pemanapemani wrote:
Ne znam, nisam pametan.
Ti kažeš da bi im zabranio sa nikabom u institucije, banke i sl., a njih dvojica su skroz protiv nikaba (totalno pokrivanje lica). Jedan nema ništa protiv hidžaba, dok drugi smatra i hidžab necivilizacijskim.
Teška tema puna složene materije. Materiju treba rasčlaniti na proste faktore, pa onda te faktore analizirati do u detalj...
Čim budem imao nekoliko slobodnih dana, udubim se i prostudiram temu, pa onda tebi napišem svoj stav. Nadam se pozitivnoj ocjeni.
P.S. Upad je bio zbog sličice koju si postavio (voditelj "puca" rukama i tako slavi neku pobjedu), odnosno, zanimljivo mi je kako ti godinama sebe proglašavaš pobjednikom nekih diskusija na forumu, a da drugi diskutanti uopće ne znaju da se sa tobom takmiče. Mislim, u najmanju ruku malo neobično za srednjovječnog čovjeka koji tvrdi da je svašta nešto prošao u životu i potpuno se ostvario.
Drugi par cipela je tvoje pametovanje iz Švedske kako mi u BiH trebamo živjeti. Kao, eto, ti znaš pa da nas naučiš. Onda svakoga ko se ne slaže sa tobom proglasiš nekim ubačenim elementom.
Moja malenkost samo predlaže da se ti vratiš u BiH i praktično nam pokažeš svoje svještine i sposobnosti, pa da i mi nešto naučimo.
Mislim da bi ti bilo gubljenje vremena tematika o nikabima, hidzabima u kontekstu antidrzavnog ali do tebe je. Sto se mene tice, ova mala avantura sa tim na par stanica teme moze da se zavrsi i da nastavimo neke druge antidrzavne aktivnosti. Moje mjesto boravka je apsolutno tebi i ikome drugom nebitno u temi jer ja ne pametujem tebi kako ti trebas zivjeti vec pricamo o opcim temama koje su otvorene za sve. Mozete lijepo staviti zabranu za dijasporu u nekim temama ili opcenito na domacim politickim temama i veselio te bog. Postovao bih takvu odluku. Ha ja,... fakat mi nije jasno otkad je to postao adut u korist nekoga ko zivi dole, osim ako ne pripada poput Vlaisavljevicke odredjenoj raji koja ima svoje demone. U tom slucaju taj adut mozda ima znacaj nekome slicnom na tribini ali zar ocekujes da je i meni? Isto ko da se pokusava probuditi neka vasa verzija morala, krivice,.. u meni pa da se skruseno sam poklopim.

Tvoja logika, vrijednosti, moral,.. nije obavezno default i meni. Isto kao na drugom forumu kada mi srpski nacionalisti spomenu vjerski background konto mitova o porijeklu, izdaji,... i to tako da zvuci kao neki default, urodjena krivica,... tribina aplaudira,.. i ja bi to kao trebao shvatiti kao neki ozbiljan adut i problem, ono da uvidim kako sam bezobrazan jer sam zaboravio na to i ko je ko?

Svaki put kad spomenes dijasporski status je ko da mi spominjes moj broj cipela, kategoriju vozacke dozvole,... savjest u tvojoj percepciji neces nikome probuditi. Imam BiH drzavljanstvo, placam poreze, imam licna intersovanja i imam pravo reci bilo sta na opcu tematiku o demokratiji, slobodama,... koje u principu i kacimo ovdje u temi o nikabima, hidzabima. A usput receno, puno je vise nikaba i hidzaba gdje zivim nego u BiH te me se ta problematika isto tice. A sto se tice slicice

, zao mi je, hebiga,. jace od mene,.. nije ovo natjecaj naravno ali kada diskutant prebaci raspravu na licnu bazu, krene sa shupackim potezima poput spocitavanja, izokretanja, ismijavanja,... onda mogu malo i pokazati slikovito da sam mu/im rasturio logiku i stavove. Malo humora nije naodmet posto znamo da ih ta slicica nije uvrijedila niti u nesto ubijedila.