u svakom slucaju restart bi po mom misljenju pomogao ako si vec onemogucen bilo sta drugo da uradis.
Apple Mac - All about
Moderator: Benq
- torik
#701 Re: Apple MAC all about
I meni je malo jos uvijek nejasno sta je orhanowski uradio, nije valjda da je povukao direkt na desktop tolike slike to bi onda moglo ovako izgledati
http://fc06.deviantart.net/fs49/f/2009/ ... _Media.png
u svakom slucaju restart bi po mom misljenju pomogao ako si vec onemogucen bilo sta drugo da uradis.
- Šeha
#702 Re: Apple MAC all about
Meni se nije nikad desilo ne znam sta da ti kazem
Ja bih probao obrisati kroz "Terminal" ako znas osnovne linux komande. Znaci prvo restartuj ili ubij procese pa obrisi sve slike, znaci otvoris Terminal i kucas prvo "cd /Users/(account)/Desktop" pa onda "rm -r *.JPG" ili koja je vec vrsta slika. Ako nece da se restartuje normalno drzi "shift" dok se boot-a, ako se dobro sjecam to je ekvivalent "safe mode-a" na windows-u.
Ja rutinski outputujem po 100 000 slika na poslu (DPX ili TIFF sekvence video fajlova). Doduse nikad na desktop
ali radi bez problema.
Ja bih probao obrisati kroz "Terminal" ako znas osnovne linux komande. Znaci prvo restartuj ili ubij procese pa obrisi sve slike, znaci otvoris Terminal i kucas prvo "cd /Users/(account)/Desktop" pa onda "rm -r *.JPG" ili koja je vec vrsta slika. Ako nece da se restartuje normalno drzi "shift" dok se boot-a, ako se dobro sjecam to je ekvivalent "safe mode-a" na windows-u.
Ja rutinski outputujem po 100 000 slika na poslu (DPX ili TIFF sekvence video fajlova). Doduse nikad na desktop
Last edited by Šeha on 14/12/2009 15:08, edited 1 time in total.
- Šeha
#703 Re: Apple MAC all about
Knoa, na ovoj stranici imas linkove za DivX i 3ivX codec-e za Quicktime. Probaj to i instaliraj Microsoft-ov Flip For Mac (mada je on kako kazu za WMV fajlove)Knoa wrote:
FCP je 5.0.4, a cesto mi ovi sutnu neki .avi iz adobe premiere pa se samo mogu slikati s njim, pa ako ti nije mrsko provjeri koji od codec-a imas. Ja izgleda nemam u FCP niti jedan avi codec
Takodjer instaliraj zadnju verziju Quicktime-a prije nego pocnes.
- Šeha
- Orhanowski
#705 Re: Apple MAC all about
E ovako
Vjerovatno se to moglo i drugacije i jednostavnije uraditi ali ja sam uradio ovako: spojio stari sa novim macom, na novom macu usao u iphoto sa starog maca ali nisam uspio povuci slike pa sam otisao na stari mac i 4000 slika ( a to je samo dio
) povukao na desktop, to kad sam uradio pojavila se samo jedna ikona, tih 4000 slika stoje jedna preko druge. Onda sam ih prebacio na novi mac i kad sam pokusao da ih izbrisem sve je stalo. Izbrisao sam svu muziku sa kompjutera, negdje oko 80 000 pjesama, sve odjednom i nije bilo nikakvih problema. Seha, najgore je to sto ja nista ne znam. Pokusacu da uradim ovo sta si ti predlozio ali daj boze da ja to skontam 
- Halftime
#706 Re: Apple MAC all about
Probaj zavarati: napravi novi direktorij ili ti "folder" i prebaci te slike u njeg onda idi arange i brisi dio po dio. druga stvar zasto kopiras toliko fajlova na desk 
- Orhanowski
#707 Re: Apple MAC all about
Evo kako to izgleda, slike su pored korpe.
Krug se vrti, nista na desktopu ne mogu da uradim.
Krug se vrti, nista na desktopu ne mogu da uradim.- Atrus
#709 Re: Apple MAC all about
Ubaci u DVD drive DiskWarrior, restartuj sa diska (drzi pritisnut option key za vrijeme restart-a ili, alternativno "C" key). Kada DW opravi tvoj direktorij, restartuj Mac i ubaci fotke u kantu ili uradi sa njima vec sta zelis.
- torik
#710 Re: Apple MAC all about
Savjet za orhanowskog ako jos uvijek nisi rijesio prebacivanje tih slika dovoljno ti je iphoto library da prebacis sa starog na novi mac, library ti se nalazi u HDD>Users>TvojUsername>Pictures isto tako i sa itunes prebacis folder Music
- Haris033
#711 Re: Apple MAC all about
Jedno pitanje.... Moze li se iMac prikopcati na PLASMA TV i ako moze kojim kablovima???
Hvala!!!
Hvala!!!
- Šeha
#712 Re: Apple MAC all about
Ako je novi IMac i novi TV onda ti treba nesto ovako:Haris033 wrote:Jedno pitanje.... Moze li se iMac prikopcati na PLASMA TV i ako moze kojim kablovima???
Hvala!!!

Mini DisplayPort u HDMI
-
cistunac
#713 Re: Apple MAC all about
Perian je zakon. Ima ga vec za SnowLeopard. Meni kod .avi serije "Curb Your Enthusiasm" video nije imao zvuk i Perian je to rijesio bez problema i konvertiranja.Šeha wrote:Perian je prije bio dobar, ne znam kakav je sad:
http://perian.org/
- Haris033
#714 Re: Apple MAC all about
Mac je stari.Šeha wrote:Ako je novi IMac i novi TV onda ti treba nesto ovako:
Mini DisplayPort u HDMI
Preciznije:
Apple iMac 2.16Ghz Intel Core 2 Duo 1 GB RAM, 250 GB HD

A TV je nov!!!
- Šeha
#715 Re: Apple MAC all about
U sustini trazis istu stvar samo za stari IMac. Nije bio Mini DisplayPort nego nesto drugo - Apple proprietary.
Otidji u Mekline i trazi od njih.
Otidji u Mekline i trazi od njih.
- Haris033
#716 Re: Apple MAC all about
Šeha, HVALA na infu. Idem danas do MacLine-a... 
- mO k3
#717 Re: Apple MAC all about
seha ... da nisi kojim slucajem iz Franken..... ono chisto slucajno..Šeha wrote:Meni se nije nikad desilo ne znam sta da ti kazem![]()
Ja rutinski outputujem po 100 000 slika na poslu (DPX ili TIFF sekvence video fajlova). Doduse nikad na desktopali radi bez problema.
- Šeha
#718 Re: Apple MAC all about
Kakvi su pred-utisci o tabletu? Pratite li vijesti? Sta mislite na sta ce to liciti.
Po meni ce biti neki prelaz izmedju racunara i iphone-a. Zvuci pogodniji za citanje pa predvidjam da ce biti konkurent kindle-u. Mozda ce ga gurati studentima i sklapati ugovore sa izdavacima skolskih knjiga.
Video ce vjerovatno biti popularniji na tabletu nego na iphone-u. Ja se nekako ne mogu zamisliti da gledam film ni na jednom uredjaju ali recimo youtube klip ili tako nesto mozda.
Po meni ce biti neki prelaz izmedju racunara i iphone-a. Zvuci pogodniji za citanje pa predvidjam da ce biti konkurent kindle-u. Mozda ce ga gurati studentima i sklapati ugovore sa izdavacima skolskih knjiga.
Video ce vjerovatno biti popularniji na tabletu nego na iphone-u. Ja se nekako ne mogu zamisliti da gledam film ni na jednom uredjaju ali recimo youtube klip ili tako nesto mozda.
-
DYD666
#719 Re: Apple MAC all about
Pratim po malo...ali meni to nekako cudan surogat...vec imaju optimalne 13" Laptope za one kojima je iPhone screen previse mali. Meni licno i nije, ne pamtim kad sam neki film ili seriju gledao na bilo cemu sem iPhoneu, nekako mi preslo u gust, cak sam i nekoliko knjiga procitao na njemu, o stripovima da ne govorim. Idealan je i za voznje busom, more, kampovanja a opet stane u dzep.
Taj tablet, ma kakav da bude, mi nekako opet preglomazan a vjerovatno nece imati ni telefon tako da mi ideja manjeg uredjaja koji stane u dzep a ima sve to ljepse zvuci, ali eto...Apple ce vjerovatno ubaciti neku neocekivanu novotariju/karafeku koja je svemu tome sigurno dati veci smisao nego ga ja sad mogu zamisliti.
Budemo vidjeli...ne bih se iznenadio da ga uopste i ne izbace, mozda je cijela prica samo medijski buzz.
Taj tablet, ma kakav da bude, mi nekako opet preglomazan a vjerovatno nece imati ni telefon tako da mi ideja manjeg uredjaja koji stane u dzep a ima sve to ljepse zvuci, ali eto...Apple ce vjerovatno ubaciti neku neocekivanu novotariju/karafeku koja je svemu tome sigurno dati veci smisao nego ga ja sad mogu zamisliti.
Budemo vidjeli...ne bih se iznenadio da ga uopste i ne izbace, mozda je cijela prica samo medijski buzz.
- hakazvaka
#720 Re: Apple MAC all about
ako bude dobra cijena, uhDYD666 wrote:Pratim po malo...ali meni to nekako cudan surogat...vec imaju optimalne 13" Laptope za one kojima je iPhone screen previse mali. Meni licno i nije, ne pamtim kad sam neki film ili seriju gledao na bilo cemu sem iPhoneu, nekako mi preslo u gust, cak sam i nekoliko knjiga procitao na njemu, o stripovima da ne govorim. Idealan je i za voznje busom, more, kampovanja a opet stane u dzep.
- Šeha
#721 Re: Apple MAC all about
U najludjim snovima zamisljam onu scenu iz "Avatara" gdje samo zagrabi i prevuce podatke sa glavnog racunara na "tablet"

- hakazvaka
#722 Re: Apple MAC all about
đes tablet, sta je ono heboteŠeha wrote:U najludjim snovima zamisljam onu scenu iz "Avatara" gdje samo zagrabi i prevuce podatke sa glavnog racunara na "tablet"![]()
![]()
ja se pola filma divio samo tehnoloskim fazonima, drugo pola se divio koristenim efektima i kontao kakve li su im masine trebale da ono renderuju, a trece pola kontao kako bi ono bila pravo dobra mmorpg igrica
- Šeha
#723 Re: Apple MAC all about
Sto ga cini jedinim filmom koji ima tri polovine

- hakazvaka
#724 Re: Apple MAC all about
iz cega izvlacimo pouku da je FAKAT predugŠeha wrote:Sto ga cini jedinim filmom koji ima tri polovine![]()
- hakazvaka
#725 Re: Apple MAC all about
ukljucen iTunes, ukljucen radio stream neki preko iTunes-a. malo uspori net, i prekine stream iTunes-u, i on ISTOG MOMENTA meni mora iskociti na oci i prikazati kako on Re-buffering stream
cijeli prozor njegov izadje i prekrije moje sto radim
kako da ukinem to?
windows 7 je u pitanju
evo ga opet, dok pisem post
cijeli prozor njegov izadje i prekrije moje sto radim
kako da ukinem to?
windows 7 je u pitanju
evo ga opet, dok pisem post