Antidepresivi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koristite li antidepresive?

Redovito
4
11%
Ponekada
11
31%
Ne treba mi to!
21
58%

Total votes: 36

_Jenny_

#1 Antidepresivi

Post by _Jenny_ »

Istraživanje koje su na hrčcima proveli neuroznanstvenici s University of Texas moglo bi objasniti zašto tinejdžeri na antidepresivima postaju agresivniji i/ili skloni samoubojstvu. Od svih antidepresiva na tržištu, samo se fluoksetin koristi za liječenje depresije kod mlađih osoba. Te teške nuspojave, zabilježene samo kod mlađih osoba, otkrivene su prije nekoliko godina, te je američka FDA 2004. izdala upozorenje o tome. Ipak, do sada nije poznato zašto fluoksetin kod mlađih osoba može izazvati takvo ponašanje, dok kod odraslih taj efekt nije poznat. Da bi utvrdili razlike u mozgu mlađih i odraslih, neuroznanstvenici su mladim i odraslim hrčcima davali niske i visoke doze fluoksetina. Nakon davanja fluoksetina, mužjaku je u kavez dodan još jedan mužjak te je sniman daljnji razvoj događaja. Odrasli hrčci smirili bi se i na niskim i na visokim dozama fluoksetina, te ne bi došlo do sukoba, ili sukob ne bi bio žestok. Suprotno od toga, mlađi hrčci pokazivali su povećanu agresivnost. Zanimljivo je da je manja doza fluoksetina izazivala čak i veću agresivnost nego veća doza. Neuroznanstvenici pretpostavljaju da mozak mlađe osobe nema dovoljno serotonina da bi fluoksetin, koji je po djelovanju inhibitor ponovne pohrane serotonina, mogao djelovati na željeni način. Idući korak je ispitivanje podtipova serotoninskih receptora, od kojih neki potiču, a neki slabe agresivnost.
mema mo

Post by mema mo »

nisam tinejdzerka i vjerovali ili ne nikad u zivotu nisam popila neki antidepresiv.. ne znam jesam li trebala jer neki ljudi kazu da je bolje popiti neku tabletu za smirenje nego da vam organizam trpi napetost. da li je to istina ne znam :?
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

A gdje je tu testosteron?

Znas li ti - Dzenila - sto muskinje krace zive, sto su sklone nasilju, i sto u generalnom kontekstu stvari, dosta toga izmakne kontroli bas negdje u pubertetu prvi znak kojeg kod muskarca je - rast testisa, preko 2 cm.

Gone, SSRI kako koji, moze jedino cuna da spane, s vremena na vrijeme, ali - anti-depresivi se generalno ne koriste povremeno, tj. ne kljuknes jedan danas pa sutra ne moras, mora se piti svakodneno i potrebno je 10-14 dana da bi nivo u krvi dosegao terapeutski potrebnu dozu, a nekim ljudima i duze, sve zavisno od metabolizma, itd. Tako da danas ako ga uzmes - neces ni osjetiti promjenu, niti u raspolozenju niti u iritabilnosti, niti u bilo cemu drugom.

Zbog toga - drago mi je da te ineteresuje ali od hrcka do insana, ima vise od brana. Samo da bi 1 anti-depresiv, izbacila na market, potrebni su visegodisnji studiji - FDA regulacija je jaka, i na kraju svega ovoga - SSRI su medju najsigurnijim ljekovima na svijetu, jer npr. ne mozes predozirati, tj. daju se ljudima koji su sucidini i koji npr. ubijaju se sa 100-inama aspirina, ibuprofena i acetaminophena, sto znaci da su po sigurnosti, sigurniji ljek od aspirina.

Na kraju nije istina - da se tinjedzerima daje samo jedan anti-depresiv, I nije istina da je Prrozac taj koji se najvise koristi, sve u zavisnosti od toga - kakav je stil doktora i sta vise odgovara adolescentu kojeg tretira, Zoloft, Paxil, Lexapro - su svi SSRI, koji se koriste, manje vise za depresiju, a to je samo jedan od tri glavne grupe medikamenata za depresiju koji se zovu tipicni anti-depresivi, MAOI, TCA i SSRI, plus na to dodaj atipnice, npr. Welbutrin - kod kojeg nema sesulanih side-effect, ali imaju ljudi cudne snove, npr.

I na kraju - jesi li ti ikad vidjela - depresivnog covjeka? U zivotu? Kolike su sanse da je neko - ko je depresivan - bude agresivan? Ja bih smjeo opkladiti, da su manje sanse nego sto su kod normalnog covjeka. I ako je agresivan - najvjerovatnije ce na sebi - iskaliti bijes, npr. skociti sa zgrade, ili se baciti pod voz, i slicno. I ne samo to, kod agresivnih depresivaca, nije depresija uzrok nasilja vec je upravo, u psihi covjeka, poremecaj persone i tendencije da po defaultu tako reaguje, na stimuluse u prirodi oko sebe. Zbog toga - imamo ljekove za npr. depresiju ali ne i za nasilje, jer da ga ima - trebali bi ga tonama stavljati u vodovode od Bosne, preko bilo koje druge zemlje na svijetu, medjutim - negdje nekad davno, da bi opstao, i da bi se rasplodio, bilo je potrebno, da imas snagu, i da mozes izdrzati, fizicki, razno-razne brutalnosti, a i zene su birale muskarca koji nece nakon sto je zatrudni - pojesti vuk, medjed, ili bolestina te odatle i visak energije i agresivnost, kod tinejdzera danas. Naravno ovo globalno govorim...
Skyfox

Post by Skyfox »

Nisam ni ja nikad posegnuo za antidepresivima a inace bez okljevanja koristim razne tablete (ovisno o potrebi). Mozda zato sto jos nisam bio u takvom stanju da mi je trebala tableta da se vratim u normalu...
serpico

Post by serpico »

Hm :? ja sam trenutno na malim kolicinama (50 mg) antidepresiva ali ne zbog toga sto sam depresivan nego sto nastojim uz pomoc tih tableta da prestanem da pusim (nakon 20 godina) :lol:
_Jenny_

Post by _Jenny_ »

Takodjer,nisam uzimala nesto za depresiju...Ali sam htjela eksperimentirat sa kapima Valerijane pred kraj srednje skole...Na srecu nisam.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

_Jenny_ wrote:Takodjer,nisam uzimala nesto za depresiju...Ali sam htjela eksperimentirat sa kapima Valerijane pred kraj srednje skole...Na srecu nisam.
wow, to je ludo "opasan" eksperiment :-) :-) :-) :D

ovdje je svasta raja napricala o depresiji i antidepresivima i sl:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=41523
_Jenny_

Post by _Jenny_ »

dawn_upon_dawn wrote:
_Jenny_ wrote:Takodjer,nisam uzimala nesto za depresiju...Ali sam htjela eksperimentirat sa kapima Valerijane pred kraj srednje skole...Na srecu nisam.

Sve ima svoje mane i prednosti a tako i valerijana :)
Sorry nisam gledala uopce jel ima post o antidepresivima :D
becu

Post by becu »

Ma bolje je ne posezati za antidepresivima. Nije razlog da nisu djelotvorni, nego je problem sto je pravu dijagnozu i uzrok depresije veoma tesko postaviti, pogotovo uz doktore koji dijagnozu postavljaju s vrata. Cesto i imaju gadnih nezeljenih efekata, izazivaju ovisnost, narusavaju funkcije ostalih vitalnih organa, pa kod nekoga mogu imati skroz suprotan ucinak. Zato je puno efikasnije promjeniti stil zivota, izaci u setnju, otici u planine, na selo, trcati, ici u teretanu i slicno.
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

ja probah...sa 19...gastritis me muchio, a meni doktorica dade kutiju antidepresiva...pa drugu noc...u hitnoj zaglavi...pa me naljepise u hitnoj sto to pijem, kazu mlada si ti, bolje ti je caj od kamilice pij...ja odem doktorici i kazem...naljepili me oni u hitnoj...a ona meni dade...lexilium...kaze evo tebi ove...nabijem joj lexilijum u nos...i dva mjeseca lezala u krevetu...nisam vise vjerovala doktorima...dok me nisu u bolnicu strpali na pretrage zbog prevelikog povracanja...
eh sto sve ovo napisah...mislim da nebi trebao svako da uzima kako je njemu klincu cejf ljekove,a takodje mislim da ni doktori opste prakse nebi trebali na svoju ruku da prepisuju tu vrstu lijekova...s obzirom da nasi doktori su vecinom vidoviti...pa cim udzes u ordinaciju, recept te ceka ispisan i ovjeren...samo hajde dalje da ne stvaras guzvu....
_Jenny_

Post by _Jenny_ »

Amazonka27 wrote:ja probah...sa 19...gastritis me muchio, a meni doktorica dade kutiju antidepresiva...pa drugu noc...u hitnoj zaglavi...pa me naljepise u hitnoj sto to pijem, kazu mlada si ti, bolje ti je caj od kamilice pij...ja odem doktorici i kazem...naljepili me oni u hitnoj...a ona meni dade...lexilium...kaze evo tebi ove...nabijem joj lexilijum u nos...i dva mjeseca lezala u krevetu...nisam vise vjerovala doktorima...dok me nisu u bolnicu strpali na pretrage zbog prevelikog povracanja...
eh sto sve ovo napisah...mislim da nebi trebao svako da uzima kako je njemu klincu cejf ljekove,a takodje mislim da ni doktori opste prakse nebi trebali na svoju ruku da prepisuju tu vrstu lijekova...s obzirom da nasi doktori su vecinom vidoviti...pa cim udzes u ordinaciju, recept te ceka ispisan i ovjeren...samo hajde dalje da ne stvaras guzvu....

A nazalost je u vecini slucajeva tako...Zele udovoljiti svakome (da dugo ne ceka) a kolko mu pri tome stete....
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 20:56, edited 1 time in total.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

_Jenny_ wrote:
dawn_upon_dawn wrote:

Korijen valerijane se uzima za insomniju, tj. nesanicu.

Da ima neka smirujuca dejsva, sumnjam. I sam sam to - konuzmirao jedno vrijeme - al' to je gadan ljek. Pilula dodje, ko plasticna i u njoj - ekstrakt od biljke. Progutas i tacno osjetis u zeludcu - kako ti se rastapa. Najgore je sto to treba piti - sat-dva pred spavanje, da dobije puni efekat.

Inace, Trazodon - koji je anti-depresiv, nije los za nesanicu ali se onda koristi u tri-cetiri puta manjoj dozi. Problem je jedini da ujutro ustanes - u nekom stanju slicnom - mahmurluka, ili ko pije kafu - kao da nisi kafu popio a jesi, tako se osjecas, ako ne mozes spavati punih 8-10 sati, sto ja sebi rijetko mogu prisutiti.

Benadryl ili diphenhydramine - tj. anti-histamin - je takodje dobar, za probleme sa spavanje. Istusiras se vrelom vodom, kljuknes jedan, jedan topal caj na ex, i sklupcas se - garantujem da ces zaspati.

Medjutim - nema to veze s depresijom, koliko ja znam korijen valerijane nije uopste - kontrolisana substanca tj. ne treba ti ni recept od doktora da ga nabavis, i ima samo blaga relaksirajuca dejstva, koja ja - nisam nikad ni iskusio, vise sam zgaravicu dobio od koristenja.

Insomnija je zajebana stvar. Od nesanice se moze umriti. Ako ne spavas 10 dana - npr. za redom. Ovo malo ljudi zna. U Americi npr - dosta insomnijaka mozes naci u kockarnicama. To je posebna jedna vrsta iskustva, svijetla ona bljesteca, ne spava se cijelu noc, zvukovi oni retardirani, upadnes ko u neki delirijum, komatozno neko stanje, ali ne mozes zaspati. I ja sam imao problema sa spavanjem, moj je problem bio takav da sam neredovno spavao, dok onda nisam poceo da spavam sve manje a sve vise, se osjecam umorno i satrano, ali ne mogu spavati. To su sve, manifesti razno-raznih stresova, i neurodnog stila zivljenja - gdje satic u glavi ne zna ni kad je dan ni noc, ni vrijeme za spavanje ni vrijeme za budenje, i slicno.
_Jenny_

Post by _Jenny_ »

Nosferatu wrote:
_Jenny_ wrote:
dawn_upon_dawn wrote: wow, to je ludo "opasan" eksperiment :-) :-) :-) :D

Korijen valerijane se uzima za insomniju, tj. nesanicu.

Prije svega valerijana se upotrebljava za smirenje(bar su mene tako ucili).Kada se postigne efekt smirenosti i san ce sam po sebi doci.Ko ne podnosi valerijanu neka uzme pivo i to smiruje i izaziva san :) [tako neke studije pokazuju,a kod vecine je drugacije]Salu na stranu... A ja ne bi uzimala tablete,kapsule ili koje oblike...vec kapi valerijane.Doduse,jako su gorke zbog cega se preporucuje uzet ih na kocki secera ili "razblaziti" u soku...
mism

Post by mism »

evo da iskoristim priliku i da priupitam ako neko zna da li postoji nesto za smirenje sto trudnice smiju koristiti, posebno u prilikama kada moraju na ginekoloske preglede (zbog raznoraznih prethodnih traumaticnih iskustava)..
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Je li vuja antidepresiv???
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

@Nosferatu jel mozes napisat nesto o Litijumu? ko ga sve moze i treba koristit? :roll: :shock:
_Jenny_

Post by _Jenny_ »

Bosanac sa dna kace wrote:@Nosferatu jel mozes napisat nesto o Litijumu? ko ga sve moze i treba koristit? :roll: :shock:
Ne znam da li ce ti pomoći,ali nije na odmet spomenuti neka neugodna iskustva o Litijumu....Ovisno o "jacini" lijeka koju uzimas (citaj dozi) 4X1,
3X1 ili 2X1 mogu se javiti povremene mucnine,neredovan ciklus i naravno ludilo u kombinaciji sa alkoholom.
Litijum se,koristi kod manijakalno depresivnog i bipolarnog poremećaja.
Također,moze se pojaviti neopisiva zedj ...Litijum,trebaju izbjegavati trudnice.

On ima svojstva stabiliziranja promjena raspoloženja, ali je vrlo važno održavanje pravilne razine lijeka u krvi. Previše lijeka može biti otrovno, dok preniske doze neće imati nikakvog utjecaja na promjene raspoloženja. Iz tih razloga, osobe liječene litijem, moraju redovito posjećivati zdravstvene institucije i provjeravati razine lijeka u krvi.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

ok, hvala na odgovoru, znam da je u vezi depresije, mislio sam da ga koriste sizofrenicari.
pitam zato jer sam vidio kod par osoba za koje nisam ni sanjat mogo da imaju neku depresiju ili nesto slicno. :-?
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

becu wrote:Ma bolje je ne posezati za antidepresivima. Nije razlog da nisu djelotvorni, nego je problem sto je pravu dijagnozu i uzrok depresije veoma tesko postaviti, pogotovo uz doktore koji dijagnozu postavljaju s vrata. Cesto i imaju gadnih nezeljenih efekata, izazivaju ovisnost, narusavaju funkcije ostalih vitalnih organa, pa kod nekoga mogu imati skroz suprotan ucinak. Zato je puno efikasnije promjeniti stil zivota, izaci u setnju, otici u planine, na selo, trcati, ici u teretanu i slicno.
Bolje jeste, ako je to moguce, medjutim na zalost, nije uvijek... :sad:
Prije 3 godine, mladic od 18 godina koji je imao problema jos od ranog djetinjstva, i pored svih pokusaja da se ukljuci u neki normalan zivot u skoli i u drustvu, zavrsio je samoubistvom :sad: :sad: jer mu je ljekar promijenio tablete..

Takodje, nedavno jedna zena koju poznajem i koja je bila na odgovornoj poziciji ovde u gradu gdje zivim, vjerovatno zbog prevelikog stresa je povecavala dozu na svoju ruku :shock: i zavrsila u kadi sa ukljucenim fenom :sad: :sad:

Depresija je stvarna i opasna bolest i ako se kao takva ne tretira, posljedice su najcesce katastrofalne. Problem je jedino sto se depresija ne vidi na osobi kao slomljena noga ili ruka ili neka druga bolest koja ima jasne fizicke manifestacije. Ljudima koji su klinicki depresivni je tesko i pomoci, jer cesto nece da priznaju da imaju problem tj. da su depresivni do te mjere da im treba lijecenje.

Ja licno "depresiju" tretiram prirodnim lijekovima: travom i vinom :lol:
sumiko

Post by sumiko »

GandalfSivi wrote:Je li vuja antidepresiv???
Meni jeste :oops:

Inace, nista hemija, samo priroda :)
polara

Post by polara »

Ja nikada nisam popila nista za smirenje,iako cesto osecam da cu puci.Obicno tada prosetam.Bojim se kako bi reagovala na neki od lekova.
Post Reply