Apsurd SDPa

Post Reply
felipe kajetano

#551 Re: Apsurd SDPa

Post by felipe kajetano »

Ma kakav Dodik :-) , on je trenutni Halid...nakon Halida jopet dolazi Halid...kontash :) ....novi Halid ce biti u pet deka sa njim...mozda neka njegova light varijanta..tipa šatro pametnjakovic poput Ivanica, ili nesto otresitiji poput Cavica...al' je linija preko koje ne smiju preci sasvim jasna.

Vec sam ranije napisao da je korijenje nepresusan izvor hrane, nije kaloricno al' prezivljava se :D , potcjenjuje se spremnost Srbalja za asketskim nacinom zivota, naravno ako bude bilo uopste potrebe za tim, inat koji se stvara pritiscima...ono sto znam je da se onaj ko bude pristao na podvale o regionalizaciji zemlje na nacin koji se predlaze iz SA moze pozdraviti sa karijerom a mozda i sa zivotom.
Nijedna politicka partija kojoj je formalno sjediste u SA nije uradila nista da bi joj narod i preko entiteske linije mogao povjerovati u iskrenost i dobronamjernost...da me neko stavlja u rang Tamilskih tigrova kojima ce Zlaja&Komso eto cisto zbog dobre volje dati amnestiju nema sanse :wink: ....dok se nesto ne promjeni, bice ovako kako je...pa sta nam Bog da...i jednim i drugim a bogami i trecim.

P.S.
nista od javne uprave :evil: , radim kod kuce :D
bicebolje

#552 Re: Apsurd SDPa

Post by bicebolje »

juznije wrote:
60 minuta se emituje 10 godina... dovoljno rečeno. SDP je imao iznenađujuće pozitivnu kampanju.
ovo je istina. ali nekad je to bila hrabra emisija.
Koja je pisala hvalospjeve o Dodiku.
bicebolje

#553 Re: Apsurd SDPa

Post by bicebolje »

Alfons Kauders wrote:mada RS zapravo nema ni deseti dio ovlasti koje su navedene republike imale
Ima više. SRBiH nije mogla blokirati SFRJ a RS može BiH.
Samim tim istitucije BiH zavise od volje entiteta što državu stavlja u konfederalni položaj. To je takođe činjenica o kojoj su stanovnici većeg entiteta neinformisani.
Alfons Kauders

#554 Re: Apsurd SDPa

Post by Alfons Kauders »

1mustra wrote:
Alfons Kauders wrote: zapelo je u politickoj klimi koju stvaraju frustracije rs politike prouzrokovane njenim statusom... jasno im je da postojeci ustav ne mogu koristiti kao odskocnu dasku za nezavisnost a da ce im sve eventualne reforme na koje cemo biti primorani ako cemo u EU oduzeti jos dio ovlasti...
Ako RS skoro da i nema nikakve ovlasti, zasto da joj se oduzima i to sto ima? Valjda je onda logicno da dobije neke dodatne ovlasti, tek da ne bude da nema bash nista.

Koliko sam ja pratio Dodika, on trenutno rabi ovakvu mantru:
»Oni koji sanjaju unitarnu BiH, ili koji se nadaju da će pod plaštem europskih integracija razvlastiti RS, treba da znaju da mi nikada i ni pod kojim uvjetima nećemo odustati od svoje autonomije, ni po cijenu ulaska u EU«, kazao je Dodik.
E pa vidis, da se lijepo igraju djeca, onda im niko ne bi pokusavao oduzimati ovlasti. Ali kad u jednom mandatu 270 puta iskoriste entitetsko glasanje da blokiraju donosenje zakona na drzavnom nivou, onda ocito treba djelovati.

RS ima i vise no dovoljno ovlasti da zastiti "nacionalne interese" srpskog naroda. Mehanizmi su tu, ali se ne koriste u tu svrhu, sto javno priznaju i oni koji na taj nacin koriste.

Dodikova izjava je namijenjena njegovim glasacima i generalno neukom narodu. Ako idemo u EU, onda ce svi nivoi vlasti na jedan ili drugi nacin razvlastiti, jer ce se ograniciti manverski prostor domaceg zakonodavstva. Ako Dodik i srpski narod nece u EU, to je druga stvar.
Alfons Kauders

#555 Re: Apsurd SDPa

Post by Alfons Kauders »

felipe kajetano wrote:Ma kakav Dodik :-) , on je trenutni Halid...nakon Halida jopet dolazi Halid...kontash :) ....novi Halid ce biti u pet deka sa njim...mozda neka njegova light varijanta..tipa šatro pametnjakovic poput Ivanica, ili nesto otresitiji poput Cavica...al' je linija preko koje ne smiju preci sasvim jasna.

Vec sam ranije napisao da je korijenje nepresusan izvor hrane, nije kaloricno al' prezivljava se :D , potcjenjuje se spremnost Srbalja za asketskim nacinom zivota, naravno ako bude bilo uopste potrebe za tim, inat koji se stvara pritiscima...ono sto znam je da se onaj ko bude pristao na podvale o regionalizaciji zemlje na nacin koji se predlaze iz SA moze pozdraviti sa karijerom a mozda i sa zivotom.
Nijedna politicka partija kojoj je formalno sjediste u SA nije uradila nista da bi joj narod i preko entiteske linije mogao povjerovati u iskrenost i dobronamjernost...da me neko stavlja u rang Tamilskih tigrova kojima ce Zlaja&Komso eto cisto zbog dobre volje dati amnestiju nema sanse :wink: ....dok se nesto ne promjeni, bice ovako kako je...pa sta nam Bog da...i jednim i drugim a bogami i trecim.

P.S.
Slazem se s tezom "Halid poslije Halida"... Ali nesto sumnjam za korijenje - druga su vremena, ljudi ce emigrirati iz ekonomskih razloga, to vec cine zadnjih 15 godina u svim dijelovima BiH, a i sire.

Jos smo bijelci, pa taman dodjemo rasistima u EU i SAD...
Alfons Kauders

#556 Re: Apsurd SDPa

Post by Alfons Kauders »

bicebolje wrote:
Alfons Kauders wrote:mada RS zapravo nema ni deseti dio ovlasti koje su navedene republike imale
Ima više. SRBiH nije mogla blokirati SFRJ a RS može BiH.
Samim tim istitucije BiH zavise od volje entiteta što državu stavlja u konfederalni položaj. To je takođe činjenica o kojoj su stanovnici većeg entiteta neinformisani.
To stoji, ali ja opet nemam nista protiv mehanizama zamisljenih da zastite interese svih etnickih grupa... Pod uslovom da se ne zloupotrebljavaju...

I pored toga RS ima manje ovlasti od republika u Jugi. Mogucnost blokiranja zajednickih institucija je jedina ovlast po kojoj je RS iznad njih.

Sta je problem? Pa morao bi postojati i mehanizam koji bi "odblokirao" institucije. Danas je to OHR, koji ima ulogu "vrhovnog tumaca" Dejtona i Ustava. Samo sto se RS protivi formiranju sudskog tijela koje bi preuzelo tu ulogu, a bez njega je postojeci politicki sistem neodrziv.
1mustra

#557 Re: Apsurd SDPa

Post by 1mustra »

Alfons Kauders wrote: E pa vidis, da se lijepo igraju djeca, onda im niko ne bi pokusavao oduzimati ovlasti. Ali kad u jednom mandatu 270 puta iskoriste entitetsko glasanje da blokiraju donosenje zakona na drzavnom nivou, onda ocito treba djelovati.
Kako djelovati? Ukinuti entitetsko glasanje? To slabo nesto ide.
Dodikova izjava je namijenjena njegovim glasacima i generalno neukom narodu. Ako idemo u EU, onda ce svi nivoi vlasti na jedan ili drugi nacin razvlastiti, jer ce se ograniciti manverski prostor domaceg zakonodavstva. Ako Dodik i srpski narod nece u EU, to je druga stvar.
Moj osobni dojam je da je promjene za ulazak u EU mogu biti takve da nasminkaju situaciju, ali ne i da promjene odnose u drzavi. Ako RS bude morala da bira izmedju ocuvanja bazicnih postavki RS i ulaska u EU uvjeren sam da nece izabrati EU. Cak nisam siguran da takva dvojba uopce i postoji u RS.
felipe kajetano

#558 Re: Apsurd SDPa

Moze li neko kome nije mrsko staviti listu tih blokiranih zakona?
bicebolje

#559 Re: Apsurd SDPa

Post by bicebolje »

Alfons Kauders wrote:
I pored toga RS ima manje ovlasti od republika u Jugi. Mogucnost blokiranja zajednickih institucija je jedina ovlast po kojoj je RS iznad njih..
Gdje ćeš više.
Mada očekujem pojašnjenje, šta je to imala SRBiH a da nema RS ? Osim naravno mogućnosti za otcjepljenje. I ako može u drugoj temi. Bilo bi zanimljivo uporediti ondašnje i današnje teritorijalne jedinice.
popajic

#560 Re: Apsurd SDPa

Post by popajic »

Mizanfil wrote: Блокират ће се само оно што није у интересу српског народа у БиХ а сложит ћеш се што није у интересу једног народа у Бих не би смјело бити у интересу никога у БиХ.
Problem je blokiranje onog sto je u interesu BIH !
A problem je i to sto veliki broj bosanskih Srba vjeruje da je takvo blokiranje u njihovu korist, jer ne dozivljavaju vlastitu drzavu kao - vlastitu drzavu :-)
Alfons Kauders

#561 Re: Apsurd SDPa

Post by Alfons Kauders »

Mizanfil wrote: О каквим блокадама говориш, дај објасни молим те. Блокират ће се само оно што није у интересу српског народа у БиХ а сложит ћеш се што није у интересу једног народа у Бих не би смјело бити у интересу никога у БиХ.
Ma naravno, inace su balkanski politicari poznati po svojoj principijelnosti... :lol:

Vecina zakona koju blokiraju sve tri "strane" nema blage veze sa nacionalnim interesima, vec se taj mehanizam koristi za potkusurivanje i ucjenjivanje.

Ista je situacija u svakom parlamentarnom sistemu, samo sto se tu ganja vecina pa se stranke uzajamno guraju kako bi profitirale na drugim zakonima. Samo sto kod nas imas situaciju da manje-vise jedna sestina delegata moze koristiti taj mehanizam kako bi ostvarili svoje ciljeve na drugom frontu.

Zabluda je takodjer i da se toj praksi protive samo bosnjacke stranke - SDS, PDP, DP i jos neke RS stranke su upozoravale da bi zloupotreba entitetskog glasanja mogla potpuno obezvrijediti taj institut i natjerati strane mocnike da porade na njegovom ukidanju... Nesto kao onaj pastir kad zajebaje raju i urla "vuuuuuk"...
1mustra

#562 Re: Apsurd SDPa

Post by 1mustra »

popajic wrote:
Mizanfil wrote: Блокират ће се само оно што није у интересу српског народа у БиХ а сложит ћеш се што није у интересу једног народа у Бих не би смјело бити у интересу никога у БиХ.
Kao na primjer?
bicebolje

#563 Re: Apsurd SDPa

Post by bicebolje »

Alfons Kauders wrote:Vecina zakona koju blokiraju sve tri "strane" nema blage veze sa nacionalnim interesima, vec se taj mehanizam koristi za potkusurivanje i ucjenjivanje.
Zato što entitetsko glasanja de jure nema nikakve veze sa nacionalnim već sa entitetskim interesima. Ali dobro leći će to sve na svoje nakon provedbe presude Sejdić - Finci.
nokia6170

#564 Re: Apsurd SDPa

Post by nokia6170 »

Mizanfil wrote:
О каквим блокадама говориш, дај објасни молим те. Блокират ће се само оно што није у интересу српског народа у БиХ а сложит ћеш се што није у интересу једног народа у Бих не би смјело бити у интересу никога у БиХ.
E moj ti pacifista, daleko ces ti dogurati :)

A dotad se upitaj sta su to Srbi u RS-u ucinili dobrovoljno (da im nije nametnuto silom ili sudskim presudama) u pogledu zadovoljavanja interesa (pa cak i onih najminimalnijih) ostala dva konstitutivna naroda u RS-u.
Alfons Kauders

#565 Re: Apsurd SDPa

Post by Alfons Kauders »

nokia6170 wrote:
Mizanfil wrote:
О каквим блокадама говориш, дај објасни молим те. Блокират ће се само оно што није у интересу српског народа у БиХ а сложит ћеш се што није у интересу једног народа у Бих не би смјело бити у интересу никога у БиХ.
E moj ti pacifista, daleko ces ti dogurati :)

A dotad se upitaj sta su to Srbi u RS-u ucinili dobrovoljno (da im nije nametnuto silom ili sudskim presudama) u pogledu zadovoljavanja interesa (pa cak i onih najminimalnijih) ostala dva konstitutivna naroda u RS-u.
Nemoj tako, izabrali su Vlajkija. :D
zavrzlama

#566 Re: Apsurd SDPa

Post by zavrzlama »

Блокират ће се само оно што није у интересу српског народа у БиХ а сложит ћеш се што није у интересу једног народа у Бих не би смјело бити у интересу никога у БиХ.
a interes srpskog naroda je nestanak BIH,omalovazavanje iste gdje god se ukaze sansa,sprecavanje ulaska u NATO i sve ono sto BIH cini pravom drzavom..zanci interesi srba su da ne zive u drzavi BIH...e sad jesu li njihovi interesi jaci od interesa MZ i onih kojim je interes opstanak BIH ,ce vrijeme pokazati...

srpskoj politici BIH treba samo kao osnova da se obezbijedi legalni nacin stvranja federalne jedinice od entiteta koji je `nesto`jer sa ovim `nesto`se ne moze mirnim putem ostvariti secesija(je rnema ustavnu podlogu) a sile nema da bi se cilj ostvario vojnim i nasilnim putem..
bogumil-8

#567 Re: Apsurd SDPa

Post by bogumil-8 »

zavrzlama wrote:a interes srpskog naroda je nestanak BIH,omalovazavanje iste gdje god se ukaze sansa,sprecavanje ulaska u NATO i sve ono sto BIH cini pravom drzavom..zanci interesi srba su da ne zive u drzavi BIH...
Interes srpskog naroda nije nestanak BiH, interes srpskog naroda jeste da žive u državi BiH, a sprečavanje ulaska u nato je aktuelno samo toliko koliko to pomaže "matičnoj državi".
Treće, sugerisanje da je RS trajna kategorija, dok Bosna i Hercegovina to možda nije, podriva legitimitet vlade RS. Dejtonski mirovni sporazum, koji je jedina osnova za postojanje RS kao dijela Bosne i Hercegovine, jasno povezuje to dvoje. Dok Bosna i Hercegovina jedino može postojati sa RS, RS jedino može postojati unutar Bosne i Hercegovine.[/b]
---
RS nema bez BiH ( utopila bi se u Srbiju), dok BiH može postojati i opstati bez RS.
gomilego

#568 Re: Apsurd SDPa

Post by gomilego »

juznije wrote: Pa šta nije istina?
3. Ukidanje kolektivnih mehanizama zaštite ili njihovo totalno obezvređivanje.
hercegovac_pravi

#569 Re: Apsurd SDPa

Post by hercegovac_pravi »

felipe kajetano wrote:Ma kakav Dodik :-) , on je trenutni Halid...nakon Halida jopet dolazi Halid...kontash :) ....novi Halid ce biti u pet deka sa njim...mozda neka njegova light varijanta..tipa šatro pametnjakovic poput Ivanica, ili nesto otresitiji poput Cavica...al' je linija preko koje ne smiju preci sasvim jasna.

P.S.
Jes vala..isto kao što su se pozdravili sa životom i kad je otišla CG i kada je otišlo Kosovo, i kad je ukinuta vojska, i kad je uvedena granična služba i kad je vraćena autonomija Vojvodini..itd..itd..
Ti precjenjuješ principijalnost srpskih političara. nema od toga ništa.
luckypot

#570 Re: Apsurd SDPa

Post by luckypot »

hercegovac_pravi wrote:

P.S.
Jes vala..isto kao što su se pozdravili sa životom i kad je otišla CG i kada je otišlo Kosovo, i kad je ukinuta vojska, i kad je uvedena granična služba i kad je vraćena autonomija Vojvodini..itd..itd..
ne @hercegovac smetati ljudima, nego dodaj soli i vegete za korijenje, i samo opušteno :D
popajic

#571 Re: Apsurd SDPa

Post by popajic »

1mustra wrote:
popajic wrote:
Kao na primjer?
Ne znas ? :D
Pa, na primjer blokiranje bazicnog funkcionisanja drzave u cjelini.Blokiranje sprovodjenja svih tacaka Daytona,tog istog Daytona kojeg se RS drzi kao pijan plota,ALI samo do tacke odbrane postojanja RS-a.
Komsic ce ti sve to bolje rastabiriti, mada mislim da nema potrebe...sve je jasno...odavno !
felipe kajetano

#572 Re: Apsurd SDPa

hercegovac_pravi wrote: Jes vala..isto kao što su se pozdravili sa životom i kad je otišla CG i kada je otišlo Kosovo, i kad je ukinuta vojska, i kad je uvedena granična služba i kad je vraćena autonomija Vojvodini..itd..itd..
To sa "zivotom" je bila cista konstrukcija da ti pojacam utisak :D , jer za njih tj. politicke predstavnike fotelja=zivot :)
Sve ovo je moglo ici, DGS, Vojska koja je cisto opterecenje za budzet a ne sluzi nicemu, jos neke institucije itd...sto se mene tice ja bi jos neke stvari prebacio na BiH jer bi nesto bolje funkionisalo u interesu svih.

Ono sto najvise para oci šatro-multietnicarima poput tebe ce ostati i dalje.Ugledaj se na @daltona koji neke stvari i zelje vise ni ne krije ...na njega bi se ustvari mogli ugledati i mnogi politicari :) ... :thumbup:
Hodidid

#573 Re: Apsurd SDPa

Post by Hodidid »

felipe kajetano wrote:Ma kakav Dodik :-) , on je trenutni Halid...nakon Halida jopet dolazi Halid...kontash :) ....novi Halid ce biti u pet deka sa njim...mozda neka njegova light varijanta..tipa šatro pametnjakovic poput Ivanica, ili nesto otresitiji poput Cavica...al' je linija preko koje ne smiju preci sasvim jasna.Vec sam ranije napisao da je korijenje nepresusan izvor hrane, nije kaloricno al' prezivljava se :D , potcjenjuje se spremnost Srbalja za asketskim nacinom zivota, naravno ako bude bilo uopste potrebe za tim, inat koji se stvara pritiscima...ono sto znam je da se onaj ko bude pristao na podvale o regionalizaciji zemlje na nacin koji se predlaze iz SA moze pozdraviti sa karijerom a mozda i sa zivotom.
Nijedna politicka partija kojoj je formalno sjediste u SA nije uradila nista da bi joj narod i preko entiteske linije mogao povjerovati u iskrenost i dobronamjernost...da me neko stavlja u rang Tamilskih tigrova kojima ce Zlaja&Komso eto cisto zbog dobre volje dati amnestiju nema sanse :wink: ....dok se nesto ne promjeni, bice ovako kako je...pa sta nam Bog da...i jednim i drugim a bogami i trecim.P.S.
Kao sto ja jednom napisah mogu vas razumijeti. U strahu su velike oci. A objektivno priznaces da ima pofin broj ljudi u RS-u kojih je strah od sankcioniranja onog sto su radili u periodu 1991-95 misleci da nikad nece morati odgovarati za kojekakva nedjela od deportacija preko pljacki do likvidacija.

Nego kao sto tebi ne pada napamet cekati Zlajinu i Zeljkovu amnestiju i biti kako ti to percipiras metaforicki receno glineni golub tako ni nama ne pada napamet da budemo palestinci ili kurdi u vlastitoj drzavi i domovini gdje ce nam se prijetiti novim genocidom ili protjerivanjem u Anadoliju. Posebice kad uzmes u obzir da nas Anadolija u najbolju ruku zanima kao iskljucivo turisticka destinacija.

A to da je Dodiku, Cavicu ili Ivanicu zagarantiran metak u slucaju "izdaje" zna kod nas i dijete u beshici ali to vec nije nas problem. Vjerovatno ne bi puno bolje prosao ni kod bosnjaka neko ko je ekvivalent istoj politickoj poziciji.

Mislim da i vi srbi gajite iluzije o pronalazenju novog Fikreta Abdica a naci ga vise nikad necete. Babo je bio izuzetak a ne pravilo.

Nego nisi bio bas najjasniji s tim da ce nam biti ovako dok se nesto promjeni. Sta bi se trebalo i u kojem pravcu mijenjati?
elSaik

#574 Re: Apsurd SDPa

Post by elSaik »

1mustra wrote:
popajic wrote:
Kao na primjer?
Npr Zakon o prevozu opasnih materija. Nije prošao na državnom nivou jer je u suprotnosti sa interesom srpskog naroda. :lol:
45cents

#575 Re: Apsurd SDPa

Post by 45cents »

Gledao sam Slavišu Šućura na 60 minuta. Pomno pratio svaku riječ. On pokušava demistificirati koncept i planove SDP-a. Jako je dobro da se barem neko pojavio u javnosti (obziorm da su Lagumdžija i Komšić netragom nestali iz skoro svih medija i javnih dijaloga). Interesantno je da Šućur najavljuje vrlo korektne i pametne poteze, samo što još uvijek nije jasno kako će se isti postići.
Još interesantnije je da je svoje izlaganje završio riječima "...da je potrebno narodu vratiti nadu". Dakle, kao što sam ranije pisao, ne traži se izvinjenje (kako je neko dobacio), traži se komunikacija s narodom i potrebno je raditi s narodom; narodu vratiti nadu u bolje sutra (ali ne preko tuđih leđa, nego dobro za sve).
Ja i dalje smatram da je potrebno javno pojasniti pobjedu SDP-a i kakve su to promjene koje je moguće očekivati od SDP-a i njegovih ključnih lidera?
Post Reply