Apple Mac - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
registriran

#676 Re: Apple MAC all about

Post by registriran »

dzemmo wrote:pa samo RENAME uradi, i kad te pita

Image

klikni use .rar
Puno ti hvala. :-D
neretvaa

#677 Re: Apple MAC all about

Post by neretvaa »

G4 ,

Ovo je jedan od mojih prvih laptop-a, ( 2000 ).i ne zelim da ga se rijesim.
Sada ima mladjeg narastaja kojem bih zeljeo ovo prosljediti.

Moj problem je sto mi se punjac pokvario iz nekog razloga.
Molim sve one koji imaju neka se jave na PM.

Znaci : Apple PowerBook G4 400Mhz (Titanium) 15" ( M5884).

Pozdrav,
registriran

#678 Re: Apple MAC all about

Post by registriran »

Hitno.
Imam USB od 1Gb. Ispraznio sam ga ali kad kliknem na get info, kaze mi da imam slobodno 284 Mb?
Dakle, kad ga otvorim potpuno prazan a ustvari nije.
Ima li neko ideju?
Hvala.
torik

#679 Re: Apple MAC all about

Post by torik »

isprazni kantu
registriran

#680 Re: Apple MAC all about

Post by registriran »

torik wrote:isprazni kantu
Nista jednostavnije a ja nista manje glup. :(
Puno ti hvala. :-D
hakazvaka

#681 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

seba wrote:
hakazvaka wrote:eh hajd dosta je bilo zajebancije :D

hocu taj OSX da stavim na svoj PC. Konfiguracija racunara je:
- Gigabyte EP43-S3L (dynamic energy saver)
- Intel Core2Duo E8400
- 2 GB RAM DDRII, OCZ GOLD XTC

zelio bih da imam taj osx 64bitni :) ako moze vasa velikodusna pomoc: odakle da skinem taj osx (torrent ili rapidshare :D :D ) ? i kako da ga instaliram, jer znam da obavezno bude nekih problema (vec sam nekoliko puta pokusavao).

hvala :)
Haka,prije nego ponovo skineš bilo koju verziju vidi da li tvoja matična to podržava.Za tu provjeru ti dajem ova 2 linka,pa provjeri.Kad nadješ svoju matičnu,tu ti piše i verzija Hackintosha koju trebaš skinuti jer je to već neko probao na ploči kao kod tebe.Sretno :)

1.
http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Main_Page
2.
http://www.insanelymac.com/osx86db/
eh, evo sada sam odlucio ovo za fakat da sredim :D nisam imao vremena do sada :-)

gledam ovu 2. listu, nema moje ploce.
na ovoj 1. ima, al ne kontam ja ovo bas :(

ima li neko strasno fin ovdje na forumu :D da mi da linkove odakle da skinem, iiiii guide neki kako da ja to instaliram :D :D

ovaj put obecavam neku nagradu :) kafa, piva, vi birate :D :D
hakazvaka

#682 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

aaaaaa
evo ga instaliran !!! :D
sada, kako da instaliram drivere za graficku nvidia ovdje :D
nvidia gigabyte 9500gt 1gb
hakazvaka

#683 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

dajte ljudi ozbiljno ba :D
kako cu instalirati drivere za bilo sta na ovom Macu ?
nema mi ni zvuka, rezolucija mi 1024*768...
shiljak

#684 Re: Apple MAC all about

Post by shiljak »

hakazvaka wrote:dajte ljudi ozbiljno ba :D
windows rulz :D :lol:
Knoa

#685 Re: Apple MAC all about

Post by Knoa »

Jel ima neka solucija za uvlacenje avi file-ova u fcp ili konvertovanje istih, jos nisam naletio ni na jedan razuman converter.
unaprijed hvala.
Šeha

#686 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Knoa wrote:Jel ima neka solucija za uvlacenje avi file-ova u fcp ili konvertovanje istih, jos nisam naletio ni na jedan razuman converter.
unaprijed hvala.

Hm, kod mene rade regularno. Tj. FCP ih prepozna i moze raditi sa njima ali je malo "sporiji."

Sad sta sam instalirao da radi ne znam :) Koja ti je verzija FCP? I koji codec AVI? AVI je sto se ono kaze "container format", nesto poput samog Quicktime-a i u AVI moze biti mnogo toga.
taxi_driver

#687 Re: Apple MAC all about

Post by taxi_driver »

izasao google chrome u beta verziji za mac os.je li ga iko probao?
Kruler

#688 Re: Apple MAC all about

Post by Kruler »

hakazvaka wrote:dajte ljudi ozbiljno ba :D
http://www.insanelymac.com/forum/index. ... pic=139775
http://chameleon.osx86.hu/file_download ... bin.tar.gz
shimeckk

#689 Re: Apple MAC all about

Post by shimeckk »

Knoa wrote:Jel ima neka solucija za uvlacenje avi file-ova u fcp ili konvertovanje istih, jos nisam naletio ni na jedan razuman converter.
unaprijed hvala.

mpegstreamclip
http://www.squared5.com
Knoa

#690 Re: Apple MAC all about

Post by Knoa »

Šeha wrote:
unaprijed hvala.

Hm, kod mene rade regularno. Tj. FCP ih prepozna i moze raditi sa njima ali je malo "sporiji."

Sad sta sam instalirao da radi ne znam :) Koja ti je verzija FCP? I koji codec AVI? AVI je sto se ono kaze "container format", nesto poput samog Quicktime-a i u AVI moze biti mnogo toga.
FCP je 5.0.4, a cesto mi ovi sutnu neki .avi iz adobe premiere pa se samo mogu slikati s njim, pa ako ti nije mrsko provjeri koji od codec-a imas. Ja izgleda nemam u FCP niti jedan avi codec :sad:
Knoa

#691 Re: Apple MAC all about

Post by Knoa »

shimeckk wrote:
unaprijed hvala.

mpegstreamclip
http://www.squared5.com
Ma imam taj programcic dobar je ali mi napravi uvijek na nekoliko mjesta neke cize(linije) po slici. U svakom slucaju hvala.
miki27A

#692 Re: Apple MAC all about

Post by miki27A »

Kratko pitanje: je li ovaj novi Mac Mini adapter za struju stvarno switchable kako mi je receno? Uzela sam ga u US, a ovdje je struja 110V, pa me malo brine da ga ne sprzim kad ga ukljucim u nasu struju :)
Evo odgovora koji sa dobila od momka sa e-bay koji prodaje mac adaptere:
"Both the Apple Mac Mini and MagSafe MacBook A/C Adapters are 'switchable', which means they will work anywhere in the world provided you have the right a/c cord or plug from the wall to the adapter, which are inexpensive.
Any very inexpensive adapter plug would be all you'd need to make it work in Bosnia."

Sta meni treba da bih bez brige mogla koristiti i Mac Mini i MAcBook? A/C cord, i /ili plug od zida do adapter?
Kruler

#693 Re: Apple MAC all about

Post by Kruler »

miki27A wrote:Sta meni treba da bih bez brige mogla koristiti i Mac Mini i MAcBook? A/C cord, i /ili plug od zida do adapter?
Jedino što ti treba je adapter za utikač. Možeš ga kupiti u mac store ako hoćeš da si baš baš baš baš sigurna i imaš love koja ti ne treba http://store.apple.com/1-800-MY-APPLE/W ... m=M8794G/B
Image

Ili možeš svratiti u najbližu prodavnicu jeftine elektronike i tražiti konverter sa U.S. sistema utičnica na Evropski.
http://www.world-import.com/plugs.htm
http://www.radioshack.com/product/index ... Id=2036266
Orhanowski

#694 Re: Apple MAC all about

Post by Orhanowski »

Jucer pokusao da izbrisem 4000 slika i 80 000 pjesama, blokirao mi komp tako da sada nista ne mogu da uradim. Zna li neko kako da ga vratim u normalu?
torik

#695 Re: Apple MAC all about

Post by torik »

Orhanowski moze malo detalja :) gdje je zapelo? koji komp?
Orhanowski

#696 Re: Apple MAC all about

Post by Orhanowski »

torik wrote:Orhanowski moze malo detalja :) gdje je zapelo? koji komp?
Moze :)
iMac. Prebacio 4000 slika iz iPhoto na desktop, tu ih markirao i pokusao da ih ubacim u korpu...krug se zavrtio i jos se vrti bez prestanka. Ne mogu da otvorim finder, ostale programe mogu da otvorim al sve ide jako jako sporo. Eto, to je to :)
torik

#697 Re: Apple MAC all about

Post by torik »

nista probaj option+jabuka+esc da ti se otvori force quit pa quitaj ako je sta zaglavilo a ako nemoze drzi dugme za paljenje nekoliko sekundi i ugasit ces ga.
DYD666

#698 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Orhanowski wrote: Prebacio 4000 slika iz iPhoto na desktop
:shock: :?
4000?! Da nije, 400 (mada je i to :zoka: ) ili 40? Ali onda nema razloga da zaglavi...mislim, covjece, pa koliki su u tebe monitor, rezolucija i icon size, a i mimo toga, zasto bi zaboga toliko fileova odjednom prebacivao iodakle...pogotovo iz iPhoto na desk, kako si ih poslije sve uspio selektovati na desktopu uopste? :)
Ovo me podsjetilo na jarana koji mi se nedavno zalio na iPhone, tj na iTunes, PC ver, kao zaglavi mu iTunes kada radi sync neke play liste...i ja ga pitam skroz slucajno "pa kolika je lista?" Kaze covjek "oko 500pjesama" :) LoL pa na cijelom telefonu nemam toliko ukupno. Kao "hoce time da brzo nadje nesto sto mu se slusa momentalno" - i rijesenje je tako velika playlista da je ne mozes preslusati za 10 sati?? :) U cemu je poenta uopste tako duge liste?
E tako i ovdje mi jednostavno nije jasno zasto bi radio to, i sta bi htio postici prevlacenjem 4000 slika iz iPhoto-a na desk uopste, a da to ne mozes svakako uraditi na drugi ocito manje hardwareski tezak nacin?
I koja je tacna konfiguracija tog iMac-a?
hakazvaka

#699 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

DYD666 wrote:
Orhanowski wrote: Prebacio 4000 slika iz iPhoto na desktop
:shock: :?
4000?! Da nije, 400 (mada je i to :zoka: ) ili 40? Ali onda nema razloga da zaglavi...mislim, covjece, pa koliki su u tebe monitor, rezolucija i icon size, a i mimo toga, zasto bi zaboga toliko fileova odjednom prebacivao iodakle...pogotovo iz iPhoto na desk, kako si ih poslije sve uspio selektovati na desktopu uopste? :)
Ovo me podsjetilo na jarana koji mi se nedavno zalio na iPhone, tj na iTunes, PC ver, kao zaglavi mu iTunes kada radi sync neke play liste...i ja ga pitam skroz slucajno "pa kolika je lista?" Kaze covjek "oko 500pjesama" :) LoL pa na cijelom telefonu nemam toliko ukupno. Kao "hoce time da brzo nadje nesto sto mu se slusa momentalno" - i rijesenje je tako velika playlista da je ne mozes preslusati za 10 sati?? :) U cemu je poenta uopste tako duge liste?
E tako i ovdje mi jednostavno nije jasno zasto bi radio to, i sta bi htio postici prevlacenjem 4000 slika iz iPhoto-a na desk uopste, a da to ne mozes svakako uraditi na drugi ocito manje hardwareski tezak nacin?
I koja je tacna konfiguracija tog iMac-a?
ma daj ne lupaj. zasto ne bi prebacivao 4000 fotografija ? neki ljudi sebave time profesionalno ...
ja na iPhone imam isto JAKO puno pjesama, mozda cak vise od 600, takodjer imam preko 100 video klipova od po 3-4 minute sa Podcasta na iTunes, i nista ne stopa :-)
DYD666

#700 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

@Zvaka, ne lupam stari, nego me ocito ili nisi razumio ili ti OSX/iLife nisu najjasniji, kako rekoh; ne mogu da se sjetim bilo cega sto bih zelio uraditi sa slikama (pogotovo sa tolikim brojem) a da to ne mogu uraditi bez da ih kopiram sve na desktop. Dakle, sta god da je Orhanowski zelio sa njima, 100% je to mogao ili direkt iz iPhoto ili kroz finder sa orginalima, a ovako je (dupliciranjem) ocito zagusio masinu. Ne vidim kakve to ima veze sa profesionalnim bavljenjem fotografijom...
Bilo bi interesantno vidjeti screenshot tog desktopa sa 4000 slika takodje... :-)
A 600 ili 500 mjesama nisu sporan broj, nebulozna mi je svrha playliste sa isto toliko pjesama u sebi. Ne vidim sta je tu toliko shega.

Ali eto, ceka se Seha guru da nas prosvijetli :) I mene bas zanima sta ce reci :arrow:
Post Reply