Jutros onako uz prvu jutarnju kafu reko idem uplatiti taksu za novi pasoš jer mi ovaj uskoro ističe. Preko elektronskog bankarstva UniCredit banke uplatim 50KM takse, za 2 minute stiže mi uredno obavijest sa attachemntom o izvršenom plaćanju koju uredno ovjeravam u banci za 30 sekudni. Odem do mjesta za prijem zahtjeva za pasoš kad teta na šalteru u maniru gospođe iz lošeg kustinog filma kaže NJET.

Šta? Kaže mora biti "originalan" potvrda banke, famozni peti primjerak.

Još dodaje na to da nismo mi Amerika ili Njemačka.
Pa reko gospođo Vlada F.BiH je donijela zakon o elektronskom potpisu i elektronskom bankarstvu nije Amerike i Njemačka. Kaže gospođa njoj je inspektor u MUP-u rekao da ne primaju te elektronske potvrde već mora peti primjerak original. Odgovaram ja da ne može inspektor degradirati čitav zakon i da inspektor MUP-a nije iznad zakona ove države. Ona sliježe ramenima te se ja zahvaljujem, odlazim do banke i uzimam famozni "peti primjerak" jer bože moj neko u ovom feudalnom sistemu ima ovlast da cijeli set zakona stavi van snage usmenim naređenjem.

I tako gospođa sa šaltera u pošti, vrati me u realnost za par sekundi, a ja naivac misleći da ipak na ponedjeljak, 6. mjeseca po kalendaru 2016. godine neke stvari u ovoj jebenoj državi su ipak napredovale. Prevarih se gadno!
Ima li ko iskustva da li u RS-u i drugim kantonima u F.BiH prihvataju potvrdu elektronskog bankarstva ovjerenu kod banke o izvršenoj uplati za pasoš/putovnicu?