Ankioznost + glavobolje + visok pritisak

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
siimee

#1 Ankioznost + glavobolje + visok pritisak

Post by siimee »

Dragi forumaši, treba mi vaš savjet.

Naime, moja djevojka radi nemogućnosti pronalaska posla iako je prekvalificirana za većinu poslova je postala jako bolešljiva i zaista me strah za njeno zdravlje, što psihičko-što fizičko.

U zadnje vrijeme su joj misli toliko preokupirane nemogućnošću pronalaska posla i odbijenicama da je fizički hronično umorna i bolesna, a psihički pada sve više i više u neku vrstu depresije.

Sinoć se probudila u znoju sa strašnom glavoboljom i pritiskom 194/120, te su je hitno morali u hitnu u pola noći odvesti gdje su joj dali dvije injekcije, Voltaren i još nešto za pritisak.

Pored pritiska, problem je što je glavobolja učestala pa mora piti tablete (kafetin) da joj pomognu, nervoza ne jenjava pa da bi odspavala ponekad mora popiti lexilium inače nema ništa od sna, stalno je u tom nekom stanju, a meni se srce cijepa jer ne mogu da pomognem.

S druge strane, da bi ojačala organizam, treba prestati sa tabletama, ali joj organizam jednostavno ne dopušta da prestane sa istim.

Molim vas dajte neke savjete, ne znam više ni sam šta da radim.
MisterNo1

#2 Re: Ankioznost + glavobolje + visok pritisak

Post by MisterNo1 »

Pretpostavljam da si razgovarao sa svojom devojkom ali da te ona ne sluša i da si bezpomoćan. Moj predlog je upoznaš sa njenim stanjem nekoga ko bi mogao da dopre do njenog razuma, nekoga koga ona poštuje i sluša, neka on ili ona pokuša da je urazumi.
Dr.medicine

#3 Re: Ankioznost + glavobolje + visok pritisak

Post by Dr.medicine »

problem je u tome što svi traže posao u gradu u kojem žive, a najviše u sarajevu. nedaj bože dobaciti do kaknja ili neko manje mjesto par godina.
a ako je tako prekvalifikovana šta radi u bosni? nema posla, spakuješ se i odeš.

živimo u eri, kada vani odlaze ljudi ne samo koji ne rade, već i oni koji imaju stabilan posao.

a treće i najbitnije za nju. njoj treba strucna pomoc,a ne nagađanja osoba s foruma. to je ono ako joj želiš dobro.
emmir1

#4 Re: Ankioznost + glavobolje + visok pritisak

Post by emmir1 »

Tako visok tlak zahtjeva pretrage, šta ga je uzrokovalo.

Ne vjerujem da nervoza može da podigne toliko tlak.

Šta ti djevojka jede?

Možda da promijeni prehranu, neka pije par vrsta čajeva...preporučio bih majčinu dušicu te možda kapi od valerijane.

Takođe preporučio bi relax masažu, oko 50 ili 60 km je kompletan tretman...60 minuta se baš opustiš.

U Herbal spa imaju neku akciju kao 20 km parcijalna masaža...recimo leđa ti masiraju 30 min...no kompletan tretman je bolje.

I naravno na kraju psihologa ili psihijatra.
SpecialOffer

#5 Re: Ankioznost + glavobolje + visok pritisak

Post by SpecialOffer »

emmir1 wrote:Tako visok tlak zahtjeva pretrage, šta ga je uzrokovalo.

Šta ti djevojka jede?

Možda da promijeni prehranu, neka pije par vrsta čajeva...preporučio bih majčinu dušicu te možda kapi od valerijane.

Takođe preporučio bi relax masažu, oko 50 ili 60 km je kompletan tretman...60 minuta se baš opustiš.

U Herbal spa imaju neku akciju kao 20 km parcijalna masaža...recimo leđa ti masiraju 30 min...no kompletan tretman je bolje.

Nervoza, stres, anksioznost moze sve!
Streptokok

#6 Re: Ankioznost + glavobolje + visok pritisak

Post by Streptokok »

Dr.medicine wrote:problem je u tome što svi traže posao u gradu u kojem žive, a najviše u sarajevu. nedaj bože dobaciti do kaknja ili neko manje mjesto par godina.
a ako je tako prekvalifikovana šta radi u bosni? nema posla, spakuješ se i odeš.

živimo u eri, kada vani odlaze ljudi ne samo koji ne rade, već i oni koji imaju stabilan posao.

a treće i najbitnije za nju. njoj treba strucna pomoc,a ne nagađanja osoba s foruma. to je ono ako joj želiš dobro.
Pricas gluposti. Nije isto odseliti se i oticu na korzo. Da se tako lako seli ovdje bi istale samo vladajuce pirodice.
emmir1

#7 Re: Ankioznost + glavobolje + visok pritisak

Post by emmir1 »

SpecialOffer wrote:

Šta ti djevojka jede?

Nisam znao da može toliko stres da podigne tlak.

Ovo mi je novo
A_R

#9 Re: Ankioznost + glavobolje + visok pritisak

Post by A_R »

emmir1 wrote:
SpecialOffer wrote:

Šta ti djevojka jede?

Nisam znao da može toliko stres da podigne tlak.

Ovo mi je novo
kad ne mogu naci uzrok u smislu poremecaja rada zlijezda, lucenje hormona i sl, razlog je uvijek stres. sa visokim pritiskom se borim ima skoro osam godina, a relativno sam mlada. uzorka nema. nema koja ispitivanja i nalaze nisam radila, sve udure. na kraju - stres.
A_R

#10 Re: Ankioznost + glavobolje + visok pritisak

Post by A_R »

siimee wrote:Dragi forumaši, treba mi vaš savjet.

Naime, moja djevojka radi nemogućnosti pronalaska posla iako je prekvalificirana za većinu poslova je postala jako bolešljiva i zaista me strah za njeno zdravlje, što psihičko-što fizičko.

U zadnje vrijeme su joj misli toliko preokupirane nemogućnošću pronalaska posla i odbijenicama da je fizički hronično umorna i bolesna, a psihički pada sve više i više u neku vrstu depresije.

Sinoć se probudila u znoju sa strašnom glavoboljom i pritiskom 194/120, te su je hitno morali u hitnu u pola noći odvesti gdje su joj dali dvije injekcije, Voltaren i još nešto za pritisak.

Pored pritiska, problem je što je glavobolja učestala pa mora piti tablete (kafetin) da joj pomognu, nervoza ne jenjava pa da bi odspavala ponekad mora popiti lexilium inače nema ništa od sna, stalno je u tom nekom stanju, a meni se srce cijepa jer ne mogu da pomognem.

S druge strane, da bi ojačala organizam, treba prestati sa tabletama, ali joj organizam jednostavno ne dopušta da prestane sa istim.

Molim vas dajte neke savjete, ne znam više ni sam šta da radim.
pricaj sa njom, ako treba zajedno potrazite i strucnu pomoc - u smislu da se nekome otvori i da vidi da nikad nije strasno kao sto se cini. drugo, meni je na pocetku pomagao trening i to nesto agresivno - jer sam bila puna negativne energije. kad sam to relativno dovela u neki red i kad se sve ustabililo, onda su mi preporucili yogu. nesto sto definitivno pomaze opustanju i pravilnom disanju. o posljedicama visokog pritiska necu ni pisati, dovoljno je procitati nekoliko linkova s pocetka pretrage i da ti sve bude jasno - nesto se mora mijenjati, ako zeli sebi dobro. iskreno se nadam da ce sve to biti dobro, cak i ako bude na nekoj terapiji - nije ni to bauk - s tim se zivi sasvim normalno. malo nek povede racuna o ishrani, jogurt, bijeli luk, pravi sok od jabuke -sve to snizava pritisak, manje slano, bez alkohola, opcenito zdraviji nacin zivota nikome ne skodi ;) sretno!
meteorit135531

#11 Re: Ankioznost + glavobolje + visok pritisak

Post by meteorit135531 »

Stres. Kao da čitam život prosječnog stanovnika BIH. Sve što je navedeno je posljedica stresa. Nemogućnost pronalaska posla nam nije nepoznanica, tako da pridavati srcu takve stvari i stvari bezrazloznu nervozu, i forsirati organizam više od njegovog limita, je apsurdno činiti.
Moj glavni savjet je usporenje životnog ritma.
Ja sam u identičnoj situaciji, svi nalazi su relativno u uredu, u granicama vrijednosti, tako da stres je okidač za stanje organizma. Za bezvoljnost, ružne misli, anksioznost, depresiju. Opusti se. Uspori život i okruži se stvarima koje voliš. I što dalje od ružne svakodnevnice, okoline, ljudi. Sve to negativno utiče na psihu čovjeka.
Stres je tihi ubica.
raoul duke

#12 Re: Ankioznost + glavobolje + visok pritisak

Post by raoul duke »

Treba prepoznati problem a koliko vidim problem je u njenim mislima. Neka se opusti i pomiri sa situacijom i okruzenjem, nije teret na njoj zato sto je zemlja u kojoj zivi u banani. Treba se pokrenuti kako fizicki tako psihicki, vjezbe, dobra ishrana, kretanje... itd. :run:
Dr.medicine

#13 Re: Ankioznost + glavobolje + visok pritisak

Post by Dr.medicine »

Streptokok wrote: Pricas gluposti. Nije isto odseliti se i oticu na korzo. Da se tako lako seli ovdje bi istale samo vladajuce pirodice.

To je tvoje subjektivno mišljenje, baš kao što je moje subjektivno mišljenje, da je moj odlazak bio kao odlazak na korzo. Možda i jednostavniji, obzirom da bi za korzo napravio friz :lol:
Objektivno gledajuci svoje kolege, raju, poznanike, svi su otišli na takav nacin. Nemas posla, procackas na netu ponude, ili nekog poznanika zamolis da ti nesto nađe, odes na razgovor i gotovo.
Uzmite sudbinu u svoje ruke. Ne!!!! živjeti ispod mamine suknjice, i gledati u tatu kao nekog ko je uvijek tu da riješava probleme. Ja sam bio nenormalno vezan za svoje roditelje, ali kada je došao trenutak da odletim iz tog mirnog gnijezda odletio sam. I sretan sam i zbog sebe i zbog njih kojima mogu pomoci, sto naravno ne bi mogao da sam ostao u tom mracnom tunelu.
Ako neko sa nekom "lijevom" srednjom školom (ciju edukaciju ne prizna svjetsko tržiste, jer to više ne postoji) može da se snađe, onda ona kao prekvalifikovana za sve poslove, itekako može.
Vecina bi u bosni trebala prestati biti princeze i princevi. Imam frendicu koja kuka kako nema posla, ekonomista je. Nema ga jer dama želi samo na državnu si.su.
i opet ne znam što ljudima smeta napisana istina, bas ste koma na forumu :D
LolaLola

#14 Re: Ankioznost + glavobolje + visok pritisak

Post by LolaLola »

U potpunosto se slazem s tobom dr medicine.
Treba nekad i prati prozore da bi se stiglo do neke vece stepenice. Ne samo to, ne treba covjeka nikad da bude sram bilo kakvog posla, postenog posla.

Savjet, prvo djevojku odvedi kod psihologa, neka poprica. Upute ce dobiti od njega/nje, sta dalje. A ti kao momak, malo gledaj da vas izvucete iz te sredine ili joj objasni da nije rodjena s krunom na glavi.
Post Reply