Samo ovo podebljano da apsolviramo, druze akrobata sarlo. Koalicija u Federaciji je sljedeca SDA-SBiH-HDZ-HDZ1990. Nosioci vlasti u zakonodavnom i izvrsnom dijelu, citaj Vladi.sarlo wrote:Odakle je ova definicija politike? Ja licno volim principe i beskompromisnost-hrabrost- a mrzim kukavicluk. zato sam i bio protiv aprilskih promjena i zato sam glasao za one kojima je to bilo predizborno obecanje. Zalaganje za principe. Bosna bez entiteta je moj interes i moje pravo na kraju krajeva. Problem je sto svu fakticku vlast u Federaciji drze SDP i SDA a to su stranke bez karaktera i pod jakim uticajem M.Dodika. I vladajuci establisment u Federaciji opcenito je protiv principa nedjeljive i jedinstvene BiH jer bi u takvoj Bosni oni bili gubitnici. Kao sto si ti rekao da je po demokratiji i volji vecine Silajdzic bi bio predsjednik BiH a to je jako lose za vladare BiH i to treba sprijeciti. A kad je postignut dogovor o aprilskom paketu Dodik i drugi srpski predstavnici su organizovali pijanku u Lukavci da proslave "pobjedu". Poslije je naravno doslo do zapletaArea_51 wrote: kao prvo ovo sto nudis, vec neko vrijeme je SBiH priredila navodni prijedlog cijelog Ustava, procitao sam to onda kad su to i stavili, mnogo prije aprilca. druga stvar, sto je ovo islo, kao varijanta, mislim preko beriza belkica, kad je on bio, neces vjerovati predsjednik nakvog tijela za izradu Ustavnim amandmana. Povukao se kad se Hare vratio na scenu, sa jasnim ciljem jahanja na obaranju aprilca samo radi izbora, jer da je prosao aprilac, predsjednik bi se birao u Parlamentu, gdje doticni ne bi imao ni teoretske sanse. Za to, nece ni pomisliti da do kraja mandata dira aprilski paket, jer mu je noga iz one divne zgrade preko puta kina Apolo.
Donijeti novi Ustav, mozes na Ustavotvornoj skupstini u normalnim zemljama, sto kod nas radi odredbi Dejtonskog sporazuma, koji je nista drugo do Ugovor, obligacioni odnos, NIJE MOGUCE.
Ostaje jedina varijanta da se prirede amandmani na postojeci Dejtonski ustav, koji je stavka ili ako hoces klauzula Ugovora. Za to treba 2/3 glasova u onih 42 poslanika, s tim da moras imati 2/3 onih iz Federacije Bosne i Hercegovine i 2/3 djecaka i djevojcica poslanika iz Republike Srpske.
E sad blah blah, branio ne branio bilo koga, ponavljam politika u svom bitku podrazumijeva sposobnost postizanja kompromisa, koji oni iz 100% plus Tokic plus Mirnes, plus Sejo Avdic, nisu htjeli radi izbora ili nisu znali, sam zakljuci.
Sad kad Dodik najavljuje VRACANJE nadleznosti na entitete u pojedinim segmentima, sto donosenjem aprilca vise matematicki ne bi bilo moguce i pored postojanja raznijeh politickih kurvi. Bilo bi premalo njih.
Bilo je losih stavki u aprilcu, ne tvrdim, ali na nekoj politickoj vagi mnogo manje od ovih koje bi nam sada jako dobro dosle. Zato vapim oko aprilca, za kojeg sada, kad bi se presabrala vladajuca koalicija SDA-SBiH-SNSD-PDP-HDZ-HDZ1990 ima glasova i viska, ali nema volje. Zasto, pa jednostavno, kako rece Hare, neka za sad price o Amandmanima to cemo 2009. zapocet, a pazi neces vjerovati 2010. je izborna. Jel sad malo jasnije.![]()
Ustavni amandmani su bili losi za jedinstveni Bosnu (za koju je 30 000 ljudi dalo svoje zivote) i zbog toga nisu i ne trebaju biti doneseni!
Drugo, politiku nisam definirao, niti ti prenosio njene definicije, ima ko ce, ali ti malo zelim osvijetliti jedan od osnovnih principa politike, a to je umijece dolazenja do komprimisa. Volis rijec PRINCIP, uvazavam, ali ocito da onda ti, kao ni ja, nismo politicarii, jer zatezanje dovodi do novog zatezanja, pa takom redom do frke, ne daj Boze rata.
Za jedinstvenu Bosnu malo je ipak vise ljudi dalo zivote od 30.000, ja je branio puskom, svim svojim umijecem, pa mislim da imam osnov da kazem da je grupa okupljena 100% radi vlastitog interesa oborila aprilski paket amandmana, samo da bi zasjela na vlast. Cvrsto to vjerujem, a oni mi jos svaki danom pomazu svojim postupcima, da potvrdim da je moje vjerovanje opravdano.
Ovo s Dodikom, ako nisi bio licno nazocan, pa da nam slike pokazes, nemoj bez veze pisat, suvise ne nesuvislo. To sto doticni Laktas boy pristade na amandmane onoga aprila, malo proizvod zavrtanja ruku medjunarodne zajednice, citaj amerikanaca, a ne njegove dobre volje da nam nesto podari. Vidjeces, veoma brzo, da cemo jos i te kako zalit za aprilcem.