restitucija i denacionalizacija u BiH.

Isto kao Srbi 1990., i baljezganje o ugroženosti. Šta god kažeš, odmah pojedinci vrište islamofobija. :-)
Banksy

#438 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Banksy »

breuer wrote:
Kako mi je besmisleno s tobom raspravljati o tim smiješnim kvalifikacijama Durakovića i Dizdarevića, preskočiću ih,

nepostojeću ''mržnju prema Arapima'' - koju ni kod jednog forumaša iznad nisam primjetila i koja je jeftin pokušaj da se nisko i plitko diskvalificira sugovornik - također ću preskočiti i zamoliti te da se ne koristiš jeftinim trikovima,

radost zbog toga što domaći ljudi za prodaju dobijaju izvrsne količine novca s tobom ne mogu podijeliti jer ne vidim koliko to ima veze sa samom temom, ali poštujem tuđu radost, lijepo je to, čestitam, ali nebitno u ovome o čemu govorimo, istovremeno podsjećam da je, recimo, Memićeva zemlja na Ilidži ipak općinska,

i uz napomenu da pretpostavljam da znaš da su te arapske fiktivne firme nezakonite vjerujem da to bezakonje nećeš ubuduće podržavati i koristiti kao argument u raspravi jer je kontraproduktivno,

ostaje nam samo da pobrojiš te ''Investicije državljana zemalja Zaljeva'', a ja ću, da ti olakšam posao, postaviti tabelu stranih investicija u BiH.
Baš me zanima. (Samo bez Bakirovih opranih vreća, molim te.)

Image
breuer

#439 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

pemanapemani wrote:Vrelo Bosne i Bjelašnicu su usatarili isti oni koji danas prodaju državno zemljište strancima.

O slobodi odlučivanja možemo pričati kada se provede restitucija i denacionalizacija u BiH.

Isto kao Srbi 1990., i baljezganje o ugroženosti. Šta god kažeš, odmah pojedinci vrište islamofobija. :-)
Ok, za razliku od ovih domačih divljih naselja, pa i na Bjelašnici, Arapi grade makar po nekom redu, kućice im jesu zakurac, po mom mišljenju totalno izvan konteksta prirode u kojoj niču, ali za razliku od onih zgradurina na istaknutoj, poznatoj i Olimpijskoj! Bjelašnici su primjer umjerenosti.

Kada se sruši sve nelegalno posijano u našoj domovini, na red mogu doći i arapski rizorti, rančevi i hilsovi,

ali do tad domači papak da šuti i gleda kako je prvenstveno on unazadio svoju domovinu, svoj "grunt"...i još laprda.
breuer

#440 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

Banksy wrote:
breuer wrote:
Kako mi je besmisleno s tobom raspravljati o tim smiješnim kvalifikacijama Durakovića i Dizdarevića, preskočiću ih,

nepostojeću ''mržnju prema Arapima'' - koju ni kod jednog forumaša iznad nisam primjetila i koja je jeftin pokušaj da se nisko i plitko diskvalificira sugovornik - također ću preskočiti i zamoliti te da se ne koristiš jeftinim trikovima,
Tebi je sve besmisleno jer nemaš kapacitet odgovoriti, idealan način da se preskoči rasprava kad izostaju argumenti,

što se mene tiče, ne moramo ni replicirati jedno drugome dok ne nađeš iste...potpuno mi je svejedno, samo želim ukazati na primitivizam domaćeg čovjeka koji konstantno traži opravdanje za svoje strahove, neznanje i mržnju, najniže ljudske osobine, vješto sve pakujući u genijalnu strategiju odbrane "našeg grunta",

majke mi, tačno smiješan sklop ko najbolji iz Alan Forda...i govorim ti, šta mi pominješ Bakira, konsultuj se sa Dodikom, on je prvi zajaukao o naseljavanju 500.000 Arapa u BiH, taman ste vi, "akademik" Duraković, "diplomata" Dizdarević i gazda Dodik u istoj skupini :D
breuer

#441 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

Banksy wrote:ostaje nam samo da pobrojiš te ''Investicije državljana zemalja Zaljeva'', a ja ću, da ti olakšam posao, postaviti tabelu stranih investicija u BiH.

Image
prvo, ovo je tabela koliko vidim za 2014. godinu, godinu kad još nije u tolikoj mjeri bilo Arapa u BiH, da ti olakšam tumačenje :D

drugo, pogledaj molim te diva Srbije, za par mjesta šije Njemačku po ulaganjima :D

Velesila 8-)
pemanapemani

#442 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by pemanapemani »

breuer wrote:
pemanapemani wrote:Vrelo Bosne i Bjelašnicu su usatarili isti oni koji danas prodaju državno zemljište strancima.

Ok, za razliku od ovih domačih divljih naselja, pa i na Bjelašnici, Arapi grade makar po nekom redu, kućice im jesu zakurac, po mom mišljenju totalno izvan konteksta prirode u kojoj niču, ali za razliku od onih zgradurina na istaknutoj, poznatoj i Olimpijskoj! Bjelašnici su primjer umjerenosti.

Kada se sruši sve nelegalno posijano u našoj domovini, na red mogu doći i arapski rizorti, rančevi i hilsovi,

ali do tad domači papak da šuti i gleda kako je prvenstveno on unazadio svoju domovinu, svoj "grunt"...i još laprda.
Ne, nego kada se izvrši restitucija i denacionalizacija, onda Memić i slični mogu krčmiti državnu imovinu, a do tad bi se trebali bazirati isključivo na svoju babovinu.

I druga konstatacija nije tačna, domaći papak prodaje zemlju strancima, kao što bi prodao i rođenu mater. Normalni ljudi šute, jer ne mogu ništa uraditi.

Eto, kada ti kolegu @Fudu koji se 10 stranica pravda kako je musliman i vjernik prozivaš za islamofobiju, zamisli šta bi meni Bosancu, agnostiku koji ima "hrvatsko" ime rekao Memić i slični da mu kažem ono što sam ovdje napisao.
breuer

#443 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

pemanapemani wrote:Ne, nego kada se izvrši restitucija i denacionalizacija, onda Memić i slični mogu krčmiti državnu imovinu, a do tad bi se trebali bazirati isključivo na svoju babovinu.

I druga konstatacija nije tačna, domaći papak prodaje zemlju strancima, kao što bi prodao i rođenu mater. Normalni ljudi šute, jer ne mogu ništa uraditi.

Eto, kada ti kolegu @Fudu koji se 10 stranica pravda kako je musliman i vjernik prozivaš za islamofobiju, zamisli šta bi meni Bosancu, agnostiku koji ima "hrvatsko" ime rekao Memić i slični da mu kažem ono što sam ovdje napisao.
Jasno sam u više navrata naveo, ne samo islamofobija, već i rasizam i šovinizam, nisu ni svi Arapi muslimani na kraju krajeva.

Ovo o restitucijama, denacionalizaciji mi zaista nije jasno, ok, Memićeva prodaja je loša stvar, neka je se zaustavi, ali šta je sa prodajom koju vrše privatna lica širom S. Kantona, kao i u RS-u?

Domaći papak zemlju prodaje zainteresovanim kupcima i za to dobija izvrstan novac. U međuvremenu je domaći papak neplanski sjebao čitavu državu, pomutio i onečistio rijeke, zagadio izvore, urbanistički razrovio gradove, da Tibru na Stupu isto nisu gradili Arapi možda, divlja naselja po Buća Potoku, Boljakovom i ostalim dijelovima Sarajeva su mi 100 puta gora nego ijedno arapsko koje sam vidio dosad i mnogo veći gubitak "grunta".

Ja nisam ni agnostik, čisti ateista, ali princip je princip, jebiga.
privremeni

#444 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by privremeni »

breuer wrote:

Da budemo precizniji, taj domaci papak je kadar SDA. A ako sam te dobro shvatio, tek kad narod skine/pomete sa vlasti SDA i njihov korumpirani kadar, pozatvara ih i baci kljuc, narod ima pravo da pita sta je sa arapskim lopovlukom i varanjem drzave.

Da se razumijemo, ovo je prvenstveno prica o sprezi domacih lopova i stranaca (kako god se zvali) uz blagoslov svih nivoa vlasti.
Procitao sam svu ili gotovo svu diskusiju i nisam primijetio zabrinutost zbog tolikog krsenja domacih zakona u ime imaginarnih investicija.
Nase domace zakonodavstvo je otprilike isto kao i zakonodavstvo zemalja iz kojih dolaze ti stranci. Znaci napravljeno u interesu vlastite drzave, kod jednih i drugih, s tim da vlasti u njihovim zemljama postuju vlastite zakone, a mi ih izigravamo, reci cu u ime licnih koristi, strah me pomisliti da tu ima dugorocnih politickih planova sacice ljudi.
Zar to nije razlog za zabrinutost nekoga ko misli svojom glavom. Ako ti nadlezna sluzba objavi zvanican podatak da je u jednoj godini uslo sa turistickomj vizom 12000 gradjana iz neke zemlje, a izaslo 9000, te da se za ostale ne zna gdje su u zemlji, a niko se ne pocese za taj podatak, ne zasluzujemo ni imati drzave. Ako ti stranac osnuje firmu sa 2000KM kapitala, a "investira" sto miliona naprimjer u kucu, svi trljaju ruke o investiciji, umjesto da pitaju policiju, poreznu i ostale, odakle te pare. Nisu prosle racun firme, jer vecina takvih je mrtvo slovo na papiru, nisu rezultat poslovanja,mozda su cak donesene u koferu. Ne pita drzava da li su pare ukradene, zaradjene na sfercu oruzja i droge, da li je to pranje para, a sigurno ima i toga, i to cak nasih domacih politicara i biznismena Jer ta ista drzava pita mene kad prebacim pare iz inozemstva na nasu banku, pa ja moram podastrijeti dokaze da sam prodao imovinu u inostranstvu, jer u suprotnom ce mi SIP-a pokucati na vrata.
Ono sto budi sumnju u cijelu pricu, a polazeci od profila vlasti, je pretjerana predusretljivost domacih politicara u ispunjavanju zelja, uz istovremeno gledanje kroz prste krsenju zakona, cak javnom promoviranju nacina izigravanja istih. Pohvalno za drzavu... Zemlja licemjera, promijenite onda zakone pa da znamo na cemu smo.
Banksy

#445 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Banksy »

breuer wrote:
Banksy wrote:

radost zbog toga što domaći ljudi za prodaju dobijaju izvrsne količine novca s tobom ne mogu podijeliti jer ne vidim koliko to ima veze sa samom temom, ali poštujem tuđu radost, lijepo je to, čestitam, ali nebitno u ovome o čemu govorimo, istovremeno podsjećam da je, recimo, Memićeva zemlja na Ilidži ipak općinska,

i uz napomenu da pretpostavljam da znaš da su te arapske fiktivne firme nezakonite vjerujem da to bezakonje nećeš ubuduće podržavati i koristiti kao argument u raspravi jer je kontraproduktivno,

ostaje nam samo da pobrojiš te ''Investicije državljana zemalja Zaljeva'', a ja ću, da ti olakšam posao, postaviti tabelu stranih investicija u BiH.

Image
prvo, ovo je tabela koliko vidim za 2014. godinu, godinu kad još nije u tolikoj mjeri bilo Arapa u BiH, da ti olakšam tumačenje :D

drugo, pogledaj molim te diva Srbije, za par mjesta šije Njemačku po ulaganjima :D

Velesila 8-)

Tebi je sve besmisleno jer nemaš kapacitet odgovoriti, idealan način da se preskoči rasprava kad izostaju argumenti,

što se mene tiče, ne moramo ni replicirati jedno drugome dok ne nađeš iste...potpuno mi je svejedno, samo želim ukazati na primitivizam domaćeg čovjeka koji konstantno traži opravdanje za svoje strahove, neznanje i mržnju, najniže ljudske osobine, vješto sve pakujući u genijalnu strategiju odbrane "našeg grunta",

majke mi, tačno smiješan sklop ko najbolji iz Alan Forda...i govorim ti, šta mi pominješ Bakira, konsultuj se sa Dodikom, on je prvi zajaukao o naseljavanju 500.000 Arapa u BiH, taman ste vi, "akademik" Duraković, "diplomata" Dizdarević i gazda Dodik u istoj skupini :D
Znači, bez odgovora, nula, to sam nekako i očekivala. Glasnogovornik profitera.
Ništa onda, pozdrav
breuer

#446 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

Banksy wrote:Znači, bez odgovora, nula, to sam nekako i očekivala. Glasnogovornik profitera.
Ništa onda, pozdrav
Spin u najboljem Dodikovom maniru 8-)

isto kao i za 500.000 mudžahedeena :D

Sellam :D
Banksy

#447 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Banksy »

breuer wrote:
Banksy wrote:Znači, bez odgovora, nula, to sam nekako i očekivala. Glasnogovornik profitera.
Ništa onda, pozdrav
Spin u najboljem Dodikovom maniru 8-)

isto kao i za 500.000 mudžahedeena :D

Sellam :D
Providno i već viđeno...

Nego, koliko si čvakno, priznaj :lol:
breuer

#448 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

Banksy wrote:Providno i već viđeno...

Nisam još ništa, čekam da se i ovih 450.000 naseli, pa da ih se onda šiša 8-)
Banksy

#449 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Banksy »

breuer wrote:
Banksy wrote:Providno i već viđeno...

Nisam još ništa, čekam da se i ovih 450.000 naseli, pa da ih se onda šiša 8-)
Šišno si ti već malo, vidim ja... :lol:

Samo naprijed :thumbup:
breuer

#450 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

Banksy wrote:Šišno si ti već malo, vidim ja... :lol:

Samo naprijed :thumbup:
Ne žalim grunta :P
Locked