Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

atheist

#1 Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by atheist »

Ne znam koliko vas koristi smart telefone, i koliko uopste koristite domace aplikacije - ali nasa ponuda je izuzetno sramna.

Postoje cijele dvije (informativne) aplikacije. Jedna je Klix-ova, i kao i sam Klix, ogranicena i prilicno bazirana na zutilu, pa vise izgleda kao dzepno izdanje Expressa, a ne kao informativni portal. Sam app na redovnoj bazi prilikom refresha javlja gresku (svaki put) i porucuje da nemas konekcije. Obrisao sam je, ali cini se da cu je vratiti (iz najbanalnijeg moguceg razloga) - zato sto ne postoji nijedna druga (obzirom da cafe.ba vise ne radi nego sto radi...).

Druga je nekakav cafe.ba, koji izgleda kao da se neko igrao praveci app (nefunkcionalna, spora i opet nefunkcionalna. Vise ne radi, nego sto radi). Sam portal nema definisanu selekciju, tako da je moguce procitati o poplavi u Zivinicama, i mitovima o suncanju u Australiji na istoj kategoriji vijesti.

Avaz nema app, kao ni Nezavisne. Radio Sarajevo nema cak ni mobilnu verziju portala. Zurnal isto nema app. Kao ni sedmicne novine (Bosna, Dani, Reporter...).

Ona koja trenutno ima najbolju ocjenu je "Bosanski Radio" - i koja nudi sve Be-Ha radio stanice na jednom mjestu. Radio ju je neki Enes Boric, i jedini po meni - hvale vrijedan dodatak je kursna lista za KM koja je dodana kao extra dodatak. Same radio stanice su kao i do sada vecinom sa losim streamingom, tako da se moze nabrojati na prste jedne ruke, one koje se mogu slusati bez ikakvog zastoja.

S druge strane - svi hrvatski portali imaju app-ove za smart telefone, tako da je jedino stvar ukusa - ko ce se kojim koristiti. Meni licno, najbolje tehnicki uradjen je Dnevnik.hr, dok 24sata ima najlosiji app.

Srbijanski portali manje vise prate hrvatsku, s time da im je apdejt vijest prilicno spor (B92 primjer ima vijesti stare po 12 sati bez ijednog apdejta).

Sta vi koristite i sta preporucujete?
insomnia78

#2 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by insomnia78 »

Blic.rs
Extra aplikacija

s' moje sokocalo
Đinajlu

#3 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by Đinajlu »

PIK ima odličnu (nisu vijesti, ali je BiH).
Kinaski

#4 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by Kinaski »

pratim
azdralovic

#5 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by azdralovic »

Infobar isto ima app... Sad koliko su oni neke vijesti...

Sent from my iPad using Tapatalk HD
Curve

#6 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by Curve »

pratim...

od domacih app klix, koji je tek sad sa zadnjim updateom se sjetili ubaciti komentare :run:
atheist

#7 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by atheist »

Instalirao sam juce ponovo Klix (jer nema alternative), i vidim da su uradili apdejt. Pohvalno i za sada funkcionalno.

Probao sam infobar, ali oni ne azuriraju toliko redovno svoje vijesti.

Mislim da bi mogli ocekivati neki veci pomak sto se tice appova u BiH slijedece godine. Ocito je da su smart telefoni buducnost, i neminovno je da u ponudi lokalnih telekoma u skorije vrijeme standardna ponuda bude Iphone ili Galaxy sa internet paketima (kao standardom), a ne cigle.
Moljito

#8 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by Moljito »

Imate Oslobođenje nije loša aplikacija ..
atheist

#9 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by atheist »

Moljito wrote:Imate Oslobođenje nije loša aplikacija ..
Za ajfon nema, evo upravo gledam.
mousstapha

#10 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by mousstapha »

Mislim da nezavisne imaju Android App, ne znam da li je zvanicno izasao, ali ja sam testirao aplikaciju dok je bila u toj fazi. Sve u svemu, koliko sam razocaran bio, nisam se ni potrudio da je kasnije pronadjem.

Generalna ocjena da je situacija sa mobilnim aplikacijama u BiH jako losa. Ne znam samo zasto toliko portalima treba da se odluce za taj korak. Pogotovo onim, koji bi kroz taj nacin dosli do novih korisnika. Jedino sto mi se namece kao odgovor, je da na mobilnim aplikacijama nisu u stanju adekvatno integrisati reklame, pa zbog toga jos uvijek ostaju po strani.

Ono sto meni nedostaje od aplikacija, koje bih volio vidjeti su Slobodna Bosna, portal radio Sarajevo, i dupli sport. Cak mislim da bi se najbolji posao dao uraditi sa aplikacijom ss.ba, gdje bi mogli uvesti pracenje utakmica domace lige. Po mogucnosti replicirati maksimalno ono sto je uradjeno sa eurosport aplikacijom.
atheist

#11 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by atheist »

mousstapha wrote:Mislim da nezavisne imaju Android App, ne znam da li je zvanicno izasao, ali ja sam testirao aplikaciju dok je bila u toj fazi. Sve u svemu, koliko sam razocaran bio, nisam se ni potrudio da je kasnije pronadjem.

Generalna ocjena da je situacija sa mobilnim aplikacijama u BiH jako losa. Ne znam samo zasto toliko portalima treba da se odluce za taj korak. Pogotovo onim, koji bi kroz taj nacin dosli do novih korisnika. Jedino sto mi se namece kao odgovor, je da na mobilnim aplikacijama nisu u stanju adekvatno integrisati reklame, pa zbog toga jos uvijek ostaju po strani.

Ono sto meni nedostaje od aplikacija, koje bih volio vidjeti su Slobodna Bosna, portal radio Sarajevo, i dupli sport. Cak mislim da bi se najbolji posao dao uraditi sa aplikacijom ss.ba, gdje bi mogli uvesti pracenje utakmica domace lige. Po mogucnosti replicirati maksimalno ono sto je uradjeno sa eurosport aplikacijom.
Sumnjam da je zbog reklama. Vise je do toga da nemaju od koga tražiti da im se napravi app. I kada to urade i pronađu nekog lokalnog freaka onda odustanu zbog cijene.

I ja bi volio Dane, Bosnu i RS, ali mislim da ćemo se načekati. Pogotovo sa Bosnom i RS. Oni nemaju novca za appove prosto.
shin

#12 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by shin »

Da prvo rascistimo, pod aplikacije mislite na neki inovativan program ili samo ukomponovani rss reader za lokalne web stranice?

Ne koristim nista domace osim pik portala, koji je isto lose uradjen skroz.
mousstapha

#13 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by mousstapha »

shin wrote:Da prvo rascistimo, pod aplikacije mislite na neki inovativan program ili samo ukomponovani rss reader za lokalne web stranice?

RSS readere izbacujemo iz ove price. :D :-)
atheist

#14 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by atheist »

shin wrote:Da prvo rascistimo, pod aplikacije mislite na neki inovativan program ili samo ukomponovani rss reader za lokalne web stranice?

Ma kakvi rss readeri. Samo se appovi racunaju, a izgleda da ne možemo ni jedan da "uračunamo" :|

Mislim da dnevnik.hr ima app vrijedan pažnje.
azdralovic

#15 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by azdralovic »

atheist wrote:

Ma kakvi rss readeri. Samo se appovi racunaju, a izgleda da ne možemo ni jedan da "uračunamo" :|

Mislim da dnevnik.hr ima app vrijedan pažnje.
Odlican app mada mi je ona prva strana malo siromasna, obicno se desi da neka hit tema tog dana brzo ode u arhivu jer izlazi 20 novih svaki sat

Sent from my iPad using Tapatalk HD
Eborg

#16 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by Eborg »

"Ko zove?" (prikazuje brojeve sa fiksnih linija ukoliko ih nemate u imeniku - provjeri u online imenicima i da rezultat prilikom dolaznog poziva) te "SMSko" (slanje one 3 besplatne poruke putem BH Mobile računa, plus ostale po sniženoj cijeni - jako korisno u inostranstvu ako je wi-fi u blizini).

Tu je i "Balkan Novosti" ali mi ne leži nešto iako je najbolji za pregled vijesti iz okruženja.
arnes_king

#17 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by arnes_king »

Eborg wrote:"Ko zove?" (prikazuje brojeve sa fiksnih linija ukoliko ih nemate u imeniku - provjeri u online imenicima i da rezultat prilikom dolaznog poziva) te "SMSko" (slanje one 3 besplatne poruke putem BH Mobile računa, plus ostale po sniženoj cijeni - jako korisno u inostranstvu ako je wi-fi u blizini).

Tu je i "Balkan Novosti" ali mi ne leži nešto iako je najbolji za pregled vijesti iz okruženja.
Svidja mi se ova "SMSko" :thumbup:
Curve

#18 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by Curve »

Eborg wrote:"Ko zove?" (prikazuje brojeve sa fiksnih linija ukoliko ih nemate u imeniku - provjeri u online imenicima i da rezultat prilikom dolaznog poziva) te "SMSko" (slanje one 3 besplatne poruke putem BH Mobile računa, plus ostale po sniženoj cijeni - jako korisno u inostranstvu ako je wi-fi u blizini).

ovo ko zove, cuo sam da za android vec, imal za iOS ?? evo trazim na app storu ne mogu naci :roll:
Eborg

#19 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by Eborg »

Nemam pojma, govorio sam iskljucivo za Android.
Curve

#20 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by Curve »

pa tema je androiod i iOS, da imaju apps za obe platforme.. ja se slomi trazeci vidim neJma :lol:
Eborg

#21 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by Eborg »

Mea culpa. :mrgreen:
sestoculo

#22 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by sestoculo »

Evo ja sam objavio jednu jednostavnu aplikaciju. Služi samo za zezanje prijatelja, "mjeri" iq osobe koja se nalazi ispred kamere. Ko hoće nek isproba, a ideje za unaprjeđenje možete poslati u pp.

https://play.google.com/store/apps/deta ... jo.iqmeter
Chuckie

#23 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by Chuckie »

Samo da se prištekam na temu.
jahh

#24 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by jahh »

Srece nisi ratinge trazio od drugih.
Djubre_

#25 Re: Aplikacije IOS & Android (Balkan)

Post by Djubre_ »

atheist wrote:Ne znam koliko vas koristi smart telefone, i koliko uopste koristite domace aplikacije - ali nasa ponuda je izuzetno sramna.

Postoje cijele dvije (informativne) aplikacije. Jedna je Klix-ova, i kao i sam Klix, ogranicena i prilicno bazirana na zutilu, pa vise izgleda kao dzepno izdanje Expressa, a ne kao informativni portal. Sam app na redovnoj bazi prilikom refresha javlja gresku (svaki put) i porucuje da nemas konekcije. Obrisao sam je, ali cini se da cu je vratiti (iz najbanalnijeg moguceg razloga) - zato sto ne postoji nijedna druga (obzirom da cafe.ba vise ne radi nego sto radi...).

Druga je nekakav cafe.ba, koji izgleda kao da se neko igrao praveci app (nefunkcionalna, spora i opet nefunkcionalna. Vise ne radi, nego sto radi). Sam portal nema definisanu selekciju, tako da je moguce procitati o poplavi u Zivinicama, i mitovima o suncanju u Australiji na istoj kategoriji vijesti.

Avaz nema app, kao ni Nezavisne. Radio Sarajevo nema cak ni mobilnu verziju portala. Zurnal isto nema app. Kao ni sedmicne novine (Bosna, Dani, Reporter...).

Ona koja trenutno ima najbolju ocjenu je "Bosanski Radio" - i koja nudi sve Be-Ha radio stanice na jednom mjestu. Radio ju je neki Enes Boric, i jedini po meni - hvale vrijedan dodatak je kursna lista za KM koja je dodana kao extra dodatak. Same radio stanice su kao i do sada vecinom sa losim streamingom, tako da se moze nabrojati na prste jedne ruke, one koje se mogu slusati bez ikakvog zastoja.

S druge strane - svi hrvatski portali imaju app-ove za smart telefone, tako da je jedino stvar ukusa - ko ce se kojim koristiti. Meni licno, najbolje tehnicki uradjen je Dnevnik.hr, dok 24sata ima najlosiji app.

Srbijanski portali manje vise prate hrvatsku, s time da im je apdejt vijest prilicno spor (B92 primjer ima vijesti stare po 12 sati bez ijednog apdejta).

Sta vi koristite i sta preporucujete?
Nema avaz za tu tvoju kantu. Aplikacija covjece odlicna.

https://play.google.com/store/apps/deta ... eftor.avaz

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
Post Reply