Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Needa

#1 Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by Needa »

U prethodnih par mjeseci, tačnije otkako sam položio vozački i aktivno vozim gradom Sarajevom, primijetio sam kako ne postoji nigdje lista ili mapa svih parking mjesta zajedno sa cijenom parkinga, odnosno parking zonama u kojim se isti nalaze. Razmišljao sam neko vrijeme da napravim tu listu, i na kraju sam odlučio da napravim aplikaciju koja 'em je praktičnija od obične liste, 'em može još nekome biti od koristi.

Trenutno, aplikacija obuhvata preko 30 parking mjesta (iako se ta lista stalno dopunjava) podijeljenih u četiri kategorije (zona 0, zona I, zona II, tržni centri i besplatni). Tu je i opcija filtriranja, recimo ako vas samo zanimaju besplatna parking mjesta, ili sa parking mjesta u prvoj i drugoj zoni i slično, a moguće je i direktno iz aplikacije platiti parking (na mjestima na kojima je moguće platiti parking SMS-om).

Da ne dužim - ukoliko imate Android telefon i želite što brže i što lakše (i istovremeno što jeftinije) naći parking u Sarajevu, Sarajevo parking aplikacija je rješenje. Objavljena je prije par dana, a već sada se popela na treće mjesto po popularnosti u kategoriji "Mape i navigacija". Link za preuzimanje: https://play.google.com/store/apps/deta ... evoparking
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by bitanga_sa_otesa »

e bas ti hvala
mistek

#3 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by mistek »

Ideja je ok i može se fino razvijati, ali si vala ušao u projekat s premalo parking mjesta :D
Zadaj se brate jedan dan i napravi barem 100 lokacija, pa da ima smisla.

Najveća prednost aplikacije bi trebale biti ove cijene i radno vrijeme parkinga.
triconja

#4 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by triconja »

Needa wrote: Da ne dužim - ukoliko imate Android telefon i želite što brže i što lakše (i istovremeno što jeftinije) naći parking u Sarajevu, Sarajevo parking aplikacija je rješenje. Objavljena je prije par dana, a već sada se popela na treće mjesto po popularnosti u kategoriji "Mape i navigacija". Link za preuzimanje: https://play.google.com/store/apps/deta ... evoparking
Jel koristis neke senzore da vidis ima li mjesta ili?
bitanga_sa_otesa

#5 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

mozel se izbjec placanje parkinga s tom aplikacijom?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#6 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by mk ultra »

možeš znati sve parkinge u gradu kad nema mjesta džabe ti...

u Hadžićima nema mjesta za parkiranje, a da ne govorim u Sarajevu...
bitanga_sa_otesa

#7 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

mk ultra wrote: u Hadžićima nema mjesta za parkiranje,
neki dan ja parkirao u remontnom zavodu ,ima mjesta kolko hoces :-D
Needa

#8 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by Needa »

mistek wrote:Ideja je ok i može se fino razvijati, ali si vala ušao u projekat s premalo parking mjesta :D
Zadaj se brate jedan dan i napravi barem 100 lokacija, pa da ima smisla.

Najveća prednost aplikacije bi trebale biti ove cijene i radno vrijeme parkinga.
Cilj je bio obuhvatiti sami centar grada, pa kasnije dopuniti parking mjestima koja su nešto dalje od centra. Da, znam da mi nedostaje parking mjesta, ali tokom sedmice će doći update sa još minimalno 20 novih parking mjesta (što bi podiglo broj na pedesetak). Sve u svemu, bit će ih još dodano, bez brige :-D
triconja wrote:
Needa wrote: Da ne dužim - ukoliko imate Android telefon i želite što brže i što lakše (i istovremeno što jeftinije) naći parking u Sarajevu, Sarajevo parking aplikacija je rješenje. Objavljena je prije par dana, a već sada se popela na treće mjesto po popularnosti u kategoriji "Mape i navigacija". Link za preuzimanje: https://play.google.com/store/apps/deta ... evoparking
Jel koristis neke senzore da vidis ima li mjesta ili?
Ne, to bi bio već malo ambiciozniji projekat za koji nemam budžet. Ukoliko nekad bude prilike i podrške vlasti i lokalne zajednice, rado ću i to ubaciti, međutim za sada ništa.
bitanga_sa_otesa wrote:mozel se izbjec placanje parkinga s tom aplikacijom?
Ih, puno tražiš :lol:
mk ultra wrote:možeš znati sve parkinge u gradu kad nema mjesta džabe ti...

u Hadžićima nema mjesta za parkiranje, a da ne govorim u Sarajevu...
To što su naše ceste (uključujući i parkinge) projektovane za mnogo manji broj auta nego što njima zapravo saobraća, to je već drugi problem koji i ne pokušavam riješiti jer nema fajde :-D Problem je što raja traži da se od vrata tačke A do vrata tačke B odvezu autom, i još da nađu parking (po mogućnosti besplatan). Ostavi auto malo dalje, prošetaj, neće ti škoditi :-D
Melo15

#9 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by Melo15 »

Ubaci i one gdje "policija ne pise" "parkinge" :mrgreen: :mrgreen:
Cossack

#10 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by Cossack »

Instalirano, vidjet cemo kako fercera :)
DrugaGimnazija

#11 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by DrugaGimnazija »

Bravo, odlicna ideja!

Odakle kupis podatke o parkinzima, neki zvanicni izvor, ili?
Needa

#12 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by Needa »

Melo15 wrote:Ubaci i one gdje "policija ne pise" "parkinge" :mrgreen: :mrgreen:
Ih, koliko je tek takvih... :mrgreen: :mrgreen:
Cossack wrote:Instalirano, vidjet cemo kako fercera :)
Javi ako budeš imao kritika :-D
mk ultra wrote:
Bakir1 wrote:Napravi mogucnost kupovine jokera dgl :mrgreen:
kako platiti jednu kaznu mjesečno :lol:
A istovremeno i ne potrošiti feninga na parking? :lol:
DrugaGimnazija wrote:Bravo, odlicna ideja!

Odakle kupis podatke o parkinzima, neki zvanicni izvor, ili?
Hvala!

Parkinge pronalazim i popisujem sam, uz pomoć raje koja mi javi ako ima negdje parking za koji ne znam. Načuo sam da Općina ima podatke, eh sad, koliko su voljni podijeliti ih sa nama... Vidjet ćemo :-D
Dosadno mii

#13 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by Dosadno mii »

Hos pravit ios verziju?
Sretno!

Updejtuj onaj kod scca na 1,5 KM
Needa

#14 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by Needa »

Dosadno mii wrote:Hos pravit ios verziju?
Sretno!

Updejtuj onaj kod scca na 1,5 KM
Planirao sam, međutim Apple traži 99$ godišnje za licencu za objavljivanje aplikacija na App Store (Google traži 25$, uplatiš jednom i to je to). Plus, aplikacije za iOS se mogu razvijati samo na Mac-u... Ali čim dobijem priliku, definitivno ću napraviti i za iOS.

To što je sad Zelo 1.5 KM/h mi je bezveze skroz. U koju ga sad zonu smjestiti? :?
Logovan

#15 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by Logovan »

Svaka čast majstore za ovo. :thumbup: :thumbup:
Thorgerson

#16 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by Thorgerson »

Nisam instalirao aplikaciju, ali mogli bi evo i forumasi pomoci sa lokacijama. Tako da si dosao na pravo mjesto. :D

I ovo sa zonama, bolje mozda da si stavio umjesto zona 1, 2 cijenu.

Dakle zona 1 KM. Zona 1,5 KM. Zona 2 KM. Mislim pretpostavljam da si tako i rasporedio zone - po cijenama? Tako da, zasto ne odmah staviti cijenu?
Needa

#17 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by Needa »

Logovan wrote:Svaka čast majstore za ovo. :thumbup: :thumbup:
Hvala :-D
Thorgerson wrote:Nisam instalirao aplikaciju, ali mogli bi evo i forumasi pomoci sa lokacijama. Tako da si dosao na pravo mjesto. :D

I ovo sa zonama, bolje mozda da si stavio umjesto zona 1, 2 cijenu.

Dakle zona 1 KM. Zona 1,5 KM. Zona 2 KM. Mislim pretpostavljam da si tako i rasporedio zone - po cijenama? Tako da, zasto ne odmah staviti cijenu?
Klik na oznaku ti prikazuje ime parkinga i cijenu parkiranja na tom mjestu, tako da tehnički i jesu poredani po cijenama :-D
mirsek

#18 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by mirsek »

Dobra ideja, sa prijateljem sam prije par godina istu stvar razmatrao. Dilema je bila kako dobiti informaciju koji parking ima koliko slobodnih mjesta u odredjenom trenutku.
Needa

#19 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by Needa »

mirsek wrote:Dobra ideja, sa prijateljem sam prije par godina istu stvar razmatrao. Dilema je bila kako dobiti informaciju koji parking ima koliko slobodnih mjesta u odredjenom trenutku.
Par godina kasnije, dilema i dalje postoji :-D
Znaš kako, parkinzi sa rampama sigurno imaju evidenciju, iako nešto sumnjam da su je spremni podijeliti sa nekim (što ne znači da neću pokušati). Eh, sad, kako riješiti one sa automatima je već druga priča. Uglavnom, poradit ću i na tome :-D
neki

#20 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by neki »

Needa wrote:
mirsek wrote:Dobra ideja, sa prijateljem sam prije par godina istu stvar razmatrao. Dilema je bila kako dobiti informaciju koji parking ima koliko slobodnih mjesta u odredjenom trenutku.
Znaš kako, parkinzi sa rampama sigurno imaju evidenciju, iako nešto sumnjam da su je spremni podijeliti sa nekim (što ne znači da neću pokušati). Eh, sad, kako riješiti one sa automatima je već druga priča. Uglavnom, poradit ću i na tome :-D
U Splitu su nedavno ugradili senzore na parking mjestima kojima upravlja grad i povezali sve u aplikaciju koja tacno pokazuje koje mjesto je slobodno.
Mada mislim da bi takvo rješenje kod nas bilo neadekvatno jer bi sva mjesta bila zauzeta kad padne snijeg..
Needa

#21 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by Needa »

neki wrote:
Needa wrote:
U Splitu su nedavno ugradili senzore na parking mjestima kojima upravlja grad i povezali sve u aplikaciju koja tacno pokazuje koje mjesto je slobodno.
Mada mislim da bi takvo rješenje kod nas bilo neadekvatno jer bi sva mjesta bila zauzeta kad padne snijeg..
Takvo nešto i jeste ultimativni cilj, recimo ti senzori. Sve dok se isti ne ugrade (a za to treba i vremena i novca), aplikacije poput moje se mogu oslanjati isključivo na informacije koje pruže ljudi koji parkiraju, što je opet jako nepouzdano jer aplikacije poput moje nikad neće koristiti svaki vozač u Sarajevu.

Problem sa parkingom u Sarajevu se mora riješiti nekako - ako neće vlast, moramo mi koji smo ih izabrali (iako sam ja tek prošle godine dobio pravo glasanja na izborima) :-D
nagibSA

#22 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by nagibSA »

Je l' samo sa BHT-a moguce placanje preko SMSa? Ako ostali operateri podrzavaju, ne bi bilo lose da se ubaci. :thumbup: 8-)
EliasVeskot

#23 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by EliasVeskot »

Ne znam postoji li mogucnost da dodas opciju odmah tipa Dodaj parking..znam recimo neka mjesta pa da ne saljem posebno mail sa podacima.
Meni je ovo kao ppcetniku I ovako idealno
Needa

#24 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by Needa »

nagibSA wrote:Je l' samo sa BHT-a moguce placanje preko SMSa? Ako ostali operateri podrzavaju, ne bi bilo lose da se ubaci. :thumbup: 8-)
Podržavaju. Stiže update do kraja sedmice sa novin parkinzima i mogućnošću plaćanja SMSom za Eronet i m:tel :-D
EliasVeskot wrote:Ne znam postoji li mogucnost da dodas opciju odmah tipa Dodaj parking..znam recimo neka mjesta pa da ne saljem posebno mail sa podacima.
Meni je ovo kao ppcetniku I ovako idealno
Ovako kako je aplikacija napravljena, ne postoji, a sumnjam i da bih dozvolio da svako dodaje i briše parkinge kako mu volja - zbog toga je sistem ovakav kakav jeste. Pošalješ mail, ja odem provjerim tačnost informacija, i ako je sve po ps-u, ubacim :-D
DrugaGimnazija

#25 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu

Post by DrugaGimnazija »

Ako mozes, postavi koje sve parkinge i detalje imas, pa da mozemo dodati one koji nedostaju ili gdje treba nesto ispraviti.
Post Reply