Arapi u BiH, dobro ili lose?

Locked
jefferson

#3476 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by jefferson »

HAVANA wrote:Ma realno mi smo ogranicene budale,svaki kurac nam smeta, vazda se forsira negativno,od plusa pravimo minus,vjecito puni kritike a zadivljeni nekim drugim zemljama,tamo nam nista ne smeta,sve je cisto,uredno...Pa kralj te jebo jel iko bio u amsterdamu,parizu,berlinu...Pa u parizu mi drugu na kucnom pragu kinez dijete ubio,u amsterdamu mi onaj diler ulicni jarana u kanal gurno,jedva ga izvadih,pred briselom mi rumun u po bijela dana izreseto belgijanca po guzovima i oteo pazar,jebu i otimaju malu djecu,oaze crnacke,jevrejske,molenbeek i scharbeek da ne spominjem i bradate kozojebe...Kod nas da dodje onoliko razlicitih ljudi po banderama bi ih vjesali.Bas bi volio da se naseli svega,crnaca,jevreja,arapa,kineza...da se sve izmjesa,da se svi prce medjusobno.Da za 20 godina neke price besmislene postanu.Shvatite da su turisti odusvljeni,ne jedan nego svi.Njima je dobro ,pravo dobro,jos mi se niko pozalio nije.Boli njih kurac i za dinu konakovica i za vik,i za sve nase budalastine.Ljudima dobro tih par dana.Pa uzmi im pare,izmami im osmijeh na lice...Dodje holandjanin na par dana,smjestim ga,ostavim mu flasu vina,prospekte,turisticke ponude,objasnim sve...Dobro njemu pravo osim sto ga je naka budala u slozi u po noci peglala sat vremena kako ovde nista ne valja,nestaje vode,nema posla,arapa puno dolazi.. :-) Frajeru upitnik iznad glave,kaze sto on to meni prica,nek glasa,radi,bori se...pa ja u svom kvartu imam vise stranaca nego sto ih ovde vidjeh u citavom gradu.Nema 10% holandjana...Sta cu sad,da se ubijem :-) Ja sto sam vidio arapa dodju i odu.Jebi im mater. Ne radim sa njima ali cu raditi.I ako ima problem i neki plan,necu ga sigurno ja rijesiti.Sta ja tu mogu? Drzava i sistem su ti koji treba da brinu o tim stvarima.
Ja ove amerikance sto sam doveo jos pricaju o bosni. Nikad se bolje nisu proveli. Ja gledam sta ovdje prodaju mati mila pa to je da zaplaces. Ne moze kod nas kada se svako svog tora drzi. Oni u hercegovini bi mogli diznilend naraviti od Medjugorja a Mostarski Aerodrom pretvoriti u Heathrow. Ali jok, ne do bog da se uzme putnik Splitu ili Dubrovniku. Stalno neke organizovane rute iz Dubrovnika i Splita u medjugorje i Msotar, ali niko ne noci, jerbo zajebat ce nekog u Dalmaciji. Ovi u RS trose pare na aerodrom u Trebinju, film o Karadzicu, bakir vamo vazi, snima serije po Turskoj. Ovo u BiH jos funkcionise dobro kako se ljudi odnose prema drzavi. Kada sleces na SJJ ljeti ko da je sumu zaraza neka uhvatila kako se sjece.
Sto kazes sve ljudima smeta. U Zenici dok nije zeljezara proradila kuknjava kako ne radi. Danas radi, kuknjava kakoz agadjuje. Najbolji primjer je zimi i ljeti. Jbt vazda vruce ili zima, nikad nisam cuo nekog da kaze: e jbt. jest vrijeme dobro.
Point.

#3477 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Point. »

Havana dragi ne pricamo o turistima koji dodju i odu nego o "turistima" koji kupuju bosansku zemlju, ili sto bi stovaci "prodaj mater za marku" politike rekli kupuju bosanske zabiti i ledine, pa zabiju glavu u zemlju.
muha_sa

#3478 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by muha_sa »

Point. wrote:Havana dragi ne pricamo o turistima koji dodju i odu nego o "turistima" koji kupuju bosansku zemlju, ili sto bi stovaci "prodaj mater za marku" politike rekli kupuju bosanske zabiti i ledine, pa zabiju glavu u zemlju.
kupe, izgrade i odu

pricam jednom ciki iz C.Gore za arapa koji je kupio kucu, uložio u nju par stotina milja maraka i sad kuca prazna zjapi :-)
veli mi on da je ista situacija i kod njih---bila najezda rusa, svega nakupovali, izgradili i sad nigdje ni jednog :lol:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3479 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by japin_mutapi »

nightvision wrote:[
Da ih navali pola miliona od kojih 100.000 ostane i na bogtepitakojinacin dobije drzavljanstvo da li bi ti smetalo? Kao sto kolega rece, nisu problem oni koji udju, nego oni koji ne izadju. :lol:
ne moze, tacno se znaju procedure
zakon i propisi su vrlo jasni, niko ne moze dobiti dozvole za boravak, rad i drzavljanstvo mimo zakona ili azil

i sta je problem 5000 ili 50000 ljudi ako ispostuju sve da ostvare svoje pravo na slobodu kretanja i odabira mjesta za zivot, to im uostalom zakoni bih dozvoljavju

amsterdam je preuzeo titulu od njujorka kao grad sa najvise etnickih zajednica i u kojem se govori najvise jezika
u usporedbi sa njujorkom amsterdam je mali grad sa 1,5 miliona stanovnika

grad amsterdam i svi njegovi stanovnici, a pogotovu „rodzeni" amsetrdamci(zamalo ne napisah sarajlije) su ponosni na to i sve cine kako bi tako ostalo i amsterdam bio ugodno i pozeljno mjesto za zivot ljudima svih rasa i boje koze
Rugafet

#3480 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Rugafet »

Ma jasno da ne moze. Nista mimo zakona. Govorimo o Bosni u kojoj je sve striktno po zakonu jasno je kao dan. Mozda da pricamo o Sloveniji ili Austriji pa da covjek jos nesto i posumnja, ovako nema sanse da se bilo sta uradi a da to nije onako kako je zakonom regulisano
japin_mutapi

#3481 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by japin_mutapi »

ovo o cemu govorimo ne moze mimo zakona
dozvole za boravak i drzavljanstvo ne moze mimo zakona i propisa nikako

tacno se zna po kojem osnovu se trazi boravak i prijem u drzavljanstvo
procedura se mora ispostovati i potrebni dokumenti se moraju pribaviti

ne moze se dobiti drzavljanstvo tek tako, kako pojedini zamisljaju
HAVANA

#3482 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by HAVANA »

Ne moze ni boravak a pogotovo drzavljanstvo.Pa pogledajte samo vlasnicku papirologiju ovih sto su kupili.Vrlo rizicno po njih.Vece su oni budale od ovih sto su prodali.Cuj firma kupila a prihoda nigdje,samo rashodi.Zamisli za par godina kad neko dodje u kontrolu te firme,a doci ce.Naslagace se obaveza radio ti ne radio....A oni znaju samo trosit,od stvaranja nove vrijednosti operisani.Vecinom.Nisu to turci,turci rade.Gledaj samo kako se laganini uvaljuju u carsiju.I oni otvaraju firme, ali njihove firme rade...I nek rade.Kad nece nas majmun, nek radi ko hoce.
Dozer

#3483 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Dozer »

Fudo Bosna wrote: Upravo tako, i hajmo se praviti mutavi, hajmo se upredjivati sa zemljama okruzenja? :D

Prosle godine registrovanih 700 firmi, ove, ne znam je li tacan podatak koji sam negdje citao, registrovano sa tim lanjskim ukuono oko 1000 firmi. A eto "samo" ih 40.000 doslo? Ma da je i 100.000, bujrum neka su, ali ne bi bio problem da su nam usli turisti i kakvi takvi investitori, (doduse i ovaj je podatak relativan pojam jer tek se od ljeta ove godine uvela linija iz Saudije, tek od nedavno imamo 25 slijetanja sedmicno iz; Kuwaita, Katara, UAE,Saudije...), ali sve bi to opet bilo , masaAllah, da medju ovih hiljadu firmi nije 95 % Arapskih , i to bi bilo masaAllah, da od tih nije 80% ili vise fiktivnih, samo registricanih zbog kupovine zemlje?

To je pravi problem, ali se pravimo "mutavi" i guramo stvari pod tepih....

Meni bi normalno bilo da je turisticka ponuda tim turistima, konk . u Sarajevu ; na Carsiji, kod Bristola , na
Ilidzi , turisticki panoi: broj mob turistickih servisa, broj mob turistickih vodica, prevodilaca, adrese interaktivnih mapa grada i BIH, adrese soping centara, i sl, a ne: broj telefona i web adrese preprodavaca bosanske zemlje, da turista, ( umjesto da se u Bosni provede i potrosi), postane, "onako domacinski od zemlje domacina BIH", a konkretno preko panoa Arapa zemljaka i domaceg svercera, novi sretni vlasnik grunta Bosne, a ne turista niti eventualno investitor? To je sustina problema! :(

Znaci Slovenija privlaci turistu, Hrvatska privlaci turistu, nude bogatu turisticku ponudu a eventualnom investitoru vec razradjeni investicijski projekat, a mi nudimo, " stulac od ovce", nudimo telefone i web adrese agencije "Al Bufli", kako kupiti bosansku zemlju i postati vlasnik iste...
:izet:

Nije problem sto ce Arapa do kraja godine uci i 100.000 , masaAllah, dobro bi bilo i 500.000 , problem je, koliko ce ih izaci sa vec kupljenim ili zapikanim bosanskim gruntom, to nisu ili ako jesu, to su najjadnije, " investicije"...

Nije problem ni Zabavni park na Zlatistu, neka uposli pa i 20 ljudi pa i Srba, Bosni zauhar, nije problem SCC, pa barem direktno ili indirektno i taj SCC "hrani" par stotina usta, problem su ove "investicije" koje to nisu, a mi tome, tj nase vlasti, najvise kumujemo...
U tome je sva sustina. Preko 90% tih "otvorenih arapskih firmi" su bukvalno fiktivne, i otvaraju se samo kako bi se mogla kupiti neka nekretnina ili kako bi se uvezala s turistickim firmama u maticnim zemljama (SA, Kuvajt, Qatar, UAE...), i kako bi se kroz njih provlacile pare. Ali nema tu ni zaposljavanja, ni protoka novca. Samo jednokratna uplata i isplata s racuna, a vjerovali ili ne, masa tih firmi je registrovana na hotelske adrese, jer "osnivaci" ih registruju na svoje hotelske sobe.
I sve je ovo nasa drzava hladno odobrila. A zasto...? Radi uplate poreza u budzete. Valja kako-tako odrzati budzete, jer oni su kakav-takav garant socijalnog mira.

I onda, na osnovu tih uplata, vec 2-3 godine nam tupe kako se povecala naplata poreza. I jeste, cinjenica, medjutim - sta ce biti kada prestane ta kupovina nekretnina i uplata tih poreza, a sto ce se desiti u naredne 2-3 godine? Gdje smo onda? Gdje ce onda biti budzeti?
Fudo Bosna

#3484 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

Meni je toliko " zao" Arapa i sto ce ih nasi "zagrebat", sve bi plakao? :izet:

Eto, Arap ce uloziti 50/100 hiljada km, da bi sutra neka inspekcija rekla da papiri nisu udure, i on kofer i "nalijevo krug"?

Taman bi im se nasi " naklatili" i ne bi im kao izasli u susret?

Covjece moj drug imao zagrebavanje od Opstine Ilidza zbog grebenih 50 m2 , punih 15 godina, a rodjen u Sarajevu, nije mogao srediti papire, a Arapi dobiju automatski i gradjevinsku i urbanisticku preko noci, eto taman nasi "nisu korumpirani" i zeznuce Arape i oduzeti im imovinu, hoce, hoce, "jastace" :izet:

A ova prica , da ce Arapi naprasno odustati, da je ovo privremeni trend, to mozete pisati naivnim... :D

P.S.
Kuwajcanin sa dvije zene i osmoro djece dosao u Bosnu, u toku odmora, svidjela mu se drzavna parcela na Ilidzi i privatna na Poljinama, on preko nasih "mutljarosa" kupi iste, i to je normala, " gruntovni turizam" bas "trend u svijetu" ... :-)
Last edited by Fudo Bosna on 15/08/2017 12:11, edited 2 times in total.
Matzan

#3485 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Matzan »

Najbolji su mi ovi što pričaju u bosanskom gruntu, na način kao da je to nešto lično njihovo, odnosno da je davno prevaziđena socijalistička društvena svojina. To vrijeme je davno prošlo.
Postoji i postojaće samo državna i privatna svojina.
Za državnu svojinu običan građanin može tu i tamo biti informisan i posredno jako malo odlučivati o istoj.
Kad je u pitanju privatna svojina, niti će ko koga pitati, niti koga drugog, izuzev vlasnika, treba da nešto interesuje.
Sve ostalo u smislu: "dedovina", "babovina", "prodaje bosanski grunt", prodaje skupo, prodaje jeftino, prodaje Arapima ili Marsovcima...., sve su to pusta naklapanja, želje i pozdravi, koja veze nemaju sa postojećim zakonima BiH.
Fudo Bosna

#3486 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

Matzan wrote:Najbolji su mi ovi što pričaju u bosanskom gruntu, na način kao da je to nešto lično njihovo, odnosno da je davno prevaziđena socijalistička društvena svojina. To vrijeme je davno prošlo.
Za državnu svojinu običan građanin može tu i tamo biti informisan i posredno jako mzalo odlučivati o istoj.
Kad je u pitanju privatna svojina, niti će ko koga pitati, niti koga drugog, izuzev vlasnika, treba da nešto interesuje.
Sve ostalo u smislu: "dedovina", "babovina", "prodaje bosanski grunt", prodaje skupo, prodaje jeftino, prodaje Arapima ili Marsovcima...., sve su to pusta naklapanja, želje i pozdravi, koja veze nemaju sa postojećim zakonima BiH.
:D
E nek si nam odrzao " vaz"!

Ako je to proslost, socijalisticka svojina, ako je to "socijalisticka kategorija", zasto mnoge , npr bas neke od zemalja zaliva, odakle nam "investitori" i dolaze, toliko stite taj isti svoj grunt, pa iako mozes kupiti mozes samo uslovno i u free zonama i reciprociteti i slicni uzusi zastite?

Zasto ti nemozes otici kao turista, i tamo gdje ti se digne "neka stvar", tamo gdje si otputovao ; na 7 dana godisnjeg, kupiti usput 10 dunuma ili 5 hektara, i to je kao " normala u svijetu", te instant kupovine , novi tzv. "gruntovni turizam" , mojne suplje , majke ti! :-)

Cuj, "gruntovni turizam" i to je normala kao, i bas " trend" u svijetu! :izet:
Matzan

#3487 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Matzan »

Fudo Bosna wrote:
Matzan wrote:Najbolji su mi ovi što pričaju u bosanskom gruntu, na način kao da je to nešto lično njihovo, odnosno da je davno prevaziđena socijalistička društvena svojina. To vrijeme je davno prošlo.
Za državnu svojinu običan građanin može tu i tamo biti informisan i posredno jako mzalo odlučivati o istoj.
:D
E nek si nam odrzao " vaz"!

Ako je to proslost, socijalisticka svojina, ako je to "socijalisticka kategorija", zasto mnoge , npr bas neke od zemalja zaliva, odakle nam "investitori" i dolaze, toliko stite taj isti svoj grunt, pa iako mozes kupiti mozes samo uslovno i u free zonama i reciprociteti i slicni uzusi zastite?

Zasto ti nemozes otici kao turista, i tamo gdje ti se digne "neka stvar", tamo gdje si otputovao ; na 7 dana godisnjeg, kupiti usput 10 dunuma ili 5 hektara, i to je kao " normala u svijetu", te instant kupovine , novi tzv. "gruntovni turizam" , mojne suplje , majke ti! :-)

BiH se u zakonskim regulativama pokušava približiti zakonima EU, a ne zaljevskim monarhijama.
Ko zaista bude želio da posjeduje nekretninu u BiH, taj će naći načina da istu legalno stekne.
Ako je bilo nelegalnih radnji do sada, postoje organi koji će to istražiti i preduzeti odgovarajuće zakonske mjere.
Kako i u kojoj mjeri će to biti zavisi od države, ne od pojedinca.
I opet, kad sve sabereš i oduzmeš, neće Fudu niko pitati za dozvolu da proda svoju zemlju, kuću ili stan Arapima ili bilo kom trećem.
nightvision

#3488 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by nightvision »

Zakonske regulative na nacin kako ih tumace sda i nedzad branovic. Pa oni tumace zakone isto onako kako neki tumace svete knjige. Od dana do dana, kako mu odgovara. Ja mislio mi ovde ozbiljno diskutujemo.
Hakiz

#3489 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Hakiz »

muha_sa wrote:
Point. wrote:Havana dragi ne pricamo o turistima koji dodju i odu nego o "turistima" koji kupuju bosansku zemlju, ili sto bi stovaci "prodaj mater za marku" politike rekli kupuju bosanske zabiti i ledine, pa zabiju glavu u zemlju.
kupe, izgrade i odu

pricam jednom ciki iz C.Gore za arapa koji je kupio kucu, uložio u nju par stotina milja maraka i sad kuca prazna zjapi :-)
veli mi on da je ista situacija i kod njih---bila najezda rusa, svega nakupovali, izgradili i sad nigdje ni jednog :lol:
Vjerovatno je slično u drugim gradovima, ali kako sam iz Sarajeva, napisaću za Sarajevo. Na Alipašinom polju pored zgrade Sunce osiguranja ima objekat Volving i ograđeno zemljište. Već više od 10 godina to stoji nezavršeno, na zgradi plakat da se prodaje. Dakle, više od 10 godina je otkako je građanima uzeta javna površina, djeci zelena površina gdje su se igrali, ili prostor na kojem bi neko mogao nešto funkcionalno napraviti, prostor koji je ruglo, ali šta je još gore prostor koji stoji neiskorišten.

I to je takođe problem sa Arapima koji će kupiti neku nekretninu i koja će stajati kao što se na ovoj temi proča da se dešava. Ne može je niko uzeti jer je privatno vlasništvo (fiktivne firme) da nešto funkcionaln napravi, ili da stanuje ako je kuća u pitanju, a taj Arapin je ne koristi. Dvostruki gubitak.
Matzan

#3490 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Matzan »

nightvision wrote:Zakonske regulative na nacin kako ih tumace sda i nedzad branovic. Pa oni tumace zakone isto onako kako neki tumace svete knjige. Od dana do dana, kako mu odgovara. Ja mislio mi ovde ozbiljno diskutujemo.

A i SDP se baš proslavio sa svojim: "Nije po zakonu, ali nam se žuri", Reketom privrednika, tenderima, prodaj pa kupi općinsko zemljište - Afera Esso Radeljaš, i sl.
Dozer

#3491 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Dozer »

SDA, SDP, SBB, SBiH...sve je to identican matrix. Daj fotelju da sebe obezbijedim(o).

SDP sad nesto, k'o fol, potencira bosansku pricu, a ne kontaju da s njom kasne jedno 20 godina....
NS 2010. krenula s tom svebosanskom pricom na lokalnim izborima, i umjesto da se SDP odmah tome priklonio i da su zajedno "napali" s tom platformom i na opstim izborima - jok. Oni su u NS vidjeli neprijatelje, jer su ovi pretendovali da im mozda preotmu neke fotelje.
A onda se i NS priklonila BHS matrixu... Nigdje veze s pamecu...

SBB je samo isprdak SDA, tako da se tu nista drugo i ne moze i ne treba ocekivati osim svebosnjacke bajke.
SBiH jeste krenula s pricom "100% BiH", medjutim i to je bilo samo s ciljem prikupljanja odbjeglih bosnjackih SDA ovcica.

Ukratko, mrka nam je kapa sto se tice politickih alternativa etno-nacionalisitckim kleptomanima...
Last edited by Dozer on 15/08/2017 13:21, edited 1 time in total.
Hakiz

#3492 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Hakiz »

.
Point.

#3493 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Point. »

Hakiz wrote:
muha_sa wrote:
kupe, izgrade i odu

Vjerovatno je slično u drugim gradovima, ali kako sam iz Sarajeva, napisaću za Sarajevo. Na Alipašinom polju pored zgrade Sunce osiguranja ima objekat Volving i ograđeno zemljište. Već više od 10 godina to stoji nezavršeno, na zgradi plakat da se prodaje. Dakle, više od 10 godina je otkako je građanima uzeta javna površina, djeci zelena površina gdje su se igrali, ili prostor na kojem bi neko mogao nešto funkcionalno napraviti, prostor koji je ruglo, ali šta je još gore prostor koji stoji neiskorišten.

I to je takođe problem sa Arapima koji će kupiti neku nekretninu i koja će stajati kao što se na ovoj temi proča da se dešava. Ne može je niko uzeti jer je privatno vlasništvo (fiktivne firme) da nešto funkcionaln napravi, ili da stanuje ako je kuća u pitanju, a taj Arapin je ne koristi. Dvostruki gubitak.
Fazon je sto oni dugorocno ne razmisljaju, nego ja cu prodati sad i da imam sad, a sta ce biti za 10 godina svejedno.
nightvision

#3494 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by nightvision »

Matzan wrote:A i SDP se baš proslavio sa svojim: "Nije po zakonu, ali nam se žuri", Reketom privrednika, tenderima, prodaj pa kupi općinsko zemljište - Afera Esso Radeljaš, i sl.
Ono kad se nemas cime braniti od postapalice "sdp je isti".
Nije to nikakvo opravdanje za kriminal. Niti moze ista opravdati kriminal. Nego de hajde da zamutimo vodu.
Hakiz

#3495 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Hakiz »

Point. wrote:
Hakiz wrote:Vjerovatno je slično u drugim gradovima, ali kako sam iz Sarajeva, napisaću za Sarajevo. Na Alipašinom polju pored zgrade Sunce osiguranja ima objekat Volving i ograđeno zemljište. Već više od 10 godina to stoji nezavršeno, na zgradi plakat da se prodaje. Dakle, više od 10 godina je otkako je građanima uzeta javna površina, djeci zelena površina gdje su se igrali, ili prostor na kojem bi neko mogao nešto funkcionalno napraviti, prostor koji je ruglo, ali šta je još gore prostor koji stoji neiskorišten.

Fazon je sto oni dugorocno ne razmisljaju, nego ja cu prodati sad i da imam sad, a sta ce biti za 10 godina svejedno.
Razumijem ja to, kada bih ja imao nekretninu, kuću ili prostor koji realno vrijede 100.000 i neko hoće da kupi kuću ili da počne posao u prostoru, možda i da zaposli nekoliko radnika i nudi mi pošteno 100.000, a dođe Arapin i nudi mi 150.000, 200.000 ili više, i ja i malo ko drugi teško da bi odbili ponudu Arapina.

Ali, kao što kažeš, za 1, 5 ili 10 godina ko zna na šta to izađe.
japin_mutapi

#3496 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by japin_mutapi »

uostalom, zasto su se babo i dedo mucili i patili, ako nisu zbog svojih potomaka, da bi im bilo lakse i bolje u zivotu

taman
japin_mutapi

#3497 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by japin_mutapi »

nije mi jasan ovaj „argument" o bosanskom gruntu koji se prodaje arapima

ako je moguce po zakonu da se upise strannac(arap) kao vlasnik zemljista u bih, ta zemlja je i dalje bosna i hercegovina, ne postaje teritorija druge drzave
zbog cega je losa ta promjena vlasnistva
Tarzo

#3498 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Tarzo »

Meni je dedo a.r. na samrti govorio: "Čuvaj zemlju. Ako ti i dođe da je prodaš, ti prodaj. Ali nemoj nikad, ni po koju cijenu vlahu." Arape nikad nije ni spomenuo.
GeeTnT

#3499 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by GeeTnT »

Tarzo wrote:Meni je dedo a.r. na samrti govorio: "Čuvaj zemlju. Ako ti i dođe da je prodaš, ti prodaj. Ali nemoj nikad, ni po koju cijenu vlahu." Arape nikad nije ni spomenuo.
Vlah je vlah, a arap je vlah i po...tako kazu ovi sa brda..
Sara03

#3500 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sara03 »

¤ jelena ¤ wrote: Što se tiče Teherana, ne razumiješ sopstvenu konstrukciju i ja ti tu zaista ne mogu mnogo pomoći. Mogu te samo podsjetiti na pitanje koje si mi postavila kada si pročitala moj post u kojem spominjem Teheran (126. str. teme) i koje glasi: ''kakve veze ima Teheran sa Arapima?''. Neobično pitanje, priznaćeš, koje implicira da Arapa, maltene, uopšte nema u Teheranu, što, naravno, nije tačno. Ima ih i samim tim što ih ima i u Teheranu, predstavlja sasvim očiglednu vezu između Arapa i Teherana. Kad se tome doda simbolika Teherana u našem narodu, koju sam navela i objasnila u prethodnom postu, veza sa Arapima postaje i više nego očigledna, a sva dalja priča o Teheranu suvišna - barem što se mene tiče.
U postu na koji sam se prvobitno nadovezala, spomenula si grad Teheran u društvu gradova iz arapskih država, u kojima Arapi tvore većinu – te, o kojima (Arapima) ovdje pretežno raspravljamo.

Otuda moje pitanje sa 126. stranice ove teme, a trebalo je implicirati da je broj Arapa u istom zanemariv, da bi se to dvoje dovelo u određenu vezu. Mišljenja sam, da u gradu od 9 miliona stanovnika, procenat od 0.6% Arapa, nije toliko snažan da bi se grad i etnička grupa doveli u sasvim očiglednu kulturnu, jezičku ili bilo koju drugu vezu.

To je sve što želim reći.
¤ jelena ¤ wrote:Da...dobro je da si me napomenula za ovo o postojanju propisa u ovoj državi, jer zaista nije lako povjerovati da je u jednoj pravnoj državi, u kojoj postoje određeni propisi koji se moraju poštovati, moguće tako lako i tako masovno osnivati firme koristeći se krivotvorenim ispravama prilikom registracije, služeći se lažnim podacima, a prije toga ne zahtijevati i samim tim i ne dobiti dozvolu za obavljanje registrirane djelatnosti... :-) Ali, bez obzira na to što nije lako u nešto povjerovati, ja nemam razloga da u te podatke ne vjerujem. Samo me još zanima šta se desi nakon tog trenutka kada nadležni organi utvrde da jedna firma, ili bolje reći masa firmi, na taj način posluje u ovoj državi? Te firme se, pretpostavljam, zatvaraju i na neki način se neko zbog svih tih navedenih kriminalnih radnji kažnjava? Imamo li takvih primjera sa javnosti dostupnim imenom i prezimenom tog kažnjenog počinioca ili više njih?

Hvala ti na detaljnom objašnjenju reciprociteta.
Nije lako povjerovati, al’ jeste poprilično jednostavno provjeriti određene podatke, njihovu transparentnost. Možda, kada bi se manje služili demagogijom, a više činili ka ostvarivanju uvida u realno stanje tematike trenutne rasprave, ne bi uopće imali potrebu sumnjati u nečije navode – još ako su isti, ponavljam, u većoj mjeri dostupni i drugoj strani, koja onda može donijeti sopstveni sud o njima.

Upotreba krivotvorene isprave prilikom registracije predstavlja propust zakonodavca, koji nije regulirao utvrđivanje stvarnog identiteta lica koje osniva privredno društvo. Jedni se tim propustom služe u većoj, drugi opet u manjoj mjeri, treći istovremeno, ne koriste tu zakonsku rupu, vjerovatno znajući da time čine krivično djelo. Jedan od primjera služenja lažnim podacima, jeste i navođenje lažne adrese, kao sjedišta privrednog društva, u ovom slučaju fiktivne firme/kofer firme, a što doznajemo od lica direktno involviranih u cjelokupni slučaj.

"Da budem precizan, 499 subjekata nismo našli na pravoj adresi i radi se o fiktivnim firmama. Ove firme imaju uknjižene nekretnine", rekao je Ujić - direktor Službe za poslove sa strancima

S obzirom da ne postoje istaknuti nazivi pravnih subjekata, niti adekvatni prostori, odnosno su registrirani na nepostojećim adresama, napuštenim objektima, privatnim kućama i stanovima bez mogućnosti pristupa, a njihovi vlasnici i ovlaštene osobe borave izvan BiH, evidentno je da ne posluju na prijavljenim adresama firmi.

Za pojedine firme ove vrste nije ni potrebno zatvaranje, jer to de facto učini same; radi se o nemalom broju društava, čiji je cilj otvaranje samo radi kupovine jedne nekretnine, nakon čega im se gubi trag. Ako na to dodamo sjedište sa lažnom adresom, te mogućnost korištenja krivotvorene isprave, priznat ćemo, da organi čija je djelatnost otkrivanje i suzbijanje već pomenutog načina poslovanja, nemaju baš jednostavan zadatak.

Da ne dužim – ako te zaista zanima sudbina ovih firmi, detaljnije informacije možeš pronaći na internetu, u sklopu akcije koju provode nadležni organi, pod kodnim nazivom “Nekretnine”. Cilj je istraživanje načina poslovanja fiktivnih firmi u Bosni i Hercegovini, koje pretežno dolaze iz zaljevskih država. Samo sumnjam da ćeš doznati puno ime i prezime počinioca, jer bi to predstavljalo kršenje odredbi u službi zaštite ličnih podataka.

Nema na čemu.
Locked