Antifasizam u BiH danas

Post Reply
PM72

#276 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by PM72 »

ja fino napisah - centralnog komiteta KPJ 1941....al nema veze,evo ima jedan Osman među organizatorima otpora,Jupi!!!! Valjda drugog naći među onolikim Obrenima,Vojama,Mitrima,
CPT

#277 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by CPT »

Kasim Hadzic

Image
Fudo387

#278 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:ja fino napisah - centralnog komiteta KPJ 1941....al nema veze,evo ima jedan Osman među organizatorima otpora,Jupi!!!! Valjda drugog naći među onolikim Obrenima,Vojama,Mitrima,
Pa od svih tih Voja, Tita i Kidrica...najzajebaniji bio neki Mustafa iz Stoca. Kazu dodje na sastanak i Titu nabije nogom u guzicu, niko mu nista nije smio.
nepoznati988

#279 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by nepoznati988 »

PM72 wrote:ja fino napisah - centralnog komiteta KPJ 1941....al nema veze,evo ima jedan Osman među organizatorima otpora,Jupi!!!! Valjda drugog naći među onolikim Obrenima,Vojama,Mitrima,
Dabome da valja kad su sve ove spiskove pravili i nakon rata frizirali obreni, voje i mitri.

Pa smo citali basne o bosku buhi i sl.
Last edited by nepoznati988 on 28/01/2019 20:25, edited 1 time in total.
CPT

#280 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by CPT »

narodni heroji koji su cak imali i svoje ulice... malo li je :-)
PM72

#281 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by PM72 »

Tovariš,
Fino napisah,nađite mi jednog jedinog Muslimana komunistu člana centralnog komiteta KPJ 1941.Centralni komitet je bio glavni za podizanje ustanka 1941.
LBVIEW

#282 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by LBVIEW »

sinuhe wrote:Otvorio si temu o antifasizmu. Ako i kazemo da su Srbi fasisti na koji nacin su Bosnjaci antifasisti? To sto Srbi odredjuju bosnjacki antifasizam ne znaci da ce Munira Subasic otici na sarajevsku gay paradu.
Znaci, ako ne ides na gay paradu, fasista si? :pisnuo:
bunk

#283 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by bunk »

zlom qrcu i dlaka smeta :mrgreen:
Maraschino

#284 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Maraschino »

PM72 wrote:https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0 ... 0%9A%D0%88

Javite mi ako naletite na kojeg.
Ovdje je isto tako važno posjetiti na činjenicu da se vec 1941. godine znatan broj Bošnjaka iz Rogatice i rogatičkih sela priključio u NOB-u. Da je u jesen te godine od njih formirana Muslimanska četa, a docnije i Muslimanski bataljon u okviru Romanijskog partizanskog odreda da bi se, nedugo poslije toga, uključili u Šestu istočnobosansku brigadu i na kraju u proslavljenu Šesnaestu muslimansku udarnu brigadu. Ovdje treba spomenuti samo neke od legendarnih boraca ovog kraja, Narodne heroje Ragiba Džindu i Sulju Jahića, te ostale ništa manje hrabre borce Ćamila i Rasima Džindu, Muju Hodžića-Crnog, Ragiba Nalbantića, Rusmira Gorušanina, Mehmed, Arif i Asim Hodžic, Suljo Pleho, Hamed Mešanović, Agan Zagorića, Sejfo i Agan Durmišević, Rasim Žunić, Ramo Golić, Abdulah Detlić, Salko Alispahić, Ahmed i Fehim Hafizović, Muhidin Šahinpašić, Adem Akšamija, Muris Branković, Ahmed Jamaković i mnogi drugi….

I dok su Bošnjaci tako učestvovali u borbama širom Bosne i Hercegovine i štitili narod od fašizma i domaćih izdajnika, istovremeno su ubijani i zastrašivani civili u i oko Rogatice, tako da se skoro svo stanovništvo našlo u muhadžirluku, gorjela su bošnjačka sela oko Rogatice i pljačkala se imovina Bošnjaka. Iz Drugog svjetskog rata treba pomenuti podatak, da je od ukupno 136 rogatičkih sela potpuno spaljeno 77, a djelimično 42. Od predratnih hiljadu stambenih objekata u gradu, kraj II svjetskog rata "uspravno" je dočekalo svega 45. Broj stanovnika u gradu 9. maja 1945. bilo je svega 67. Od ukupno 7 džamija u gradu Rogatica kraj II svjetskog rata dočekale su samo dvije i to. Arnautovića džamija i Čaršijska džamija.
Haj ti meni nadji jednog zaposlenog Bosnjaka na javnom emiteru RTRS?
Haman2

#285 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Haman2 »

Image

Nesto u biografiji Osmana Karabegovica nedostaje. Bilo bi interesantno saznati kako se ponasao pred kraj svog zivota, kako je ocjenjivao politicka desavanja pred pocetak poslednjeg rata itd.
hAZNADAR

#286 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by hAZNADAR »

¤ jelena ¤ wrote:
hAZNADAR wrote:
Dobro pitanje - Republika Srpska. BiH u naslovu pa je i logicnije da je Republika Srpska.

Individualnih licnih fasistickih ubjedjenja svakako ima - ono da nisu dio neke politike ili ideologije vec sami za sebe. Ali mora se priznati da vecina fasistickih stavova pojedinaca je zbog pripadnosti nekoj ideologiji ili politici i jednoobrazno.

Problem fasizma u BiH nije po meni tako sto ce neko citati informacije, dumati, dumati i sam nadoci na takav stav. To je moguce bilo gdje u svijetu. Problem fasizma u BiH su matrice koje okupljaju.

Lako je naci Bosnjaka fasistu u po Sarajeva ili Srbina antifasistu u po Banjaluke. Ali ako gledamo na vecinu - mozemo govorito o fasizmu sa nacionalnim/etnickim predznakom. Kako kod koga.
Ili je logično ili nije - nema gradacije. Navodiš hrpu pokazatelja fašizma u BiH i pitaš me ima li fašizma u BiH... toliko o zaboravljenoj logici, racionalnosti i kojekakvim taborima. :-)

Fašizam nema nikakvih problema u BiH.

Tebi je lako, meni nije. Ti možeš govoriti, meni ne pada na pamet i tu se sva dalja rasprava završava.
Pa buduci da mi kontriras - izvoli ti nadji fasizam u BiH ako ja nisam u pravu. Zasto se jednostavno logicki i racionalno ne slozis samnom?
Ili je nesto ipak jace od tebe.
CPT

#287 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by CPT »

PM72 wrote:Tovariš,
Fino napisah,nađite mi jednog jedinog Muslimana komunistu člana centralnog komiteta KPJ 1941.Centralni komitet je bio glavni za podizanje ustanka 1941.
Nije bilo ni Makedonaca ili Albanaca. A Slovenaca je bilo koliko i Srba iako su 5x manj narod pa to znaci sta tacno?!
insomnia78

#288 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by insomnia78 »

nepoznati988 wrote:
Dabome da valja kad su sve ove spiskove pravili i nakon rata frizirali obreni, voje i mitri.

Lik koji je smislio i crtao “Mirko i Slavko” u partizane dosao iz četnika. Tamo crt’o “Mladi ravnogorac”
House

#289 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by House »

vojvoda PM72 u elementu
insomnia78

#290 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by insomnia78 »

Ovo postaje degutantno. Fakat.
bunk

#291 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by bunk »

insomnia78 wrote:
nepoznati988 wrote:

Lik koji je smislio i crtao “Mirko i Slavko” u partizane dosao iz četnika. Tamo crt’o “Mladi ravnogorac”
Legenda kaze da je od mladog ravnogorca Stan Lee dobio inspiraciju za Capetana Americu :mrgreen:
PM72

#292 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by PM72 »

http://** No links **.ba/clanak/83578/zvanicno-ot ... a-jahorini

Priznanja „Srebrna pahuljica“ su dobili hoteli Dva javora (Jahorina) i Džet set (Pale), novinarka RTRS-a Belma Spahić, Medijska kuća Radio Beograd, Portal Skijanje.rs, proizvođač hrane Pani, distributer pića Kometa, planinska kuća Vila Danica i Turistička agencija Jahorina info iz Novog Sada.

Šta još treba? Ti sad meni nađi Muslimana člana CKKPJ 1941.
PM72

#293 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by PM72 »

insomnia78 wrote:
Ovo postaje degutantno. Fakat.
Orevuar mesje Halilčiću

Last edited by PM72 on 28/01/2019 20:33, edited 1 time in total.
mishic

#294 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by mishic »

Tako, čirilicom ga...
A što Muja nije bilo u CK razlozi su potpuno drugi. Ili zapravo isti oni zbog kojih im je bio namijenjen nož i 1940. i 1992.
bunk

#295 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by bunk »

Ma stipu ga.
Ukopa se lik.
hAZNADAR

#296 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by hAZNADAR »

Tema nepotrebno skrece u WWII.

Antifasista se dokazuje danas a ne na racun stare slave predaka.

Bosnjaci pod tim imenom nisu ni postojali u vrijeme WWII, a bosanski muslimani ako cemo njih posmatrati u toj prici su bili narod bez svoje politike, svjetonazora,... bili u sve i jednoj vojsci, cak i u cetnicima. Za tudje interese. I bili malobrojni da se njihov ucikan igdje osjeti bitno.

Naravno da je glavnica i kvislinga i partizana bila iz redova Srba i Hrvata zbog velicine tih naroda.

Ali danas u vremenu rehabilitacije kvislinga i danasnje aktuelne profasisticke politike je besmisleno tumaciti antifasizam danasnjice kroz WWII.
nepoznati988

#297 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by nepoznati988 »

House wrote:vojvoda PM72 u elementu
Lik je na steroidima. Samo jos nije napisao da su srbi nebeski narod.
CPT

#298 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by CPT »

PM72 wrote:http://** No links **.ba/clanak/83578/zvanicno-otvorena-zimska-turisticka-sezona-na-jahorini

Priznanja „Srebrna pahuljica“ su dobili hoteli Dva javora (Jahorina) i Džet set (Pale), novinarka RTRS-a Belma Spahić, Medijska kuća Radio Beograd, Portal Skijanje.rs, proizvođač hrane Pani, distributer pića Kometa, planinska kuća Vila Danica i Turistička agencija Jahorina info iz Novog Sada.

Za one koji nisu znali Belma Spahic je "vođa Mobilnog tima RTRS-a" na Jahorini (skijalistu) al dobro... nije do ni do koljena narodnim herojima :lol: :lol: :lol:
Maraschino

#299 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Maraschino »

PM72 wrote:http://** No links **.ba/clanak/83578/zvanicno-otvorena-zimska-turisticka-sezona-na-jahorini

Po cemu mislis da je Bosnjakinja?
Na zadnjem popisu se izjasnila kao Srpkinja.

Belma Spahić Martinovic
House

#300 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by House »

:lol:
Post Reply