Razlika je u povjerenju. Između ovjere uplate koju je provodio SDK i ovjere uplate koje provode današnje banke je u odgovornosti. Ranije je država prompno reagirala i krivično gonila sve prevarante, uglavnom svi su bili sudski procesuirani. Danas malo ko....Drvosjeca iz Dejcica wrote:Da proveden je 100%, jer kada doneseš isprintan nalog koji ti banka pošalje na mail radnik na šalteru provjerava da li je nalog proveden i tek ti onda udari pečat i potpis. Nalog koji pošaljem u banku a nemam dovoljno sredstava na računu uredno mi dođe obavijest da nalog nije bilo moguće provesti zbog nedostatka sredstava.
Nije to kao prije što je bilo preko SDK ovjeri ti uplatnice pa kasnije provodi pa ako nemaš para na računu čeka se da legnu pare. koliko je tako raje i firmi izvarano sa fiktivno ovjerenim petim primejrkom...ihihihii
Apsurd elektronskog bankarstva u F.BiH (BiH)
Moderator: anex
-
calculator
#26 Re: Apsurd elektronskog bankarstva u F.BiH (BiH)
-
calculator
#27 Re: Apsurd elektronskog bankarstva u F.BiH (BiH)
Od elektronskog bankarstva očekujem potpunu platnu transakciju: da onog trenutka kada kliknem "šalji", da nakon nekoliko trenutaka moj novac bude proslijeđen na račun primaoca, da ga on odmah može "pročitati" na svom stanju, ne kako je sada praksa, da službenici u banci imaju radno vrijeme, ili da nikako ne rade, odnosno da platni promet elektronskim bankarstvom ne radi uveče, u dane vikenda ili državnog praznika, pa čak i vjerskogDrvosjeca iz Dejcica wrote:Da proveden je 100%, jer kada doneseš isprintan nalog koji ti banka pošalje na mail radnik na šalteru provjerava da li je nalog proveden i tek ti onda udari pečat i potpis. Nalog koji pošaljem u banku a nemam dovoljno sredstava na računu uredno mi dođe obavijest da nalog nije bilo moguće provesti zbog nedostatka sredstava...JThomas wrote:kao da ovjerena uplatnica bezuslovno znači da je nalog proveden...
- Drvosjeca iz Dejcica
#28 Re: Apsurd elektronskog bankarstva u F.BiH (BiH)
To je drugi par cipela čak meni ni ne treba 24h konstantno mogućnost trenutnog prenosa sredstava a mislim ni za dobar dio ostatka poluacije u ovoj državi. Možda za mali, vrlo mali dio onih koji trguju na svjetskim berzama pa im je potrebno real-time bankarstvo. Smatram da ti koji posluju na takav način imaju sredstva u stranim bankama i računima pa im jedno elektronsko bankarstvo UniCredit banke izgleda smješno. Budimo realni ja bih bio zadovoljan da entitetske, opštinske i državne institucije priznaju elektronsku potvrdu banke iz BiH.calculator wrote:Od elektronskog bankarstva očekujem potpunu platnu transakciju: da onog trenutka kada kliknem "šalji", da nakon nekoliko trenutaka moj novac bude proslijeđen na račun primaoca, da ga on odmah može "pročitati" na svom stanju, ne kako je sada praksa, da službenici u banci imaju radno vrijeme, ili da nikako ne rade, odnosno da platni promet elektronskim bankarstvom ne radi uveče, u dane vikenda ili državnog praznika, pa čak i vjerskogDrvosjeca iz Dejcica wrote:Da proveden je 100%, jer kada doneseš isprintan nalog koji ti banka pošalje na mail radnik na šalteru provjerava da li je nalog proveden i tek ti onda udari pečat i potpis. Nalog koji pošaljem u banku a nemam dovoljno sredstava na računu uredno mi dođe obavijest da nalog nije bilo moguće provesti zbog nedostatka sredstava...JThomas wrote:kao da ovjerena uplatnica bezuslovno znači da je nalog proveden...
Kakvo povjerenje? Starci su mi još u doba Markovića imali privatnu firmu i znam kako je to hodalo, masa ljudi i firmi je izvarano tim ovjerenim SDK uplatnicama (i moji također ali mali iznos) no to nije tema naše emisije. Danas ako nemaš sredstava na računu u banci banka neće realizovati nalog, kraj priče.calculator wrote:
Razlika je u povjerenju. Između ovjere uplate koju je provodio SDK i ovjere uplate koje provode današnje banke je u odgovornosti. Ranije je država prompno reagirala i krivično gonila sve prevarante, uglavnom svi su bili sudski procesuirani. Danas malo ko....
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 08/06/2016 12:42, edited 1 time in total.
- alibegoa
#29 Re: Apsurd elektronskog bankarstva u F.BiH (BiH)
E pa ne moze tako. El bankarstvo izmedju klijenata u razlicitim bankama je vezano kao i na salteru za termine GC i RTGS, pa se malo raspitaj o tim terminima. Za klijente u okviru iste banke, slazem se, trebalo bi sve biti gotovo 'nakon nekoliko trenutaka'.calculator wrote:Od elektronskog bankarstva očekujem potpunu platnu transakciju: da onog trenutka kada kliknem "šalji", da nakon nekoliko trenutaka moj novac bude proslijeđen na račun primaoca, da ga on odmah može "pročitati" na svom stanju, ne kako je sada praksa, da službenici u banci imaju radno vrijeme, ili da nikako ne rade, odnosno da platni promet elektronskim bankarstvom ne radi uveče, u dane vikenda ili državnog praznika, pa čak i vjerskogDrvosjeca iz Dejcica wrote:Da proveden je 100%, jer kada doneseš isprintan nalog koji ti banka pošalje na mail radnik na šalteru provjerava da li je nalog proveden i tek ti onda udari pečat i potpis. Nalog koji pošaljem u banku a nemam dovoljno sredstava na računu uredno mi dođe obavijest da nalog nije bilo moguće provesti zbog nedostatka sredstava...JThomas wrote:kao da ovjerena uplatnica bezuslovno znači da je nalog proveden...
- Drvosjeca iz Dejcica
#30 Re: Apsurd elektronskog bankarstva u F.BiH (BiH)
Istina, tzv. kliring između banaka.alibegoa wrote: E pa ne moze tako. El bankarstvo izmedju klijenata u razlicitim bankama je vezano kao i na salteru za termine GC i RTGS, pa se malo raspitaj o tim terminima. Za klijente u okviru iste banke, slazem se, trebalo bi sve biti gotovo 'nakon nekoliko trenutaka'.