"Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je dolazak američkih kompanija “Epl” i “Gugl” u Srbiju do kraja godine i istakao da će te investicije biti posebno značajne u poboljšanju imidža Srbije.
Dačić je poslije posjete “Guglu” i “Eplu” u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji rekao RTS-u da se očekuje otvaranje Guglovih i Eplovih proizvoda u Srbiji, a dolazak američkih giganata će, kako je rekao, poboljšati imidž Srbije.
Dačić je juče u San Francisku učestvovao na investicionoj konferenciji gdje je pozvao američke kompanije da ulažu u Srbiju.
On se sastao sa rukovodstvima “Hjulit Pakarda”, “Pejpala” i “Orakla”, koja su najavila razvoj biznisa u Srbiji. To uključuje i mogućnost da se preko “Pejpala” ubuduće i prodaje, a ne samo kupuje.
Srbijanski premijer je poručio predstavnicima američkih IT kompanija da je Srbija politički stabilna, otvorena za biznis i da će investitori u Srbiji pronaći raskošne talente, kakvih nema nigdje na svijetu.
Prema njegovim riječima, cilj Vlade je da Srbija u narednih četiri-pet godina postane tehnološki i inovacioni centar Evrope, i Beograd “veoma ozbiljno radi na tome da ovu viziju pretvori u stvarnost”.
“Danas mi je predsjednica ‘Orakla’ rekla šta njima treba – dobri ljudi i dobro mjesto za biznis – šta ćete bolje od Srbije”, zaključio je srbijanski premijer.
(Tanjugbiz.rs)"
Ne ulazeci u to koliko su ostvarive ove najave, ali svaka cast Dacicu.
Mogli bi i ovi nasi jadnici, premijer ili MVP otici malo do Intela, Qualcomma, Samsunga, Huaweia, CISCO-a cisto da provjere postoje li neke opcije. A ne da se bakcu ovdje kako namjestiti tender u telekomu i elektroprivredi.
Apple i Google dolaze u Srbiju do kraja godine
Moderator: anex
-
dede merdzane
- didžej
#2 Re: Apple i Google dolaze u Srbiju do kraja godine
lagumdzija zauzet poslovima sa telekomom i elektroprivredom.
izetbegovic zauzet poslovima sa al-shidijem ili kako se vec zove.
dodik, covic... njih i ne racunam.
ko jos ima?
e da, bas bih volio cuti komsica sta bi on na to rekao? mozda "da to ne spada u njegov domen"?
a i budimo realni, nemamo mi ljude za tako nesto.
elektrotehnika u beogradu i elektrotehnika u sarajevu su nebo i zemlja.
izetbegovic zauzet poslovima sa al-shidijem ili kako se vec zove.
dodik, covic... njih i ne racunam.
ko jos ima?
e da, bas bih volio cuti komsica sta bi on na to rekao? mozda "da to ne spada u njegov domen"?
a i budimo realni, nemamo mi ljude za tako nesto.
elektrotehnika u beogradu i elektrotehnika u sarajevu su nebo i zemlja.
-
dede merdzane
#3 Re: Apple i Google dolaze u Srbiju do kraja godine
Nema to veze sa elektrotehnikom. Ovo je cista ekonomska diplomacija.
- didžej
#4 Re: Apple i Google dolaze u Srbiju do kraja godine
kako nema a radi se o IT industriji? mozda traze pravnike i stomatologe da im rade.dede merdzane wrote:Nema to veze sa elektrotehnikom. Ovo je cista ekonomska diplomacija.
-
dede merdzane
#5 Re: Apple i Google dolaze u Srbiju do kraja godine
Mislim da njima manje trebaju inzinjeri a vise fizicki radnici. A i kad im trebaju inzinjeri, pored desetine fakulteta sa IT studijem u BiH, kakvi god da su, doci ce i svi bolji strucnjaci iz okruzenja. Jer u Srbiji ETF pravi genijalce, a kod nas idiote, jeli tako? 
-
sanaman
#6 Re: Apple i Google dolaze u Srbiju do kraja godine
a sta rade ovi fizicki radnici u ove dvije firme, nekako mi nije jasno...nosaju software iz kancelarije u kancelariju ili slazu akte po regalima? Sta mislis konkretno?dede merdzane wrote:Mislim da njima manje trebaju inzinjeri a vise fizicki radnici. A i kad im trebaju inzinjeri, pored desetine fakulteta sa IT studijem u BiH, kakvi god da su, doci ce i svi bolji strucnjaci iz okruzenja. Jer u Srbiji ETF pravi genijalce, a kod nas idiote, jeli tako?
- didžej
#7 Re: Apple i Google dolaze u Srbiju do kraja godine
zavisi o cemu se radi, ako bude proizvodnja onda im trebaju strucnjaci a ako bude prodaja onda fizika.dede merdzane wrote:Mislim da njima manje trebaju inzinjeri a vise fizicki radnici. A i kad im trebaju inzinjeri, pored desetine fakulteta sa IT studijem u BiH, kakvi god da su, doci ce i svi bolji strucnjaci iz okruzenja. Jer u Srbiji ETF pravi genijalce, a kod nas idiote, jeli tako?
ne proizvode idiote, ne znam cemu potreba da se ide u krajnost zbog cinjenice koja je stara i poznata decenijama.
-
dede merdzane
#8 Re: Apple i Google dolaze u Srbiju do kraja godine
Sve OK. Inace ne volim kada se nipodostava nas ETF ili Masinski fakultet u odnosu na BG ili ZG. Ne vidim ni jedne ni druge da prave znacajne uspjehe na svjetskom nivou.
Najgore je da mi ne znamo da li nesto treba Samsungu u istočnoj Europi? Ili možda Qualcommu? Treba sjesti sa ljudima na dovoljno visokom nivou i ponuditi im sve sto mogu pozeljeti. Od 20 firmi jedna ce valjda imati interes.
Najgore je da mi ne znamo da li nesto treba Samsungu u istočnoj Europi? Ili možda Qualcommu? Treba sjesti sa ljudima na dovoljno visokom nivou i ponuditi im sve sto mogu pozeljeti. Od 20 firmi jedna ce valjda imati interes.