Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
- Ateista
#1 Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
Evo, 40 je godina od Apollo 11 misije i prvog slijetanja covjeka na povrsinu mjeseca, a misljenja su jos uvijek podijeljena oko toga da li su oni stvarno bili na Mjesecu ili je to sve jedna velika varka.
Zanima me misljenje forumasa, da li je to istina ili laz, kao i pojasnjenja?
Moje misljenje je da su ipak otisli, ne vidim razlog zasto ne bi. Mislim da je tehnologija tog vremena bila dovoljno razvijena i da je to bilo moguce. S obzirom na to da je to vrijeme hladnog rata i svemirske utrke, mislim da bi tadasnji SSSR jedva docekao da tako nesto demantuje, a da to stvarno nije istina, oni bi to vrlo lako mogli dokazati.
Zanima me vase misljenje, istina ili laz?
Zanima me misljenje forumasa, da li je to istina ili laz, kao i pojasnjenja?
Moje misljenje je da su ipak otisli, ne vidim razlog zasto ne bi. Mislim da je tehnologija tog vremena bila dovoljno razvijena i da je to bilo moguce. S obzirom na to da je to vrijeme hladnog rata i svemirske utrke, mislim da bi tadasnji SSSR jedva docekao da tako nesto demantuje, a da to stvarno nije istina, oni bi to vrlo lako mogli dokazati.
Zanima me vase misljenje, istina ili laz?
- zalizani
#2 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
Stara ofucana tematika.
Biće ovdje svega.
Bitno je da većina ljudi u svijetu misli da je Amerika prva kročila na Mjesec, a to je najvažnije ( America number one).
Stotine milijardi bacenih u vjetar, i odgovor mora biti potvrdan.

Biće ovdje svega.
Bitno je da većina ljudi u svijetu misli da je Amerika prva kročila na Mjesec, a to je najvažnije ( America number one).
Stotine milijardi bacenih u vjetar, i odgovor mora biti potvrdan.

- chuchumbamayumbe
#3 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
Naravno da su sletjeli i vratili se...
Pa i sami Rusi su to potvrdili.
- karanana
#4 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
jesu li danasnji teleskopi i sateliti toliko dobri da bi nam danas jedan od njih mogao pokazati sliku ove zabijene zastave ili nekog drugog znaka koji su astronauti gore ostavili? ne znam jesu li je dobro pricvrstili. ili ju je pokrila mjeseceva prasina i odnijela neka svemirska oluja?
- Bernard_Prince
- armin_tz
#6 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
Bilo je na Discoveryu na seriji Mythbusters... Uzeli su sve navodne dokaze prevare i dokazali da je Apollo 11 sletio na mjesec, odnosno pobili su sve "dokaze" suprotnog..
- valterbranisarajevo
#7 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
Mislim da su ipak bili. Neko je rekao: "da je svo to bilo mnogo teže iscenirati, nego otići gore".
Preporučujem da pročitate jedan interesantan članak koji se bavi ovom temom na linku dole.
http://www.e-novine.com/svet/svet-tema/ ... nazad.html
Preporučujem da pročitate jedan interesantan članak koji se bavi ovom temom na linku dole.
http://www.e-novine.com/svet/svet-tema/ ... nazad.html
- Ateista
#8 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
Kao sto vidis, neki jos uvijek misle da nisu.chuchumbamayumbe wrote:Naravno da su sletjeli i vratili se...
-
samo malo
#9 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
Negdje sam procitao da je oko 50 ili cak 60 hiljada ljudi bilo ukljuceno u tu misiju, kroz tehnicko osoblje i slicno, od cistacica do kosmonauta sto bi se reklo.
Da nije bilo slijetanja na Mjesec, zar je moguce da niko od toliko ljudi nije izasao u javnost i rekao "to je laz, ja sam u tome sudjelovao". Napise knjigu, proda prava za film, "Apolo 11, laz i prevara", zaradi bogatstvo.
Da nije bilo slijetanja na Mjesec, zar je moguce da niko od toliko ljudi nije izasao u javnost i rekao "to je laz, ja sam u tome sudjelovao". Napise knjigu, proda prava za film, "Apolo 11, laz i prevara", zaradi bogatstvo.
- karanana
#10 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
ovaj google/moon pokazuje 7-8 slijetanja. znaci toliko je apola sletilo na mjesec? nisam ovo znao, ja mislio samo 11ka sletila. ma sletili su, ako nije 11ka jest neki od ovih drugih. ma nije to ni neki pretjeran podvig, 3 dana leta, nista posebno. vjerovatno je najzeznutiji dio ponovo uzletiti sa mjeseca, a mozda i nije jer gravitacija i nije toliko jaka kao na zemlji pa ni ne treba toliko jaka raketa da se uzleti.
-
jefferson
#11 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
Jest moguce. Samo mi Bosanci mozemo teoriji zavjere dati sasvim drugo znacenje! Kod nas su svi predsjednici, selektori, inzinjeri, doktori, naucnici, ma u pm, sve znamo a samo se okrenite oko sebe i pogledajte nam drzavu!samo malo wrote:Negdje sam procitao da je oko 50 ili cak 60 hiljada ljudi bilo ukljuceno u tu misiju, kroz tehnicko osoblje i slicno, od cistacica do kosmonauta sto bi se reklo.
Neko spomenu da je vazno da je americanumber one? Jest eto vazno je. Ti kucas pomocu kompjutera koji je direktan produkt Apollo programa, ako ti je toliko krivo koji k.... udaras po toj tastaturi?
- sheilak
#12 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
NASA je to bolan, niko normalan se ne kači s njima.samo malo wrote:Negdje sam procitao da je oko 50 ili cak 60 hiljada ljudi bilo ukljuceno u tu misiju, kroz tehnicko osoblje i slicno, od cistacica do kosmonauta sto bi se reklo.
Inače, ne znam da li su sletjeli na Mjesec ili ne. Zašto više niko ne ide gore? Zašto su drugim zemljama potrebna desetljeća da razviju potrebnu tehnologiju da odu na Mjesec, dakle takvu tehnologiju koju je Amerika imala već krajem šezdesetih.
Bilo je to tako davno, možda su neki skloniji ne vjerovati jer slijetanja na Mjesec nije bilo dosta dugo.
@ jefferson
mislim da trebaš pročitati još jednom šta je @ samo malo htio reći
-
Dr.Belajsuz
#13 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
Na Mjesecu nema vjetra, zar ne? 
-
mdlux
#14 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
ima jedan cijeli film snimljen na tu temu zavjere, nakon koga se covjek stvarno zapita jel stvarno ikad covjek sletio na mjesec... pa preporuka da ga pogledate - "A Funny Thing Happened On The Way To The Moon" 
- Vitamin C
#15 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
Kao što sam na portalu rekao, reći ću i ovdje: Mjesec ne postoji.
-
DJ Babo
#16 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
A da nije ipak zguzvana zastava bez vjetra i jake gravitacije da je ispravi?Dr.Belajsuz wrote:Na Mjesecu nema vjetra, zar ne?

-
samo malo
#17 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
A sta ce koji klinac neko na Mjesecusheilak wrote: Inače, ne znam da li su sletjeli na Mjesec ili ne. Zašto više niko ne ide gore? Zašto su drugim zemljama potrebna desetljeća da razviju potrebnu tehnologiju da odu na Mjesec, dakle takvu tehnologiju koju je Amerika imala već krajem šezdesetih.
Bilo je to tako davno, možda su neki skloniji ne vjerovati jer slijetanja na Mjesec nije bilo dosta dugo.
Pretpostavljam da bi, da na Mjesecu postoji nafta, do danas i Bosna imala svoju misiju gore. Pitanje je samo u kom sastavu, ko bi bio nas ambasador na Mjesecu a ko njegova dva zamjenika.
- sheilak
#18 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
Pa, čuj, mogli su razviti neki biznis na Mjesecu, recimo hot-dog štand , MCDonalds, reklame za Pepsi, Heineken - bilo šta - da nas uvjere.
Znaš ti da mi samo parama vjerujemo 
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#19 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
Nisam bas siguran da je kompjuter nastao samo radi potreba svemirskog programa ali ono sto jeste nastalo iskljucivo kao potreba toga programa je digitalni casovnik. Mehanicki casovnici ne mogu, zbog gravitacije, da rade u svemiru.
ZA razvoj digitalnog sata tada su utrosena ogromna sredstva. Mislim da se radilo o milion dolara sto bi se danas moglo mjeriti milijardama.
Danas na buvljoj pijaci mozete da kupite kilo digitalnih satova za par desetaka KM.
ZA razvoj digitalnog sata tada su utrosena ogromna sredstva. Mislim da se radilo o milion dolara sto bi se danas moglo mjeriti milijardama.
Danas na buvljoj pijaci mozete da kupite kilo digitalnih satova za par desetaka KM.
- Bernard_Prince
#20 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
Sve sami doktori kod nas...a, znanje niks. Zaboravio si pomenuti da se ne vide zvijezde...A, onda ce ti ciko objasniti da je potrebna duza ekspozicija da se zvijezde zabiljeze na filmu (prije digitalnih foto aparata su se koristili aparati koji su koristili film; kako film funkcionira progooglaj malo). Hasseblad koji su koristili astronauti, na mjesecevom danu pici na 1/250 sec. ili 1/500 sec. a, to je suvise brza ekspozicija za zabiljezavanje zvijezda na filmu (zbog toga nisu ni otisli na Mjesec). Probaj nesto slicno, izadji kada je pravo zvjezdano nebo, daj fotoaparatu brzinu okidaca od 1/60 sec. i probaj da uslikas zvijezde (dakle dalekoooo sporije od 1/250 sec.); rezultat ce biti CRNO, MRAK, totalno odsustvo svjetlosti.Dr.Belajsuz wrote:Na Mjesecu nema vjetra, zar ne?
- terapija
#21 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
Nevjerovatno da jos neko sumnja u ovo... 
Svi dokazi u prilog zavjere su pobijeni, bar u toj mjeri da se ne mogu smatrati definitivnim dokazima.
Ostaje jedino jos puko vjerovanje u to da je sve zavjera.
Sto se tice snimaka mjesta slijetanja, ne postoji jos uvijek dovoljno jak opticki teleskop da nam uslika sta je ostalo od skalamerije ostavljene gore.
A i kada se uslika, opet ce se neki naci da tvrde kako su slike falsifikovane itd. itd.
Nebitno.
Mada, instaliran je specijalni sistem ogledala koji reflektuje laserski snop u istom smjeru u iz kojeg je dosao. Par opservatorija sitom svijeta povremeno "gadjaju" ta ogledala gore s ciljem mjerenja mjeseceve orbite i slicno. Valjda je to pametnom dovoljan dokaz. da je neko nekada gore setao
Svi dokazi u prilog zavjere su pobijeni, bar u toj mjeri da se ne mogu smatrati definitivnim dokazima.
Ostaje jedino jos puko vjerovanje u to da je sve zavjera.
Sto se tice snimaka mjesta slijetanja, ne postoji jos uvijek dovoljno jak opticki teleskop da nam uslika sta je ostalo od skalamerije ostavljene gore.
A i kada se uslika, opet ce se neki naci da tvrde kako su slike falsifikovane itd. itd.
Nebitno.
Mada, instaliran je specijalni sistem ogledala koji reflektuje laserski snop u istom smjeru u iz kojeg je dosao. Par opservatorija sitom svijeta povremeno "gadjaju" ta ogledala gore s ciljem mjerenja mjeseceve orbite i slicno. Valjda je to pametnom dovoljan dokaz. da je neko nekada gore setao
- Bernard_Prince
#22 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
U svakom slucaju nasi su Bosanci bolji od komsija. Sudeci po nekim forumima u Hrvatskoj i Srbiji, vecina misli da nikada nismo bili na Mjesecu. Kolicina neznanja kojom razmjenjuju poruke i misljenja je STRAVICNA!
- terapija
#23 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
Na mjesecu nema atmosfere, pa samim tim ni vjetra, kao ni otpora zraka.Dr.Belajsuz wrote:Na Mjesecu nema vjetra, zar ne?
Da bi to neki Zemljanin mogao zamisliti, potrebno je koristiti predmete velike gustoce, kako bi se mogao zanemariti otpor zraka.
zamislimo recimo zastavu satkanu od metalnih lanaca. kada bismo je postavljali, ona bi itekako lelujala okolo, cak i bes daska vjetra, jer atmosfera ne moze tako brzo da upije oscilacije, kao kod lagane platnene zastave...
-
samo malo
#24 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
Ako smo dokazali da postoji voda na Marsu, zasto je nemoguce da smo se spustili na Mjesec.
- GandalfSivi
#25 Re: Apollo 11 i let na mjesec, istina ili laz?
Pa ako ih Rusi tada nisu optuzili da lazu, onda jesu sletjeli. Sve ostalo je nebitno...