antibiotici
Moderator: anex
- cellisto
#1 antibiotici
Mozda je ovo vec bilo spominjano prije (ako jeste, slobodno pod kljuc), ali evo posto sam bas pricala o tome sa nekoliko ljudi, voljela bih da mi kazete jeli se to samo meni pricinjava ili u domovima zdravlja uzasno cesto prepisuju antibiotike, i to kad mozda i ne bi trebalo? Prosle godine sam imala uzasno stresan period na poslu, inace ne pijem, ne pusim, ne pijem gazirano i ne jedem cesto sladoled i slicno, ali imala sam nekoliko puta zaredom upalu grla. Bris je cist, nisu krajnici. Ali svejedno, svaki put kad bih otisla doktoru, samo mi daju antibiotike, i to one najsireg spektra od kojih se osjecam lose dvije sedmice nakon uzimanja, pa se onda upala vrati, pa onda ni pet ni sest, novi antibiotik. pa sam onda jednom tako isla u hitnu, dali mi antibiotik, pa na moru, dali mi antibiotik i onda kad sam se vratila, dobila upalu grla, i zamolila da nekako drugacije to lijece, a doktor kaze da mora antibiotik jer nema u kartonu da sam ih u protekle dvije sedmice uzimala (zar nije dovoljno da mu ja kazem, uostalom nisam bila tu). znam ih vec napamet, amoksicilin, xiclav i kompanija. je li do mene, stvarno nije da ne vodim racuna o zdravlju, a znam da ne moze nikako biti dobro piti toliko antibiotika zaredom. kolegica s posla vec cijelu godinu ima problema sa sinusima, i tek nakon sto su joj jedno pet puta prepisali antibiotike sirokog spektra, skontali su da ima sinusitis. sad imam gnojne cepice na grlu i bukvalno me strah otici u dom zdravlja, znam da glupo zvuci, ali ne mogu vise antibiotike, od njih sam umorna i slaba, i cijelo tijelo mi nekako negativno reaguje.
-
immuno
#2 Re: antibiotici
halo celisto
zao mi je da si tako cesto bolesna ali mozda nebi bilo lose da odes zubaru da ti pregleda zube mozda imas negdje neko zariste koje stalno "isijava" bakterije ,jer tako ceste upale grla nemogu se bas prepisati samo stresu i jos nesto sto svaki put uzimas antibiotike.Vjerujem da ti neki od njih nije pomogao ali isto tako nemogu da vjerujem da bas nimalo nije djelovao na upalu.Negdje imas neko zariste koje treba lijeciti.Sto se tice lagane upale grla itekkako se moze lijeciti i bez antibiotika ali ako su gnojni cepovi onda tu mora antibiotik sta jos nije lose da odes u ambulantu i zamolis da ti daju hidrogena i time da ispires grlo jako djelotvorno kod gnojnih cepova.Narodni lijek za te cepove je coca-cola nemoj se smijati al zbog ph ( nadam se da znas sta je ph - vrijednost) pomaze,malo ujeda ali...!!!!Dakle ljekaru za uho-grlo-nos,zubaru..traziti zariste!
Brzo ozdravljenje i uspjesan oporavak!
zao mi je da si tako cesto bolesna ali mozda nebi bilo lose da odes zubaru da ti pregleda zube mozda imas negdje neko zariste koje stalno "isijava" bakterije ,jer tako ceste upale grla nemogu se bas prepisati samo stresu i jos nesto sto svaki put uzimas antibiotike.Vjerujem da ti neki od njih nije pomogao ali isto tako nemogu da vjerujem da bas nimalo nije djelovao na upalu.Negdje imas neko zariste koje treba lijeciti.Sto se tice lagane upale grla itekkako se moze lijeciti i bez antibiotika ali ako su gnojni cepovi onda tu mora antibiotik sta jos nije lose da odes u ambulantu i zamolis da ti daju hidrogena i time da ispires grlo jako djelotvorno kod gnojnih cepova.Narodni lijek za te cepove je coca-cola nemoj se smijati al zbog ph ( nadam se da znas sta je ph - vrijednost) pomaze,malo ujeda ali...!!!!Dakle ljekaru za uho-grlo-nos,zubaru..traziti zariste!
Brzo ozdravljenje i uspjesan oporavak!
-
neretvaa
#3 Re: antibiotici
Stvarno mi je zao sto se ovako osjecate, ali Vas potpuno razumijem.
Ne znam kako se hranite, da li ste probali da pripazite na prehranu???
Ne kontam kako si mislita izljeciti gnojno grlo, bez antibiotika.
Ako ti tako tesko padaju, mozda je zeludac u pitanju, neka dio lijeka???
Uvijek mozes traziti injekcije, siguran sam da ce ti ispuniti zelju...
Kazes gnojno grlo, jesi li probala da kojim slucajem stavis neku oblogu cim osjetis i najmanju bol u gurlu?
Mnogo sam pita vidio da stave malo nane trave u komadic krpe, i stave oko vrata.
Sto nas narod kaze, kao rukom odneseno, nakon par sate.
Sta hocu da kazem , posavjetuj se sa ljekarom, i nek ti napise sve detaljno, a onda sa nalazom kod nekog dobrog travara.
Takodje imas, med, propolis,maticnjak, 100% pomaze kod tvog problema.
A sto se tice antibiotika, i propisivanja, ja bih stao u sredinu.
Znaci, i propisuju, i ne propisuju.
Nadam se da sam ti barem malo pomogao,
Pozdrav,
Ne znam kako se hranite, da li ste probali da pripazite na prehranu???
Ne kontam kako si mislita izljeciti gnojno grlo, bez antibiotika.
Ako ti tako tesko padaju, mozda je zeludac u pitanju, neka dio lijeka???
Uvijek mozes traziti injekcije, siguran sam da ce ti ispuniti zelju...
Kazes gnojno grlo, jesi li probala da kojim slucajem stavis neku oblogu cim osjetis i najmanju bol u gurlu?
Mnogo sam pita vidio da stave malo nane trave u komadic krpe, i stave oko vrata.
Sto nas narod kaze, kao rukom odneseno, nakon par sate.
Sta hocu da kazem , posavjetuj se sa ljekarom, i nek ti napise sve detaljno, a onda sa nalazom kod nekog dobrog travara.
Takodje imas, med, propolis,maticnjak, 100% pomaze kod tvog problema.
A sto se tice antibiotika, i propisivanja, ja bih stao u sredinu.
Znaci, i propisuju, i ne propisuju.
Nadam se da sam ti barem malo pomogao,
Pozdrav,
- cellisto
#4 Re: antibiotici
immuno i neretvaa, hvala na odgovorima!
Sto se tice zuba i uho-grlo-nos, radila sam bris koji je pokazao sve cisto, a bas sam nedavno bila kod zubara, i da kucnem o drvo, u sjajnom su stanju, ni jedne plombe, cak ni karijesa ni na jednom zubu. kada sam imala te upale, u nisam imala ni temperaturu, ni smrcala, nista, samo grlo gori. sve sam ja ovo vec ispricala doktoru i rekao je da je valjda grlo osjetljivo i da podizem imunitet, sto i radim, i cijelu zimu sam pregurala zdrava. u biti sto manje tih antibiotika sirokog spektra pijem, to sam manje i bolesna, imam osjecaj da oni samo primire situaciju, a poremete sve ostalo u tijelu sto ga cini podloznim za novu upalu. nemam ni temperaturu, niti smrcanje, dobro se i osjecam i sve, ali dva mala cepica stoje s lijeve strane.. i zato sam se nadala da necu morati uzimati antibiotik. ali ok, otici cu na pregled. hvala vam na savjetima, a za coca colu sam cula
u apoteci su mi dali neki sprej tantum verde, sad zasad se malo smirilo od toga.
Sto se tice zuba i uho-grlo-nos, radila sam bris koji je pokazao sve cisto, a bas sam nedavno bila kod zubara, i da kucnem o drvo, u sjajnom su stanju, ni jedne plombe, cak ni karijesa ni na jednom zubu. kada sam imala te upale, u nisam imala ni temperaturu, ni smrcala, nista, samo grlo gori. sve sam ja ovo vec ispricala doktoru i rekao je da je valjda grlo osjetljivo i da podizem imunitet, sto i radim, i cijelu zimu sam pregurala zdrava. u biti sto manje tih antibiotika sirokog spektra pijem, to sam manje i bolesna, imam osjecaj da oni samo primire situaciju, a poremete sve ostalo u tijelu sto ga cini podloznim za novu upalu. nemam ni temperaturu, niti smrcanje, dobro se i osjecam i sve, ali dva mala cepica stoje s lijeve strane.. i zato sam se nadala da necu morati uzimati antibiotik. ali ok, otici cu na pregled. hvala vam na savjetima, a za coca colu sam cula
-
spider124
#5 Re: antibiotici
predlazem da probas sa zalfijom ispirati grlo jer zalfija dezinfikuje.
- cellisto
#6 Re: antibiotici
juce sam grgljala coca colu
i stavila nekoliko puta taj sprej, iscijedila malo limuna u grlo, i jutros nigdje cepica, nista ne osjecam u grlu, samo je jos crveno tamo gdje su bili.
danas cu malo ispirati zalfijom, hvala spider.
-
hocu_ponovo
- Loulou
#9 Re: antibiotici
Probajte sprej za grlo na bazi propolisa.

- atko
#10 Re: antibiotici
Odlicno zapazanje ...
... proteklih 3-4 sedmice blag su me bolili krajnici igrlo ... al stvarno blago ... posto sam prije dvije godine opersiao uho da ne bih doslo do nekih komplikacija ja preventivno skoknem do privatnika jednog da to pogleda ... on mi navalja na recep 4 neka lijeka 2 antibiotika, jedan analgetik i neki sprej ... na tri od 4 kutije je "gsk" logo a njegova ordinacija sva vrvi od plakata sa "gsk"...
... znaci radi na kilo ocigledno
a antibiotik ovaj jedan ... ja ga zovem konjski ...velicine pola malog prsta jedva progutas ... razvali zeludac ... jertu poslije sat- dva
...
poslije nekoliko uzimanja odustao ... malo caja malo luka i sve ok
... inace ovo proljece je nekako tesko za grlo ... dosta prijatelja mi kuburi sa tim ...
... proteklih 3-4 sedmice blag su me bolili krajnici igrlo ... al stvarno blago ... posto sam prije dvije godine opersiao uho da ne bih doslo do nekih komplikacija ja preventivno skoknem do privatnika jednog da to pogleda ... on mi navalja na recep 4 neka lijeka 2 antibiotika, jedan analgetik i neki sprej ... na tri od 4 kutije je "gsk" logo a njegova ordinacija sva vrvi od plakata sa "gsk"...
a antibiotik ovaj jedan ... ja ga zovem konjski ...velicine pola malog prsta jedva progutas ... razvali zeludac ... jertu poslije sat- dva
poslije nekoliko uzimanja odustao ... malo caja malo luka i sve ok
... inace ovo proljece je nekako tesko za grlo ... dosta prijatelja mi kuburi sa tim ...
- bez_ideje
#11 Re: antibiotici
ima onaj apikoplex-med,mlijec,propolis i polen mescini (ko nije alergican na polen)
Suska se da cuda pravi za imunitet i disajne organe
Suska se da cuda pravi za imunitet i disajne organe
- cellisto
#12 Re: antibiotici
ne znam, evo ja sam koristila taj sprej tantum verde, i cijedila limun direktno u grlo, malo cole grgljala i nestali su. sigurno bih do sad vec pila antibiotike. nisam doktor, i ne znam jesu li ti antibiotici bas toliko korisni na nekom nivou na kojem ja nisam svjesna ili su stvarno suvisni
ja sam isto mislila da bih trebala izvaditi te krajnike, ali bris je cist a i strah me, nisam dijete pa da to lakse prodje 
-
Una379
#13 Re: antibiotici
Antibiotici su koliko dobri toliko i losi, zato pazljivo s njima.Treba ih uzimati samo kad se stvarno mora.Cula sam od jedne cure da je svoje upale krajnike ljecila sladoledom