Bogoje wrote:Vanzemaljac1981 wrote:
Trazio sam dokaz, a dobio interpretacije. Ne hvala.
Uostalom, znamo svi zasto skoro citav RS prati ova desavanja. Ne zato sto se boje da ce njihovoj bjednoj i siromasnoj republici nauditi ljudi iz bjedne i siromasne federacije. Svi sve ovo pratite kao hipnotizirane ovce, jer vam je tesko prihvatiti da se u federaciji probudio narod i odlucno uzeo stvari u svoje ruke, dok vi sutite i trpite, jer se bojite da ce vas Mitar sa treceg sprata nazvati izdajnicima.
Sama tvoja prisutnost na ovom forumu je dovoljan dokaz. Ne mozes odoliti, ali ipak refleksivno nacionalisticki pokusavas sabotirati protest GLADNIH ljudi. Nevidjena sramota. Ali sva sreca, nema ovdje zaustavljanja.
Ne znam kakvu bi vrstu dokaza htio.Svaki dan na federalnim medijima može se čuti da je razlog siromaštva i drugih nevolja dejtonsko uređenje.Takve poruke dolaze i od onih koji za sebe kažu da su organizatori "protesta".antidejtonska retorika je nešto što se ne skriva ni na njhovim web stranicama.Protest sam stavio pod navodne znake jer ovo što se desilo i nije protest u punom smislu riječi.Zapravo se radi o predstavi namijenjenoj da utiče na strance.
Moguće je da jedan broj ljudi u Federaciji na te skupove došao zbog sopstvene očajne materijalne pozicije ali broj takvih sigurno nije veliki.Uostalom,okupljanja su počela sinhronizovano i sa istim zahtjevima i sa istim obrascem.Ne primjećujem ni da je narod u Federaciji "uzeo stvar u svoje ruke".Došlo je do nekih ostavki ali ništa posebno revolucionarno u tome nema.Inače smo i mi i Federacija već prilično vremena u nečemu što iako u daleko od savršenog oblika jeste demokratija.Tako ni oni koji obavljaju funkcije vlasti,nisu padobranci nego su izabrani na slobodnim izborima od građana .Kao organizovano društvo,mi smo prihvatili određena pravila kako bi mogli bolje da fukcionišemo a nasilni prevrati jesu nešto što nije primjereno vremenu u kome živimo.
Izrazavas se sa samopouzdanjem, ali ti ga izdaje sama tvoja prisutnost na ovom forumu. Jer je paradoksalno sto ti bosnjacima porucujes zbog cega oni protestuju. Mozda sam sebe pokusavas ubjediti, da bi racionalizirao svoju pasivnost? Ne znam, ali spekulisem, posto se ocigledno moja i tvoja komunikacija svela na to: spekulacije. Jer ja koliko znam, tebe niko ne tjera da ides na proteste. Osim onih tri hiljade buseva sa fundamentalistima koje su casni granicari RS:a odlucno zaustavili.
Naravno da postoje ljudi sa zestokim anti-dejtonskim i cak anti-srpskim tendencijama. Ali to tako bude kad ljudi izadju na ulicu. U svakom prosjecnom kaficu na balkanu ces naci barem pet ekstremih ideologija, religiozni fundamentalizam, trojicu homofoba i mozda dvoje normalnih ljudi. Ali sva sreca, taj normalni minoritet je preuzeo ove proteste.
Uostalom, sta (jedno veliko "STA") i da su tvoje najgore nocne more opravdane? Sta ako se sve ovo zavrsi sa anuliranjem Dayton-a? Sta se tad desava? Novi Jasenovac 2018? Islamska republika u srcu evrope? Nadglasavanje hriscana na
hriscanskom kontinentu u ovoj eri islamofobije? (malo prostora za kontemplaciju: )
Imam vijesti za tebe, i zvucace sokantno: ne zele ti anti-dejtonski bosnjaci da zive sa vama pod istim krovom i bez entiteta zato sto ste vi cool momci, ili da bi vasu djecu bacali lavovima. Oni to zele zato sto smatraju da zemlja jedino na taj nacin moze uci u EU. U demokratiji oni imaju pravo na svoje misljenje, a buducnost ce pokazati koje sile stoje iza svega ovoga.