Apsurd SDPa

Post Reply
Corto Maltese

#501 Re: Apsurd SDPa

Post by Corto Maltese »

muha_sa wrote:
45cents wrote:
ultima_palabra wrote: Ja, i? Sranje u Ruandi :-D Možeš misliti ujedinile se stranke koje imaju 12 odnosno 5 mandata u Federalnom parlamentu, državni da ne pominjem... to je tektonski poremećaj na političkoj sceni BiH :-)
Vidi, rat je završen prije 15 godina. Da govorimo o Drugom svjetskom ratu, ovo bi već bila 1960. godina. Bivša država se sa "mrskim" komunistima već bila izvadila iz svih mogućih poslijeratnih kriza i u to vrijeme (šezdestih) ozbiljno krenula naprijed. Nijedna istočnoeuropska država joj više nije mogla parirati po slobodama, stepenu razvoja...

Vrijeme je da i BiH krene naprijed. Hrvati su konstituitivan narod u BiH. Diskutujemo o refleksijama izbora Komšića i muljaži koju je pokrenuo HDZ i SNSD u tom kontekstu, koristeći priliku koju su dobili na tacni. Moguće je da je SDP kao stranka olitičkih profesionalaca imala neki ultra-inteligentan scenarij koji predviđa ujedinjenje svih desničara, ali i njihov politički poraz.

Samo što to za sada niko ne zna, niti ima priliku saznati.
samo si jedno zaboravio :-) u onoj državi--koju sam neizmjerno volio--svako ko je pokušao nešto uradit protiv iste završio bi na tucaniku--a do tucanika brodovima jal camcima :D
ovoj državi rade o glavi oni koji su na najvišim funkcijama i još primaju debelu lovu za to:-)
Nije tucanik bio taj koji je bivšu državu držao na okupu, osim u posebnim situacijama kao npr '48. Uostalom, i sam si napisao da si prethodnu državu neizmjerno volio, a ne da si je se plašio. Državu je držalo, prije svega to što je bila funkcionalna i što je prevlađujuća večina bila jako zadovoljna životom u toj državi, i na račun toga se poistovječivala sa njom. Kada je toga nestalo, kada je ostao samo jedan narod koji se sa državom poistovječivao, i kad je taj narod gotovo jednoglasno počeo drugima narodima objašnjavati da on zna šta je bolje za njih, nestalo je i države.
Last edited by Corto Maltese on 22/11/2010 09:30, edited 2 times in total.
45cents

#502 Re: Apsurd SDPa

Post by 45cents »

ultima_palabra wrote: Sve je to "storm in a teacup"... i te priče koje pokreću Dodik i Čović sad izgledaju velike i važne, a za koji mjesec ih se niko neće ni sjećati... a treći entitet će još uvijek biti utopija ;-) I Hrvati će se i dalje iseljavati u Hrvatsku, a njihov politički utjecaj će biti još manji... to je pravi problem, a za njega nisu krivi Komšić i SDP.
Već sam dobio etiketu? Žalim, ali promašaj. Ne pripadam opciji Dodika i Čovića. Ovih razgovora ćemo se itekako sjećati.
Moj interes nije takav da se isele Hrvati. Čak naprotiv, želim da se vrate u BiH. Zajedno sa izbjeglim Bošnjacima i Srbima.
Ako si čitao programske dokumente SDP-a, tamo piše da je BiH država i Bošnjaka, i Srba i Hrvata (ne piše "Hrvata u nestajanju").
joint union

#503 Re: Apsurd SDPa

Post by joint union »

45cents wrote: Niko nije spominjao izvinjenja (prije tebe). Radi se o komunikaciji sa biračkim tijelom. Pobjeda Josipovića u Hrvatskoj je odlično iskomunicirana kao pobjeda Hrvatske. Već sam rekao, on je u prvih 60 dana imao toliko pojavljivanja u javnosti da bi se moglo porediti sa par zadnjih mandata SDP-a u BiH. Ne radi se o izvinjenju.
Yap, kao pobjeda Hrvatske, bas me zanima da li su Hercegovci (oni koji su ovoliko zajmili Komsica da ne generaliziram) to isto tako primili. Razlika izmedju politickih prilika i prioriteta u Hrvatskoj i BiH je ogromna. Po meni, vaznije je odrediti modalitet vodjenja drzave nego komunikacija sa glasacima koja bi se, htio ti to priznati ili ne, svela na raznorazna izvinjavanja (da o5 ne bih bio neshvacen ne mislim da je komunikacija sa glasacima nebitna, cak naprotiv, mislim samo da u ovom trenutku pored svih problema stvarno nije prioritet). Ako ti nije mrsko, pojasni molim te na koji nacin bi, po tebi, SDP trebao komunicirati sa glasacima i sta bi trebao da objasnjava i kome? Onima koji su glasali protiv ili za njih?
ultima_palabra

#504 Re: Apsurd SDPa

Post by ultima_palabra »

45cents wrote:
ultima_palabra wrote: Sve je to "storm in a teacup"... i te priče koje pokreću Dodik i Čović sad izgledaju velike i važne, a za koji mjesec ih se niko neće ni sjećati... a treći entitet će još uvijek biti utopija ;-) I Hrvati će se i dalje iseljavati u Hrvatsku, a njihov politički utjecaj će biti još manji... to je pravi problem, a za njega nisu krivi Komšić i SDP.
Već sam dobio etiketu? Žalim, ali promašaj. Ne pripadam opciji Dodika i Čovića. Ovih razgovora ćemo se itekako sjećati.
Moj interes nije takav da se isele Hrvati. Čak naprotiv, želim da se vrate u BiH. Zajedno sa izbjeglim Bošnjacima i Srbima.
Ako si čitao programske dokumente SDP-a, tamo piše da je BiH država i Bošnjaka, i Srba i Hrvata (ne piše "Hrvata u nestajanju").
Koju etiketu, gdje sam tebe spomenuo :?: Nije ni moj interes da se isele, ali je realnost takva... i zato će biti odgovorni svi oni koji sabotiraju funkcionalnu državu, a HDZ je jedna od vodećih kočnica. Ova zemlja je u ekonomskom propadanju i svi žele van... Hrvatima je to objektivno najlakše i zato prednjače u odlasku... čista logika preživljavanja, nikakav nacionalizam. Eto ti dijagnoza, muha je već postavio terapiju sa kojom ću se složiti :)
Bonton

#505 Re: Apsurd SDPa

Post by Bonton »

Ne idu baš mnogo van BiH. Samo se premještaju u Hercegovinu.
ultima_palabra

#506 Re: Apsurd SDPa

Post by ultima_palabra »

Bonton wrote:Ne idu baš mnogo van BiH. Samo se premještaju u Hercegovinu.
Ma ja, egzodus Hrvata iz Sarajeva u prema Grudama i Posušju :-)
felipe kajetano

#507 Re: Apsurd SDPa

Post by felipe kajetano »

Sto se tice "dijagnoza i terapija"....lijepo je znati da postoji tako iskrena briga Image , samo ne treba zaboraviti da su ovi kojima se daju terapije auto-imuni na neke bolesti :wink: i da su kroz svoju istoriju izdurali i vece belaje i to u mnogo duzim vremenskim intervalima...toliko o rahat patnji i genetskim predispozicijama prezivljavanja iste :)
Bonton

#508 Re: Apsurd SDPa

Post by Bonton »

ultima_palabra wrote:
Bonton wrote:Ne idu baš mnogo van BiH. Samo se premještaju u Hercegovinu.
Ma ja, egzodus Hrvata iz Sarajeva u prema Grudama i Posušju :-)
Ne tamo. Stolac, Čapljina, Mostar. Bliže vodi 8-)
joint union

#509 Re: Apsurd SDPa

Post by joint union »

felipe kajetano wrote:Sto se tice "dijagnoza i terapija"....lijepo je znati da postoji tako iskrena briga Image , samo ne treba zaboraviti da su ovi kojima se daju terapije auto-imuni na neke bolesti :wink: i da su kroz svoju istoriju izdurali i vece belaje i to u mnogo duzim vremenskim intervalima...toliko o rahat patnji i genetskim predispozicijama prezivljavanja iste :)

Vece belaje od SDP-a? Ma nemoguce :)
felipe kajetano

#510 Re: Apsurd SDPa

joint union wrote:
felipe kajetano wrote:Sto se tice "dijagnoza i terapija"....lijepo je znati da postoji tako iskrena briga Image , samo ne treba zaboraviti da su ovi kojima se daju terapije auto-imuni na neke bolesti :wink: i da su kroz svoju istoriju izdurali i vece belaje i to u mnogo duzim vremenskim intervalima...toliko o rahat patnji i genetskim predispozicijama prezivljavanja iste :)

naziv pod kojim djeluje jedna politicka opcija je sasvim irelevantan, juce SBiH..danas SDP...sutra kad se i oni istroshe poput prvih ce biti neko drugi :wink:
Baltazar-x

#511 Re: Apsurd SDPa

Post by Baltazar-x »

muha_sa wrote:
45cents wrote:
muha_sa wrote: samo si jedno zaboravio :-) u onoj državi--koju sam neizmjerno volio--svako ko je pokušao nešto uradit protiv iste završio bi na tucaniku--a do tucanika brodovima jal camcima :D
ovoj državi rade o glavi oni koji su na najvišim funkcijama i još primaju debelu lovu za to:-)
Bišu državu sam uzeo kao poređenje, ništa više. Da li ti predlažeš ili možda znaš da SDP priprema Goli otok za desničare (zezam se)? Ne shvatam u čemu je suština tvog komentara? Vrijeme Golih otoka je prošlo, sada se politički protivnici pobjeđuju politički. Dakle, šta je to što mi obični smrtnici ne znamo? Šta je to "Blok za Europu" Šta je to bolje za sve nas, a do sada nismo imali priliku saznati?
nemoj uzimat bivšu državu kao poredjenje jer je to neuporedivo.
-ovoj državi je navucena ludjacka košulja--ovoj državi vecina stanovništva ne želi dobro--ovoj državi i najviši funkcioneri rade o glavi i sve cine da tapkamo u mjestu ne bil docekali njen kraj.
-samo su se žestoko zajebali--ne mogu oni nju toliko mrzit koliko je mi volimo.

to je bila dijagnoza :D

--terapija :?:
--okrenite se svojoj BiH--jerbo ce vas "matica" i "matice" šutnut prvom priliko iliti zgodom :D
I? Sta mislis da bi se desavalo, i da nas shutnu( mada sumnjam ) ?
Mislis da bi Srbi odustali od RS i autonomije ,ili Hrvati od zelje za slicnom ,odnosno da bi Bosnjaci imali snage da je urede prema svojim zeljama ?
Ne bih rekao.
Sa Haretom,Suljom ili Lagumdzijm...sve opet dodje na isto .
ultima_palabra

#512 Re: Apsurd SDPa

Post by ultima_palabra »

Sve je to fino, ali sad je neko drugo vrijeme... narod se zbije kad je rat, ali u ovakvom stanju svako gleda samo sebe, kao što i možeš vidjeti svaki dan na ulici. Tako da istorija i genetika slabo igra ulogu ovdje.

Druga stvar je što velika većina Srba i Hrvata rade u korist svoje štete... kako drugačije objasniti uporan rad protiv države u kojoj žive... ima i dobar dio Bošnjaka koji isto rade na drugačiji način i iz sebičnijih razloga. U ovakvoj situaciji ćemo za 10-20 godina imati tri kleptokratske kvazi-državice oko SA, BL i MO, i ogromne nenaseljene prostore između, za koje nikoga neće biti briga niti će se neko boriti za njih.
joint union

#513 Re: Apsurd SDPa

Post by joint union »

felipe kajetano wrote: naziv pod kojim djeluje jedna politicka opcija je sasvim irelevantan, juce SBiH..danas SDP...sutra kad se i oni istroshe poput prvih ce biti neko drugi :wink:
Pa sta predlazes, da ukinemo politicke partije jer se sve svodi na isto? Ili samo neke politicke opcije? Recimo socijaldemokratiju?
Inace, paralela ti je primjenjivija na ratni SDS->mirnodopski ;-) SNSD
Alfons Kauders

#514 Re: Apsurd SDPa

Post by Alfons Kauders »

felipe kajetano wrote:
joint union wrote:

naziv pod kojim djeluje jedna politicka opcija je sasvim irelevantan, juce SBiH..danas SDP...sutra kad se i oni istroshe poput prvih ce biti neko drugi :wink:
Os' to i ti ko Covic optuziti SDP za pravljenje dzamahirije? :D
joint union

#515 Re: Apsurd SDPa

Post by joint union »

Alfons Kauders wrote: Os' to i ti ko Covic optuziti SDP za pravljenje dzamahirije? :D
Socijal Djamahirijska Partija sa Abu Zeljkom na celu :D
Alfons Kauders

#516 Re: Apsurd SDPa

Post by Alfons Kauders »

joint union wrote:
Alfons Kauders wrote: Os' to i ti ko Covic optuziti SDP za pravljenje dzamahirije? :D
Socijal Djamahirijska Partija sa Abu Zeljkom na celu :D
jes vala... i onda kad kazes da su glasaci hdz-a i snsd-a imbecili svi se ljute i cmizdre kako se vrijedja citav narod...

a to sto oni optuzuju ateistu zvanog zeljko za pravljenje dzamahirije uopste ne zvuci debilno... u nekom njihovom naci univerzumu...
felipe kajetano

#517 Re: Apsurd SDPa

ma jok...dzamahirija je pregruba rijec, ne treba pretjerivati :) ...al' je fakat da se kroz SDP trenutno artikulishu u prvom redu interesi Bosnjaka, pa i onih radikalnih, i forum kao jedan specifican mikrosvijet to dokazuje :wink:

P.S.
Znas onu kad su covjeka pitali odakle je..i onaj odgovor "pa odakle mi je i zena" :-D
Alfons Kauders

#518 Re: Apsurd SDPa

Post by Alfons Kauders »

felipe kajetano wrote:
ma jok...dzamahirija je pregruba rijec, ne treba pretjerivati :) ...al' je fakat da se kroz SDP trenutno artikulishu u prvom redu interesi Bosnjaka, pa i onih radikalnih, i forum kao jedan specifican mikrosvijet to dokazuje :wink:

P.S.
Znas onu kad su covjeka pitali odakle je..i onaj odgovor "pa odakle mi je i zena" :-D
aha... znaci postivanje ustava i zakona je samo interes bosnjaka?

pa odakle ti gospodja? nemoj samo reci da si se od ozrena ozenio... :D
Baltazar-x

#519 Re: Apsurd SDPa

Post by Baltazar-x »

felipe kajetano wrote:

P.S.
Slazem se u potpunosti sa tvojim komentarom i stvarno mi nije jasno kako se ljudi uopste vise mogu praviti mutavi...Pa, to je toliko ocigledno
joint union

#520 Re: Apsurd SDPa

Post by joint union »

felipe kajetano wrote: ma jok...dzamahirija je pregruba rijec, ne treba pretjerivati :) ...al' je fakat da se kroz SDP trenutno artikulishu u prvom redu interesi Bosnjaka, pa i onih radikalnih, i forum kao jedan specifican mikrosvijet to dokazuje :wink:

P.S.
A koji su to interesi Bosnjaka (k'o da su Borgovi 'ebo te :D )? Nisam cuo da se onaj slogan izmjenio u "Drzava za Bosnjaka"? Mada bi se moj drug, inace Hrvat iz Sarajeva (praaavo mi bezze ovo pisati) vrlo vjerovatno slozio sa tim sloganom obzirom da se preziva tako?

P.S. Odakle li je onda drug bevc :D ?
felipe kajetano

#521 Re: Apsurd SDPa

Alfons Kauders wrote: aha... znaci postivanje ustava i zakona je samo interes bosnjaka?

ha...samo u SDP-u postuju Ustav, how yes noU :-? ......

Nisam ozrenku safato, mada moram priznat da ih ima jako zgodnih :D , znas onaj vic...koja je omiljena pjesma ozrenke?.."rodjena sa vukovima" :D .....naturale je maTera :dance:

@joint....de polako...sto ljudi, sto cudi :)
Alfons Kauders

#522 Re: Apsurd SDPa

Post by Alfons Kauders »

felipe kajetano wrote:
Alfons Kauders wrote: aha... znaci postivanje ustava i zakona je samo interes bosnjaka?

ha...samo u SDP-u postuju Ustav, how yes noU :-? ......

Nisam ozrenku safato, mada moram priznat da ih ima jako zgodnih :D , znas onaj vic...koja je omiljena pjesma ozrenke?.."rodjena sa vukovima" :D .....naturale je maTera :dance:
pa sta se redovno spocitava sdp-u? kako zastupaju bosnjacke interese? zato sto se protive disoluciji drzave, stvaranju novih paradrzavnih tvorevina? pa je li samo bosnjaci trebaju da postuju zakon, dok neki drugi otvoreno zagovaraju rusenje drzave i povlace poteze koji bi, kada bi prerasli u nesto ozbiljnije, mogli rezultirati novim ratom? sta bi to sdp trebao uraditi da u tvojim ocima ne bude "bosnjacka" stranka? podijeliti mostar? podrzati nezavisnost rs? sta konkretno?

btw pricao si jednom prilikom o tim "dances with wolves"... i njihovim oblinama, zato i prozivam... :D
Alfons Kauders

#523 Re: Apsurd SDPa

Post by Alfons Kauders »

joint union wrote:
felipe kajetano wrote: ma jok...dzamahirija je pregruba rijec, ne treba pretjerivati :) ...al' je fakat da se kroz SDP trenutno artikulishu u prvom redu interesi Bosnjaka, pa i onih radikalnih, i forum kao jedan specifican mikrosvijet to dokazuje :wink:

P.S.
A koji su to interesi Bosnjaka (k'o da su Borgovi 'ebo te :D )? Nisam cuo da se onaj slogan izmjenio u "Drzava za Bosnjaka"? Mada bi se moj drug, inace Hrvat iz Sarajeva (praaavo mi bezze ovo pisati) vrlo vjerovatno slozio sa tim sloganom obzirom da se preziva tako?

P.S. Odakle li je onda drug bevc :D ?
bevc je jednom stranom sa obronaka Mt. Ozrena... a drugom negdje od teslica ako me sjecanje dobro sluzi...

a kolega felipe je vise ravnicarski tip, nekad je davno dobro isao som u njegovim krajevima...a i sharan.. al zagadi industrija i ovu crkavicu od rijeke sto imamo jbg...
joint union

#524 Re: Apsurd SDPa

Post by joint union »

felipe kajetano wrote: @joint....de polako...sto ljudi, sto cudi :)
Eh sad, kazes sto ljudi sto cudi, a ovamo bosnjacki interesi. Zar ne bi bilo onda pravilnije sto Bosnjaka, sto interesa ;-) ?
Moj ti, samo je jedan interes svih politicara ($) a mi se mozemo glodjati i glodjati...
felipe kajetano

#525 Re: Apsurd SDPa

Alfons Kauders wrote:
pa sta se redovno spocitava sdp-u? kako zastupaju bosnjacke interese? zato sto se protive disoluciji drzave, stvaranju novih paradrzavnih tvorevina? pa je li samo bosnjaci trebaju da postuju zakon, dok neki drugi otvoreno zagovaraju rusenje drzave i povlace poteze koji bi, kada bi prerasli u nesto ozbiljnije, mogli rezultirati novim ratom? sta bi to sdp trebao uraditi da u tvojim ocima ne bude "bosnjacka" stranka? podijeliti mostar? podrzati nezavisnost rs? sta konkretno?

btw pricao si jednom prilikom o tim "dances with wolves"... i njihovim oblinama, zato i prozivam... :D
pa nije valjda da je SDP spasio BiH od nestanka, eto oni se protivili disoluciji pa BIH opstala :roll: ....iz retorike njenih lidera sam shvatio da se zalazu za ukidanje ustavne kategorije entiteta RS..citaj antiustavno djelovanje 8-) znaci na istom su fonu kao i prekoentiteske socijaldemokrate...disolucija al' na drugi nacin :cry: :roll:
Post Reply