Apsint

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Cinik

#1 Apsint

Post by Cinik »

Apsint sam pio tacno prije godinu dana za rodjendan, dobio sam bocu od 0,5L koja je sadrzavala 60-70% alkohola. Nazalost, u medjuvremenu sam je izgubio kao i kontakt s osobom koja mi je poklonila tako da sada trazim neki solidan brend apsinta (> 10 mg thujona). Znajuci sta se sve uvozi ovdje i kakvog je kvaliteta, gubim nadu da cu naci neki dobar apsint, ali eto, ako neko od vas zna gdje bih mogao (pa makar i na divlji nacin) doci do fine boce, predlozite.
Hvala
drndalo

#2 Re: Apsint

Post by drndalo »

Bogme, tesko, osim ako imas nekoga ko ide za Cesku... I u vecini EU zemalja je zabranjen...
felipe kajetano

#3 Re: Apsint

Post by felipe kajetano »

O cemu vi :-? pa bez problema ga mozes kupiti u svakoj prodavnici pića.
drndalo

#4 Re: Apsint

Post by drndalo »

Ja ga bome odavno vidio nisam, osim u Ceskoj, doduse, nisam ga bas ni trazio...
gurabija78

#5 Re: Apsint

Post by gurabija78 »

bilo je u mercatoru kupiti, nekad davno doduse...
nosara

#6 Re: Apsint

Post by nosara »

Prvo, ima ga ko govana u svakom boljem granapu (mercator, npr.)...

Drugo, naucno je dokazano da je stetniji za iznutricu od esencije, a skuplji je nemjerljivo, pa se pitam, zasto ne probati esenciju...? :D
realna do boli

#7 Re: Apsint

Post by realna do boli »

Je li to ono pice koje se pije na cudan nacin. Iznad case stavis metalnu resetkicu, na nju kocku secera, pa zapalis to pice i tek kada se secer istopi i padne u casu ..onda se pije. Bar su tako meni rekli..u suprotnom je otrov i pravo baca .
ri0

#8 Re: Apsint

Post by ri0 »

Kod nas ima kupiti 55% Absinth u Robotu, Mercatoru, Delikatesnoj radnji pored Ekonomije itd... ali to nije to koliko znam :) . Meni je djevojka donijela iz Spanije bila malu bocicu 0.07 cini mi se, Diablo Noir Absinth 85% i to se nije moglo piti, przilo je cak i kad se lizne jezikom :D

Image
realna do boli

#9 Re: Apsint

Post by realna do boli »

Kada bolje razmisim..ovo ne treba piti..nikada.
Cinik

#10 Re: Apsint

Post by Cinik »

Treba piti u umjerenim kolicinama, postotak alkohola mi ne znaci bas mnogo. Ono sto me prvenstveno interesuje je kolicina thujona u apsintu. Znaci ipak da potrazim u Merkatoru i slicnim prodajnim mjestima, hmm.
respo

#11 Re: Apsint

Post by respo »

imas u merkatoru na socijalnom 100%
kada zapalis ionako postotak alkohola se smanji
jer se absint ne pije zbog alkohola nego zbog drugih sastojaka

najbolje bi ti bilo kad bi ti neko imao donijeti absint iz katalunje jer tamo se nikad nije prestajao praviti dok za razliku od francuske jeste

najbolje marke absinta su fritz duval i trul absithium to ti je kao rolex medju satovima recimo
a 5 najboljih se smatra
versinthe absinthe
mansinthe absinthe
st. george absinthe verte
vieux pontarlier
i pernod absinthe
mayab

#12 Re: Apsint

Post by mayab »

bullmastiff

#13 Re: Apsint

Post by bullmastiff »

kakav crni apsent....pa zar ti nije dovoljno nestp sa 30% alkohola...ovo je smrt. ima na youtube efekat apsenta..sta se desava ljudima nakon konzumiranja... lijepa piva
ultima_palabra

#14 Re: Apsint

Post by ultima_palabra »

Kad skontaš da je ovo legalno, a zapaliti joint nelegalno :-) Niđe veze...
Suzie Q

#15 Re: Apsint

Post by Suzie Q »

moj momak se neki dan razvalio Apsintom, 3 dana je sebi dolazio a skoro se nikako ne sjeća toga dana. jedva sam ga vratila iz mrtvih. ne bih ovo piće nikome preporučila
bez_ideje

#16 Re: Apsint

Post by bez_ideje »

Joj kad cujem..........ocam razvalio sam se,bocu popili......nije mi dobro nikako ,od zivota se rastavljam,niceg se ne sjecam...Fuj,nikad vise apsint :-) :-) :-) :-) :-)
Pa majka mu stara.......jeste vi culi za umjetnost i kulturu pijenja razlicitih alkoholnih pica!
Normalno da je pogubno bocu zviznut......
Zna se kako se apsint sprema i pije.....od 1-2 case ......nece ti biti nista,a moze da bude dobro!
Meni je apsint pice jednog vremena i posebnog mentalnog stanja..i nije mi nesto sto bi ko aperitiv pred rucak zviznula!
Al jos uvijek ne vidjo zelenu vilu... :( :mrgreen:
Cholina_Lokica

#17 Re: Apsint

Post by Cholina_Lokica »

bez_ideje wrote:Joj kad cujem..........ocam razvalio sam se,bocu popili......nije mi dobro nikako ,od zivota se rastavljam,niceg se ne sjecam...Fuj,nikad vise apsint :-) :-) :-) :-) :-)
Pa majka mu stara.......jeste vi culi za umjetnost i kulturu pijenja razlicitih alkoholnih pica!
Normalno da je pogubno bocu zviznut......
Zna se kako se apsint sprema i pije.....od 1-2 case ......nece ti biti nista,a moze da bude dobro!
Meni je apsint pice jednog vremena i posebnog mentalnog stanja..i nije mi nesto sto bi ko aperitiv pred rucak zviznula!
Al jos uvijek ne vidjo zelenu vilu... :( :mrgreen:
ma sta ti je ba, kod nas inace ako se pije, de odmah flasu isprazni, pa ko ziv ko mrtav :-)

ni meni nikad nista ne bi od istog... nit' sam halucinirala nit slicne zaHebancije
Cinik

#18 Re: Apsint

Post by Cinik »

Pa naravno da necete halucinirati od apsinta (barem neki nece) jer thujone nije THC - kao sto se nekada vjerovalo - (od THC-a se halucinira kada se unese u vecim kolicinama, pomalo), od thujona mozete dobiti jedino konvulzije ili umrijeti. Ne pijem apsint zato sto zelim da haluciniram ili sto zelim da se drmam kao pred epilepticki napad, konzumiram ga bas zbog toga sto daje jednu finu opijenost i neki blazi alkoholni delirijum. Apsint djeluje na mene tako sto kada se opijem, bolje vidim i bolje razmisljam. Ne ubijam se ko stoka, lagano pijem i uzivam.
Sizzla

#19 Re: Apsint

Post by Sizzla »

Jel to ono sto za dorucak veceram svakog dana u podne :D
Sta ima kod vas ? Sta radite ? HAHAHAHA Joj foruma :sax:
Sizzla

#20 Re: Apsint

Post by Sizzla »

Post Reply