Aptimil djecija hrana-pomoc

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bernardinjo

#1 Aptimil djecija hrana-pomoc

Post by bernardinjo »

Trebala bih savjete od onih kojis su koristili Aptimil za svoje bebe...
Na koji nacin se odredjivali dozu koje dijete treba popiti s obzirom da se
na uputstvu na kutiji skala starosti bebe ne poklapa sa tezinom bebe.
Jeste li mjeru odredjivali po starosti ili tezini?

Hvala
buba

#2 Re: Aptimil djecija hrana-pomoc

Post by buba »

Po starosti..imas na uputstvu koliko mjerica ide do koje starosne dobi.
Nije preporucljivo davati kravlje mlijeko do 1.godine starosti, a i tada ga uvesti postepeno, ne naglo preci iskljucivo na kravlje mlijeko.
semmy

#3 Re: Aptimil djecija hrana-pomoc

Post by semmy »

ja sam protivnik hipa, bebimila, aptimila i slicnih preparata za bebe...
ako je bebi vise od 3 mjeseca preporucujem petit keks i mlijeko, najzdravije je...
terapija

#4 Re: Aptimil djecija hrana-pomoc

Post by terapija »

Pokusaj se na osnovu starosti orijentisati koji vrstu hrane da dajes bebi, a na osnovu tezine odredjuj kolicinu.
Mada sve to moze da varira.
Nasa beba je jela dosta male obroke za svoj uzrast i tezinu, medjutim cesce je trazio da jede, tako da se na kraju sve uglavnom svodi na neku predvidjenu dnevnu kolicinu hrane.
terapija

#5 Re: Aptimil djecija hrana-pomoc

Post by terapija »

semmy wrote:ja sam protivnik hipa, bebimila, aptimila i slicnih preparata za bebe...
ako je bebi vise od 3 mjeseca preporucujem petit keks i mlijeko, najzdravije je...
:) Pod uslovom da rizikujes alergije na gluten i kravlje mlijeko, i ne smeta ti davanje secera bebi, koji se ne preporucuje do bar 6 mjeseci.
vjesticanametli

#6 Re: Aptimil djecija hrana-pomoc

Post by vjesticanametli »

urahatila se sa hranom NAN 1 :)
LeeLooSA

#7 Re: Aptimil djecija hrana-pomoc

Post by LeeLooSA »

Nidje veze... kravlje mlijeko, po svim studijama WHO-a, ovoga ili onoga, moze jako lose uticati na zdravlje djeteta. Enzimi bjelancevina kravljeg mlijeka su jedan od najjacih alergena, to svi zaboravljaju. Najzdravije je majcino mlijeko, a ako ne ide onda formule, koje su prilagodjenje. Ja sam protivnik svih vidova ishrane osim prirodne - dojenje do druge godine uz iskljucivo dojenje do napunjenig 6 mjeseci. A petit keks i mlijeko su za tovljenje djece, pa onda dobijes bebu od 5 mjeseci i 12 kila na prislinoj dijeti (slucaj iz blize okoline) sa povecanim rizikom dijabetesa u kasnijoj dobi.
mamica papucarka

#8 Re: Aptimil djecija hrana-pomoc

Post by mamica papucarka »

semmy wrote:ja sam protivnik hipa, bebimila, aptimila i slicnih preparata za bebe...
DOJENJE je najzdravije i najbolji izbor za BEBU i o tome ne treba raspravljat. Ali u svakom slucaju djetetu (tj. bebi) ne bi trebalo davati cisto kravlje mlijeko prije navrsene GODINE dana. Posebno NE davati keksice djetetu od 3, 4 ,5,6 mjeseci :)

Imas na www. roda.hr mnogo korisnih informacija. Samo, nemoj spominjati forumle :D
Last edited by mamica papucarka on 06/05/2008 10:43, edited 1 time in total.
semmy

#9 Re: Aptimil djecija hrana-pomoc

Post by semmy »

terapija wrote:
:) Pod uslovom da rizikujes alergije na gluten i kravlje mlijeko, i ne smeta ti davanje secera bebi, koji se ne preporucuje do bar 6 mjeseci.
odrasla ja na petitu i mlijeku, kao i jako puno djece u moje vrijeme, odhranila svoje dijete na istom...uvijek je bio napredna i zdrava beba tako da ne vidim razloga glumiti sa modernim hapicama..moj maleni ce prije pokazati alergijsku reakciju na moderne hapice i gluposti koje se danas nude majkama kao olaksica za bebe..
ali na svu srecu svako ima pravo na misljenje i svako svojoj bebi zeli dobro :-D
mamica papucarka

#10 Re: Aptimil djecija hrana-pomoc

Post by mamica papucarka »

semmy wrote:
terapija wrote:
odrasla ja na petitu i mlijeku, kao i jako puno djece u moje vrijeme, odhranila svoje dijete na istom...uvijek je bio napredna i zdrava beba tako da ne vidim razloga glumiti sa modernim hapicama..moj maleni ce prije pokazati alergijsku reakciju na moderne hapice i gluposti koje se danas nude majkama kao olaksica za bebe..
ali na svu srecu svako ima pravo na misljenje i svako svojoj bebi zeli dobro :-D
Aptamil nije moderna hapica. Imam 33 godine i dugo vremena sam kao beba pila Aptamil :D
semmy

#11 Re: Aptimil djecija hrana-pomoc

Post by semmy »

LeeLooSA wrote:Nidje veze... kravlje mlijeko, po svim studijama WHO-a, ovoga ili onoga, moze jako lose uticati na zdravlje djeteta. Enzimi bjelancevina kravljeg mlijeka su jedan od najjacih alergena, to svi zaboravljaju. Najzdravije je majcino mlijeko, a ako ne ide onda formule, koje su prilagodjenje. Ja sam protivnik svih vidova ishrane osim prirodne - dojenje do druge godine uz iskljucivo dojenje do napunjenig 6 mjeseci. A petit keks i mlijeko su za tovljenje djece, pa onda dobijes bebu od 5 mjeseci i 12 kila na prislinoj dijeti (slucaj iz blize okoline) sa povecanim rizikom dijabetesa u kasnijoj dobi.
ima nas koje nismo mogle dojiti iz svakojakih razloga..cuj toviti dijete sa mlijekom i petit keksom...bogati na cemu su nasi roditelji odrasli a i mi sami...a koliko ja znam moje dijete sa svojih 9 godina najzdraviji u skoli, nije providan kao druga djeca,krvana slika fantasticna... bavi se sportom bez ikakvih problema i jede sve sto i ja jedem...ne probira hranu kao sto to njegovi vrsnjaci rade...
terapija

#12 Re: Aptimil djecija hrana-pomoc

Post by terapija »

Mi smo bili bebe u neko drugacije vrijeme. Jos ranije, u 30-tim se npr. smatralo da bebe ne treba nikako uzimati u ruke, jer su previse njezne. Dakle misljenja i "doktrine" se mijenjaju. Ja sam sa 5-6 mjeseci vec zuljao zeljanicu, sto ne znaci da danas ne treba ici u skladu sa novijim saznanjima :)
buba

#13 Re: Aptimil djecija hrana-pomoc

Post by buba »

Ne kezite zube odmah..svako misli da ima ispravno stanoviste glede brige prema svom djetetu. Nijedna hemija nije dobra za dijete, ali je tacno da kravlje mlijeko nije preporucljivo do odredjenog uzrasta za dijete, secer, sol, zacini, slatkisi, keksovi itd.. da Bog sacuva, samo mazlum moze pitati dijete s tim misleci kako mu dijeta masala buja ko ustipak. U sustini smatram da to cine majke koje uzimaju ''easy way out'', pa zadrobe hljeb, keks u mlijeko, razmute cokolino, medolino itd...i napitaju ga, umjesto da iskuhaju telece kosti, izmiksaju povrce i dijetetu daju sve potrebne minerale i vlakna.
Ne poredite stari vakat sa danasnjim..jer u prijasnjem vaktu, nije ni bilo ovoliko zena koje nisu dojile djecu, a postojalo je nesto cega danas nema..dojilje, pa ako majka nije mogla dojiti dijete, uvijek bi se nasla neka zena koja mu je bila ''majka po mlijeku''.
Nastojte naci zlatnu sredinu za ishranu djeteta koje niste u mogucnosti dojiti. Slazem se da na http://www.roda.hr ima jako puno korisnih i vaznih informacija, s tim da su malo otisle u ekstremno iskljuciva stajalista spram ishrane (skoro sve bauk pojesti sem skuhanog) i odgoja djece (aman zaman ni pucnut ga rukom po guzi ne smijes), ali uzmes sta smatras da pase tebi i tvom djetetu, a ostalo zanemari.

Tako draga moja, opali slobodno po Aptamilu,bez velike brige.. izguraj tu godinu dana i prije te godine ces poceti uvoditi pomalo voca u ishranu i kojecega, a nakon godine lagane obroke supica, rize, pirea,mrkvice, spinata, ribe itd :))
Post Reply