Apple Mac - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Cipelica

#876 Re: Apple MAC all about

Post by Cipelica »

Yamahalac wrote:
Cipelica wrote:Macoljupci,
desava mi se da je desni ventilator jako glasan sa vremena na vrijeme.
Ne preglasan, ali dovoljno glasan da iritira :S
Skinuh widget iStat Pro, koji pokazuje sve, od aktivnosti procesora, do rada ventilatora, i po njemu se ne bi trebao nikako cuti :S

Desava li se to jos kome?
skini ti fino hardware monitor pa vidi na koliko temp radi cpu i na koliko obrtaja

takodjer koja je masina u pitanju?
A Activity Monitor? Pokusala sam skontat preko njega 'jede' li mi ista procesor (buhahaha, koji sam ja laik za kompove :smajlikojegjestid :D), i tamo se sve cini uredu. Znam ja temp. cpu uz pomoc iStata, max. temp. koja mi se desila (od skidanja widgeta, da budem iskrena) je 50 °C (a ne mislim da je to previse :S)

A masina: MacBookPro 10.4.11 :) (ne pitaj me sto nisam uradila update na Leoparda, mrsko mi:D)
I hvala puno, pokusam ja i sa hardware monitorom :)
Yamahalac

#877 Re: Apple MAC all about

Post by Yamahalac »

pa updatiraj, izaslo je par fixova za to

takodjer temp je poprilicno ok, u hw monitoru mozes staviti i vidjeti na koliko rpm ti radi cooler i sl.
hare_mne

#878 Re: Apple MAC all about

Post by hare_mne »

jel se moze mjenjati maska na Apple iPhone 3G????
hare_mne

#879 Re: Apple MAC all about

Post by hare_mne »

imali ko da mi odgovori
hakazvaka

#880 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

hare_mne wrote:imali ko da mi odgovori
ima ima. mogul ja? :D :D
imas temu za iphone ba..
ne moze se mjenjat maska
febo_acm

#881 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

U suštini i može, ali nije povoljno. Recima za 2G zadnji dio dođe oko 60KM, a displej i do 150KM. Za 3G je to i malo skuplje, tako da treba razmisliti da li je to isplatna investicija :P
hakazvaka

#882 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

AMD wrote:U suštini i može, ali nije povoljno. Recima za 2G zadnji dio dođe oko 60KM, a displej i do 150KM. Za 3G je to i malo skuplje, tako da treba razmisliti da li je to isplatna investicija :P
da, ali to je da taj koji ti stavlja masku skine sa drugog telefona ili stavi dupljak, jer apple ne plasira zamjenske maske kolko sam ja upoznat
DYD666

#883 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Da malo razbudim temu :)
Evo napokon sam presao na Snow. Uradio samo update, bez formatiranja.
U startu me zbunio mozda i prebanalan setup koji ocito po defaultu i ide na opciju updatea koliko sam skontao, a tek u slucaju da zelite format, idete na utilities/restart opciju. (Ispravite me ako grijesim)
Mada sam prvi put slucajno i klikno na restart ali se nije pokrenuo onaj Installer setup pa me to zadeveralo dali mi je DVD uopste "bootabilan".
Bilo kako bilo stvar je prosla OK, oslobodilo se dosta prostora, vidim u startu da je brzi i sve to, super. Ima par sympa opcija tipa "minimize window in app icon vezano za dock", te kod onog search-a kroz finder - da ne vraca pretragu na Mac root folder. Vjerovatno ima jos dosta toga ispod haube vremenom za otkriti, vidim neke fino dotegnute detalje u Preview-u takodje.
Jedino zelim da rascistim ovo jer nisam sad siguran. Nudio mi je QT7 pri setupu sto sam ukinuo, htjedoh da vidim X-tku kakva je cista :)
Sad ispade da je QTX samo player i to free, bez onog otkljucavanja PRO verzije niti ga ikako ima u sys pref? Nije frka nikakva svidja mi se ovakav kakav jeste sve dok se konta sa perianom, a za napredniji trim i konvertovanje svakako koristim druge alate sada. Cisto da provjerim jeli to tako i treba ili sam nesto preskocio?
I da, druga stvar :)
Mozda je zastarjelo ali ja sam uvijek rado skidao i przio za zlu ne trebalo sve updates/packages koje onaj njegov SoftUpdate pronadje i kasnije ih "manuelno" instalirao, sto zbog limita na internetu sto backupa radi.
Vidim na Snow-u da je opcija "download" package jednostavno ukinuta, ocito zbog pojednostavljenja cijele price, i ko ima flatt brz net a rijetko formatira komp, naravno da ce sve te nove stvari svakako skidati sa neta ali eto...ako nista volio bih da znam gdje ih makar privremeno skida i mogu li se na foru uzeti prije nego ih sam pobrise? Mislim na automatski skinute updatese prije install/restarta.
Malo me je automator iznenadio, drugacije se ponasa i generalno je bolje, ali je trebalo malo googlanja da skontam kako da podesim ponovo multifiles batch rename workflow, evo linka ako kome zatreba: http://cecily.info/2009/08/30/updating- ... owleopard/

Tnx
Šeha

#884 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Hoce li neko kupovati IPad? :)
mO k3

#885 Re: Apple MAC all about

Post by mO k3 »

Šeha wrote:Hoce li neko kupovati IPad? :)
upravio sam sebi nabacio macbook pro :) , i moram reci iskreno da cu najvjerovatnije kupiti i ipad
Šeha

#886 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Ženski Dr.Med wrote:
Šeha wrote:Hoce li neko kupovati IPad? :)
upravio sam sebi nabacio macbook pro :) , i moram reci iskreno da cu najvjerovatnije kupiti i ipad
Cestitke za MBP, i ja cu ove godine obnoviti svoj.
Za Ipad ne mogu jos nikako da nadjem izgovor. Ne znam zasto bih ga koristio. Mozda ako se pokaze kao jako dobar e-reader za novine ili tako nesto. U suprotnom mi ne treba.
febo_acm

#887 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

Imam i ja dilemu za iPad :P Sve pokušavam da mu nađem svrhu :P Ali kad nema Flash onda je to problem.

A kontam uzeti i Mac Book uskoro, vidim da nema neke rezlike između onog 13 White i Pro. Ne daje mi se 200€ više bez plahe potrebe.
mO k3

#888 Re: Apple MAC all about

Post by mO k3 »

u sustini ipad je kao veliki iphone ...posto imam iphone pitanje je da li mi treba ipad... koji sam sikreno razmisljo da kupim ???

@AMD ja da sam na tvome mjestu uzeo bi 15 cola ,13 cola je mal barem za mene...
@ seha hvala na cestitkama :) nisam se pokajo sto sam kupio....
registriran

#889 Re: Apple MAC all about

Post by registriran »

Trebaju mi upute.
Imam film i tekst uz film koji mi kasni 7 sec. Kako da uskladim brzinu?
Tekst je u Jubler-u.
Zahvalan.
DYD666

#890 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

registriran wrote:Trebaju mi upute.
Tekst je u Jubler-u.
Zahvalan.
Prvo selektuj cijeli subtitle. (cmd+A nece raditi u Jubleru, selektovace ti samo prvi line) nego moras kliknuti na taj prvi line i onda skrolati do zadnjeg, drzati shift naravno i kliknuti na zadnji line. Tako si selektovao cijeli text. Znat ces po tome sto ce citava selekcija biti plava.
I onda ovim redom:
Image
Image
Dakle "user selection" opcija i dole minus (-) 7 sec.
Trebalo bi raditi, samo zna biti nezgodno kod nekih prevoda koji nisu podeseni na sistem vremena nego po frameovima...i ja bih svakako onda isao na "save as/subrip/srt" file. Ako bas hoces da imas .txt file kao subtitle, OK.
registriran

#891 Re: Apple MAC all about

Post by registriran »

DYD666 wrote:
registriran wrote:Trebaju mi upute.
Tekst je u Jubler-u.
Zahvalan.
Prvo selektuj cijeli subtitle. (cmd+A nece raditi u Jubleru, selektovace ti samo prvi line) nego moras kliknuti na taj prvi line i onda skrolati do zadnjeg, drzati shift naravno i kliknuti na zadnji line. Tako si selektovao cijeli text. Znat ces po tome sto ce citava selekcija biti plava.
I onda ovim redom:
Image
Image
Dakle "user selection" opcija i dole minus (-) 7 sec.
Trebalo bi raditi, samo zna biti nezgodno kod nekih prevoda koji nisu podeseni na sistem vremena nego po frameovima...i ja bih svakako onda isao na "save as/subrip/srt" file. Ako bas hoces da imas .txt file kao subtitle, OK.
Puno ti hvala.
Šeha

#892 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

zoom66 wrote:10.6.3 is out :D sheha, jesil ga instalir'o? :D
Ne jos :)
Šeha

#893 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Instalirao! Nemam problema nikakvih za sada.

Sada doduse instaliram stvari mnogo lakse kad imam Time Machine...

Pozdrav uz:

:D :D :D
taxi_driver

#894 Re: Apple MAC all about

Post by taxi_driver »

mO k3

#895 Re: Apple MAC all about

Post by mO k3 »

Šeha wrote:Instalirao! Nemam problema nikakvih za sada.

Pozdrav uz:

seha jei imas time capsule??? i da li preporucujes?
taxi_driver

#896 Re: Apple MAC all about

Post by taxi_driver »

Ženski Dr.Med wrote:
Šeha wrote:Instalirao! Nemam problema nikakvih za sada.

Pozdrav uz:

seha jei imas time capsule??? i da li preporucujes?

ja ti ne preporucujem a evo i zasto.Steta sto je prijavljivanje zavrseno.

http://timecapsuledead.org/
Šeha

#897 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Ja nemam t.capsule. Imam airport extreme i USB externi disk sto mi u sustini sluzi kao time capsule. Malo je jeftinije a zgodnije jer mozes mijenjati disk.

Znam par ljudi koji imaju t. capsule i osim cijene nemaju zamjerki.
DYD666

#898 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Ja sam t.capsule bio setupovao neko vrijeme (2 mjeseca) na svoj externi hdd ali sam se kasnije vratio na manuelni starinski backup tacno onoga sto ja zelim da spasim samo.
Ideja da imam po x kopija jednog te istog filea u x verzija i da mi to uzima dragocjeni prostor...nije mi se slegla nikad.
Šeha

#899 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

DYD666 wrote:Ja sam t.capsule bio setupovao neko vrijeme (2 mjeseca) na svoj externi hdd ali sam se kasnije vratio na manuelni starinski backup tacno onoga sto ja zelim da spasim samo.
Ideja da imam po x kopija jednog te istog filea u x verzija i da mi to uzima dragocjeni prostor...nije mi se slegla nikad.
Kao alternativu mozes napraviti manju particiju (recimo velicina HDD +20GB) i onda ti automatski prepisuje najstarije backup-e.
Šeha

#900 IPad: Prvi utisci

Post by Šeha »

IPad: Prvi utisci:

- potezak, bas se osjeca u ruci i nije za dugog drzanja bez da ga naslonis na nesto.
- email aplikacija bolja- ljepse uradjena nego na Iphone-u
- Accelerometer - brzi
- Reader - fenomenalan, listanje je prirodno, efikasno, stranice na reader-u su otprilike pola A4 stranice kucanog teksta. Ekran je unutra dobar, na suncu se nista ne vidi :) (kako je bilo i za pretpostaviti)
- Iphone aplikacije - meh, nako... nisam ih probao dosta, ono sto sam vidio nije lose ali nije ni besprijekorno.
- Tastatura - Moze se ali nije ni brzo ni ugodno, definitivno nije namjenjen za dugo tipkanje. Websearch, kratki odgovor na email i sl je otprilike sve sto bih htio kucati na njemu. Kao i Iphone.

Sve u svemu ako slijedeca verzija bude laksa, sa malo vecim ekranom i jeftinija :D :D :D mozda ga kupim da citam novine na njoj :P Ostalo je pokriveno ili laptopom ili Iphone-om.
Post Reply