Aprilski paket amandmana, VOL 2

Obaranje ustavnih amandmana u aprilu prosle godine je bilo:

Dobar potez
12
46%
Los potez
12
46%
Ne znam, nije cetvrtak
2
8%

Total votes: 26

Area_51

Post by Area_51 »

sarlo wrote:
Area_51 wrote: kao prvo ovo sto nudis, vec neko vrijeme je SBiH priredila navodni prijedlog cijelog Ustava, procitao sam to onda kad su to i stavili, mnogo prije aprilca. druga stvar, sto je ovo islo, kao varijanta, mislim preko beriza belkica, kad je on bio, neces vjerovati predsjednik nakvog tijela za izradu Ustavnim amandmana. Povukao se kad se Hare vratio na scenu, sa jasnim ciljem jahanja na obaranju aprilca samo radi izbora, jer da je prosao aprilac, predsjednik bi se birao u Parlamentu, gdje doticni ne bi imao ni teoretske sanse. Za to, nece ni pomisliti da do kraja mandata dira aprilski paket, jer mu je noga iz one divne zgrade preko puta kina Apolo.

Donijeti novi Ustav, mozes na Ustavotvornoj skupstini u normalnim zemljama, sto kod nas radi odredbi Dejtonskog sporazuma, koji je nista drugo do Ugovor, obligacioni odnos, NIJE MOGUCE.

Ostaje jedina varijanta da se prirede amandmani na postojeci Dejtonski ustav, koji je stavka ili ako hoces klauzula Ugovora. Za to treba 2/3 glasova u onih 42 poslanika, s tim da moras imati 2/3 onih iz Federacije Bosne i Hercegovine i 2/3 djecaka i djevojcica poslanika iz Republike Srpske.

E sad blah blah, branio ne branio bilo koga, ponavljam politika u svom bitku podrazumijeva sposobnost postizanja kompromisa, koji oni iz 100% plus Tokic plus Mirnes, plus Sejo Avdic, nisu htjeli radi izbora ili nisu znali, sam zakljuci.

Sad kad Dodik najavljuje VRACANJE nadleznosti na entitete u pojedinim segmentima, sto donosenjem aprilca vise matematicki ne bi bilo moguce i pored postojanja raznijeh politickih kurvi. Bilo bi premalo njih.

Bilo je losih stavki u aprilcu, ne tvrdim, ali na nekoj politickoj vagi mnogo manje od ovih koje bi nam sada jako dobro dosle. Zato vapim oko aprilca, za kojeg sada, kad bi se presabrala vladajuca koalicija SDA-SBiH-SNSD-PDP-HDZ-HDZ1990 ima glasova i viska, ali nema volje. Zasto, pa jednostavno, kako rece Hare, neka za sad price o Amandmanima to cemo 2009. zapocet, a pazi neces vjerovati 2010. je izborna. Jel sad malo jasnije.
Odakle je ova definicija politike? Ja licno volim principe i beskompromisnost-hrabrost- a mrzim kukavicluk. zato sam i bio protiv aprilskih promjena i zato sam glasao za one kojima je to bilo predizborno obecanje. Zalaganje za principe. Bosna bez entiteta je moj interes i moje pravo na kraju krajeva. Problem je sto svu fakticku vlast u Federaciji drze SDP i SDA a to su stranke bez karaktera i pod jakim uticajem M.Dodika. I vladajuci establisment u Federaciji opcenito je protiv principa nedjeljive i jedinstvene BiH jer bi u takvoj Bosni oni bili gubitnici. Kao sto si ti rekao da je po demokratiji i volji vecine Silajdzic bi bio predsjednik BiH a to je jako lose za vladare BiH i to treba sprijeciti. A kad je postignut dogovor o aprilskom paketu Dodik i drugi srpski predstavnici su organizovali pijanku u Lukavci da proslave "pobjedu". Poslije je naravno doslo do zapleta :)
Ustavni amandmani su bili losi za jedinstveni Bosnu (za koju je 30 000 ljudi dalo svoje zivote) i zbog toga nisu i ne trebaju biti doneseni!
Samo ovo podebljano da apsolviramo, druze akrobata sarlo. Koalicija u Federaciji je sljedeca SDA-SBiH-HDZ-HDZ1990. Nosioci vlasti u zakonodavnom i izvrsnom dijelu, citaj Vladi.

Drugo, politiku nisam definirao, niti ti prenosio njene definicije, ima ko ce, ali ti malo zelim osvijetliti jedan od osnovnih principa politike, a to je umijece dolazenja do komprimisa. Volis rijec PRINCIP, uvazavam, ali ocito da onda ti, kao ni ja, nismo politicarii, jer zatezanje dovodi do novog zatezanja, pa takom redom do frke, ne daj Boze rata.

Za jedinstvenu Bosnu malo je ipak vise ljudi dalo zivote od 30.000, ja je branio puskom, svim svojim umijecem, pa mislim da imam osnov da kazem da je grupa okupljena 100% radi vlastitog interesa oborila aprilski paket amandmana, samo da bi zasjela na vlast. Cvrsto to vjerujem, a oni mi jos svaki danom pomazu svojim postupcima, da potvrdim da je moje vjerovanje opravdano.

Ovo s Dodikom, ako nisi bio licno nazocan, pa da nam slike pokazes, nemoj bez veze pisat, suvise ne nesuvislo. To sto doticni Laktas boy pristade na amandmane onoga aprila, malo proizvod zavrtanja ruku medjunarodne zajednice, citaj amerikanaca, a ne njegove dobre volje da nam nesto podari. Vidjeces, veoma brzo, da cemo jos i te kako zalit za aprilcem.
blah blah

Post by blah blah »

danas wrote:
blah blah wrote:bosanac, ocito me jos nisi vidio kada za prave udaram po sagovorniku, pa ti se pricinjava.

to "ocekivao sam", ovo ono, ostavi za nekog drugog. zaletio si se bezveze, a nisi ni uradio ono sto sam naveo na drugoj temi - procitao aprilski prijedlog, pa ga uporedio sa postojecim stanjem.

i meni je bez veze ovako lupati "od oka" zato sa srecom.
a jos lupas sa distance od 2000 kilometara, pa fakat nema smisla :D
znas sta kazu, "ne vidjeti sumu od drveca" :D sa 2000 km se suma puno bolje vidi, a i sam ti se zbunim kada odem dolje i vidim ko sta/koga citira i kako :D vaznije od samih clanova ustava je sta je bakir, onaj tvoj mekelhejni ili zlajche izjavio na 60 minuta :? :-)
blah blah

Post by blah blah »

_BosanaC wrote:Vidim. Mislim da nema zaista potrebe dalje o ovoj temi. Jos ni jedan jedini argumentovan post nisi ostavio, a sam si pozivao na otvaranje ove teme. A da sam htio pitati tvorce ne bi se naprdjivao u ova doba s tobom, zar ne?
1. ti si postavljac teme, a ne ja. imas li ti nekakvu tezu ili pitanje, ili je sve ovo samo suplja napaljenika kome se nije svidio moj odgovor na drugoj temi? ako imas tezu, molicu i neki argument, jer se samo na argumente odgovara kontrargumentima.

2. kada sam te pozvao da otvoris drugu temu, pozvao sam te i da procitas aprilski prijedlog, uporedis ga sa prethodnim stanjem. naravno, nisam napisao i ovo pod 1.) vec sam to uzeo zdravo za gotovo i nekakvu normalu. sada znam bolje, necu vise.

3. niko ti ne predlaze da se naprdjujes, vec ucinis 1.) i 2.)

4. ako ko nadje link koji sam prvo spomenuo, opet molim da ga postavi ovdje.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

blah blah wrote:
_BosanaC wrote:Vidim. Mislim da nema zaista potrebe dalje o ovoj temi. Jos ni jedan jedini argumentovan post nisi ostavio, a sam si pozivao na otvaranje ove teme. A da sam htio pitati tvorce ne bi se naprdjivao u ova doba s tobom, zar ne?
1. ti si postavljac teme, a ne ja. imas li ti nekakvu tezu ili pitanje, ili je sve ovo samo suplja napaljenika kome se nije svidio moj odgovor na drugoj temi? ako imas tezu, molicu i neki argument, jer se samo na argumente odgovara kontrargumentima.

2. kada sam te pozvao da otvoris drugu temu, pozvao sam te i da procitas aprilski prijedlog, uporedis ga sa prethodnim stanjem. naravno, nisam napisao i ovo pod 1.) vec sam to uzeo zdravo za gotovo i nekakvu normalu. sada znam bolje, necu vise.

3. niko ti ne predlaze da se naprdjujes, vec ucinis 1.) i 2.)

4. ako ko nadje link koji sam prvo spomenuo, opet molim da ga postavi ovdje.
Imas li i muzicku kakvu, prije nego odem spavati, o vrli?

I da - smijem li na spavanje? Ipak radim ujutro, jbg. Ali ako ti kazes da ne smijem - necu.
sarlo

Post by sarlo »

_BosanaC wrote:
Problem je sto svu fakticku vlast u Federaciji drze SDP i SDA a to su stranke bez karaktera i pod jakim uticajem M.Dodika.
Kakvu sve glupost covjek nece biti u prilici ovdje procitati...
Kako da je tebe uvrijedim, molim te. Da ti djecije kazem da ti je tata glup, kao sto si ti upotrijebio taj djeciji pridjev. Izvuces jednu recenicu iz teksta i...
SDP je do prije nekog vremena govorio o SNSD kao o socijal-demoktatskoj maltene bratskoj stranci. Zapravo se ponasaju se kao ogranaka SNSD sa jasnim zadatkom. SDP rusi Silajdzica gdje god moze i toj je glavni cilj. FTV ne moze emitovati nijedan dnevnik da neda nekakav podal komentar na racun Silajdzica a mali Djogo je SDP-ov kadar, oni su mu dali i stan na Breci. Danas su inicirali sjednicu parlamenta federacije da bi razvili pricu o Mittal steelu (kako sam shvatio radnici nisu protiv Mittala nego protiv malih satnica) i time skrenuli paznju sa reforme policije koja je biti ili nebiti za Bosnu. Takodje su danas Komsic i Radmanovic nadglasali Silajdzica.
Da ne skrecem sa teme SNSD, SDP, HDZ I SDA (izuzev Zilica) su bili za amandmane a Sz BiH protiv. A aprilski amandmani bi dvoentitsku BiH napravila funkcionalnom i pogodnom za medjunarodne angazmane. Sto bi znacilo dvije drzave pod jednim krovom. A krov podlozan demontazi.
I o principima i hrabrosti sam govorio a nju takodje nisi komentarisao.
blah blah

Post by blah blah »

moze nesto narodno. danas, imas li ti bolji prijedlog?

sto se spavanja tice, samo stavi hamajliju pod jastuk da ti te sihire rastjera :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

blah blah wrote:moze nesto narodno. danas, imas li ti bolji prijedlog?

sto se spavanja tice, samo stavi hamajliju pod jastuk da ti te sihire rastjera :D
Hvala puno.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

sarlo wrote:
_BosanaC wrote:
Problem je sto svu fakticku vlast u Federaciji drze SDP i SDA a to su stranke bez karaktera i pod jakim uticajem M.Dodika.
Kakvu sve glupost covjek nece biti u prilici ovdje procitati...
Kako da je tebe uvrijedim, molim te. Da ti djecije kazem da ti je tata glup, kao sto si ti upotrijebio taj djeciji pridjev.
Prepotencija na nivou. Sreca Bozija pa veceras bar usamljen nisi, barem ne na ovoj temi.
Izvuces jednu recenicu iz teksta i...
SDP je do prije nekog vremena govorio o SNSD kao o socijal-demoktatskoj maltene bratskoj stranci. Zapravo se ponasaju se kao ogranaka SNSD sa jasnim zadatkom. SDP rusi Silajdzica gdje god moze i toj je glavni cilj. FTV ne moze emitovati nijedan dnevnik da neda nekakav podal komentar na racun Silajdzica a mali Djogo je SDP-ov kadar, oni su mu dali i stan na Breci. Danas su inicirali sjednicu parlamenta federacije da bi razvili pricu o Mittal steelu (kako sam shvatio radnici nisu protiv Mittala nego protiv malih satnica) i time skrenuli paznju sa reforme policije koja je biti ili nebiti za Bosnu. Takodje su danas Komsic i Radmanovic nadglasali Silajdzica.
Da ne skrecem sa teme SNSD, SDP, HDZ I SDA (izuzev Zilica) su bili za amandmane a Sz BiH protiv. A aprilski amandmani bi dvoentitsku BiH napravila funkcionalnom i pogodnom za medjunarodne angazmane. Sto bi znacilo dvije drzave pod jednim krovom. A krov podlozan demontazi.
I o principima i hrabrosti sam govorio a nju takodje nisi komentarisao.
Tema nije SDP.

S druge strane - gdje su bili principi i hrabrost kada je trebalo napraviti drzavu ovakvom kakva je sada?

77KM, kazem ja...
Area_51

Post by Area_51 »

1. ja ti ne nudim nista. ono sto sam postavio je nacrt szbih, jer bosanac kaze da nije predstavljen

2. ovo za belkica i biranje predsjednika je meni nova teorija zavjere, pa ti ne mogu nista reci na tu temu.

3. ovo sto govoris, da mogu samo amandmani na postojeci ustav, ukoliko je cak i tacno u citavoj pravnom momentu 22 zvanom dejton, ne pije puno vode jer je rijec amandman rastezljiva kategorija. dakle, ne kontam sta time tacno zelis reci.

4. sto se tice vracanja nadleznosti nazad na entitete, vec je receno da je to moguce samo uz pristanak i federacije i rs. ako na to pristanemo, stvarno i ne zasluzujemo nista bolje.
Samo da potvrdim neke stvari. One 2005. kad je prica zapocela, stvarno je Beriz vodio Komisiju Parlamenta za izradu Amandmana na Ustav. Ideja je bila da se na jubilej potpisivanja Dejtona 1995-2005 prevazidje sadasnji Ustav, koji je ocjenjen kao zastario, kocnica razvoju, pridruzivanju u Evropske integracije. Prvi sastanak, onako pun pozitivne energije bio je obiljezen prisustvom 8 politickih stranaka, svi dosli sa svojim papirima, ovaj tvoj sto si prikazao je bio Berizov. Ne kazem da je los papir, naprotiv. Rad traje, svako nesta zahtijeva i onda se iz tog buckurisa papira i rada u Trezoru Narodne banke, dan i noc :-D , kreira aprilski paket. Dodje onda Harison Ford, sve to omalovazi i nasta natezanje. Mene je malo zbunio u prvi momenat, tako da sam se kao lud nacitao toga.

Na zalost, Dejtonski ustav, kao dio Mirovnog ugovora, stvarno ne dozvoljava neke gimnastike, osim amandmanskog djelovanja na Ustav, jer kako rekoh normalne zemlje to ucine Ustavotvornom skupstinom, donesu novi Ustav, stavi se i pred narod kasnije na referendumsko glasanje, ganjas 50%+1 glas naroda i imas novi Ustav. Takav potez, radi znas i sam kakve situacije, kod nas na zalost nije moguc.

Ulazi se u 2006. pocinje cuveno lobiranje Parlamentaraca, da se skupi dovoljan broj glasova, svi ucestvuju na sve strane. Paket pada jer fale 2 glasa tada, ovdje se situacija radikalizira do bola, dolaze izbori, najljepsi plakat ima Hare, pise veliko 100% Bosna i Hercegovina, pa 100% Evropski ustav. Prodjose izbori, presta prica o svemu tome, kad odjednom nova prica da se razgovori nastavljaju 2009 u decembru. :shock:

Ide prica o policiji, koja je bila jasno odredjena kao drzavna u aprilskom paketu. Frka, novo zavrtanje ruku, oci ispadaju.

Jos jedna manja recenica. Sadasnjim ustrojstvom drzave, koja se SASTOJI od dva entiteta, stvar je iskljucivo Skupstina oba entiteta da odlucuju o prijenosu ovlasti na drzavni nivo. To znaci majstore, da kad se Dodiku nesto digne, on ovlasti vrati, o pitanju recimo veterinarske sluzbe, na entitetski nivo i mozes pricati sta hoces, on to moze jer ima apsolutnu vecinu u Skupstini bleniteta. Ludnica, ali sta radit, osnovno je pitanje. Po meni, bilo bi dobro pronaci nacin da se aprilski paket opet razmatra, dok je entitet vruc da uopste prica o tome. Ovo vruc samo iz razloga, sto se oni tamo vazda naprave blesavi, pa nece ni da pricaju o vaznim pitanjima, cime blokiraju proces, a nama vrijeme tece. Evo recimo, Lajcak ide krajem septembra u Brisel, podnosi izvjestaj, ako bude ocijenjen napredak i Izvjestaj pozitivan, mozda da do kraja 2007. potpisemo naredni korak ka Evropi, gdje je Ustav pitanje svih pitanja. eto lafe, malo razmisljaj.
blah blah

Post by blah blah »

area51, hvala na iscrpnom postu, razmisljacu :D

nisi mi samo rekao ovo o amandmanima, koja je sustinska razlika (po pravnoj definiciji) izmedju amandmana sa jedne strane, i promjene/zamjene/dodavanja clana?

edit: zaboravih, vezano za vracanje nadleznosti, gdje je to tacno definisano (dakle, to da je dovoljna vecina jednog entitetskog parlamenta za povrat nadleznosti)
sarlo

Post by sarlo »

30 000 najboljih sinova (zvuci pateticno, ali je samo istina ne patetika) je dalo svoje zivote za Bosnu. Odbrambeno-oslobodilacki rat je zavrsen Dejtonom (mirovni sporazum nametnut od strane velikih sila) koji je potpisao A.I. rekavsi da je to nacin da se zaustavi rat i genocid. Sada pravimo ustav koji ce biti na snazi narednih decenija. U ratu hrabrost i sada hrabrost ljudi koji su ratovali za Bosnu.
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Cim sam vidio naslov, odmah sam morao cigaru zapaliti. Ja najvolim ovu temu. Pa hajmo redom.
blah blah wrote:pa kako ce uci u proceduru, kada su price o ustavu po zelji/naredbi ohr-a navodno zamrznute dok se ne rijesi policija?
Nisam se boljem ni nadao. Dakle, sad bi nama Hare odmah drzavu sredio, ali eto, neda OHR. Super, ali to je samo pocetak...
blah blah wrote:a nisi ni uradio ono sto sam naveo na drugoj temi - procitao aprilski prijedlog, pa ga uporedio sa postojecim stanjem.
Sa kojim bolan postojecim stanjem. Ljudi opet o ratu pricaju, haaaaloooooo...
sarlo wrote: Odakle je ova definicija politike? Ja licno volim principe i beskompromisnost-hrabrost- a mrzim kukavicluk. zato sam i bio protiv aprilskih promjena i zato sam glasao za one kojima je to bilo predizborno obecanje. Zalaganje za principe. Bosna bez entiteta je moj interes i moje pravo na kraju krajeva. Problem je sto svu fakticku vlast u Federaciji drze SDP i SDA a to su stranke bez karaktera i pod jakim uticajem M.Dodika. I vladajuci establisment u Federaciji opcenito je protiv principa nedjeljive i jedinstvene BiH jer bi u takvoj Bosni oni bili gubitnici. Ustavni amandmani su bili losi za jedinstveni Bosnu (za koju je 30 000 ljudi dalo svoje zivote) i zbog toga nisu i ne trebaju biti doneseni!
Sta sve napisati na ovo. Hajde ovako. Vjerujem da je vecina nas ovdje za jedinstvenu Bosnu, ali izgleda da vecina onih drugih nije. A treba i sa njima zivjeti. Kompromis neki naci (a ovo je bio dobar kompromis). Taj za kojega si glasao nas je i prodao (pored ostalih) u Dayton-u, pa se i popisao na te zrtve koje su dale zivot za Bosnu (a bilo ih je puno vise od 30000, preporucujem ponavljanje godine iz istorije).
Sto se tice ovoga ko je na vlasti u Federaciji, mogu samo pitati pa fakat dokle vise. Hare je jedini politicar koji je na vlasti cijelo vrijeme od rata (direktno ili kroz stranku), a uvijek ide prica da nisu na vlasti. Pa ko je ovdje lud?
Nego da nastavimo...
blah blah wrote:znas sta kazu, "ne vidjeti sumu od drveca" :D sa 2000 km se suma puno bolje vidi, a i sam ti se zbunim kada odem dolje i vidim ko sta/koga citira i kako :D vaznije od samih clanova ustava je sta je bakir, onaj tvoj mekelhejni ili zlajche izjavio na 60 minuta :? :-)
Ovi su mi najdrazi. Vi opet ratujte, a mi cemo vam pakete slati. Ko je vidio rata, drugacije bi pricao.

Da su usvojeni amandmani, to bi bio prvi dokument koji smo usvojili bez intervencije OHR-a, postiglo bi se neko povjerenje, radilo bi se na prebacivanju ovlasti sa entiteta na drzavu, zakoni iz novih oblasti bi se isto vrsili na drzavnom nivou, vjerovatno bi se do sada i policija rijesila, isli bi ka Evropi.
Ovako, imamo situaciju gdje se svaki dan prica o trecem entitetu, vracanju ovlasti entitetima, referendumima, jedenju korijenja i na kraju krajeva samom ratu. Bas nam je super, bolje nam fakat i ne treba...
Area_51

Post by Area_51 »

blah blah wrote:area51, hvala na iscrpnom postu, razmisljacu :D

nisi mi samo rekao ovo o amandmanima, koja je sustinska razlika (po pravnoj definiciji) izmedju amandmana sa jedne strane, i promjene/zamjene/dodavanja clana?

edit: zaboravih, vezano za vracanje nadleznosti, gdje je to tacno definisano (dakle, to da je dovoljna vecina jednog entitetskog parlamenta za povrat nadleznosti)
Govoris o istoj stvari, dakle amandmani su prijedlog izmjena i dopuna postojeceg pravnog akta. Ustav je najvisi pravni akt jedne drzave, za njim dodju propisi u narodu poznati kao Zakoni, pa podzakonska akta, normativni akti i teko redom. To je sustinska razlika od pisanja novog akta bilo kojeg.

E sad dolazi prvi nonsens. Vracanje ili preciznije prijenos nadleznosti sa entiteta na drzavu definirano je, neces vjerovati Ustavom entiteta, gdje je jedino Skupstina ta koja moze donijet takve odluke. Kako ti rekoh, Ustav je najvisi akt drzave, jasno je gdje postojanje Ustava u entitetima naginje. Jos ako kazem da Ustavi entiteta nisu usaglaseni, a morali su biti, sa Ustavom Bosne i Hercegovine, ovim tupavim Dejtonskim, gdje ce nam diskusija otici. :-D

Sarlo, druze i staresino, da te pitam, znas li koliko metaka stane u AK-47 a koliko u M-16, kako se rasklapa, sastavlja podmazuje. Ja mogu zmireci, a ti lafe.
blah blah

Post by blah blah »

Area_51 wrote:
blah blah wrote:area51, hvala na iscrpnom postu, razmisljacu :D

Govoris o istoj stvari, dakle amandmani su prijedlog izmjena i dopuna postojeceg pravnog akta. Ustav je najvisi pravni akt jedne drzave, za njim dodju propisi u narodu poznati kao Zakoni, pa podzakonska akta, normativni akti i teko redom. To je sustinska razlika od pisanja novog akta bilo kojeg.
pa ovo boldirano i ja govorim, u cemu je frka? zasto se amandmanima ne moze promjeniti i/ili dopuniti ono sto ne valja (vecina :D) i provesti kroz istu proceduru kao i "aprilac". koliko znam nista sto kaze "eh ako promjenis vise od 25 posto moras na ustavotvornu, inace ista procedura kao i aprilac". potsjecas me na |ove moje" pravnike s kojim se taslacim svaki dan jer mi non stop govore kako nesto pravno ne moze, umjesto kako moze, za sta su i placeni :D
E sad dolazi prvi nonsens. Vracanje ili preciznije prijenos nadleznosti sa entiteta na drzavu definirano je, neces vjerovati Ustavom entiteta, gdje je jedino Skupstina ta koja moze donijet takve odluke. Kako ti rekoh, Ustav je najvisi akt drzave, jasno je gdje postojanje Ustava u entitetima naginje. Jos ako kazem da Ustavi entiteta nisu usaglaseni, a morali su biti, sa Ustavom Bosne i Hercegovine, ovim tupavim Dejtonskim, gdje ce nam diskusija otici. :-D
znaci, lajcak je u krivu, blefira? entiteti su valjda duzni sprovoditi drzavni prije svojih ustava, tako da ako nesto nisu usaglasili, njihov problem. neka pocnu.

@gandalf, ne kontam ti se sada kleti "bio sam u ratu, alena mi malog" ili "nisam haretov, jebo te on", tako da slobodno svoje insuinacije ostavis za nekog drugog. ako mozes i nesto o temi, ne bi bilo zgoreg.
Area_51

Post by Area_51 »

blah blah wrote:
pa ovo boldirano i ja govorim, u cemu je frka? zasto se amandmanima ne moze promjeniti i/ili dopuniti ono sto ne valja (vecina :D) i provesti kroz istu proceduru kao i "aprilac". koliko znam nista sto kaze "eh ako promjenis vise od 25 posto moras na ustavotvornu, inace ista procedura kao i aprilac". potsjecas me na |ove moje" pravnike s kojim se taslacim svaki dan jer mi non stop govore kako nesto pravno ne moze, umjesto kako moze, za sta su i placeni :D

znaci, lajcak je u krivu, blefira? entiteti su valjda duzni sprovoditi drzavni prije svojih ustava, tako da ako nesto nisu usaglasili, njihov problem. neka pocnu.
Ne pise mjera, koliko ako promijenis moras ici na novo, barem ne kod nas. I sam govorim kako moze, ali politicku volju treba negdje pronaci, malo vise znanja i politicke vjestine, a manje seljackog necu kao Dodik i jos jedan da ga ne spominjem :-D , dosli bi do nekog rjesenja.

Lajcak ne blefira, zna on dobro, a entiteti jos nisu usaglasili ustave u cjelosti, vjerovatno se nece do izmjena ta teza potezat. Vidjecemo. Stvar je vremena i onoga sto je stvarno u aprilskom paketu dogovoreno, sjecam se da sam matematike razmatrao ono o blokiranju rada, moze se prevazici, izbor predsjednika, ovo se Haretu ne svidja jer ne bi bio izabran u Parlamentu vec vjerovatno Tihic u tom 2006. politickom momentu, ako se Vlada ne formira moze doci do raspusatnja, znas bez ljutnje i ovo Haretu ne odgovara, pa bar je on i njegova Stranka in continum u vlasti svo ovo vrijeme bez prestanka. :roll:

Znas cemu nama sluzi sintelan osim sa one teme o narkomanu. Kad politicar bude izabran, prvo se namaze po nogama sintelanom, pa onda sjedne u fotelju da se dobro za nju zalijepi. Sad su i to nadgradili ovi prvaci svijeta u vladanju iz 100%, ljudi su genetski srasli sa foteljama i drugim namjestajem.
blah blah

Post by blah blah »

Area_51 wrote:Ne pise mjera, koliko ako promijenis moras ici na novo, barem ne kod nas. I sam govorim kako moze, ali politicku volju treba negdje pronaci, malo vise znanja i politicke vjestine, a manje seljackog necu kao Dodik, dosli bi do nekog rjesenja.
To je to. Dakle, postoji:

a.) cisto pravna dimenzija (sta pravno moze ili ne moze) na koju sam mislio da se pozivas i koja, sama po sebi, ne bi trebala predstavljani neki problem, i

b.) politicka volja ili "volja" (tacnije, pritisak, zavrtanje ruku itd, bez kojih se do sada nista od veceg znacaja svim upletenim nije ni dogovorilo) koja je poseban problem.
Area_51

Post by Area_51 »

blah blah wrote:
Area_51 wrote:Ne pise mjera, koliko ako promijenis moras ici na novo, barem ne kod nas. I sam govorim kako moze, ali politicku volju treba negdje pronaci, malo vise znanja i politicke vjestine, a manje seljackog necu kao Dodik, dosli bi do nekog rjesenja.
To je to. Dakle, postoji:

a.) cisto pravna dimenzija (sta pravno moze ili ne moze) na koju sam mislio da se pozivas i koja, sama po sebi, ne bi trebala predstavljani neki problem, i

b.) politicka volja ili "volja" (tacnije, pritisak, zavrtanje ruku itd, bez kojih se do sada nista od veceg znacaja svim upletenim nije ni dogovorilo) koja je poseban problem.
Tako je, samo sto ja sa ove vremenske distance stvarno mislim da bi aprilski paket dosta toga rijesio, jedan dio naravno ne bi, ali je u prijelaznim odredbama bilo definirano da se zapocinje druga faza, koja se tice nerijesenih pitanja u prvom krugu takmicenja sa dodatkom ustroja zemlje, regije, kantoni, entiteti. Tu je bas dobar osnov za dobre tuce gdje nema popustanja, ali sa izuzetkom, ima li bi u Parlamentu mogucnost da se nafata dovoljno ruku da izglasa kvalitetna rjesenja, da sad ne otvaram matematiku. Ako nista policija je bila dio deala i bila bi davno okoncana a mi u drugoj fazi pregovora. Ovako, skeptik sam.
Post Reply