Apple Mac - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
hakazvaka

#576 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

ja.neron wrote:snow zebra :D

Image
uh covjece, kako ima dobar... font :D
scuba_blue

#577 Re: Apple MAC all about

Post by scuba_blue »

interesuje me da li postoji neka aplikacija pomoću koje mogu downloadovati videe s youtube-a... kao video, a još bolje s opcijom download samo zvuk? :-D
siguran sam da postoji, ali ne mogu da pronađem nigdje.
što jednostavnija, i free to bolje.
znam za onaj fol vixy.net.. ali tu mi uspije svaki 100ti pokušaj :roll:
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 19/04/2015 12:40, edited 1 time in total.
alanskoda

#579 Re: Apple MAC all about

Post by alanskoda »

dzemmo sve uradio kao sto si napisao ali mi skine video u flv formatu.probao sam ga otvoristi sa Quicktime ali javi mi da ne moze otvoriti taj format
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
alanskoda

#581 Re: Apple MAC all about

Post by alanskoda »

hvala na odgovoru,ali sam se snasao vec.skinuo sam converter i prebacio sam vec dvije pjesme za probu.u svakom slucaju hvala na postu jer si mi olaksao trazenje mp3 pjesama. :) :) :)
registriran

#582 Re: Apple MAC all about

Post by registriran »

Druga hefta. Niko se ne javlja. :zzzz:
DYD666

#583 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Pa normala, kad niko nema nekih posebnih problema i sve radi :lol:
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
alanskoda

#585 Re: Apple MAC all about

Post by alanskoda »

DYD666 wrote:Pa normala, kad niko nema nekih posebnih problema i sve radi :lol:
nije ,nego sto veoma mali broj forumasa ima mac.
DYD666

#586 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

alanskoda wrote:nije ,nego sto veoma mali broj forumasa ima mac.
Znao sam da ce neko da napise nesto slicno kad tad, ali stvar je; sve da postoji samo 1 korisnik, ali da ima kakav znacajan problem - pisao bi. I ljudi bi odgovarali.

Mac nije svakako savrsen, ali cinjenica je da od 100 njih, eventualno 1 - 2 prave probleme. Koliko PC-ija od 100 komada pocne ozbiljnije da zeza kad tad? Ne treba ni pisati.
I nije mi namjera da otvaram diskusiju koliko je to zaista istina niti da ikome dokazujem taj omjer, te da razglabam zasto je to tako ako i jeste itd itd...
cistunac

#587 Re: Apple MAC all about

Post by cistunac »

Samo je jedan Mac.
Onome kome je uzivanje da otvara sistem komande i igra se sa njima sigurno uziva da cisti kompjuter od virusa. Jok kod nas.
Jeste da je sporiji od Gatesa, ali je superiorniji u logici oko komandi i funkcionalnosti.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#588 Re: Apple MAC all about

Post by dr.gog »

Ja sam imao priliku svega par puta da radim na MAC.I naravno, kako je sprava tuđa, nisam ni pomišljao da ispitujem sve šta može i kako može...
A možda ne bi bilo loše da neko konačno ,za laike, objasni najosnovnije razlike u performansama i radnom okruženju samog MAC sistema.

Jest smiješno, ali ja eto ne znam zašto se isplati dati 50 -100% više novaca nego za klasični pc.Ne čitaju svi stručne magazine, niti svi znaju engleski jezik dovoljno dobro da bi mogli pročitati neku solidniju recenziju :roll:

Ista priča kao isa Op.sistemima.Neko gotivi XP, neko sasvim zadovoljan sa Vistom.O operativnim sistemima za mac se slabo i zna, barem ogromna većina laika.

Pa evo da pitam ovako (jer Zumketa ne smijem pitat :D :P .)

Da li su najčešći radni programi za obradu teksta i multimedije kompatibilni sa MAC-om? Rade li Microsoftovi programi na MAC( izvinite ne znam, ne tucite me)?Npr.Office-word...

Kakvo je stanje sa igricama? Ako bih htio instalirati neku od meni milih, veoma zahtEvnih igara koje imam, na MAC, da li bi sve radilo kao i prije ili su potrebna neka dodatna podešavanja?

I posljednje, a tiče se zaštite: U čemu je sigurnosna prednost Apple računara? Zašto su toliko razvikani kao sigurni i koje zaštitne programe uopšte koriste?

p.s: koliko novaca u BiH treba iskeširati za mašinu koja bi pokrivala i najzahtjevnije aplikacije za obradu multimedije, igre i ostalo?

Ne recite samo: google :oops:
hakazvaka

#589 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

dr.gog wrote:
...(jer Zumketa ne smijem pitat :D :P .)...

...Ne recite samo: google :oops:
zoom66 wrote: ...proguglaj malo :D :skoljka:
bilo kuda, zumke svuda :D :D
Šeha

#590 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Igre vecinom ne rade. Blizzard je oduvijek pravio igre i za Mac i za PC kao i neki drugi proizvodjaci ali u velikoj vecini igre za PC ne mozes naci na Mac-u. Mac ne podrzava Microsoftov directX (ima open GL)

Microsoft Office postoji za Mac. Znaci nece raditi tvoj word koji imas ali postoji drugi word (za Mac) koji radi.

Sto se tice zastite ona ti uglavnom ne treba (barem meni nije trebala u zadnjih desetak godina kako imam Mac. Postoji Norton zastita kao i par drugih ali kao sto rekoh nepotrebna je. Razlog sto je nepotrebna je sto virusa nema. Ne da ih je tako tesko napisati ali jednostavno zbog nerasirenosti OS-a djeca ih ne pisu. Ako OSX postane popularniji i potreba za zastitom ce postati veca.)

Necu ovaj put ulaziti u to zasto je Mac bolji, kao sto ljudi rekose mozes proguglati. Evo ti samo par smjernica ako ti se bude dalo traziti: Ja od 2000 nisam ni jednom morao reinstalirati OS, cak i kad sam mijenjao racunare samo bih prenio "image" sistema na novi. Samo sam jednom bio zarazen virusom. Virus je bio Microsoft macro virus :D :D :D
Firewire i Firewire 800 standard, ne mogu ti reci koliko su bolji od USB-a za bilo koju vrstu multimedije. Na PC-ju nikad ne rade kako treba, cak i ako uzmes karticu koja ih podrzava. PC laptopi "ne vole" ni e-SATA konekciju. Na poslu sam ih testirao barem 10 (i laptopa i kartica) i samo sam nasao jednu kombinaciju koja se ne slomi na downloadu koji traje 10+ sati. (Download sa raid-a na raid, ne internet download.) itd. itd.

Usput mozda je u Bosni razlika u cijeni izmedju PC-ja i Mac-a tolika, ali nigdje drugo u svijetu nije. Govorimo o uporedivim masinama naravno.
cistunac

#591 Re: Apple MAC all about

Post by cistunac »

Šeha wrote:...Usput mozda je u Bosni razlika u cijeni izmedju PC-ja i Mac-a tolika, ali nigdje drugo u svijetu nije. Govorimo o uporedivim masinama naravno.
Da dodam na Sehino: imam MacBook (laptop) sa Intel Core 2 Duo, 2.2 GHz. Naravno, combo DVD/CD rewritable, bateriju i sve ostalo. Ima i ugradjenu kameru sto je super za Skype. Sa Firewire 400 mogu da prebacim 300 GB data na vanjski disk (back-up) za par minuta. Nikada stao ili se teze nakasljao sto DiskWarrior CD nije mogao da izlijeci. Platio sam ga kanadskih $1.150.00 (oko KM 1.250) i to direktno od Apple. To su tzv. 'refurbished' odnosno oni kojeg neko kupi pa promjeni misljenje i vrati dok one koji imaju tragove da su upotrebljeni Apple prodaje kupcima na veliko a ne direktno. Znaci, potpuno nov, puna garancija ali nekih $200 jeftiniji nego 'original.'

Na zalost, ovdje su skuplji ali ih zato mozete naruciti preko eBay i platiti manju carinu. Evo primjer slicnog kao moj sa eBay za samo US $725.00 sto znaci da su cijene konkurentne:

http://cgi.ebay.ca/Apple-MacBook-13-COR ... 286.c0.m14
registriran

#592 Re: Apple MAC all about

Post by registriran »

Dragi Mac-ovci, ve vas grlim. :-)
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#593 Re: Apple MAC all about

Post by dr.gog »

zoom66 wrote:
dr.gog wrote: Jest smiješno, ali ja eto ne znam zašto se isplati dati 50 -100% više novaca nego za klasični pc.Ne čitaju svi stručne magazine, niti svi znaju engleski jezik dovoljno dobro da bi mogli pročitati neku solidniju recenziju :roll:
imas milion njemackih sajtova posvecenih mac-u. :D proguglaj malo :D :skoljka:
Vjerujem ja i u ovdje prisutnu ekipu :D :P .

Evo malo čitam neke forume,kao što ti reče.Činjenica je da ga svi preporučuju kao računar za ,prvenstveno, ozbiljan i zahtjevan rad sa velikim količinama podataka.
Gamerska zajednica je ipak uskraćena, osim junkieja koji doje blizzardove boleštine za masovnu hipnozu,tipa World of Warcrafta :D Ali njih ionako ne kontam pa im i ne zavidim posebno..
Svi naglašavaju izrazitu sigurnost i to je definitivno odlučujuće za ozbiljne poslove :D

Hvala na odgovorima
torik

#594 Re: Apple MAC all about

Post by torik »

Na mene moj MBP djeluje inspirativno :) nije mi mrsko nista raditi na njemu :) ovo je subjektivno, a objektivno bi bilo nedostatak slobodnog vremena da se bavim dizanjem xp-a, podesavanjem antivirusa firewalla neobjasnjivih gresaka dll fajlova trazenja drajvera. Tako da koristim 99,9% vremena laptop konkretno za ono sto mi treba a ne neka stelovanja :)

Nije savrsen ali nisam do sada ni imao nikakvih problema, otvorim-radim-zatvorim. Plus sto za neku odredjenu operaciju koju trebam obaviti nemam 890 istih programa pa trazim koji ima bas ono sto meni treba, na macu imas manje aplikacija ali po mom misljenju kvalitetnije uradjenih i koje rade svoj posao, naravno ima i izuzetaka.

U svakom slucaju preporuke :)

P.S: Ukupna cijena koristenja apple racunara je manja od cijene koristenja PC-a, npr. moj prvi mac powerbook g4 kupio polovan koristio godinu dana i prodao za iste novce. dok bi da sam se odlucio na neku pc varijantu u istom cjenovnom rangu usljed svakodnevnog obaranja cijana minimalno 50% cijene postigao
hakazvaka

#595 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

MacBook Pro 15” 2.53GHz/4GB/250GB/GeForce 9400M, Localized
3,716 KM - mekline

ima li kakva jeftinija varijanta ? ne bih nista manje od 15-ke, a ovo mi je previseeee.
zoome, imal sta polovno da spakujes s iphonom :D :D
Šeha

#596 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Sve prikljuceno u isto vrijeme i sve radi bez problema.

Image
Neelix

#597 Re: Apple MAC all about

Post by Neelix »

dakle, zakljucili smo da je glavna "prednost" maca nad pc-em to sto je NEPOPULARAN ? :D
Šeha

#598 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Redovno! :-?

Sad mi cesto dolazi materijal sniman kamerama koje snimaju na 512GB! :shock: :shock: flash mem. magazine. 512GB bude oko 2 sata materijala... Zamisli sad kad ti dodje 10 sati materijala dnevno i tako tri - cetiri dana za redom. Imam 12TB Promise raid samo za taj posao :)
Šeha

#599 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Neelix wrote:dakle, zakljucili smo da je glavna "prednost" maca nad pc-em to sto je NEPOPULARAN ? :D
Nije glavna ali jeste prednost :) Moras citati sa razumijevanjem (sto bi uciteljice u osnovnoj rekle.)
Neelix

#600 Re: Apple MAC all about

Post by Neelix »

Bice nama svima Fahro sef :P :D
Post Reply