Apple Mac - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
torik

#701 Re: Apple MAC all about

Post by torik »

I meni je malo jos uvijek nejasno sta je orhanowski uradio, nije valjda da je povukao direkt na desktop tolike slike to bi onda moglo ovako izgledati ;) http://fc06.deviantart.net/fs49/f/2009/ ... _Media.png

u svakom slucaju restart bi po mom misljenju pomogao ako si vec onemogucen bilo sta drugo da uradis.
Šeha

#702 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Meni se nije nikad desilo ne znam sta da ti kazem :)
Ja bih probao obrisati kroz "Terminal" ako znas osnovne linux komande. Znaci prvo restartuj ili ubij procese pa obrisi sve slike, znaci otvoris Terminal i kucas prvo "cd /Users/(account)/Desktop" pa onda "rm -r *.JPG" ili koja je vec vrsta slika. Ako nece da se restartuje normalno drzi "shift" dok se boot-a, ako se dobro sjecam to je ekvivalent "safe mode-a" na windows-u.

Ja rutinski outputujem po 100 000 slika na poslu (DPX ili TIFF sekvence video fajlova). Doduse nikad na desktop :) ali radi bez problema.
Last edited by Šeha on 14/12/2009 15:08, edited 1 time in total.
Šeha

#703 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Knoa wrote:
FCP je 5.0.4, a cesto mi ovi sutnu neki .avi iz adobe premiere pa se samo mogu slikati s njim, pa ako ti nije mrsko provjeri koji od codec-a imas. Ja izgleda nemam u FCP niti jedan avi codec :sad:
Knoa, na ovoj stranici imas linkove za DivX i 3ivX codec-e za Quicktime. Probaj to i instaliraj Microsoft-ov Flip For Mac (mada je on kako kazu za WMV fajlove)

Takodjer instaliraj zadnju verziju Quicktime-a prije nego pocnes.
Šeha

#704 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Perian je prije bio dobar, ne znam kakav je sad:

http://perian.org/
Orhanowski

#705 Re: Apple MAC all about

Post by Orhanowski »

E ovako :) Vjerovatno se to moglo i drugacije i jednostavnije uraditi ali ja sam uradio ovako: spojio stari sa novim macom, na novom macu usao u iphoto sa starog maca ali nisam uspio povuci slike pa sam otisao na stari mac i 4000 slika ( a to je samo dio :)) povukao na desktop, to kad sam uradio pojavila se samo jedna ikona, tih 4000 slika stoje jedna preko druge. Onda sam ih prebacio na novi mac i kad sam pokusao da ih izbrisem sve je stalo. Izbrisao sam svu muziku sa kompjutera, negdje oko 80 000 pjesama, sve odjednom i nije bilo nikakvih problema. Seha, najgore je to sto ja nista ne znam. Pokusacu da uradim ovo sta si ti predlozio ali daj boze da ja to skontam :)
Halftime

#706 Re: Apple MAC all about

Post by Halftime »

Probaj zavarati: napravi novi direktorij ili ti "folder" i prebaci te slike u njeg onda idi arange i brisi dio po dio. druga stvar zasto kopiras toliko fajlova na desk :-)
Orhanowski

#707 Re: Apple MAC all about

Post by Orhanowski »

Evo kako to izgleda, slike su pored korpe.Image Krug se vrti, nista na desktopu ne mogu da uradim.
Halftime

#708 Re: Apple MAC all about

Post by Halftime »

Pa restart opali :)
Atrus

#709 Re: Apple MAC all about

Post by Atrus »

Ubaci u DVD drive DiskWarrior, restartuj sa diska (drzi pritisnut option key za vrijeme restart-a ili, alternativno "C" key). Kada DW opravi tvoj direktorij, restartuj Mac i ubaci fotke u kantu ili uradi sa njima vec sta zelis.
torik

#710 Re: Apple MAC all about

Post by torik »

Savjet za orhanowskog ako jos uvijek nisi rijesio prebacivanje tih slika dovoljno ti je iphoto library da prebacis sa starog na novi mac, library ti se nalazi u HDD>Users>TvojUsername>Pictures isto tako i sa itunes prebacis folder Music
Haris033

#711 Re: Apple MAC all about

Post by Haris033 »

Jedno pitanje.... Moze li se iMac prikopcati na PLASMA TV i ako moze kojim kablovima???

Hvala!!!
Šeha

#712 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Haris033 wrote:Jedno pitanje.... Moze li se iMac prikopcati na PLASMA TV i ako moze kojim kablovima???

Hvala!!!
Ako je novi IMac i novi TV onda ti treba nesto ovako:
Image

Mini DisplayPort u HDMI
cistunac

#713 Re: Apple MAC all about

Post by cistunac »

Šeha wrote:Perian je prije bio dobar, ne znam kakav je sad:
http://perian.org/
Perian je zakon. Ima ga vec za SnowLeopard. Meni kod .avi serije "Curb Your Enthusiasm" video nije imao zvuk i Perian je to rijesio bez problema i konvertiranja.
Haris033

#714 Re: Apple MAC all about

Post by Haris033 »

Šeha wrote:Ako je novi IMac i novi TV onda ti treba nesto ovako:
Image

Mini DisplayPort u HDMI
Mac je stari.

Preciznije:

Apple iMac 2.16Ghz Intel Core 2 Duo 1 GB RAM, 250 GB HD

Image

A TV je nov!!!
Šeha

#715 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

U sustini trazis istu stvar samo za stari IMac. Nije bio Mini DisplayPort nego nesto drugo - Apple proprietary.

Otidji u Mekline i trazi od njih.
Haris033

#716 Re: Apple MAC all about

Post by Haris033 »

Šeha, HVALA na infu. Idem danas do MacLine-a... ;-)
mO k3

#717 Re: Apple MAC all about

Post by mO k3 »

Šeha wrote:Meni se nije nikad desilo ne znam sta da ti kazem :)
Ja bih probao obrisati kroz "Terminal" ako znas osnovne linux komande. Znaci prvo restartuj ili ubij procese pa obrisi sve slike, znaci otvoris Terminal i kucas prvo "cd /Users/(account)/Desktop" pa onda "rm -r *.JPG" ili koja je vec vrsta slika. Ako nece da se restartuje normalno drzi "shift" dok se boot-a, ako se dobro sjecam to je ekvivalent "safe mode-a" na windows-u.

Ja rutinski outputujem po 100 000 slika na poslu (DPX ili TIFF sekvence video fajlova). Doduse nikad na desktop :) ali radi bez problema.
seha ... da nisi kojim slucajem iz Franken..... ono chisto slucajno..
Šeha

#718 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Kakvi su pred-utisci o tabletu? Pratite li vijesti? Sta mislite na sta ce to liciti.

Po meni ce biti neki prelaz izmedju racunara i iphone-a. Zvuci pogodniji za citanje pa predvidjam da ce biti konkurent kindle-u. Mozda ce ga gurati studentima i sklapati ugovore sa izdavacima skolskih knjiga.

Video ce vjerovatno biti popularniji na tabletu nego na iphone-u. Ja se nekako ne mogu zamisliti da gledam film ni na jednom uredjaju ali recimo youtube klip ili tako nesto mozda.
DYD666

#719 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Pratim po malo...ali meni to nekako cudan surogat...vec imaju optimalne 13" Laptope za one kojima je iPhone screen previse mali. Meni licno i nije, ne pamtim kad sam neki film ili seriju gledao na bilo cemu sem iPhoneu, nekako mi preslo u gust, cak sam i nekoliko knjiga procitao na njemu, o stripovima da ne govorim. Idealan je i za voznje busom, more, kampovanja a opet stane u dzep.
Taj tablet, ma kakav da bude, mi nekako opet preglomazan a vjerovatno nece imati ni telefon tako da mi ideja manjeg uredjaja koji stane u dzep a ima sve to ljepse zvuci, ali eto...Apple ce vjerovatno ubaciti neku neocekivanu novotariju/karafeku koja je svemu tome sigurno dati veci smisao nego ga ja sad mogu zamisliti.

Budemo vidjeli...ne bih se iznenadio da ga uopste i ne izbace, mozda je cijela prica samo medijski buzz.
hakazvaka

#720 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

DYD666 wrote:Pratim po malo...ali meni to nekako cudan surogat...vec imaju optimalne 13" Laptope za one kojima je iPhone screen previse mali. Meni licno i nije, ne pamtim kad sam neki film ili seriju gledao na bilo cemu sem iPhoneu, nekako mi preslo u gust, cak sam i nekoliko knjiga procitao na njemu, o stripovima da ne govorim. Idealan je i za voznje busom, more, kampovanja a opet stane u dzep.
Taj tablet, ma kakav da bude, mi nekako opet preglomazan a vjerovatno nece imati ni telefon tako da mi ideja manjeg uredjaja koji stane u dzep a ima sve to ljepse zvuci, ali eto...Apple ce vjerovatno ubaciti neku neocekivanu novotariju/karafeku koja je svemu tome sigurno dati veci smisao nego ga ja sad mogu zamisliti.

Budemo vidjeli...ne bih se iznenadio da ga uopste i ne izbace, mozda je cijela prica samo medijski buzz.
ako bude dobra cijena, uh :D :D
Šeha

#721 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

U najludjim snovima zamisljam onu scenu iz "Avatara" gdje samo zagrabi i prevuce podatke sa glavnog racunara na "tablet" :D :D :D
hakazvaka

#722 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

Šeha wrote:U najludjim snovima zamisljam onu scenu iz "Avatara" gdje samo zagrabi i prevuce podatke sa glavnog racunara na "tablet" :D :D :D
đes tablet, sta je ono hebote :D
ja se pola filma divio samo tehnoloskim fazonima, drugo pola se divio koristenim efektima i kontao kakve li su im masine trebale da ono renderuju, a trece pola kontao kako bi ono bila pravo dobra mmorpg igrica :D :D
Šeha

#723 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Sto ga cini jedinim filmom koji ima tri polovine :D ;)
hakazvaka

#724 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

Šeha wrote:Sto ga cini jedinim filmom koji ima tri polovine :D ;)
iz cega izvlacimo pouku da je FAKAT predug :D :D
hakazvaka

#725 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

ukljucen iTunes, ukljucen radio stream neki preko iTunes-a. malo uspori net, i prekine stream iTunes-u, i on ISTOG MOMENTA meni mora iskociti na oci i prikazati kako on Re-buffering stream :x
cijeli prozor njegov izadje i prekrije moje sto radim :x

kako da ukinem to?
windows 7 je u pitanju

evo ga opet, dok pisem post :D
Post Reply