(Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply

Novi predsjednik SDP BiH treba biti:

Đikić Emir
14
20%
Imamović Jasmin
22
31%
Lazović Miro
7
10%
Nikšić Nermin
16
23%
Pudarić Svetozar
12
17%
 
Total votes: 71

User avatar
GaizkaMendieta
Posts: 79
Joined: 04/01/2014 15:57

(Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by GaizkaMendieta » 22/08/2015 09:41

Novi predsjednik SDP BiH biraće se 20. septembra, a ukoliko niko od kandidata ne dobije 50% glasova, drugi krug između dvojice koja osvoje najviše glasova, održaće se 27. septembra.


User avatar
GaizkaMendieta
Posts: 79
Joined: 04/01/2014 15:57

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by GaizkaMendieta » 22/08/2015 17:58

http://sdp.ba/?p=11075

Potencijalni kandidati su dobili sljedeći broj potpisa podrške:

Nermin Nikšić 6.713
Jasmin Imamović 2.840
Miro Lazović 2.424
Svetozar Pudarić 1.777
Emir Đikić 1.460
Igor Vreta 170

skambrljo
Posts: 192
Joined: 19/10/2014 21:12

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by skambrljo » 22/08/2015 18:05

Samo nek nema Lagumdžije i Hadžića. A Imamović bi bio najbolji izbor.

User avatar
GaizkaMendieta
Posts: 79
Joined: 04/01/2014 15:57

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by GaizkaMendieta » 23/08/2015 21:36

Depoba

Nermin Nikšić krenuo u napad na tuzlanskog gradonačelnika Jasmina Imamovića!!!

Privremeni predsjednik Nermin Nikšić krenuo putem svojih predhodnika zbog kojih su glasači kaznili SDP BIH na prošlim izborima; koristi, uz podršku dijela kadrova obilježenih korupcijskim aferama, partijsku infrastrukturu i zvanični portal partije u cilju diskreditacije protukandidata u utrci za mjesto predsjednika SDP BiH

Izborni proces za novog predsjednika SDP-a BiH uveliko se zahuktava. Završeno je prikupljanje potpisa na terenu i već se polako naslućuje u kakvom će se ozračju voditi unutarpartijski izbori u nekada najvećoj socijaldemokratskoj partiji u zemlji, a koja je doživjela veliki poraz na izborima prošle godine i koja nastavlja da gubi podršku u javnosti i nakon Varednog kongresa. Tako je ozbiljno istraživanje naručeno i urađeno od jedne ugledne međunarodne organizacije pokazalo da je trenutna podrška javnost za SDP spala ispod 5 posto i te kako SDP polako gubi utakmicu sa drugim političkim stranaka u zemlji, prije svega u odnosu na SDA i HDZ ali i DF, SBB i Našu stranku.

Da li će nova izborna trka zaustaviti ove trendove, vidjet će se u narednih mjesec dana. Neki procesi daju povoda za unutarstranački optimizam ali na djelu su i potezi aktualnog rukovodstva koji za posljedicu mogu imati dalje uništavanje ove partije. Pobjeda principa „jedan čovjek- jedan glas“, za koju se na Varednom kongresu izborio Jasmin Imamović sa istomišljenicima, vratila je kod članstava nadu u mogući preokret i preporod partije. Upravo je ovaj princip doveo do demokratizacije partije, što se moglo vrlo jasno vidjeti na nedavno održanim izborima za općinska i kantonalna rukovodstava partije.

Negativne tendecije unutar SDP mogle su primjetiti ovih dana, upravo u vrijeme skupljanja potpisa za kandidata za predsjednika partije. Aktuelno i privremeno rukovodstvo izabrano na Vanrednom kongresu nastavilo je istim metodama rada zbog kojih je SDP BiH izgubio podršku na prošlim izborima, pa budući da je tek početak kampanje mnogi članovi SDP opravdano strahuju za ovakva politika može dovesti do novih velikih podjela unutar partije i definitivnog gubljenja njenog ugleda i identiteta. Naime, iako se deklarativno zalaže za principijelnu izbornu utrku, privremeni predsjednik Nermin Nikšić sa svojom ekipom beskrupulozno koristi institucionalne kapacitete i infrastrukturu stranke za ličnu promociju i kampanju.

Njegov tim to radi na više načina; tako se mjesec dana prije Kongresa organiziraju „strateška planiranja Forum mladih SDP" po bh. gradovima koja služe isključivo za promociju Nikšića kao jednog ozbiljnog kandidata za predsjednika, dok se na terenu rukovodstva i članstvo zastrašuje sankcijama ukoliko se izostane podrška „našem Neki“. Mlađani generalni sekretar i udarna Nikšićeva pesnica Irfan Čengić ide i dalje: u centrali SDP-a, navode ozbljni unutarpartijski izbori, provodi teror nad uposlenicima koji, usput govoreći, već mjesecima ne dobivaju plate, tako što dobivaju normu koliko moraju prikupiti glasova za „šefa“. U protivnom, mogu dobiti ispisnicu u jednom pravcu ne samo iz partije ali i posla.

Nikšićev tim zluupotrebljava i zvanični portal partije SDP.ba, prateći u stopu i objavljujući svaki korak aktuelnog predsjednika i zanemarujući aktivnosti drugih predsjedničkih kandidata. Ovih dana krenuli su i dalje, lansirajući navodne objektivne analize iz drugih medija, a iza čega se krije čista medijska kampanja i spinovanje protiv drugih kandidata. Tako je ovih dana objavljen tekst prenešen iz mostarskog „Dnevnog lista“ u kojem se novinar bavi trenutnim izbornim procesom ali i plasira i ničim utemljenu tvrdnju kako od "ujedinjenja između ljevice nema ništa ako pobjedi Jasmin Imamović", te da samo Nermin Nikšić to može uraditi jer je samo on u dobrim odnosima sa Željkom Košićem. Nije sporno da novinar jednog dnevnog lista ima pravu na svoju priču ali kada to lansira zvanično glasilo stranke, onda je to klasična zloupotreba u svrhu diskvalifikacije protivnika, budući da sva istraživanja pokazuju da većina članstva žele da SDP bude dio velikog bloka ujedinjene ljevice.

S druge strane, činjenice govore upravo suprotno; u više javnih nastupa Imamović je govorio o potrebi ujedinjenje ljevice, prije svega SDP i DF ali Naše stranke. Tako je nedavnom intervju (12.08.) za „Oslobođenje“ na ovo pitanje nedvosmisleno izjavio:

-Naravno da cu se zalagati za parnterstvo i ujedinjenje ljevice , i ne samo sa DF-om, nego i sa Našom strankom i drugim strankama ljevice.

Sigurno je da će ove aktivnosti Nikšićevog tima biti tema za raspravu unutar stranke ali i za Izbornu komsiju koja prati regularnost čitavog procesa.

Nikšićev timu ponajviše smeta uspješni tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović jer znaju, a to govore i posljednje informacije sa terena, da je to jedini kandidat koji može imati snage da pobjedi Nikšića na izborima u spetembru. Zato je ovome timu važno da pokažu kako „naš Neka“ već sada ima podršku koju nijedan drugi kandidat ne može dostići; zato se na terenu pravi agresivni pritisak na rukovodstava i samo članstvo kako bi svi bili čim prije ubijeđeni da samo konjički partijski apartičik može pobjediti u ovoj izbornoj utakmici. Nikšić ima podršku i jednog dijela bivšeg rukovodstava i kadrova uz koje se vežu razne koruptivne aktivnosti; oni samo u njegovoj pobjedi vide mogućnost da opstanu na svojim trenutnim direktorskim ili ministarskim pozicijama.

Informacije sa terena govore da samo članstvo ne podržava ovakav način vođenja politike unutar SDP jer su svjesni da je upravo zbog toga SDP BiH i propada kao politička snaga u zemlji. Poznaovoci prilika unutar partije tvrde da ova providna Nikšićeva predizborna taktika neće proći moći tako lako proći kod samog članstva. Naročito ako takav način rada demonstrira Nermin Nikšić, drugi čovjek partije (generalni sekretar) i prvi čovjek izvršne vlasti (premijer Vlade BIH) u vrijemu kada je SDP izgubio i obraz i glasače.

zduhac
Posts: 79
Joined: 05/02/2013 21:21

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by zduhac » 24/08/2015 04:57

Sjevernokorejski vođa zaprijetio likvidiranjima i udarima po džepu radnika centrale ako ne budu slijedili vođu i skupljali za njega glasove. Za egzekucije je zadužen njegov mladi general Ir Fan Ceng sa vojne akademije iz Pjongjanga, Ir Fan je ujedno i sekretar partije.

Image

calculator
Posts: 1367
Joined: 25/11/2013 12:32

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by calculator » 24/08/2015 16:39

Emir Đikić bi preporodio SDP

User avatar
Better Man
Posts: 13554
Joined: 01/10/2006 20:10

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by Better Man » 24/08/2015 21:46

calculator wrote:Emir Đikić bi preporodio SDP


Da. Jedina osoba kojoj treba dati povjerenje i zato poziv svim glasačima da podrže Emira u cilju istinskog reformisanja SDP-a. Nikšić će odvesti SDP u propast.

User avatar
GaizkaMendieta
Posts: 79
Joined: 04/01/2014 15:57

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by GaizkaMendieta » 24/08/2015 22:13

Nermin Nikšić: Vjerujem u pobjedu. SDP je jedino rješenje.

''Ponosan sam što ću biti kandidat na tim izborima i očekujem jednu demokratsku utakmicu, podršku najvećeg broja članova SDP BiH koji sada odlučuju i naravno pobjedu'', kazao je u intervjuu za Oslobođenje predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Dodao je kako vjeruje da će izbori koji će se održati na jesen i na kojima će SDP BiH birati novog predsjednika "proteći u fer i demokratskoj atmosferi i da će nakon njih SDP izaći kao jaka, jedinstvena i moderna stranka".

Naglasio je kako je "ovo prvi put da će svi članovi neke političke stranke u BiH svojim glasovima izabrati predsjednika".

Nikšić je dodao kako je "izuzetno sretan i zadovoljan što je SDP već u praksi implementirao model jedan [čovjek - jedan glas i to bez bilo kakvih problema, a sve je organizirano u rekordno kratkom vremenu".

''Dugo vremena sam u SDP-u. Ova partija je prošla puno toga u posljednjih 25 godina, ali je sve to vrijeme ostala najjača ljevičarska stranka u BiH, unatoč svim problemima s kojim se suočila. Duboko vjerujem da je SDP, odnosno ideja koja nas u SDP-u drži na okupu, jedino istinsko rješenje za napredak ove zemlje i njezinih građana. Zato je izuzetno važno da u predstojećem periodu sačuvamo jedinstvo partije, damo priliku i novim, mlađim ljudima da sudjeluju u radu stranke i da sutra svi zajedno ponovo postanemo politička snaga broj jedan u BiH'', naglasio je Nikšić.

Po njegovim riječima stvorene su pretpostavke da za sve ključne odluke od općinske do državne razine mogu putem ankete ili referenduma pitati za mišljenje sve članove SDP-a BiH.

''Taj put je, po meni, jedini ispravan za SDP, a ako mi to uspijemo uraditi, vjerujem da ćemo povući i druge stranke da se tako ponašaju, što će imati značajne pozitivne efekte na ukupnu političku scenu u BiH'', naglasio je Nikšić.

Dodao je da je to veliko postignuće aktualnog rukovodstva SDP-a, ali i svih njegovih članova koji su pokazali veliku brigu i ljubav prema stranci.

''Ovaj model unutarstranačkih izbora trenutno u BiH, ali i šire, sigurno jeste najdemokratskiji model funkcioniranja jedne stranke. Moja želja je da ne stanemo na ovome, već da nastavimo jačanje te uloge članstva kroz daljnje izmjene Statuta koje ćemo razmatrati na predstojećem partijskom kongresu u oktobru'', kazao je Nikšić.

Ja_Ja
Posts: 1655
Joined: 07/03/2006 06:59
Location: tamo daleko...

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by Ja_Ja » 24/08/2015 22:44

Tanak izbor skroz tj. nema izbora. Sve su ovo politicki fosili, sto sluzbovanjem sto vizijom. Nema te nove krvi koja bi bila u stanju da sustinski promjeni stanje na bolje. S bilo kojim od ovih SDP ce biti mrtvi prosjek, koja fotelja tamo vamo i to je to.

User avatar
vazi
Posts: 7071
Joined: 07/04/2010 15:31

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by vazi » 24/08/2015 22:46

jedina ja aMoNimno glasala za Miru Lazovica :)

nIJmije jasno zasto on nema vecu pdrsku?

User avatar
GaizkaMendieta
Posts: 79
Joined: 04/01/2014 15:57

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by GaizkaMendieta » 25/08/2015 22:57

Jasmin Imamović: Dosta je podgrijavanja nacionalnog patriotizma, trebamo buditi ekonomski patriotizam!


Razgovarali smo sa Jasminom Imamovićem, gradonačelnikom Tuzle i jednim od kandidata za Predsjednika SDP-a BiH. Sa njim smo razgovarali o SDP-u BiH, o tome kakve je pouka ova partija izvukla nakog poraza na izborima, te zašto on želi biti na čelu ove Partije.

Gdine Imamoviću, koja je Vaša motivacija kandidovati se baš za Predsjednika SDP-a BiH?

SDP BiH je u krizi, potrebna mu je nova energija, a ja sam siguran da znam šta je potrebno uraditi da se ogromna energija, sadržana u skoro 30.000 ljudi i najmanje isto toliko prijatelja SDP-a, napokon oslobodi i pokrene SDP BiH. Veliki broj ljudi, naročito mladih, još uvijek čekaju priliku da pokažeu šta znaju i mogu. Samo je potrebno da se svima njima pruži prilika i da SDP krene naprijed. Neki zaista ne razumiju da samo istinska promjena, u kojoj će učestvovati veoma veliki broj članica, članova i prijatelja SDP-a, širom BiH i Regije, može osloboditi pozitivnu, pesimizam pretvoriti u optimizam, nepovjerenje u povjerenje, strah u hrabrost, samo istinska promjena može nas, sve zajedno izvući iz krize. Znam kako identifikovati sve naše pojedinačne energije i kako ih pretvoriti u kolektivnu energiju svih i to je osnovni razlog moje kandidature.

Poslije prošlogodišnjeg poraza, prvo je bilo važno, partiju naviklu na predlaganje i donošenje ključnih odluka od strane dvojice ili nekolicine ljudi iz vrha, vratiti njenome članstvu. Uslovi za to su stvoreni na prošlogodišnjem Kongresu, a realizacija kongresnih ciljeva još uvijek traje. Na tom, za mene, nezaboravnom Kongresu, delegati su zasjedali više od 24 sata, manjina je htjela sačuvati vlast samo za sebe, ali ubjedljiva većina se nije dala, izdržali smo i pobijedili. Moć izbora i razrješenja predsjednika svakoga nivoa organizovanja, predata je članstvu, i članstvo je u maju ove godine izabralo predsjednike u lokalnim organizacijama. Zahvaljujući takvim izborima SDP je danas multikulturalnija partija nego što je to bila prije, iako su protivnici uvođenja principa jedan čovjek – jedan glas tvrdili da će on ozbiljno ugroziti multietičnost partije zbog čega bi, naravno, oni i dalje trebali držati stvari pod kontrolom.

Sigurno je i u tim izborima bilo određenih problema i nepravilnosti, ali proces kao cjelina je pošten, dobar i koristan. Upravo zbog toga, svojom kandidaturom, želim u njemu i učestvovati.

Strah i nepovjerenje su bili glavni problem u SDP-u i ovakav sistem izbora će vremenom eliminisati i jedno i drugo. Nestaje straha, članice i članovi SDP-a osvajaju slobodu i stvaraju se uslovi za angažman velikog broja poštenih i sposobnih ljudi. Hoću da svojom kandidaturom uzmem učešće u ovoj borbi za slobodu i borbi protiv straha i nepovjerenja, svih nas u SDP-u. Kad pobijedimo nepovjerenje i strah, ostvarićemo jedinstvo, koje je preduslov našeg pojedinačnog i zajedničkog uspjeha.

Kandidovao sam se i zato što smatram da Bosni i Hercegovini mogu više doprinijeti kao predsjednik SDP-a, nego kao čovjek koji je do Kongresa, od strane partijskog vrha držan dovoljno daleko, na tek dvadeset petom mjestu partijske hijerarhije.

Spomenuli ste da je, zahvaljujući direktnim izborima u lokalnim organizacijama, SDP danas multikulturalnija partija nego što je to bila prije. Zbog čega?

Članstvo je na majskim izborim dokazalo da više ljudi, više zna i da je u 30.000 ljudi više dobrote, pameti, nesebičnosti i tolerancije, nego unutar probrane elite.

U Zeničko – dobojskom kantonu, od 12 izabranih predsjednika, danas imamo 7 Bošnjaka, četiri Hrvata i jednog Srbina, kao predsjednika najveće, tj. zeničke gradske organizacije. Predsjednik kantonalne organizacije je Bošnjak. U Sarajevu je predsjednik kantonalne organizacije Hrvat, a predsjednici Centra i Novog Sarajeva, Hrvat i Srbin. U Tuzli je predsjednik gradske organizacije Srbin. U Hercegovini je predsjednik kantonalne organizacije Hrvat, a predsjednik mostarskog SDP-a Bošnjak…Većina izabranih tu je, ne zbog vještačkog namještanja višenacionalnosti, nego zbog svojih kvaliteta, i to spontanom i iskrenom voljom većine članstva.

Gdje je SDP BiH pogriješio u prošlosti pa su rezultati na prošlogodišnjim izborima prošli veoma loše po tu partiju?

Mi još nismo napravili detaljnu analizu razloga ovog dramatičnog pada SDP-a. Ta analiza, ako dobijem povjerenje natpolovične većine na septembarskim izborima, sigurno predstoji, kako bismo zadržali dobre prakse iz prošlosti, i u budućnosti izbjegli sve ono što nije bilo dobro.

Mene će zanimati svi razlozi poraza, pa i neskromno, čak i bahato ponašanje nekih od SDP-a izabranih funkcionera, neprekidni boravak u najskupljim restoranima u vremenu opšteg siromaštva, dovođenje na važna mjesta, ranije u SDP-u potpuno nepoznatih i neprovjerenih ljudi, i mnogo toga što u budućnosti treba izbjeći.

Značajan broj ljudi iz SDP-a, na različitim pozicijama u vlasti, od svojevremenog državnog, entiteskog, kantonalnog, pa do lokalnog nivoa vlasti radili su, pa i danas na lokalnom nivou rade pošteno, dobro i efikasno. Ali, ‘partijska elita’ opijena dobrim rezultatom 2010. godine, i uvjerenjem da su pobjedu donijeli oni, a ne članstvo i građani, počeli su donositi pogrešne odluke koje su naljutile i članstvo i birače.

Prva velika greška bilo je pretjerano veliko radovanje izbornom rezultatu, popraćeno euforičnim, čak i prijetećim izjavama pojedinaca. Ovako na prvu, i bez posebne analize mogu kazati da je najveća greška bio ulazak u koaliciju sa SDA. Poslije tog ulaska u pogrešan rukavac, više nije bilo izlaza. Tim potezom SDP je postupio suprotno volji članstva. Da je Statutom bilo propisano da se odluka o ulasku u koaliciju na državnom i entiteskom nivou donosi referendumom članstva, vrh partije ne bi počinio ovu grešku i 2014. godine bismo imali bolji rezultat od onoga iz 2010. Tri čovjeka su na silu izgurala tu odluku. Zbog protivljenja sam u hodniku morao otrpjeti i uvrede od ljudi koji su napustili SDP čim su uvidjeli da brod kojim su upravljali tone. Poslije sam, zbog korištenja prava da mislim drugačije, trpio posljedice, nisu mi se javljali na telefon, nisu prihvatane moje ideje, sa nekima skoro da i nisam govorio, pa Tuzli i meni nije bilo lako. Konačno, Tuzla je postala i kolateralnom štetom, grad je gorio u socijalnim nemirima, iako demonstranti nisu imali, niti danas imaju bilo kakvu primjedbu na lokalnu vlast.

Iza te početne velike greške,vrh partije izlazi iz koalicije, a da prije toga nije obezbijedio dovoljnu većinu. Poslije je dolazilo do neprekidnih i čestih promjena potencijalnih i stvarnih partnera, pa se pokazalo da SDP hoće sa svakim, da svakoga razočara, da nema čvrst karakter i da je vrh partije zaslijepljen željom da opstane na vlasti. Te nagle, nelogične i česte promjene pravca, od strane vrha, izbezumile su i naljutile i članstvo i birače. Znalo se da ćemo doživjeti veliki poraz.

Kakve pouke treba izvući iz rezultata izbora?

Čovjek se u pobjedi ne smije uzvisiti, niti u porazu poniziti. Ko god nakon izborne pobjede ili onoga što smatra pobjedom, previše slavi, umjesto da bude zabrinut kako će ispuniti predizborna obećanja, samim činom proslave pobjede, već je potpisao svoj poraz. Ko god, nakon što postane ministrom ili premijerom, povjeruje da je postao neprikosnovenim vladarem, previše digne glavu i dozvoli egu da ga zaslijepi, unaprijed se sam porazio. Narodu nema ništa odvratnije od onih koji su pretjerano oduševljeni sobom. SDP se mora držati svojih izvornih vrlina i stvoriti veliki, brojni tim normalnih, skromnih i vrijednih ljudi, kakvih je u okviru 30.000 sadašnjih članova, najviše.

Zašto SDP-u treba novi Predsjednik?

Zbog svega ovoga što sam do sada kazao i još zbog mnogo toga. Članstvo i javnost pokazali su da nisu zadovoljni radom dosadašnjeg vrha partije. Ljudi neće da dopuste da o svemu odlučuju predsjednik, generalni sekretar, dva, od četiri potpredsjednika, i možda još dva do tri člana Predsjedništva. Zato je Kongres i odlučio da se vlast preda cjelokupnom članstvu.

Sadašnjem predsjedniku Vanredni Kongres dao je mandat na nekoliko mjeseci, on i njegovi saradnici do sada poštuju rokove i zadatke određene Vanrednim Kongresom iako, istina, nije uspio u finansijskoj konsolidaciji partije. Međutim, mislim da su on i generalni sekretar zadržali način rada svojih predhodnika. Rad dvojice ili trojice ljudi se nastavio, opet dolazimo na sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora, a da na vrijeme ili nikako nismo dobili materijale kako bismo ih proučili, još uvijek se mnoge odluke pripremaju u uskom krugu ljudi okupljenih oko predsjednika.

Nama za izlazak ne treba rad i odlučivanje nekolicine, nego maksimalan angažman svih članova iz svih općina i gradova BiH. Članstvu nudim drugačiji koncept, nudim angažman velikog broja ljudi, što u Tuzli primjenjujem već petnaest godina. SDP-u treba i predsjednik koji do sada nikada nije doživio poraz na direktnim izborima, koji ima konkretne i golim okom vidljive rezultate timskog rada i čija je imovina ista kao i prije preuzimanja funkcije načelnika odnosno gradonačelnika.

Slažete li se sa tezom da je SDP izgubio status lidera ljevice u BiH, ustvari bolje je pitanje ko je sada ljevica u BiH?

SDP je, na žalost, to mjesto, prema broju osvojenih mandata, izgubio. Od, bar deklarativno, ljevičarskih partija najviše mjesta je osvojio DF. Ipak, SDP je još uvijek simbolom ljevice i prošlogodišnji Vanredni kongres nam je dao priliku da svojim radom, ponovo izbijemo na lidersku poziciju. SDP mora i može da se vrati na osnove socijaldemokratske ideje, može i mora biti osnovnim čuvarem multikulturalnog bića BiH, snažnijim obnoviteljem i čuvarem ideje antifašizma.

Kakva je situacija sa SDP-om BiH u Republici Srpskoj? Kako privući
veću podršku za ovu partiju u RS-u?

SDP u Republici Srpskoj ‘boluje’ od istih bolesti kao i ostatak SDP-a. Predugo SDP u RS-u ovisi o volji pojedinaca koji su partijske interese u ovom dijelu BiH sveli na par odborničkih paušala i privilegije stečene podrškom vladajućim većinama u lokalnim skupštinama. Drugi problem je nepostojanje SDP-ovog odgovora na nacionalno pitanje, ali i nedovoljno razrađene strategije nastupa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

U Federaciji mnogi potenciraju na nacionalizmu u Republici Srpskoj, kao da u Federaciji nacionalizma nema. Nacionalista ima na svim stranama i to je greška nacionalista, ali i nas antinacionalista i antifašista, koji smo nacionalno pitanje prepustili nacionalistima i tako lisicu pustili u kokošinjac. SDP se mora više, energičnije i glasnije baviti i socijalnim i nacionalnim pitanjem.

Dosta je više podgrijavanja nacionalnog patriotizma, trebamo u ljudima probuditi ekonomski patriotizam. Najbolji primjer za to je firma iz Tuzle, koja se zove Bingo. Rado ih prihvataju ljudi iz Trebinja, Bijeljine, Međugorja, Doboja, Sarajeva, Mostara, Brčkog, Bihaća, Tuzle…Imaju u proizvodnji i trgovini 6000 zaposlenih širom BiH. Nikome u Republici Srpskoj ili u Zapadnoj Hercegovini ili Sarajevu, ne smeta ime šefa Binga Senada i njegovih prvih saradnika, Eldina, Ljilje, Lidije, Darija…Nikome ne smeta ime Binga i pogotovo, nikome ne smeta ime Tuzle. Naprotiv, ljudi podjednako vjeruju i Bingu i gradu u kojem je Bingo nastao. Ako iko ekonomski integriše dezintegrisane prostore, onda će to učiniti ekonomija i firme poput “Binga”. Ako je Bosni i Hercegovini potreban bilo kakav unutrašnji uzor zajedničkog života, istinskog bratstva i jedinstva i antifašizma, onda je to primjer Tuzle. SDP će, kao i tuzlanski “Bingo” privući više ljudi sa svih prostora Bosne i Hercegovine, kada ovlada sobom, ojača i svojom privlačnošću to zasluži.

Koji će biti Vaši koraci nakon predsjedničkih izbora u SDP-u,u slučaju pobjede?

Odgovor na ovo pitanje biće sadržan u nacrtu mog Programa. Objavit ću, dakle, nacrt programa i kazati da ću, ako budem izabran za predsjednika, taj nacrt usaglašavati sa svim općinskim, gradskim, regionalnim, kantonalnim organizacijama, forumima… Napravit ću što šire konsultacije. Tek onda Program neće biti samo moj, nego naš. Ako smo ga svi dogovorili, onda ćemo ga svi i izvršavati.

Sigurno je da ću, na Kongresu izabranom Glavnom odboru, predložiti sastav Predsjedništva, koje mora imati odgovarajuću regionalnu, nacionalnu, polnu, starosnu ali i resornu strukturu, isto je i sa odgovarajućim savjetima, u kojima mogu biti i članovi, ali i prijatelji SDP-a, koji nemaju člansku knjižicu. Prijedlog za potpredsjednike, generalnog sekretara i članove Predsjedništva, kao i rukovodstvo Glavnog odbora, dugo ćemo dogovarati i usaglašavati. Ne pada mi na pamet da, ukoliko budem izabran na mjesto predsjednika, bez članstva i odgovarajućih usvojenih pravila, sam idem u kadrovsku politiku. O kadrovskoj politici, kao što je izbor Predsjedništva ili formiranje listi za lokalne izbore, treba u maksimalnoj mjeri pitati članstvo.

Istovremeno, tim ljudi predvođen načelnicima i gradonačelnicima SDP-a, kao i ekspertima za razvoj lokalne samouprave, kreirat će Program za lokalne izbore. Moj tim i ja znamo kako se na lokalnim izborima pobjeđuje svake četiri godine. Sa građanima dugo dogovaraš obećanja, na izborima obećaš, pobijediš, ispuniš obećanja i ponovo pobijediš. Sve to je moguće postići samo dogovaranjem i zajedničkim radom sa velikim brojem ljudi.

Može li se SDP BiH dignuti “iz mrtvih”?

SDP sa dna ne može dići niti jedan pojedinac, SDP sa dna mogu dići samo svi njegovi članovi. U Tuzli sam dokazao da znam kako se u rad na projektima uključuje maksimalan broj dobrih ljudi, to pokazuju i rezultati.Vjerujem da isto možemo postići u SDP-u BiH. Takvim metodom i novim idejama svi zajedno ćemo podići SDP, pokrenuti ga i velikom brzinom povesti naprijed.

zduhac
Posts: 79
Joined: 05/02/2013 21:21

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by zduhac » 26/08/2015 16:54


User avatar
GaizkaMendieta
Posts: 79
Joined: 04/01/2014 15:57

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by GaizkaMendieta » 26/08/2015 20:35

Emir Đikić: Trebamo se vratiti ljudima

Emir Đikić, jedan od osnivača Transparency Internationala u BiH, čovjek koji je dugi niz godina bio u vrhu te organizacije, u intervjuu za Bljesak.info govori o svojoj kandidaturi za čelnika SDP-a BiH, greškama stranke, promjenama i socijaldemokraciji. Naveo je kako je njegova prednost pred ostalim protukandidatima činjenica da u borbu za lidera stranke ne ulazi iz stranačke fotelje te da ima recept za ozdravljenje SDP-a.


Iz nevladinog sektora, i to onog koji najžešće kritizira politiku, u borbu za predsjednika stranke. Zašto?

Ne bih rekao da sam bio kritičar politike, već kritičar njezinih grešaka. Kritizirao sam sve stranke na vlasti kad je za tim bila potreba, ali i hvalio kad su bile u pravu. Nije, na primjer, točno da sam SDP-ovu vladu isključivo kritizirao. SDP je imao velika postignuća u posljednje četiri godine i za svako od njih ja sam SDP-u odao priznanje. Nažalost, sam SDP nije bio u stanju javnosti prezentirati svoje rezultate i postao je dežurni krivac za sve probleme Bosne i Hercegovine što je završio katastrofom na prošlogodišnjim izborima. Dosad nitko iz rukovodstva nije predstavio valjanu analizu ovog pada. Ja sam zajedno s brojnim našim članovima i simpatizerima detaljno analizirao ono što se dogodilo. Zaključili smo da SDP-u treba promjena, trebaju unutarnje reforme, a da one budu provedene treba potpuno novo lice na čelu stranke. Izabrali smo mene kao predstavnika običnih članova, ali s odgovarajućim stranačkim i profesionalnim iskustvom.


U jednom intervjuu ste rekli kako se SDP pretvorio u stranku u kojoj nema mjesta za ljude poput Vas. U što se to SDP pretvorio?

Rukovodstvo SDP-a je već više od deset godina klika okupljena oko predsjednika. Nema mjesta za kritiku, drugačije mišljenje, raspravu. Kadrovska rješenja dovele su do dovođenja u vrh stranke poslušnika i klimoglavaca. Ja nisam nikad bio netko tko može samo promatrati i šutjeti zato sam maknut iz stranačkih struktura. Kad sam ozvaničio kandidaturu, mnogi su me pitali „što ti to treba?“ A to ne treba meni, već treba svima nama! Treba da prestanemo biti promatrači raspada stranke već da se aktivno uključimo u njezino reformiranje. Ovo je stvar naše odgovornosti prema SDP-u ali i prema našoj zemlji.


Tko je najveći krivac za to? Tko je srozao SDP?

Krivo je rukovodstvo. Naši članovi morali su se su suočiti s brojnim odlukama na koje nisu mogli utjecati. Primjera radi, tko je pitao članstvo želi li ulazak u koaliciju sa SDA? U brojnim županijama i općinama ovo je bio pravi šok. Nositelj nacionalističke politike protiv koje smo se borili je preko noći postao naš saveznik. I zašto? Je li ovih par fotelja vrijedio potpuno napuštanje naših principa? Nepravedno je da za te odluke kažnjeni su upravo naši članovi i simpatizeri dok je rukovodstvo koje je donijelo dan-danas ostaje nepromijenjeno. Bilo je tu par kozmetičkih intervencija, medijski spektakularnih ostavki, zamjena jedne fotelje drugom, no suštinski ništa nije promijenjeno.


Rekli ste da u SDP-u dolazi vrijeme običnih članova. Znači da je SDP, unatoč svim tvrdnjama, ipak postao u jednu ruku stranka određenog klana?

Klan nije prava riječ. Uz rukovodstvo SDP-a bolje ide pojam klike. Obični članovi su dosad bili izvan njezinog zanimanja. Ovo vidim sad, prilikom obilaska terena. Naši ljudi imaju tisuće ideja i prijedloga. Znaju što trebamo uraditi da stranka bude bolje. I samo čekaju da ih netko sasluša. Čekaju nekog običnog člana koji shvaća njihove frustracije, nagomilane tijekom godina zaborava.


Može li se očekivati da neki novi SDP potegne pitanje povlačenja svih ljudi koji su dobili posao i istrage sklopljenih poslova zahvaljujući stranačkom klanu u vrijeme kad je SDP bio na vlasti?

Ovo je naravno posao tužiteljstava i sudova, u čiji rad se SDP, za razliku od nekih drugih stranaka, neće uplitati. Tko god je prekršio zakon prekršio je i pravila koje trebaju vladati SDP-om, prekršio je moral stranke i moral socijaldemokracije. Za takve ljude u SDP-u ne smije biti mjesta.


Spominjali ste i liječenje SDP-a? Kako izliječiti stranku?

Ključna točka mog programa je otvaranje stranke. Moramo se otvoriti prije svega na vlastito članstvo. Ne smijemo više sjediti u kancelariji ili, još gore, u kafani i iz ovih mjesta donositi odluke. Moramo otići na teren, obilaziti naše ljude, razgovarati, slušati njihove prijedloge i ideje. Moramo slušati ideje naših članova ali i ideje drugih naših ljudi. Trebamo se, na primjer, otvoriti na sindikate. I kad kažem sindikate ne mislim tu na kompromitirane sindikalne vođe s kojima se povremeno sastaje rukovodstvo SDP-a. Treba da se otvorimo na suradnju s radnicima, njihovim sindikatima u pojedinim poduzećima. Mi u SDP-u trebamo se dakle vratiti ljudima.


Objavljeni su brojevi potpisa podrške kandidatima za predsjednika stranke. Ispred Vas su Nikšić, Imamović i Lazović? Tko Vam je najveći protivnik i što je Vaša prednost pred njima?

Usprkos spinovanju da su brojevi potpisa već odredili favorite, siguran sam da je ovo tek početak. Moj cilj je bio da ih skupim tisuću, a ne da se natječem po broju. Puno bitniji bio mi je obilazak terena i razgovor s našim ljudima. Njihove reakcije su samo potvrdile moje uvjerenje da je odluka o kandidaturi ispravna. Što se tiče ostalih kandidata, radi se o mojim stranačkim kolegama koje ne smatram protivnicima. I ja i oni imamo vlastite vizije razvoja stranke. Ipak, ima jedna suštinska razlika. Oni su već godinama članovi rukovodstva, svi se nalaze u sadašnjem predsjedništvu, i do sada svoje vizije nisu implementirali. Zato nam treba promjena i na čelu stranke ljudi od djela, ne samo od riječi.


Kakva je trenutna politička situacija u BiH i što vidite kao rješenje?

Prošle godine, 68 tisuća građana napustilo je Bosnu i Hercegovinu. Ovaj podatak dovoljno govori o tome gdje smo sad. Nalazimo se u konstantnoj krizi, nema posla, nema novca, nema ideje kako iz ovog ćorsokaka izaći. Političari pokušavaju da nam bacaju prašinu u oči podizanjem nacionalnih tenzija, ali vidimo da je narodu i toga dosta. Čak i Dodikova vječita prijetnja referendumom nije naišla na neki veliki odjek u javnosti. Trebamo jednom i zauvijek prestati da pravimo od BiH državu slučaj. Građani traže od nas nekoliko vrlo jednostavnih stvari: zdravlje, posao, obrazovanje i osnovnu sigurnost. Mi to možemo postići i možemo promijeniti čak i najcrnje statistike.


Jeste li Vi za ujedinjenje sa Željkom Komšićem?

Prije svega, moramo izaći iz ovog začaranog kruga liderstva. Željko Komšić je samo predsjednik Demokratske fronte. Ja jesam za ujedinjenje, jer dosadašnje podjele na ljevici donijele su korist svim političkim opcijama osim našoj. Moramo stati u kraj slabljenju socijaldemokracije i daljem stvaranju novih stranaka. Ljevicu moramo ujediniti, no, kao što sam više puta naglašavao, ne na foteljama već na principima. Nećemo dakle ujediniti stranke. Mi ćemo napraviti široku frontu ljudi, intelektualaca, profesionalaca, radnika, sindikalista. Takav pokret treba napraviti program, rješenja problema svih ljudi u našoj zemlji. Kasnije, naš glavni zadatak bit će provedba ovog programa. Ujedinjenje ljevice na taj način promijenit će dakle ne samo našu stranu političke scene, već i čitavu Bosnu i Hercegovinu, koja će konačno pobijediti nacionalizam i postati država utemeljena na idejama socijaldemokracije, jednakosti i socijalne pravde.

User avatar
GaizkaMendieta
Posts: 79
Joined: 04/01/2014 15:57

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by GaizkaMendieta » 02/09/2015 22:50

http://www.eizbori.ba/nermin-niksic-vod ... ika-sdp-a/

Nermin Nikšić vodi u anketi za predsjednika SDP-a

Prema anketi našeg portala na kojoj je glasalo nešto više od 2000 posjetilaca Nermin Nikšić vodi sa 42% glasova, dok ga prate Jasmin Imamović i Miro Lazović sa 21% odnosno 19% glasova. Ako je suditi po anketi ali i po broju prikupljenih potpisa za podršku kandidaturi debakl će doživjeti Emir Đikić.

User avatar
jao_situacije
Posts: 17650
Joined: 29/03/2014 19:20

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by jao_situacije » 02/09/2015 22:53

iskreno, boli nas kurac
ono što mene zanima je koliko tebe plaćaju gaizka :?:

pedeset
Posts: 507
Joined: 26/10/2014 14:11

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by pedeset » 02/09/2015 23:00

GaizkaMendieta wrote:http://www.eizbori.ba/nermin-niksic-vodi-u-anketi-za-predsjednika-sdp-a/

Nermin Nikšić vodi u anketi za predsjednika SDP-a

Prema anketi našeg portala na kojoj je glasalo nešto više od 2000 posjetilaca Nermin Nikšić vodi sa 42% glasova, dok ga prate Jasmin Imamović i Miro Lazović sa 21% odnosno 19% glasova. Ako je suditi po anketi ali i po broju prikupljenih potpisa za podršku kandidaturi debakl će doživjeti Emir Đikić.Po takvim anketama je i Bakir Hadžiomerović pobjeđivao u trci za predsjedništvo. Pojedinci nikako da nauče neke stvari. Pročitajte malo članke iz septembra prošle godine. Zatim popijte vodu sa šećerom pa onda čitajte one oktobarske.

User avatar
GaizkaMendieta
Posts: 79
Joined: 04/01/2014 15:57

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by GaizkaMendieta » 04/09/2015 22:55

https://www.youtube.com/watch?v=mcI_wRlqcc4

Prva debata za predsjednika SDP-a (Bratunac - 01.09.2015.)

User avatar
GaizkaMendieta
Posts: 79
Joined: 04/01/2014 15:57

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by GaizkaMendieta » 09/09/2015 21:54

http://de.po.ba/clanak/136467/jasmin-im ... emir-dikic

Anketa D.e.p.o. portala:

Nermin Nikšić 16.84%
Jasmin Imamović 21.75%
Miro Lazović 9.74%
Emir Đikić 7.34%
Svetozar Pudarić 2.11%

User avatar
zunazu
Posts: 1424
Joined: 02/11/2014 11:20

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by zunazu » 09/09/2015 22:53

Mislim da je Jasa najbolji izbor. Ili Sveto.

Nermin je trenutno krhak s povjerenjem među glasačima.
Lazović je malo potrošen i previše se bavi ratom.
Đikić treba da postane domaći a ne da niodakle dođe za predsjednika.

nightvision
Posts: 3428
Joined: 04/02/2014 14:21

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by nightvision » 10/09/2015 09:13

Ovakve ankete su u principu beskorisne jer ce izbor novog predsjednika sdp-a biti repriza izbora novog rukovodstva sda, znaci izrezirano, "namjesteno", kako god hocete nazvati. Znaci nece donijeti nista novo. Inace u citavoj prici ne bi bilo Niksica. Niti bi poltroni okupljeni oko ove dvojice i dalje bili clanovi sdp-a. SDP se pretvorio u isto ono protiv cega bi se trebali boriti, znaci sda, hdz, snsd, sds... Samo je mantra drugacija. Umjesto price o zastiti nacionalnih intersa oni prosipaju supljak o multietnicnosti. A jedino je bitna raspodjela kadrovskih pozicija podobnima i poslusnima. Tako da, na zapadu nista novo.

User avatar
GaizkaMendieta
Posts: 79
Joined: 04/01/2014 15:57

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by GaizkaMendieta » 11/09/2015 15:36

Iako predizborni štab Nermina Nikšića uporno demantira kako ne koristi partijske resurse za potreba predizborne kampanje, slučaj koji je razotkriven nakon javnog obraćanja bivšeg aktiviste SDP-a Zlatana Husića to u potpunosti demantira

Kako se unutarpartijska borba za mjesto predsjednika SDP-a BiH zahuktava na površinu sve više izlaze zakulisne radnje koje prate ovaj proces. Tako se sinoć na društvenim mrežama pojavilo krajnje intrigantno obraćanje bivšeg aktiviste SDP-a Zlatan Husića koje je razokrilo veliku medijsku ali i političku podvalu koja se ovih lansirana ovdašnjoj javnosti tokom unutarpartijske predizborne kampanje SDP-a. Naime, samo sat vremena što je sinoć objavljena anomimna informacija o backgroundu portala http://www.eizbori.ba, putem FB se u javnosti objavio pomenuti Zlatan Husić i demanitirao informaciju o tome da on stoji iza pisanja ovoga portala, ali dao i niz zanimljivih informacija o načinu njegovog djelovanja.

U svome javnom obraćanju Husić je, između ostalog, naveo:

„Na početku želim demantirati navode kako http://www.eizbori.ba radi pod mojom kontrolom. Da, istina je da je portal registriran na moje ime i prezime 2014. godine u namjeri praćenja izbornog procesa i kampanje u BiH. Nakon izbora u BiH ja sam ključeve spomenutog portala predao osobi koja je profesionalni uposlenik SDPBiH i od tada definitvno nisam dio te priče sa eizbori.ba. Ostavljam prostora da se Irfan Cengic očituje o ovome jer je iz spornog materijala vidljivo samo njegovo ime.
Da se vratim na osobu kojoj sam predao ključeve portala, ne želim tu osobu imenovati već ostavljam također prostor da se ta osoba iz centrale SDPBiH nakon ovoga očituje o načinu rada i viziji portala eizbori.ba. Već dugo vremena nisam u Sarajevu i općenito u BiH, osim što povremeno dođem na par dana u Sarajevo, a to je u ovom slučaju zanemarljivo.“

Kako će na ovu zloupotrebu reagirati ostali kandidati za mjesto predsjednika SDP-a BiH, ali i Centralna izborna komisija ove partije na čelu sa Sašom Magazinovićem, ostaje da se vidi.

Posebna pikenterija čitave ove priče je kopija chata generalnog sekretara Irfana Čengića čiju je vjerodostojnost teško provjeriti, a koja se pojavila se tokom ove vrlo zanimljive javne prepiske na društvenim mrežama.

D.e.p.o.ba

putokaz1
Posts: 7820
Joined: 31/05/2014 23:56

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by putokaz1 » 12/09/2015 23:56

Biti u nEVLADINOJ ORGANIZACIJI I U sdp NEMA LOGIKE

User avatar
GaizkaMendieta
Posts: 79
Joined: 04/01/2014 15:57

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by GaizkaMendieta » 13/09/2015 22:42

Stipe Mesić o Jasminu Imamoviću

https://www.youtube.com/watch?v=X_ya9z5mSWQ

User avatar
GaizkaMendieta
Posts: 79
Joined: 04/01/2014 15:57

Re: (Anketa) Izbori - Predsjednik SDP BiH 2015.

Post by GaizkaMendieta » 17/09/2015 17:28

Raste popularnost Jasminu Imamoviću, Nikšićeva propaganda uzvraća udarac!!!

Borba za mjesto predsjednika SDP BIH ulazi u svoju završnicu i na djelu imamo sve prljaviju kampanju koju vodi aktuelno rukovodstvo na čelu sa Nerminom Nikšić.

Tako je jutros putem medija koji su u funkciji kampanje za trenutnog predsjednika SDP BiH,uključujući i (tajni) SDP-ovski portal E-izbori ali agencije poznate po plaćeničkim medijskim prilozima, lansirano anonimno pismo navodnih desetina i stotina članova SDP BiH u kojem se Jasmin Imamoivć kao glavni protukandidat Nerminu Nikšiću poziva da podnese ostavku.

Pismo je, kako se saznaje, klasična predizborna podvala iza koje stoji Enver Bijedić, Nikšićev čovjek od povjerenja, te mala skupina SDP-ova iz Tuzle predvođena Seadom Hasićem, kojeg većina unutar u stranci smatra, uz bivšeg Seada Čauševića, najodgovornijim za katastrofalan rad SDP-ovske kantonalne vlade koju je podnijela ostavku nakon februarskih protesta u 2014. On će ostati upamćen kao rekorder među ministrima, jer je tokom jedne četvorogodišnje vlade, dva puta uspio biti ministar u različitim ministarstvima. Osim toga, Hasić je uspio „zalediti“ mjesto sekretara Crvenog križa, u koji se nakon završenih funkcija ministra ponovo vratio.

Pored Bijedića i Hasića, u ovoj grupi je pobjegulja i povratnik u SDP Zoran Jovanović. On je bivši kadar Stranke za BiH, koji je u SDP prešao nakon što nije mogao proći na listi SzBiH, te je svoj transfer u SDP-u višestruko je unovčio. Poslanik u Skupštini TK bio je četiri godine, a prethodno i općinski vijećnik iste stranke, te istovremeno bio i poslanik u Klubu Srba federalnog Doma naroda. Ostao je upamćen po napuštanju SDP-a, nakon čega je prvo pala, a zatim i zapaljena. I on i Jovanović imaju, pišu dobroupućeni tuzlanski portali, jednu zajedničku crtu, a to je višemjesečno primanje „bijelog hljeba“, nakon paljenja zgrade Vlade TK, a što je zajedničko i još jednom članu ove zavjereničke grupe Azizu Čačkoviću.

Tu malu skupinu propalih ministara i pripadnika različitih političkih lobija jedno objedinjuje neprincipijelni savez protiv uspješnog i nekorupiranog tuzlanskog gradonačelnika. Krijući se iza Lukavičke inicijatve, koja već mjesecima ne postoji, akcija tipa Bolji SDP i anonimnih pisama, ova politički magrainalna grupa se pokušava izboriti sa svoje lične interese zbog čega su javnosti i označeni kao grobari socijaldemokratije u Tuzli i BiH.

S druge strane, iza Imamovića ogromna većina članstva iz Tuzle, o čemu govori i podatak da je on u ovome gradu dobio oko 900 glasova za svoju kandidaturu, čime se ne ne može pohvaliti niti jedan drugi kandidat u ovoj zanimljivoj predsjedničkoj utrci. Također, postaje očito da će u ovoj uzbudljivoj predizbornoj kampanji glavna bitka voditi upravo između Imamovića i Nikšića. Analize govore da je Nikšić izgubio podršku u Krajini, ali i svojoj Herecegovini, kao i,osim djelomično Bugojna, u Srednjo-bosanskom kantonu. Upravo zbog toga ključ za pobjedu je Tuzlanskom kantonu u kojem je najveći dio članstva ove partije i gdje je Imamović najveći favorit.

Inače, sa terena stižu sve brojniji informacije koje govore o sve prljavijoj kampanji koju vodi aktuelno rukovodstvo SDP BiH protiv svojih protukandidata, a o čemu će ** No links ** Portal detaljno izvještavati ovih dana.

D.e.p.o.ba


Post Reply