ANKETA: PO CEMU SE RAZLIKUJU PRAVI BIKERI OD SMINKERA?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- phil manzanera
#1 ANKETA: PO CEMU SE RAZLIKUJU PRAVI BIKERI OD SMINKERA?
1. STA MISLITE PO CEMU SE RAZLIKUJU PRAVI BIKERI OD SMINKERA?
2. Bilo bi interesantno da napravimo listu i da iz te liste da vidimo po cemu se, npr, prepoznaje pravi biker.
2. Bilo bi interesantno da napravimo listu i da iz te liste da vidimo po cemu se, npr, prepoznaje pravi biker.
- phil manzanera
Nisam mislio davati komentare na odgovore, ali ovaj je zaista - odlican (5)!
Izgleda da ovaj topic opravdava svoje postojanje i da cemo dobiti dobre zaje*ancije!
Izgleda da ovaj topic opravdava svoje postojanje i da cemo dobiti dobre zaje*ancije!
-
Ticall
Pa po meni glavna stvar je ono sminkerima je u cilju da budu vidjeni tako da nemogu se oni vozati po gradu sa kacigom na glavi nikako u 95% slucajeva a o ostaloj opremi da negovorim tako da po meni to je glavna stvar mada ih navuku kad krenu negdje na put sto je rijetkost
- DaysleepeR
Pravi bajker je onaj koji zivi taj stil zivota 12 mjeseci godisnje, 7 dana sedmicno, 24 sata dnevno, i kada nije na motoru i kada jeste i kad je sezona i kada nije.
Pravi bajker se druzi sa drugim bajkerima i sa njima dijeli i dobro i zlo, pomaze drugima u nevolji a i derneci kad je dernek.
Pravi bajker ne dira nikoga, ne mjesa se drugima u njihov nacin zivota ali takodje nevoli da se njemu iko mjesa u njegov nacin zivota i to ce vrlo agresivno braniti, kao i kad ga neko fizicki ugrozi.
Pravi bajker VOZI MOTOR i kad je kisa i kad je hladno i kad je sunce i kad je oblacno.
Pravi bajker nikad nece javno lose pricati o drugom bajkeru i svoje probleme sa nekim drugim bajkerom ce rjesiti privatno.
Bajkeri su moderni vitezovi ceste i tako se i ponasaju.
Svi ostali koji ne potpadaju pod ove generalije su motociklisti.
Sminkeri na motoru ne postoje, jer za voznju na dva tocka treba imat MUDA i to treba postovati.
Pozdrav.
Pravi bajker se druzi sa drugim bajkerima i sa njima dijeli i dobro i zlo, pomaze drugima u nevolji a i derneci kad je dernek.
Pravi bajker ne dira nikoga, ne mjesa se drugima u njihov nacin zivota ali takodje nevoli da se njemu iko mjesa u njegov nacin zivota i to ce vrlo agresivno braniti, kao i kad ga neko fizicki ugrozi.
Pravi bajker VOZI MOTOR i kad je kisa i kad je hladno i kad je sunce i kad je oblacno.
Pravi bajker nikad nece javno lose pricati o drugom bajkeru i svoje probleme sa nekim drugim bajkerom ce rjesiti privatno.
Bajkeri su moderni vitezovi ceste i tako se i ponasaju.
Svi ostali koji ne potpadaju pod ove generalije su motociklisti.
Sminkeri na motoru ne postoje, jer za voznju na dva tocka treba imat MUDA i to treba postovati.
Pozdrav.
-
beta vulgaris
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=15093
Evo, ja sam nasao neke odgovore na starijoj temi.
Nije lose nekada malo kopkati po starim temama.
Evo, ja sam nasao neke odgovore na starijoj temi.
Nije lose nekada malo kopkati po starim temama.
- DaysleepeR
Pa neznam jel jases ili ne, ali ako ne zajasi pa saznaj treba li muda ili ne treba.Prenj wrote:Nije valjda da bilo sta sto zajasi motor ima MUDA????DaysleepeR wrote: ...
Pozdrav.
-
Prenj
Nije mi jasno kako se mozete toliko ufuravati.DaysleepeR wrote:Pa neznam jel jases ili ne, ali ako ne zajasi pa saznaj treba li muda ili ne treba.Prenj wrote:Nije valjda da bilo sta sto zajasi motor ima MUDA????DaysleepeR wrote: ...
Pozdrav.
U Italiji na primjer, pocnu vozati motore vec od desete, jedanaeste godine i tako to traje do poznih sedamdesetih.
Bakice i dede idu na pijacu motorom.
A ti sad pricas o nekakvim MUDIMA
- DaysleepeR
Pa ja se sve nadam da pricam sa inteligentnom osobom a izgleda tebi treba crtat.Prenj wrote:Nije mi jasno kako se mozete toliko ufuravati.DaysleepeR wrote:Pa neznam jel jases ili ne, ali ako ne zajasi pa saznaj treba li muda ili ne treba.Prenj wrote: Nije valjda da bilo sta sto zajasi motor ima MUDA????
U Italiji na primjer, pocnu vozati motore vec od desete, jedanaeste godine i tako to traje do poznih sedamdesetih.
Jedno je italijanski nacin voznje skutera sa sofersajbama po pola metra na najkvalitetnijim cestama u Evropi i voznja od granapa preko pijace na fakultet ili posao.
Drugo je voznja u katastrofalnom saobracaju masina koje razvijaju brzine preko 200 km/h po kisi, gradu, itd.
Kazem ti, sjedi pa probaj.
Drugo, mi bajkeri cijenimo otvoren razgovor, ako imas nesto protiv nas, ne kontam koliko MUDA ti treba da to otvoreno kazes.
Izgleda vise nego za motora.
-
twowheelkamikaza
Pitanje je dobro i cesto aktuelno kada su biker-i tema.
Za razliku od automobila, treba shvatiti da bike nije realna potreba (osim ljudima poput mene, koje istinski fata depresija kad ne mogu voziti
).
Bike je individualan luksuz, te postoje razni povodi za kupovinu i koristenje istog.
Da, dosta raje zeli biti "vidjeno" na motoru, i kad skontas, kad covjek plati za nesto tako mnogo novca, pa nek uziva u tome.
DaysleepeR, dobro si rekao da se pravi biker ne mijesa u tudji nacin zivota. Svi imamo svoje poglede na zivot, i svako ima svoj "merak".
Jebiga, ja prvi kazem, "vidi ga voza se bez kacige, naocale, sorc, mace u topu i latex tolama pozadi, budala".
Onda skontam sta ja ponekad radim po gradu, kako blentavo znam voziti, nema te opreme koja bi me sacuvala od padova pri takvim okolonostima, samo Bog dragi.
U cijelosti sagledano, skoro isti sklop, samo drukcije upakovan.
Moj komentar je "dozivi bike onako kako sebe vidis na jednom, realno sagledaj posljedice i po cijenu da ti crne misli sjebu ugodjaj, i na kraju, ako je to ono sto zelis, boli te k.... za komentare, vozi svoj zivot".
Istinski biker-i cesto ne nailaze na odobravanje na nacin kako vode svoj zivot. U nasem slucaju (mislim na uzak krug ljudi sa kojim akoBogda namjeravam uskoro formirati prvi sarajevski superbike moto-klub), voznja bike-a potpada pod onaj relativno manji zivotni rizik, s obzirom n to kakav smo zivotni put izabrali.
valjda smo i odabrali takav hobi, tako da zivimo svoje zivote 24/7, bas kako Daysleeper kaze (Daysleeper, opet svaka cast na pojasnjavanju razlika)
Sto se tice baka i dedica, kao i djece u Italiji, mislim ipak da oni imaju mnogo jacu moto-tradiciju od nas, te su apsolutno neuporedivi sa ostatkom svijeta (osim Spanijom i jos par zemalja, Vijetnam ne spominjem jer skutere i ves-masina motore ne svrstavam pod bike sekciju), a kamoli sa malom Bosnom. Znam da imaju agresivne vozace auta, isto tako znam da postuju biker-e, da vecina djece koju spominjes, ako ne voze skutere, dozivljavaju motor kao sportsko sredstvo (kao mi loptu). Na Grobniku sam vidio te momke, 14-godisnjake na 125 i 250ccm koje spominjes, razlog zbog kojih ih Italija ima toliko mnogo je upravo sirom svijeta poznata tradicija, ekonomska situacija te mnostvo staza i sportskih klubova koji privlace mlade uzraste.
Sto se tice "uzdizanja", nisam cuo da se iko uzdize. Mozda je malo Daysleeper pokusao poblize objasniti pojam "muda" u motociklizmu generalno, pa se poistovjetilo sa "kurcenjem". Daleko od toga(izvinjavam se na izrazu, ali nemam drugog objasnjenja), samo je malo tesko objasniti agresivno kocenje u 40 stepeni nagibu na 180kmh, na klizavoj podlozi, na dva mala komadica gume i medju vecinom nesposobnim vozacima koji zive 40 godina u proslosti (malo radikalno objasnjenje, ali jebiga, desilo se autoru komentara nedavno na Lapisnici). Realno gledano, fakat treba imat malo testisa za to.
twowheelkamikaza
Za razliku od automobila, treba shvatiti da bike nije realna potreba (osim ljudima poput mene, koje istinski fata depresija kad ne mogu voziti
Bike je individualan luksuz, te postoje razni povodi za kupovinu i koristenje istog.
Da, dosta raje zeli biti "vidjeno" na motoru, i kad skontas, kad covjek plati za nesto tako mnogo novca, pa nek uziva u tome.
DaysleepeR, dobro si rekao da se pravi biker ne mijesa u tudji nacin zivota. Svi imamo svoje poglede na zivot, i svako ima svoj "merak".
Jebiga, ja prvi kazem, "vidi ga voza se bez kacige, naocale, sorc, mace u topu i latex tolama pozadi, budala".
Onda skontam sta ja ponekad radim po gradu, kako blentavo znam voziti, nema te opreme koja bi me sacuvala od padova pri takvim okolonostima, samo Bog dragi.
U cijelosti sagledano, skoro isti sklop, samo drukcije upakovan.
Moj komentar je "dozivi bike onako kako sebe vidis na jednom, realno sagledaj posljedice i po cijenu da ti crne misli sjebu ugodjaj, i na kraju, ako je to ono sto zelis, boli te k.... za komentare, vozi svoj zivot".
Istinski biker-i cesto ne nailaze na odobravanje na nacin kako vode svoj zivot. U nasem slucaju (mislim na uzak krug ljudi sa kojim akoBogda namjeravam uskoro formirati prvi sarajevski superbike moto-klub), voznja bike-a potpada pod onaj relativno manji zivotni rizik, s obzirom n to kakav smo zivotni put izabrali.
valjda smo i odabrali takav hobi, tako da zivimo svoje zivote 24/7, bas kako Daysleeper kaze (Daysleeper, opet svaka cast na pojasnjavanju razlika)
Sto se tice baka i dedica, kao i djece u Italiji, mislim ipak da oni imaju mnogo jacu moto-tradiciju od nas, te su apsolutno neuporedivi sa ostatkom svijeta (osim Spanijom i jos par zemalja, Vijetnam ne spominjem jer skutere i ves-masina motore ne svrstavam pod bike sekciju), a kamoli sa malom Bosnom. Znam da imaju agresivne vozace auta, isto tako znam da postuju biker-e, da vecina djece koju spominjes, ako ne voze skutere, dozivljavaju motor kao sportsko sredstvo (kao mi loptu). Na Grobniku sam vidio te momke, 14-godisnjake na 125 i 250ccm koje spominjes, razlog zbog kojih ih Italija ima toliko mnogo je upravo sirom svijeta poznata tradicija, ekonomska situacija te mnostvo staza i sportskih klubova koji privlace mlade uzraste.
Sto se tice "uzdizanja", nisam cuo da se iko uzdize. Mozda je malo Daysleeper pokusao poblize objasniti pojam "muda" u motociklizmu generalno, pa se poistovjetilo sa "kurcenjem". Daleko od toga(izvinjavam se na izrazu, ali nemam drugog objasnjenja), samo je malo tesko objasniti agresivno kocenje u 40 stepeni nagibu na 180kmh, na klizavoj podlozi, na dva mala komadica gume i medju vecinom nesposobnim vozacima koji zive 40 godina u proslosti (malo radikalno objasnjenje, ali jebiga, desilo se autoru komentara nedavno na Lapisnici). Realno gledano, fakat treba imat malo testisa za to.
twowheelkamikaza
-
Prenj
Daysleeperu, da si se pet minuta vozao po bilo kojem italijanskom gradu, ne bi nikada napisao ni rijec od ovoga.DaysleepeR wrote:Pa ja se sve nadam da pricam sa inteligentnom osobom a izgleda tebi treba crtat.Prenj wrote:Nije mi jasno kako se mozete toliko ufuravati.DaysleepeR wrote: Pa neznam jel jases ili ne, ali ako ne zajasi pa saznaj treba li muda ili ne treba.
Jedno je italijanski nacin voznje skutera sa sofersajbama po pola metra na najkvalitetnijim cestama u Evropi i voznja od granapa preko pijace na fakultet ili posao.
Drugo je voznja u katastrofalnom saobracaju masina koje razvijaju brzine preko 200 km/h po kisi, gradu, itd.
Kazem ti, sjedi pa probaj.
Drugo, mi bajkeri cijenimo otvoren razgovor, ako imas nesto protiv nas, ne kontam koliko MUDA ti treba da to otvoreno kazes.
Izgleda vise nego za motora.
U Italiji vozaju sve sto je na dva tocka i kotrlja se, a voznja po bilo kojem vecem italijanskom gradu je apsolutna ludnica.
I u toj ludnici ucestvuju motorasi, bikeri ili kako ih vec volis zvati starosti od 10 do 77, i oni sa mudima i oni bez, a bogami i oni sa zastarjelim modelima koji vise ni zasto ne sluze.
A kvalitet cesta, osim autoputeva i superstrada, nije nista bolji nego kod nas.
Ali ko sto to vazda biva u balkanskim zemljama, niko osim nas ne zna nista
-
Prenj
40 stepeni nagib???twowheelkamikaza wrote: Daleko od toga(izvinjavam se na izrazu, ali nemam drugog objasnjenja), samo je malo tesko objasniti agresivno kocenje u 40 stepeni nagibu na 180kmh, na klizavoj podlozi, na dva mala komadica gume i medju vecinom nesposobnim vozacima koji zive 40 godina u proslosti (malo radikalno objasnjenje, ali jebiga, desilo se autoru komentara nedavno na Lapisnici). Realno gledano, fakat treba imat malo testisa za to.
twowheelkamikaza
Last edited by Prenj on 15/07/2005 12:27, edited 1 time in total.
- DaysleepeR
Ja sam jednostavno napisao da za motor treba imat muda i da svakog ko sjedne na motor postujem.
Zaboravljas da svi mi vozimo i automobile i vrlo nam je jasna razlika izmedju ta dva prevozna sredstva, dok neko ko vozi samo auto nema pojma kako je na motoru.
Sjedi na obicni skuter od Bascarsije do Ilidze, ohladices se 50 puta u kakve ces situacije upast.
Oni koji to svjesno rade svaki dan, izvini ali definitivno imaju muda.
Zaboravljas da svi mi vozimo i automobile i vrlo nam je jasna razlika izmedju ta dva prevozna sredstva, dok neko ko vozi samo auto nema pojma kako je na motoru.
Sjedi na obicni skuter od Bascarsije do Ilidze, ohladices se 50 puta u kakve ces situacije upast.
Oni koji to svjesno rade svaki dan, izvini ali definitivno imaju muda.
- DaysleepeR
Prenj wrote:40 stepeni nagib???twowheelkamikaza wrote: Daleko od toga(izvinjavam se na izrazu, ali nemam drugog objasnjenja), samo je malo tesko objasniti agresivno kocenje u 40 stepeni nagibu na 180kmh, na klizavoj podlozi, na dva mala komadica gume i medju vecinom nesposobnim vozacima koji zive 40 godina u proslosti (malo radikalno objasnjenje, ali jebiga, desilo se autoru komentara nedavno na Lapisnici). Realno gledano, fakat treba imat malo testisa za to.
twowheelkamikaza
![]()

Ako jedan coper ima ovakav nagib u krivini, zamisli koliki moze imati sportski motor koji je na kraju krajeva napravljen da to moze uraditi.
-
Como_Sarajevo
Momak je u pravu kad kaže da treba imati muda pa se voziti u ovim našim uslovima.U Italiji svi voze sve pa je iz tog razloga njima puno lakše.Ipak je to kulturan narod za razliku od nas.Moramo svatiti da se struktura stanovništva ipak promjenila u zadnjih 10-ak godina kod nas.Nemamo saobračajne kulture i to je to.Ja sam vozio prije rata i razumijem momka šta govori.Prijeratno vrijeme i ovo sad je kao nebo i zemlja.
Fakat treba imati dobra MUDA na današnjem vaktu pa se đirati naokolo
-
Prenj
Talijani kulturan narod????Plavac wrote:Momak je u pravu kad kaže da treba imati muda pa se voziti u ovim našim uslovima.U Italiji svi voze sve pa je iz tog razloga njima puno lakše.Ipak je to kulturan narod za razliku od nas.Moramo svatiti da se struktura stanovništva ipak promjenila u zadnjih 10-ak godina kod nas.Nemamo saobračajne kulture i to je to.Ja sam vozio prije rata i razumijem momka šta govori.Prijeratno vrijeme i ovo sad je kao nebo i zemlja.
Pa u Italiji niko zivi ne postuje saobracajne propise.
Zemlja su sa najvecim relativnim brojem saobracajnih nesreca.
Jedino sto Talijani znaju puno bolje da voze od naseg svijeta, i to se odnosi i na vozace automobila, ali puno, puno vise, na motoriste.
-
Como_Sarajevo
Mislio sam o kulturi u vožnji.Talijani jesu brzaneri ali to perfektno rade.Valjda zato što su Talijani.
- DaysleepeR
Ma ogromna je razlika.
Ja sam dozivio da Mama, Tata i dvoje djece u golfu trojki uz smijeh mene namjerno pokusavaju da obore sa motora.
"vidi sine sto zajebavam motoristu"
Mi smo polulud narod ba.
Ja sam dozivio da Mama, Tata i dvoje djece u golfu trojki uz smijeh mene namjerno pokusavaju da obore sa motora.
"vidi sine sto zajebavam motoristu"
Mi smo polulud narod ba.
- DaysleepeR
Prijateljski savjet Prenj,Prenj wrote:I perfektno ginu, vise no bilo ko drugi u Evropi.Plavac wrote:Mislio sam o kulturi u vožnji.Talijani jesu brzaneri ali to perfektno rade.Valjda zato što su Talijani.
ne pominji pogibiju u blizini motorista, moze se desiti da neko jako burno reaguje.
Ovo ti je vec drugi put, stvarno zvuci kao provokacija.
-
Como_Sarajevo
Vidim voliš i statistiku.Pa ako može procentualno uporedi BiH i Italiju po broju motociklista i po pogibijama na dva točka.Nemisliš li da kod nas ima motora kao gore,da mi ovde nebi prednjačili u crnoj hronici.Ma daj molim te...
-
Prenj
Citirana statistika se odnosi na broj saobracajnih nesreca, neovisno od tipa ucesnika u njimaPlavac wrote:Vidim voliš i statistiku.Pa ako može procentualno uporedi BiH i Italiju po broju motociklista i po pogibijama na dva točka.Nemisliš li da kod nas ima motora kao gore,da mi ovde nebi prednjačili u crnoj hronici.Ma daj molim te...
-
mr2