Apple Mac - All about
Moderator: Benq
- gradskadjeca
#2001 Re: Apple MAC all about
Kolega sa foruma mi je dao odlicne hintove za nabavku iMac-a, ipak sam odlucio sacekati jos mjesec dana i nabaviti ipak nov ovaj zadnji model
Da kojim slucajem nemamo nekog Makoljupca iz Svice ili da ima kakve veze tamo da potegne jedan 27" prema Sarajevu.
RAzlika u cijeni je odlicna.
Hvala unaprijed
Da kojim slucajem nemamo nekog Makoljupca iz Svice ili da ima kakve veze tamo da potegne jedan 27" prema Sarajevu.
Hvala unaprijed
-
dudlov
#2002 Re: Apple MAC all about
Ovo nije loša varijanta, ali šta sa garancijom i jel se ista, ako je ima, može realizovati , konkretno, u BiH?gradskadjeca wrote:Kolega sa foruma mi je dao odlicne hintove za nabavku iMac-a, ipak sam odlucio sacekati jos mjesec dana i nabaviti ipak nov ovaj zadnji model
Hvala unaprijed
- gradskadjeca
#2003 Re: Apple MAC all about
Kolega sa foruma "alanskoda" mi je rekao dza svicu, malo sam istrazivao i otrkio da je slijedece najbolje mjesto za kupovinu Apple proizvoda poslije New York.a Japan. Da ne spominjem Americke vojne baze gdje ima gomila nasih ljudi, mislim da su i tamo cijene kao da si u New York-u, pod uslovom da ih tamo uopste ima kupiti naravno.dudlov wrote:Ovo nije loša varijanta, ali šta sa garancijom i jel se ista, ako je ima, može realizovati , konkretno, u BiH?gradskadjeca wrote:Kolega sa foruma mi je dao odlicne hintove za nabavku iMac-a, ipak sam odlucio sacekati jos mjesec dana i nabaviti ipak nov ovaj zadnji model
Hvala unaprijed
Ja sam naletio na jednu shemu gdje cekam haber koliko ce me izaci 27" LATE 2012 2,9 ili 3,2 vidjet cu. Moja ocekivanja su da ne bi trebao ici preko 3200 KM, sto je za 700 KM skuplje nego u New York-u ali za 1000 KM jeftinije nego u Mekline-u. Ovaj moj izvor mi je rekao da ovi nasi stavljaju veliku marzu , dakle moze to sine jefitnije moze.
Sto se tice kvarova, ne znam sta da kazem, ali cu ja mislim radije rizikovati i garanciju a ustediti 1000 KM. U mekline-u takodjer ne znam kakve je vrste garancije jer dok njih nema na store.apple.com site-u za mene i ne postoje uopste.
Mogu ja nabiti do marta i tih jebenih 4200 KM ali ako mogu da dam 1000 KM manje, a znam da se moze naci 1000% ja cu dati sve od sebe da ga po toj cijeni i nabavim, a to sto nema garancije, e jbg ne mogu i jare i pare.
Bio sam siguran prije nove godine da cu otici na obalu i iskesirati te pare, srecom potrosih nesto para pa podjoh traziti polovnjake, nisam bio zadovoljan ponudom i tako eto. Znas ono kad nesto hoces da kupis pa kad uzmes naletis na jarana ( u mom slucaju to je bio radni kolega
A ima i momak na PIK-u.
http://www.pik.ba/artikal/5047221/macbo ... el-novooo/
Ovaj model je 2800 u Mekline-u. Pricao sam sa njim. Slijedece sedmice ce dobiti jos 3 ovakva, i ovo je ecxtra deal. Imac ili bilo sta drugo ne moze naruciti ali ima ove Macbook-ove pa ako nekome treba. Bio je jos jedan trgovac sa PIK-a endelus, kod njega je razlika u cijeni bila 500,00 KM.
Istina drugacije je kada znas da ce ti se neko pobrinuti za artikal na bilo koji nacin jer imas garanciju ali ipak.......
- Better Man
#2004 Re: Apple MAC all about
Ja sam za svoj MacBook Pro dobio 2 godine garancije i kupljen je vani i garancija mi normalno važi u BiH. Uštedio sam oko 1000 KM u odnosu da sam ga ovdje kupio.
- gradskadjeca
#2005 Re: Apple MAC all about
E, super hvala ti drug.Better Man wrote:Ja sam za svoj MacBook Pro dobio 2 godine garancije i kupljen je vani i garancija mi normalno važi u BiH. Uštedio sam oko 1000 KM u odnosu da sam ga ovdje kupio.
EDIT, dobio sam malorpije zvanicnu cijenu za iMac 27" LATE 2012 2,9 - 3500 KM sa cekanjem oko 15 dana na isporuku.
Ako jos nekome treba a nema bolje sheme neka se javi, da ostvarimo grupni popust
-
dudlov
#2006 Re: Apple MAC all about
Ma imam ja Macbook ali kad gledam cijene u Sarajevu, prosto se naježim jer nekad ću morat se ponoviti. Ma i garanciju bi ja batalio jer milja je milja. U Bosni ti garancija ne pije vode...ono dođeš da realizuješ istu i onda ti lopov objašnjava na šta se garancija odnosi a kad prodaje proizvod...uh ne mogu da pišem. Uglavnom, kad dođe vrijeme za kupovinu, onda ću se baviti mozgom tj. vidjeti koga znam a da mi može pomoći. Buraz mi je u Danskoj ali cijene su tamo vjerovatno žara. Maloprije svrnuh na Apple.dk i tač...ne znam se snaći na njihovoj stranici(danski ni beknut a engleski u opcijama kliknut nigdje). Ovi što prodaju preko PIK-a su interesantni...ono prodaju proizvod a ni naziv proizvoda nit napisat nit izgovoriti kako treba, čast izuzecima. Pa nije majica od 15 maraka sa pijace Otoka u pitanju.
- gradskadjeca
#2007 Re: Apple MAC all about
Da, ali Svicarske ssu za po 1000 KM nize dakle 25%. Evo maloprije sam ugrabio, sjetio se da od kolegice iz kancelarije suprug radi u Americkoj Ambasadi dugi niz godina pa dao sam da se provjeri ima li u njihovim PX-ovima, iako sumnjamzoom66 wrote:store.apple.com/dk sve na engleskomdudlov wrote:Ma imam ja Macbook ali kad gledam cijene u Sarajevu, prosto se naježim jer nekad ću morat se ponoviti. Ma i garanciju bi ja batalio jer milja je milja. U Bosni ti garancija ne pije vode...ono dođeš da realizuješ istu i onda ti lopov objašnjava na šta se garancija odnosi a kad prodaje proizvod...uh ne mogu da pišem. Uglavnom, kad dođe vrijeme za kupovinu, onda ću se baviti mozgom tj. vidjeti koga znam a da mi može pomoći. Buraz mi je u Danskoj ali cijene su tamo vjerovatno žara. Maloprije svrnuh na Apple.dk i tač...ne znam se snaći na njihovoj stranici(danski ni beknut a engleski u opcijama kliknut nigdje). Ovi što prodaju preko PIK-a su interesantni...ono prodaju proizvod a ni naziv proizvoda nit napisat nit izgovoriti kako treba, čast izuzecima. Pa nije majica od 15 maraka sa pijace Otoka u pitanju.cijene su na nivou eu-a +- 5%
-
dudlov
#2008 Re: Apple MAC all about
Jeste al kad kliknes dalje, e onda je sve na danskom.zoom66 wrote:store.apple.com/dk sve na engleskomdudlov wrote:Ma imam ja Macbook ali kad gledam cijene u Sarajevu, prosto se naježim jer nekad ću morat se ponoviti. Ma i garanciju bi ja batalio jer milja je milja. U Bosni ti garancija ne pije vode...ono dođeš da realizuješ istu i onda ti lopov objašnjava na šta se garancija odnosi a kad prodaje proizvod...uh ne mogu da pišem. Uglavnom, kad dođe vrijeme za kupovinu, onda ću se baviti mozgom tj. vidjeti koga znam a da mi može pomoći. Buraz mi je u Danskoj ali cijene su tamo vjerovatno žara. Maloprije svrnuh na Apple.dk i tač...ne znam se snaći na njihovoj stranici(danski ni beknut a engleski u opcijama kliknut nigdje). Ovi što prodaju preko PIK-a su interesantni...ono prodaju proizvod a ni naziv proizvoda nit napisat nit izgovoriti kako treba, čast izuzecima. Pa nije majica od 15 maraka sa pijace Otoka u pitanju.cijene su na nivou eu-a +- 5%
EDIT
Evo sad provjerih i kad klikneš Store na Apple.dk...ima engleski. Ma do mene je bilo. Konkretno Macbook Pro me zanimao pa sam kliknuo na isti i onda je na danskom. Hvala Zoom
Sent from my LG-P970 using Tapatalk 2
- Cossack
#2009 Re: Apple MAC all about
Zanima me koji je najbolji servis za Mac u Sarajevu? Kod njih bi takodjer uzeo 2Gb RAM-a.
- SAID5
#2010 Re: Apple MAC all about
Ram ti je u svakom slucaju bolje kupit pa odnijet ili sam ugradit, a sto se tice serviskog znanja po meni je iservice najbolji.Cossack wrote:Zanima me koji je najbolji servis za Mac u Sarajevu? Kod njih bi takodjer uzeo 2Gb RAM-a.
- Cossack
#2011 Re: Apple MAC all about
Hvala na odgovoruSAID5 wrote:Ram ti je u svakom slucaju bolje kupit pa odnijet ili sam ugradit, a sto se tice serviskog znanja po meni je iservice najbolji.Cossack wrote:Zanima me koji je najbolji servis za Mac u Sarajevu? Kod njih bi takodjer uzeo 2Gb RAM-a.
- Cossack
#2012 Re: Apple MAC all about
Ubacene su 2x4 Gb tako da sam dobio 2x1 Gb koje nisu mogle stati. Sada me zanima da li ovaj RAM moze u bilo koji laptop koji podrzava DDR3 memoriju ili je ona namjenjena iskljucivo za MacBook Pro. Pokusao sam izguglati odgovor ali bezuspjesno
Ne razumijem se u Mac-ove tako je pomoc vise nego dobrodosla! 
- SultanSuljke
#2013 Re: Apple MAC all about
postovani,
postavit cu par glupih pitanja
1.imam ovo cudo http://www.assismatica.pt/imagensftp//580202_1_g.jpg i zanima me kako mogu uraditi ciscenje tj reinstalaciju (ako je uopste potrebna). meni se cini da sporije radi nego ranije pa bih uradio ciscenje racunara.
2.ekran mi na momente pojaca svjetlost i za tren je prigusi, jacina svjetlosti nije jednaka tj oscilacije se desavaju.
ovo mi se nije prije desavalo....novitet, pa ako moze neko objasniti sta trebam uciniti
hvala i lijep pozdrav
postavit cu par glupih pitanja
1.imam ovo cudo http://www.assismatica.pt/imagensftp//580202_1_g.jpg i zanima me kako mogu uraditi ciscenje tj reinstalaciju (ako je uopste potrebna). meni se cini da sporije radi nego ranije pa bih uradio ciscenje racunara.
2.ekran mi na momente pojaca svjetlost i za tren je prigusi, jacina svjetlosti nije jednaka tj oscilacije se desavaju.
ovo mi se nije prije desavalo....novitet, pa ako moze neko objasniti sta trebam uciniti
hvala i lijep pozdrav
- xamp
#2014 Re: Apple MAC all about
Nisam za mekom sad ali kad se pali drzi C ili mozda cmd + alt + r, dobit ces onaj welcome screen pa mozes reinstalirat sveIII SULTAN III wrote:postovani,
postavit cu par glupih pitanja![]()
hvala i lijep pozdrav
- mO k3
#2015 Re: Apple MAC all about
pitanje ,
hocu da kupim iPad ,Apple TV i time capsule .
Time Capsule mogu da koristim kao server ili ?
Sa Apple TV mogu sa time Capsule da pustam muziku i da pokazujem/gledam slike ,da li takodje uz pomoc Apple TV da skidam mjuzu sa iPada i Mac Book Pro i da uh pustim na televizoru ???
Sa Apple TV mogu sa time Capsule da pustam muziku i da pokazujem/gledam slike ,da li takodje uz pomoc Apple TV da skidam mjuzu sa iPada i Mac Book Pro i da uh pustim na televizoru ???
- dinao
#2016 Re: Apple MAC all about
Hehe..i ja isto planiram, kupio vec apple tv, narucio ipad mini, jos da ustedim za time capsule.. Trebalo bi da funkcionise kako si rekla..rekao. TC uz to sto je server, odnosno back up device je uz to i odlican router. Na appletv, prikopcaj televiziju i zvuk, i imat ces savrsen home media center. Onda tv mozes koristit kao monitor, pustas muziku preko ipada sa time capsule, na zvucnike koji su prikopcani na appletv.Ženski Dr.Med wrote:pitanje ,
Sent from my iPhone using Tapatalk
- dinao
#2017 Re: Apple MAC all about
Hehe..i ja isto planiram, kupio vec apple tv, narucio ipad mini, jos da ustedim za time capsule.. Trebalo bi da funkcionise kako si rekla..rekao. TC uz to sto je server, odnosno back up device je uz to i odlican router. Na appletv, prikopcaj televiziju i zvuk, i imat ces savrsen home media center. Onda tv mozes koristit kao monitor, pustas muziku preko ipada sa time capsule, na zvucnike koji su prikopcani na appletv.Ženski Dr.Med wrote:pitanje ,
Sent from my iPhone using Tapatalk
- mO k3
#2018 Re: Apple MAC all about
Negdje procita da ne funkcionise apple tv sa time capsule 
- vee-jay
#2019 Re: Apple MAC all about
apple sa apple uvijek odlicno funkcionisu. problem je ako drugi produkt nije mac. onda ti je ostalo samo psovati im mater kaptalistickofasisticku.
- mO k3
#2020 Re: Apple MAC all about
THXzoom66 wrote:nije tachno. imam 2 TC i 2 ATV-a i sve fercera kako trebaŽenski Dr.Med wrote:Negdje procita da ne funkcionise apple tv sa time capsuleprvi tc sluzhi kao router i tm drive a drugi kao wifi extender.
Jeli mogu TC kao da server koristim to jest da sa ATV sa TC pustam mjuzu ili TC samo mogu koristiti kao time mashine ?? to jest samo za backup ??
Uhvala unaprijed
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#2021 Re: Apple MAC all about
Jel dosta 64GB za sys + osnovne internet i multimedia aplikacije? Predpostavljam da je nekih ~50GB usabilno nakon OSX-a, pitanje je da li u 10-ak GB moze stati Chrome,Firefox,neki Video app, neki Audio App (itunes vec dodje?),neki torrent app,Dropbox,Skype, terminal/ssh djidja, neki text editor sa syntax highlight.. I tako 
-
ice_tea
#2022 Re: Apple MAC all about
Nadam se da sam na pravom mjestu...
Zanima me, da li u Sarajevu (i gdje) ima za kupiti iPod nano ali 4. ili 5. generacija, znaci ovi
http://cdn.slashgear.com/wp-content/upl ... 64x500.jpg
Hvala puno..
Zanima me, da li u Sarajevu (i gdje) ima za kupiti iPod nano ali 4. ili 5. generacija, znaci ovi
Hvala puno..
- Ciprol
#2023 Re: Apple MAC all about
ice_tea wrote:Nadam se da sam na pravom mjestu...
![]()
Hvala puno..
mekline.ba ili -1 u BBI.
-
dudlov
#2024 Re: Apple MAC all about
zis.baice_tea wrote:Nadam se da sam na pravom mjestu...
![]()
Hvala puno..
iservice.ba
Sent from my LG-P970 using Tapatalk 2
-
nedo_a
#2025 Re: Apple MAC all about
pozdrav, namjeravam kupiti macbook i nasao sam dva modela pa bih volio znati sta mi vi predlazete...
prvi je macbook white 13,3 sa 8gb RAM model 2010, 2,4ghz,
a drugi je macbook air 11 sa 4gb ram, i5 procesorom, model 2012, sa ssd diskom od 128GB i uz njega dobivam garanciju.
razlika u cijeni nije velika pa ne igra neku ulogu
prvi je macbook white 13,3 sa 8gb RAM model 2010, 2,4ghz,
a drugi je macbook air 11 sa 4gb ram, i5 procesorom, model 2012, sa ssd diskom od 128GB i uz njega dobivam garanciju.
razlika u cijeni nije velika pa ne igra neku ulogu