Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
-
Needa
#1 Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
U prethodnih par mjeseci, tačnije otkako sam položio vozački i aktivno vozim gradom Sarajevom, primijetio sam kako ne postoji nigdje lista ili mapa svih parking mjesta zajedno sa cijenom parkinga, odnosno parking zonama u kojim se isti nalaze. Razmišljao sam neko vrijeme da napravim tu listu, i na kraju sam odlučio da napravim aplikaciju koja 'em je praktičnija od obične liste, 'em može još nekome biti od koristi.
Trenutno, aplikacija obuhvata preko 30 parking mjesta (iako se ta lista stalno dopunjava) podijeljenih u četiri kategorije (zona 0, zona I, zona II, tržni centri i besplatni). Tu je i opcija filtriranja, recimo ako vas samo zanimaju besplatna parking mjesta, ili sa parking mjesta u prvoj i drugoj zoni i slično, a moguće je i direktno iz aplikacije platiti parking (na mjestima na kojima je moguće platiti parking SMS-om).
Da ne dužim - ukoliko imate Android telefon i želite što brže i što lakše (i istovremeno što jeftinije) naći parking u Sarajevu, Sarajevo parking aplikacija je rješenje. Objavljena je prije par dana, a već sada se popela na treće mjesto po popularnosti u kategoriji "Mape i navigacija". Link za preuzimanje: https://play.google.com/store/apps/deta ... evoparking
Trenutno, aplikacija obuhvata preko 30 parking mjesta (iako se ta lista stalno dopunjava) podijeljenih u četiri kategorije (zona 0, zona I, zona II, tržni centri i besplatni). Tu je i opcija filtriranja, recimo ako vas samo zanimaju besplatna parking mjesta, ili sa parking mjesta u prvoj i drugoj zoni i slično, a moguće je i direktno iz aplikacije platiti parking (na mjestima na kojima je moguće platiti parking SMS-om).
Da ne dužim - ukoliko imate Android telefon i želite što brže i što lakše (i istovremeno što jeftinije) naći parking u Sarajevu, Sarajevo parking aplikacija je rješenje. Objavljena je prije par dana, a već sada se popela na treće mjesto po popularnosti u kategoriji "Mape i navigacija". Link za preuzimanje: https://play.google.com/store/apps/deta ... evoparking
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
-
mistek
#3 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
Ideja je ok i može se fino razvijati, ali si vala ušao u projekat s premalo parking mjesta
Zadaj se brate jedan dan i napravi barem 100 lokacija, pa da ima smisla.
Najveća prednost aplikacije bi trebale biti ove cijene i radno vrijeme parkinga.
Najveća prednost aplikacije bi trebale biti ove cijene i radno vrijeme parkinga.
- triconja
#4 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
Jel koristis neke senzore da vidis ima li mjesta ili?Needa wrote: Da ne dužim - ukoliko imate Android telefon i želite što brže i što lakše (i istovremeno što jeftinije) naći parking u Sarajevu, Sarajevo parking aplikacija je rješenje. Objavljena je prije par dana, a već sada se popela na treće mjesto po popularnosti u kategoriji "Mape i navigacija". Link za preuzimanje: https://play.google.com/store/apps/deta ... evoparking
- bitanga_sa_otesa
#5 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
mozel se izbjec placanje parkinga s tom aplikacijom?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#6 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
možeš znati sve parkinge u gradu kad nema mjesta džabe ti...
u Hadžićima nema mjesta za parkiranje, a da ne govorim u Sarajevu...
- bitanga_sa_otesa
#7 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
neki dan ja parkirao u remontnom zavodu ,ima mjesta kolko hocesmk ultra wrote: u Hadžićima nema mjesta za parkiranje,
-
Needa
#8 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
Cilj je bio obuhvatiti sami centar grada, pa kasnije dopuniti parking mjestima koja su nešto dalje od centra. Da, znam da mi nedostaje parking mjesta, ali tokom sedmice će doći update sa još minimalno 20 novih parking mjesta (što bi podiglo broj na pedesetak). Sve u svemu, bit će ih još dodano, bez brigemistek wrote:Ideja je ok i može se fino razvijati, ali si vala ušao u projekat s premalo parking mjesta![]()
Ne, to bi bio već malo ambiciozniji projekat za koji nemam budžet. Ukoliko nekad bude prilike i podrške vlasti i lokalne zajednice, rado ću i to ubaciti, međutim za sada ništa.triconja wrote:Jel koristis neke senzore da vidis ima li mjesta ili?Needa wrote: Da ne dužim - ukoliko imate Android telefon i želite što brže i što lakše (i istovremeno što jeftinije) naći parking u Sarajevu, Sarajevo parking aplikacija je rješenje. Objavljena je prije par dana, a već sada se popela na treće mjesto po popularnosti u kategoriji "Mape i navigacija". Link za preuzimanje: https://play.google.com/store/apps/deta ... evoparking
Ih, puno tražišbitanga_sa_otesa wrote:mozel se izbjec placanje parkinga s tom aplikacijom?
To što su naše ceste (uključujući i parkinge) projektovane za mnogo manji broj auta nego što njima zapravo saobraća, to je već drugi problem koji i ne pokušavam riješiti jer nema fajdemk ultra wrote:možeš znati sve parkinge u gradu kad nema mjesta džabe ti...
-
Melo15
#9 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
Ubaci i one gdje "policija ne pise" "parkinge"

- Cossack
#10 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
Instalirano, vidjet cemo kako fercera 
- DrugaGimnazija
#11 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
Bravo, odlicna ideja!
Odakle kupis podatke o parkinzima, neki zvanicni izvor, ili?
-
Needa
#12 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
Ih, koliko je tek takvih...Melo15 wrote:Ubaci i one gdje "policija ne pise" "parkinge"![]()
Javi ako budeš imao kritikaCossack wrote:Instalirano, vidjet cemo kako fercera
A istovremeno i ne potrošiti feninga na parking?mk ultra wrote:kako platiti jednu kaznu mjesečnoBakir1 wrote:Napravi mogucnost kupovine jokera dgl
Hvala!DrugaGimnazija wrote:Bravo, odlicna ideja!
Parkinge pronalazim i popisujem sam, uz pomoć raje koja mi javi ako ima negdje parking za koji ne znam. Načuo sam da Općina ima podatke, eh sad, koliko su voljni podijeliti ih sa nama... Vidjet ćemo
- Dosadno mii
#13 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
Hos pravit ios verziju?
Sretno!
Updejtuj onaj kod scca na 1,5 KM
Sretno!
-
Needa
#14 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
Planirao sam, međutim Apple traži 99$ godišnje za licencu za objavljivanje aplikacija na App Store (Google traži 25$, uplatiš jednom i to je to). Plus, aplikacije za iOS se mogu razvijati samo na Mac-u... Ali čim dobijem priliku, definitivno ću napraviti i za iOS.Dosadno mii wrote:Hos pravit ios verziju?
Sretno!
To što je sad Zelo 1.5 KM/h mi je bezveze skroz. U koju ga sad zonu smjestiti?
- Logovan
#15 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
Svaka čast majstore za ovo.

- Thorgerson
#16 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
Nisam instalirao aplikaciju, ali mogli bi evo i forumasi pomoci sa lokacijama. Tako da si dosao na pravo mjesto.
I ovo sa zonama, bolje mozda da si stavio umjesto zona 1, 2 cijenu.
Dakle zona 1 KM. Zona 1,5 KM. Zona 2 KM. Mislim pretpostavljam da si tako i rasporedio zone - po cijenama? Tako da, zasto ne odmah staviti cijenu?
Dakle zona 1 KM. Zona 1,5 KM. Zona 2 KM. Mislim pretpostavljam da si tako i rasporedio zone - po cijenama? Tako da, zasto ne odmah staviti cijenu?
-
Needa
#17 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
HvalaLogovan wrote:Svaka čast majstore za ovo.![]()
Klik na oznaku ti prikazuje ime parkinga i cijenu parkiranja na tom mjestu, tako da tehnički i jesu poredani po cijenamaThorgerson wrote:Nisam instalirao aplikaciju, ali mogli bi evo i forumasi pomoci sa lokacijama. Tako da si dosao na pravo mjesto.![]()
- mirsek
#18 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
Dobra ideja, sa prijateljem sam prije par godina istu stvar razmatrao. Dilema je bila kako dobiti informaciju koji parking ima koliko slobodnih mjesta u odredjenom trenutku.
-
Needa
#19 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
Par godina kasnije, dilema i dalje postojimirsek wrote:Dobra ideja, sa prijateljem sam prije par godina istu stvar razmatrao. Dilema je bila kako dobiti informaciju koji parking ima koliko slobodnih mjesta u odredjenom trenutku.
Znaš kako, parkinzi sa rampama sigurno imaju evidenciju, iako nešto sumnjam da su je spremni podijeliti sa nekim (što ne znači da neću pokušati). Eh, sad, kako riješiti one sa automatima je već druga priča. Uglavnom, poradit ću i na tome
-
neki
#20 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
U Splitu su nedavno ugradili senzore na parking mjestima kojima upravlja grad i povezali sve u aplikaciju koja tacno pokazuje koje mjesto je slobodno.Needa wrote:Par godina kasnije, dilema i dalje postojimirsek wrote:Dobra ideja, sa prijateljem sam prije par godina istu stvar razmatrao. Dilema je bila kako dobiti informaciju koji parking ima koliko slobodnih mjesta u odredjenom trenutku.
Znaš kako, parkinzi sa rampama sigurno imaju evidenciju, iako nešto sumnjam da su je spremni podijeliti sa nekim (što ne znači da neću pokušati). Eh, sad, kako riješiti one sa automatima je već druga priča. Uglavnom, poradit ću i na tome
Mada mislim da bi takvo rješenje kod nas bilo neadekvatno jer bi sva mjesta bila zauzeta kad padne snijeg..
-
Needa
#21 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
Takvo nešto i jeste ultimativni cilj, recimo ti senzori. Sve dok se isti ne ugrade (a za to treba i vremena i novca), aplikacije poput moje se mogu oslanjati isključivo na informacije koje pruže ljudi koji parkiraju, što je opet jako nepouzdano jer aplikacije poput moje nikad neće koristiti svaki vozač u Sarajevu.neki wrote:U Splitu su nedavno ugradili senzore na parking mjestima kojima upravlja grad i povezali sve u aplikaciju koja tacno pokazuje koje mjesto je slobodno.Needa wrote:Par godina kasnije, dilema i dalje postojimirsek wrote:Dobra ideja, sa prijateljem sam prije par godina istu stvar razmatrao. Dilema je bila kako dobiti informaciju koji parking ima koliko slobodnih mjesta u odredjenom trenutku.
Mada mislim da bi takvo rješenje kod nas bilo neadekvatno jer bi sva mjesta bila zauzeta kad padne snijeg..
Problem sa parkingom u Sarajevu se mora riješiti nekako - ako neće vlast, moramo mi koji smo ih izabrali (iako sam ja tek prošle godine dobio pravo glasanja na izborima)
- nagibSA
#22 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
Je l' samo sa BHT-a moguce placanje preko SMSa? Ako ostali operateri podrzavaju, ne bi bilo lose da se ubaci.

-
EliasVeskot
#23 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
Ne znam postoji li mogucnost da dodas opciju odmah tipa Dodaj parking..znam recimo neka mjesta pa da ne saljem posebno mail sa podacima.
Meni je ovo kao ppcetniku I ovako idealno
-
Needa
#24 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
Podržavaju. Stiže update do kraja sedmice sa novin parkinzima i mogućnošću plaćanja SMSom za Eronet i m:telnagibSA wrote:Je l' samo sa BHT-a moguce placanje preko SMSa? Ako ostali operateri podrzavaju, ne bi bilo lose da se ubaci.![]()
Ovako kako je aplikacija napravljena, ne postoji, a sumnjam i da bih dozvolio da svako dodaje i briše parkinge kako mu volja - zbog toga je sistem ovakav kakav jeste. Pošalješ mail, ja odem provjerim tačnost informacija, i ako je sve po ps-u, ubacimEliasVeskot wrote:Ne znam postoji li mogucnost da dodas opciju odmah tipa Dodaj parking..znam recimo neka mjesta pa da ne saljem posebno mail sa podacima.
- DrugaGimnazija
#25 Re: Aplikacija za brži i lakši pronalazak parkinga u Sarajevu
Ako mozes, postavi koje sve parkinge i detalje imas, pa da mozemo dodati one koji nedostaju ili gdje treba nesto ispraviti.