ANKETA - PROTESTI u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

fixer

#26 Re: ANKETA - PROTESTI u Sarajevu

Post by fixer »

rose_sauvage wrote:Sta ste postigli onim proljetnim protestima? Konkretno!

Sad kontate raju pred izbore nahuskati i neofirno im ukazati za kog da glasaju? Sto smo luuuudi :-)

p.s.: Ali et, haj organizujte, bas da vidimo koliko ce vas biti :music2:
ne postavljaj to pitanje ljudima koji nemaju moc u rukama. to pitanje postavi ovima sto su na vlasti vec mnogo godina, a ciji si vjerni stovalac i obozavalac. sta su oni postigli konkretno, osim sto su dopustili da nam djeca siluju djecu, da bodu nozevima jedni druge?
a koliki je uticaj ovih par savjesnih mladica i djevojaka koji su bili na svim protestima... mali, ali iako je utjecaj mali, okus u ustima je i dalje sladak - posebno kad tu grupu ljudi prepoznaju ljudi iz inostranstva kao nekog izuzetno pozitivnog.
kada jedne e novine napisu nesto pozitivno za nekog, ma djaba vam sav trud lokalni placenici - njihova rijec ipak mnogo vise znaci nego citav vas text.
rose_sauvage

#27 Re: ANKETA - PROTESTI u Sarajevu

Post by rose_sauvage »

satisfakcija - jel to sve?? :shock: wooow! jel vam drago?

covjece, protestvovali ste mjesecima, nista niste postigli. cak stavise, izgubili ste i znacajan broj ljudi koji su bili zainteresovani i koji su vam na pocetku bili povjerovali da cete uspjeti u tim nekim promjenama. i sta sad?

kakvi su rezultati ankete?

usput, ne postoji covjek/zena (niti vlast) kojeg/koju ja obozavam!
fixer

#28 Re: ANKETA - PROTESTI u Sarajevu

Post by fixer »

rose_sauvage wrote:satisfakcija - jel to sve?? :shock: wooow! jel vam drago?

covjece, protestvovali ste mjesecima, nista niste postigli. cak stavise, izgubili ste i znacajan broj ljudi koji su bili zainteresovani i koji su vam na pocetku bili povjerovali da cete uspjeti u tim nekim promjenama. i sta sad?

kakvi su rezultati ankete?

usput, ne postoji covjek/zena (niti vlast) kojeg/koju ja obozavam!
da, satisfakcija. koliko danas ljudi u bosni to moze da ima? da ima osjecaj satisfakcije da je pokusao nesto nesebicno, nesto od chega ne moze da ima individualne koristi - jedino gubitak, nesto za dobrobit sviju nas?
imas li ga ti? da li ga sad imas kad si dosao na pogresnu adresu traziti rezultate?
trazis rezultate...oki, dat cu ti ih.
denisove ubice su u pritvoru, cini mi se da je to presedan. stvarno su na moment u tom tuzilastvu postali zreliji i odgovorniji. kazem na moment, jer danas se potvrdjuje da kad nema drustvenog pritiska, nonsalancija i neodgovornost se u tu instituciju ponovo vracaju na velika vrata. da li su ovi gradjani bili dovoljno jaki da prouzroce neke dugorocnije rezultate - sumnjam, ipak im je falila veca podrska ljudi kao sto si ti. da ne bi sva krivica pala na tvoja ledja, bilo je i gresaka s njihove strane. namjerno ovo govorim u trecem licu, jer se ne smatram dovoljno zasluznim da nosim njihovo ime. volio bi da su mi prilike bile drugacije i da ja danas mogu pricati o svojim zaslugama.
idemo malo na neke promjene. donesen je taj neki akcioni plan. on ce biti mrtvo slovo na papiru ako i dalje zainteresovanost ljudi za maloljetnicku delikvenciju, i sam kriminal uopce, bude na ovako niskom nivu. uvedeni su neki ninja revizori, razmatra se i uvodjenje kamera. sad gradonacelnica strijepi uz krevet svakog nastradalog mladica, a dubai joj je malo dalje nego sto je prije bio. da li je to sve dovoljno? presudi sam. moje misljenje je da nije, ali da je ipak pomak - to sigurno. za veci pomak imas uskoro izbore, pa se potrudi. :)
homo_sapiens

#29 Re: ANKETA - PROTESTI u Sarajevu

Post by homo_sapiens »

rose_sauvage wrote:Sta ste postigli onim proljetnim protestima? Konkretno!

Sad kontate raju pred izbore nahuskati i neofirno im ukazati za kog da glasaju? Sto smo luuuudi :-)

p.s.: Ali et, haj organizujte, bas da vidimo koliko ce vas biti :music2:
Da je iko htio da organizira javna okupljanja - proteste, samo da bismo se brojali, uradili bismo to na drugi nacin, i brojali preko nekoliko hiljada . . . Svaki organizirani protest je na svojstven nacin ukazivao na greske, na propuste nosilaca izvrsne, ali i zakonodavne vlasti u K.Sarajevo. To je bio cilj protesta - postici vecu odgovornost u izvrsenjima javnih funkcija nosilaca svih nivoa vlasti, a prije svih - premijera Kantona i gradonacelnice. Ukazati na izigrano povjerenje ukazano im na izborima, ukazati na netransparentno trosenje novca iz budzetskih sredstava, i td, i td. Razloga ima jako mnogo.

Iako je svima ovdje jasno iz kojeg politickog kruga ti dolazis, ipak i ti, a i tvoji nalogodavci i istomisljenici, moras priznati da nikada nigdje neces moci naci nijednu izjavu ili bilo sta slicno, sto dovodi u vezu neformalne grupe gradjana iz Sarajeva sa bilo kojom politickom proklamacijom. Tako da je tvoja blijeda provokacija zaista jadna i bijedna.
Ova je tema stoput prozvakana, i ja ne zelim tebi zasebno da objasnjavam, ne pada mi na pamet.
Ali, drago mi je da si i ti jedna od osoba koja prepoznaje svu snagu pokreta "gradjani", i meni je to znak da smo svi mi, bilo neposredni ucesnici na protestima na sarajevskim ulicama, bilo moralna ili drukcija podrska ovdje naforumu, koji smo ucestvovali u budjenju gradjanske svijesti u zajednici, posebno u Sarajevu - bili na pravom putu.
Eh sad, zamisli da smo, slucajno, politicki opredjeljeni . . . . :lol: :lol: :lol:
turban

#30 Re: ANKETA - PROTESTI u Sarajevu

Post by turban »

Iza brda vrba mrda,a na vrbi nema grozdja... :-)
saibaba

#31 Re: ANKETA - PROTESTI u Sarajevu

Post by saibaba »

Zasto su protesti prestali ?

Jel moguće da su kantonalne vlasti počele raditi kako treba ?
homo_sapiens

#32 Re: ANKETA - PROTESTI u Sarajevu

Post by homo_sapiens »

saibaba wrote:Zasto su protesti prestali ?

Jel moguće da su kantonalne vlasti počele raditi kako treba ?

Nisu prestale gradjanske aktivnosti. Pratite teme, i okupimo se svi zajedno, svi treba da dajemo ucesce u aktivnostima, zajednicki su nam interesi i ciljevi. Slijedeci sastanak je u ponedjeljak, javicemo mjesto i vrijeme. Svi su dobrodosli.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=53685

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p2079505

Nakon proteklih šest mjeseci od prvih spontanih i masovnih javnih okupljanja građana Sarajeva, odnosno, ubrzo nakon spontanih, neformalno organiziranih, javnih okupljanja građana Sarajeva i iskazivanja na tim okupljanjima otvorenog nezadovoljstva dotadašnjim nefunkcionalnim i neproduktivnim izvršavanjem javnih funkcija nosioca izvršne vlasti na nivou Kantona Sarajevo, kao i na nivou gradske uprave, ali i nezadovoljstvom i u drugim segmentima javne uprave, odnosno i izvršne i zakonodavne vlasti, kada je nekoliciina građana Sarajeva osjetila potrebu i trenutak i samoinicijativno pristupila organizaciji svih narednih javnih okupljanja sa ispoljavanjem istih ciljeva koji su promovirani i do tada, te sve aktivnosti vodila koordinirano, i uz podrsku mnogih sugrađana K.Sarajevo, te izuzetnu medijsku paznju, postalo je jasno svima da je svaki oblik komunikacije i korespodencije između građana Sarajeva i lokalne vlasti na „neformalan način“ jednostavno nemoguć i da su ciljevi javnih okupljanja i iskazano nezadovoljstvo neostvarivi.

Iz takve spoznaje, nekolicina građana Sarajeva, iz sastava Neformalne grupe, odlučila je svoje aktivnosti nastaviti, ali na drukčiji način organizacije, pa je, na osnovama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, dana 15. augusta, 2008. godine, održana sjednica dijela organizatora ranijih aktivnosti na javnim okupljanjima građana Sarajeva, s ciljem razmatranja mogućnosti upisa u Registar udruženja građana BiH, i koja je na kraju rezultirala formiranjem Osnivačke skupštine, čiji jednostani rad prikazujemo kao

Z A P I S N I K

sa sjednice Osnivačke skupštine Udruženja građana „Građani“
održane dana 15.augusta, 2008. godine u Sarajevu,

na kojem je prisustvovalo ___ osoba koji su našli slobodnog vremena, volje i htijenja, da svojim aktivnim učešćem pokušaju doprinjeti razvoju i unapređenju društvene svijesti da u stvaranju i održanju socijalno-političkog-ekonomskog okruženja svih građana nisu dovoljni samo politička kultura i dijalog, već i stalna građanska aktivnost i monitoring rada svih oblika izvršne i zakonodavne vlasti, i ne samo na lokalnom nivou, već i na području cijele BiH, te insistiranje na podnošenju i snošenju odgovornosti za neučinjene ili pogrešno učinjene aktivnosti koje su prouzročile posljedice, kao i insistiranje na odgovornosti za greške i posljedice učinjene zloupotrebom javih ovlaštenja,
Rezimirajući ukratko dosadašnje pozitivne i negativne učinke održanih protesta, koji su imali prevashodni cilj smjene određenih nosilaca lokalne vlasti u Kantonu Sarajevo, ali i druge ciljeve, objavljene na javnom okupljanju u Sarajevu 1. marta ove godine, te preliminarne rezultate ankete (čije zvanično objavljivanje očekujemo za nekoliko dana), prisutni sugrađani su odlučili pokrenuti postupak formalizacije Neformalne grupe građana koji su do tada koristili naziv Građani, i to na način podnošenja zahtjeva Ministarstvu pravde BiH za upis u Registar udruženja građana u BiH, pod nazivom Udruženje građana „Građani“.
Usaglašavanjem svih prisutnih na sastanku donesena je Odluka o osnivanju, i zaključeno da se odmah započne sa sprovedbom Odluke, te izradi Statuta Udruženja, kao i izradi načina pristupanja u Udruženje.

Ciljevi aktivnosti i djelovanja budućeg UG mogu se svesti na slijedeće:

Saradnja svih stanovnika unutar BiH zajednice, te podsticanje svestrane i slobodne komunikacije među njima s ciljem unapređenja i jačanja procesa demokratizacije i buđenja entuzijazma mlade generacije za političke i društvene teme, te njihova priprema i obuka za nastavak aktivnosti na učešću u razvoju civilnog društva u BiH; stalne aktivnosti na proširenju transparentnosti i odgovornosti u radu svih organa izvršne i zakonodavne vlasti u BiH; pravna pomoć i zaštita životnog standarda svih stanovnika u BiH; ukazivanje na nesprovođenje aktuelnih zakonskih odredaba i aktivno učešće u zahtjevima za podnošenje ogovornosti, bilo institucija bilo odgovornih osoba u njima; ukazivanje na neodgovarajuće i nefunkcionalne zakonske odredbe i aktivno učešće u zahtjevima za izmjenama i dopunama takvih; sprječavanje zloupotreba javnih ovlašćenja u privatne svrhe, saradnja sa drugim udruženjima, organizacijama i sličnim institucijama koji imaju sličan programski cilj i djelatnost; objavljivanje izvještaja i neprofitna publikacija (bilten Gradjanin), čiji se sadržaj odnosi na ciljeve i djelatnost Udruženja, na aktuelno političko, ekonomsko, socijalno, te stanje ljudskih prava u BiH; kontaktiranje i istupi u medijima radi promocije ciljeva i djelatnosti Udruženja, kao i aktuelnog političkog, ekonomskog, socijalnog stanja u BiH, stanja opće sigurnosti građana BiH, te stanja svih aspekata ljudskih prava.
Za sve zainteresovano stanovništvo BiH za učlanjenje u UG Gradjani, te za sve ostalo, pripremili smo, od ranije poznatu e-adresu [email protected] sa koje mogu dobiti odgovore na sva pitanja.

U Sarajevu, 15.08.2008.
Broj: 002-08/08
Compact

#33 Re: ANKETA - PROTESTI u Sarajevu

Post by Compact »

Nešto kontam, malo mi je bilo licemjerno tada pozivati na proteste protiv vlasti, a u to vrijeme je neformalna skupina građana (niko mlađi od 50 godina) organizirala proteste protiv podizanja velikog krsta iznad Sarajeva. Na protestima se sakupilo svega dvadesetak tih starih ljudi, a omladine pune entuzijazma nigdje. Pa reci da ovo nije politički motivirano.
shuriken

#34 Re: ANKETA - PROTESTI u Sarajevu

Post by shuriken »

Compact wrote:Nešto kontam, malo mi je bilo licemjerno tada pozivati na proteste protiv vlasti, a u to vrijeme je neformalna skupina građana (niko mlađi od 50 godina) organizirala proteste protiv podizanja velikog krsta iznad Sarajeva. Na protestima se sakupilo svega dvadesetak tih starih ljudi, a omladine pune entuzijazma nigdje. Pa reci da ovo nije politički motivirano.
malo je licemjerno da ti nisi bio ni na protestima protiv odgovornih i vlasti grada i kantona za losu sigurnosnu situaciju, ni na protestima protiv krsta, a dajes si za pravo da proglasavas sta je licemjerno a sta nije licemjerno. kakve to veze ima potreba ovog drustva da ima maloljetnicki zatvor sa namjerama nekog udruzenja u RS da podigne krst? jest da si se tek registrovao ali vjerujem da znas potrebu da se tvrdnja potkrijepi nekim argumentima. borba protiv krsta je prioritet u odnosu na zivote djece? zasto?
saibaba

#35 Re: ANKETA - PROTESTI u Sarajevu

Post by saibaba »

shuriken wrote:
Compact wrote:Nešto kontam, malo mi je bilo licemjerno tada pozivati na proteste protiv vlasti, a u to vrijeme je neformalna skupina građana (niko mlađi od 50 godina) organizirala proteste protiv podizanja velikog krsta iznad Sarajeva. Na protestima se sakupilo svega dvadesetak tih starih ljudi, a omladine pune entuzijazma nigdje. Pa reci da ovo nije politički motivirano.
malo je licemjerno da ti nisi bio ni na protestima protiv odgovornih i vlasti grada i kantona za losu sigurnosnu situaciju, ni na protestima protiv krsta, a dajes si za pravo da proglasavas sta je licemjerno a sta nije licemjerno. kakve to veze ima potreba ovog drustva da ima maloljetnicki zatvor sa namjerama nekog udruzenja u RS da podigne krst? jest da si se tek registrovao ali vjerujem da znas potrebu da se tvrdnja potkrijepi nekim argumentima. borba protiv krsta je prioritet u odnosu na zivote djece? zasto?
Zbog takvih sto podižu krst su djeca u sarajevu i stradala, borba protiv njih jeste prioritet ...
shuriken

#36 Re: ANKETA - PROTESTI u Sarajevu

Post by shuriken »

saibaba wrote:
shuriken wrote:
Zbog takvih sto podižu krst su djeca u sarajevu i stradala, borba protiv njih jeste prioritet ...
nesumnjiva je istina da su ljudi koji su opsjedali sarajevo i ubijali sarajlije i dalje dobro i zdravo i zive tu u nasoj blizini, ponekad navrate i do grada, imaju razne inicijative od kojih je jedna podizanje tog krsta.

treba biti uporan i kreativan i konstantno opovrgavati njihove lazi i osujetiti njihove inicijative na sve moguce nacine

ali ako sam te pravilno razumio, ti tvrdis da dok njih ne pobijedimo moramo biti zadovoljni svime sto radi ili ne radi nasa vlast, policija, tuzilastvo, gras, komunalna preduzeca... Je li postojanje Republike Srpske univerzalni i vjecni alibi za sve sto se desava u Federaciji? Mislis da ce oni prestati provocirati? Mislis da cemo ih se na neki nacin rijesiti?

Mislis li da u tom vjecitom sukobu i antagonizmu sa Republikom Srpskom vece sanse da joj uspjesno parira ima pametna i efikasna vlast u Federaciji ili korumpirana i nesposobna? Ne govorim o strankama nego vlast sa funkcionerima koji su odgovorni, efikasni i sposobni, jer takve zelimo, bez obzira na partijski predznak.

funkcioneri koji nisu u stanju u cijelom mandatu staviti jebenu ogradu oko Zavoda u Humskoj su vrlo, vrlo losi, nema potrebe da se gubi vrijeme na ankete i istrazivanja
saibaba

#37 Re: ANKETA - PROTESTI u Sarajevu

Post by saibaba »

Kanton kao organizaciona jedninica je nesretno postavljen tako da omogućava ležeran nerad.. I da umjesto sadašnje
kantonalne vlasti dođe neko iz SDP - a recimo ništa se neće promjeniti .. Uostalom imaju izbori ..

Misljenja sam da je prioritet borba za BiH u odnosu na borbu za kantonalne fotelje..

Naravno, ne podržavam sadašnje katonalne demagoge koji bukvalno nista ne rade ...
Compact

#38 Re: ANKETA - PROTESTI u Sarajevu

Post by Compact »

shuriken wrote:
Da nisam bio na protestima ne bih se ni javljao!!! Ne kontam odakle ti to da nisam bio!!! Što se tiče vlasti u gradu ja ih podržavam, a ti pukni od muke i tipkaj po tastaturi!!! Što se tiče registracije, registrovao sam se da uzmem učešća u diskusiji na temu "Queer festivala" ali tu temu ukinuše. Slučajno prošitah post o protestima pa kontam, kad svi pišu, hajde da i ja nešto napišem!!! Takvi ko ti care sigurno nisu osjetili pucnjeve sa brda, gdje se trebao postaviti krst pa tako pišeš! Lako je iz Njemačke doći i pljuvati po vlasti.
shuriken

#39 Re: ANKETA - PROTESTI u Sarajevu

Post by shuriken »

Compact wrote:
shuriken wrote:
Da nisam bio na protestima ne bih se ni javljao!!! Ne kontam odakle ti to da nisam bio!!! Što se tiče vlasti u gradu ja ih podržavam, a ti pukni od muke i tipkaj po tastaturi!!! Što se tiče registracije, registrovao sam se da uzmem učešća u diskusiji na temu "Queer festivala" ali tu temu ukinuše. Slučajno prošitah post o protestima pa kontam, kad svi pišu, hajde da i ja nešto napišem!!! Takvi ko ti care sigurno nisu osjetili pucnjeve sa brda, gdje se trebao postaviti krst pa tako pišeš! Lako je iz Njemačke doći i pljuvati po vlasti.
odakle mi to? iz vaseg posta. govorite u trecem licu o ljudima koji su se skupili. obzirom da se skupilo svega dvadeset starih ljudi zato sam presao na persiranje. vidite, na zadnjim protestima pred tuzilastvom, skupilo se NAS jedva dvadesetak. vidite razliku u recenici?

a zasto mi niste objasnili koji kauzalitet nalazite u vezi maloljetnickog zatvora i krsta? unaprijed zahvaljujem, gospodine.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#40 Re: ANKETA - PROTESTI u Sarajevu

Post by mIRCerka »

Compact wrote: Da nisam bio na protestima ne bih se ni javljao!!! Ne kontam odakle ti to da nisam bio!!! Što se tiče vlasti u gradu ja ih podržavam, a ti pukni od muke i tipkaj po tastaturi!!! Što se tiče registracije, registrovao sam se da uzmem učešća u diskusiji na temu "Queer festivala" ali tu temu ukinuše. Slučajno prošitah post o protestima pa kontam, kad svi pišu, hajde da i ja nešto napišem!!! Takvi ko ti care sigurno nisu osjetili pucnjeve sa brda, gdje se trebao postaviti krst pa tako pišeš! Lako je iz Njemačke doći i pljuvati po vlasti.
Kao osoba koja je bila na skoro svim protestima od decembra 2005.godine do danasnjeg dana cu ti reci samo jedno:
NEmoj se saliti pa pokusavati skrenuti pricu na KRST opet.
Lijep pozdrav
Compact

#41 Re: ANKETA - PROTESTI u Sarajevu

Post by Compact »

mIRCerka wrote:
Compact wrote: Da nisam bio na protestima ne bih se ni javljao!!! Ne kontam odakle ti to da nisam bio!!! Što se tiče vlasti u gradu ja ih podržavam, a ti pukni od muke i tipkaj po tastaturi!!! Što se tiče registracije, registrovao sam se da uzmem učešća u diskusiji na temu "Queer festivala" ali tu temu ukinuše. Slučajno prošitah post o protestima pa kontam, kad svi pišu, hajde da i ja nešto napišem!!! Takvi ko ti care sigurno nisu osjetili pucnjeve sa brda, gdje se trebao postaviti krst pa tako pišeš! Lako je iz Njemačke doći i pljuvati po vlasti.
Kao osoba koja je bila na skoro svim protestima od decembra 2005.godine do danasnjeg dana cu ti reci samo jedno:
NEmoj se saliti pa pokusavati skrenuti pricu na KRST opet.
Lijep pozdrav
Ok!!! Obzirom da sam se uplašio, i da imam osjećaj da sam na forumu "Ravnogorskog četničkog pokreta" prekidam sa skretanjem teme na "Krst", i iskreno se izvinjavam! Hvala.
cleo

#42 Re: ANKETA - PROTESTI u Sarajevu

Post by cleo »

rezultati ankete postavljeni su na http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=52962

komentari i sugestije su dobrodošle
Locked