Animozitet prema Dini Merlinu
-
Longplay
#1 Animozitet prema Dini Merlinu
Vec duze pratim desavanja oko novog Merlinovog albuma i njegovog pompezno najavljenog koncerta na Kosevu. Na zalost, citam i puno negativnih komentara kojima se pljuje i gazi Merlin i njegovo muzicko djelo. Zanima me samo odakle ovaj animozitet prema nesumnjivo najvecem muzicaru iz BiH? Jednom prilikom sam imao priliku da licno upoznam Merlina u jednom njemackom lokalu. Sta da kazem, moj utisak je bio da je covjek dosta prepotentan. Jedna koja se (bezuspjesno) bavi muzikom mi je pricala da ga ne cijeni 'kao covjeka'(!?). Izgleda ne voli puno pricati sa ljudima. Ali zasto mu zamjeriti, ima sa svakakvom bagrom posla pa ne bih ni ja volio imati sa svim gastarbajterskim kafandzijama di domacim hohstaplerima vise kontakta nego sto je potrebno za organizaciju nastupa.
Da se vratimo na temu, mislim da je posrijedi zavist (koja se stice sa puno rada). I da mu mnogi nikada nece oprostiti taj uspjeh koji je stekao. Pa skontajte malo ko jos iz Bosne moze otici najvecim imenima SCG i HR i snimiti duete sa njima? Svaka mu cast za to i sto diktira uslove izdavacima, a ne obrnuto. Mozda je kao covjek 'tezak', ne ulazim u to, ali je nesumnjivo najveci as na podrucju ex-Yu. Jos uvijek se ne nazire pravi nasljednjik iako njegovo vrijeme prolazi.
Pozdrav
Da se vratimo na temu, mislim da je posrijedi zavist (koja se stice sa puno rada). I da mu mnogi nikada nece oprostiti taj uspjeh koji je stekao. Pa skontajte malo ko jos iz Bosne moze otici najvecim imenima SCG i HR i snimiti duete sa njima? Svaka mu cast za to i sto diktira uslove izdavacima, a ne obrnuto. Mozda je kao covjek 'tezak', ne ulazim u to, ali je nesumnjivo najveci as na podrucju ex-Yu. Jos uvijek se ne nazire pravi nasljednjik iako njegovo vrijeme prolazi.
Pozdrav
-
dinash
ja ga ne volim jer mu je muzika kaka. simpl ez det ... "lirika" mu je na nivou skolskih radova iz osmog osnovne ... mlak je, nema stav, populistican, prica sa naglasenim meHkim sh, pjeva kako vjerar puse (od cjele juge jedne avlije do alije) ... ukratko, osim sto mu je muzika plitka i jeftina on se sam definirao kao beskicmenjak.
mislim da on svoj "uspjeh" moze zahvaliti iskljucivo niskim kriterijima i muzickom neobrazovanju publike na ex-Yu prostorima, a ne kvaliteti svog rada. u doba stare juge merlin je bio u donjem dijelu druge lige, skupa sa ostalim "velikim estradnim zvijezdama" danasnjice - mata harijem i hendom.
(ruku na srce jeste merlin ipak bolji od dvojice navedenih ali to ne mijenja nista).
eto.
mislim da on svoj "uspjeh" moze zahvaliti iskljucivo niskim kriterijima i muzickom neobrazovanju publike na ex-Yu prostorima, a ne kvaliteti svog rada. u doba stare juge merlin je bio u donjem dijelu druge lige, skupa sa ostalim "velikim estradnim zvijezdama" danasnjice - mata harijem i hendom.
(ruku na srce jeste merlin ipak bolji od dvojice navedenih ali to ne mijenja nista).
eto.
-
Satriani
#6 Re: Animozitet prema Dini Merlinu
Treba imati obraza vratiti se iz izbjeglistva pa napisati pjesmu : "Gdje si bio ti kad je bilo najteze"!Longplay wrote:Vec duze pratim desavanja oko novog Merlinovog albuma i njegovog pompezno najavljenog koncerta na Kosevu. Na zalost, citam i puno negativnih komentara kojima se pljuje i gazi Merlin i njegovo muzicko djelo. Zanima me samo odakle ovaj animozitet prema nesumnjivo najvecem muzicaru iz BiH? Jednom prilikom sam imao priliku da licno upoznam Merlina u jednom njemackom lokalu. Sta da kazem, moj utisak je bio da je covjek dosta prepotentan. Jedna koja se (bezuspjesno) bavi muzikom mi je pricala da ga ne cijeni 'kao covjeka'(!?). Izgleda ne voli puno pricati sa ljudima. Ali zasto mu zamjeriti, ima sa svakakvom bagrom posla pa ne bih ni ja volio imati sa svim gastarbajterskim kafandzijama di domacim hohstaplerima vise kontakta nego sto je potrebno za organizaciju nastupa.
Pozdrav
Negotivim jako puno nasih muzicara,mislim ono sta rade, ali njega negotivim ni kao covjeka,uspio je jednako kao i jedan glumac spojiti nespojivo, umjetnost (ako se bavi uopste tim) sa politikom.
- nostalgicar

Dino samo naprijed i hocu 45% zarade od koncerta jel jasno
- kobe_sa
#10 Re: Animozitet prema Dini Merlinu
ko odredjuje kriterije ?Longplay wrote:Vec duze pratim desavanja oko novog Merlinovog albuma i njegovog pompezno najavljenog koncerta na Kosevu. Na zalost, citam i puno negativnih komentara kojima se pljuje i gazi Merlin i njegovo muzicko djelo. Zanima me samo odakle ovaj animozitet prema nesumnjivo najvecem muzicaru iz BiH? Jednom prilikom sam imao priliku da licno upoznam Merlina u jednom njemackom lokalu. Sta da kazem, moj utisak je bio da je covjek dosta prepotentan. Jedna koja se (bezuspjesno) bavi muzikom mi je pricala da ga ne cijeni 'kao covjeka'(!?). Izgleda ne voli puno pricati sa ljudima. Ali zasto mu zamjeriti, ima sa svakakvom bagrom posla pa ne bih ni ja volio imati sa svim gastarbajterskim kafandzijama di domacim hohstaplerima vise kontakta nego sto je potrebno za organizaciju nastupa.
Pozdrav
kriteriji su vazni
broj prodati "ploca" - cola, dugme, ceca , merlin...
brojnost na koncertima :lepa brena (120000-sofija), cola (marakana 90 000), merlin (Kosevo 80 000), ceca (marakana 50 000), prljavo kazaliste (trg bana jelacica 40-50 000) dugme(hajducka cesma 30-40 000) ...
covjek koga vole svi : Halid B.
popularnost medju sirokim narodim masama : lepa brena , ceca , ..., dugme, cola ,...., merlin
uspjeh na medjunarodnoj sceni : lepa brena
sto se tice BiH napisao je par hitova koji se i dan dans rado slusaju i pjevaju pogotovo na utakmicama , preradio himnu (jedna si i jedina) onda zapazen nastup na eurosongu u jerosalemu (4 mjsto nakon diskfalifikacije hrvatske i ...), napisao nas omiljeni ratni spot "vojnik srece" (koji je bio popularan i u hrvatskoj) napravio najveci hit posljeratni " godinama" iako neki kazu da je maznut al je hit (pa koliko je samo strani hitova plagijat a da neznamo)
malo srao s pjesmom "da te nije Alija" sto nije imao muda i lijepo rekao da je napisao za Izetbegovica nego nesta srao ko nekom borcu Miladinu iz njegove ulice , a kad je isao u posjetu Aliji u bolnicu odnio mu cokoladu "volim te"
Licno mislim da mu nije trebalo da ponovo ide sa Kosevom jer nece ponovit ono prije 4 god i onih 80 000 i album mu nije neka pljaka osim pjesama : "sarajevo" "svila" i sa ninom ostalo sve komercijala i ispod prosjeka nikad manje hitova na njegovom albumu i ni jedna balada kojih on ima stvarno dobrih
-
Sayed
dinash wrote:ja ga ne volim jer mu je muzika kaka. simpl ez det ... "lirika" mu je na nivou skolskih radova iz osmog osnovne ... mlak je, nema stav, populistican, prica sa naglasenim meHkim sh, pjeva kako vjerar puse (od cjele juge jedne avlije do alije) ... ukratko, osim sto mu je muzika plitka i jeftina on se sam definirao kao beskicmenjak.
eto.
-
Ahmed.ibn.Fahalan
Nablatiste čovjeka što pas s maslom nebi poj'o.
Ja mu volim muziku..ne svu..ali recimo većinu..barem što se tiče onih prijeratnih albuma. Ne mislim da je neka veličina od čovjeka i muzičara..i mislim da prije rata nije bio ni u top 10 najboljih muzičara što ih je imala Yuga..ali on ih je večinu nadživio. Dosta tih ljudi koje nabrajate od prije rata su danas bezze, nisu imali hita skoro deceniju, ni Ceca, ni Bregović, ni Džinović, ni Čola..i dosta njih što su pred rat razvaljivali.
Ali mi najviše kod njega smeta to što je preko noći postao veliki musliman, i nebi bilo nikakvih problema da on to ljudima konstantno ne nabija na nos. Ja mu se sjećam žene s početka rata kad je izlazila iz Sarajeva u mini suknji do po' guzice..a danas nema veće bule od nje u cijelom gradu. To mi neko licemjerje ide najviše na živce..jer sve bi bilo OK da se tu radi o nekoj promjeni načina života jer je neko zaista shvatio svoje greške u životu i hoće da se na neki način približi Bogu i da se promijeni..ali taj mahalski, malograđanski mentalitet gdje se mi..koji ga gledamo već toliko godina..trebamo sad praviti ludi i povjerovati da je on haman veći i jači musliman od Reisa..to mi je baš bezze.
Ja mu volim muziku..ne svu..ali recimo većinu..barem što se tiče onih prijeratnih albuma. Ne mislim da je neka veličina od čovjeka i muzičara..i mislim da prije rata nije bio ni u top 10 najboljih muzičara što ih je imala Yuga..ali on ih je večinu nadživio. Dosta tih ljudi koje nabrajate od prije rata su danas bezze, nisu imali hita skoro deceniju, ni Ceca, ni Bregović, ni Džinović, ni Čola..i dosta njih što su pred rat razvaljivali.
Ali mi najviše kod njega smeta to što je preko noći postao veliki musliman, i nebi bilo nikakvih problema da on to ljudima konstantno ne nabija na nos. Ja mu se sjećam žene s početka rata kad je izlazila iz Sarajeva u mini suknji do po' guzice..a danas nema veće bule od nje u cijelom gradu. To mi neko licemjerje ide najviše na živce..jer sve bi bilo OK da se tu radi o nekoj promjeni načina života jer je neko zaista shvatio svoje greške u životu i hoće da se na neki način približi Bogu i da se promijeni..ali taj mahalski, malograđanski mentalitet gdje se mi..koji ga gledamo već toliko godina..trebamo sad praviti ludi i povjerovati da je on haman veći i jači musliman od Reisa..to mi je baš bezze.
-
Realista
Bosnom behar probeharao, mene Merlin razocarao...
Ma to je tip koji je prije rata pjevao sa Vesnom Zmijanac, a bio je u rangu malo bolje od Mata Harija. Kako je Sarajevska scena iz mnogih razloga prakticno nestala isplovio je kao oveca riba u maloj bari. I to je sve u redu, samo da nije zagazio u politiku i to na najprizemniji nacin. Imam osjecaj, sutra da se vrate komunisti, Dino bi djeci prvi kapice i ma(h)rame stavio.
I sad nesto on kao super-vjernik, a tamo pjeva o Mujinoj chuni. Sto ne napise sta duhovno? E, al to publika ne bi smazala ko burek.
Ukratko, nije mi nista znacio kao muzicar, a onda me razocarao kao covjek.
Ma to je tip koji je prije rata pjevao sa Vesnom Zmijanac, a bio je u rangu malo bolje od Mata Harija. Kako je Sarajevska scena iz mnogih razloga prakticno nestala isplovio je kao oveca riba u maloj bari. I to je sve u redu, samo da nije zagazio u politiku i to na najprizemniji nacin. Imam osjecaj, sutra da se vrate komunisti, Dino bi djeci prvi kapice i ma(h)rame stavio.
I sad nesto on kao super-vjernik, a tamo pjeva o Mujinoj chuni. Sto ne napise sta duhovno? E, al to publika ne bi smazala ko burek.
Ukratko, nije mi nista znacio kao muzicar, a onda me razocarao kao covjek.
-
JD
Sto li me ne cude ovi negativni komentari?
Pa naravno vise cjenimo i volimo tudje nego nase... Zato je Ceca za vas boginja, a Merlin je idiot i licemjer itd! Zasto se onda cudimo sto su nas cetnici ubijali kad (ocito) ne mozemo bez njih? Nek se opet zarati da ih jos vise zavolimo..
I vi mi fol neke patriote i fol volite Bosnu.. Smijesni ste.. Bilo bi vam bolje u Srbiji boga mi!
Pa naravno vise cjenimo i volimo tudje nego nase... Zato je Ceca za vas boginja, a Merlin je idiot i licemjer itd! Zasto se onda cudimo sto su nas cetnici ubijali kad (ocito) ne mozemo bez njih? Nek se opet zarati da ih jos vise zavolimo..
I vi mi fol neke patriote i fol volite Bosnu.. Smijesni ste.. Bilo bi vam bolje u Srbiji boga mi!
-
dinash
sad ja trebam da volim dinu jer je bosnjo??JD wrote:Sto li me ne cude ovi negativni komentari?![]()
jos samo fali komentar tipa "kako mozes slusati te "strane" bendove kad nista ne razumijes" ... wtf?!!!?!
- pitt
Niti slusam Cecu niti volim Merlina
Ne shvatam zasto bi neko morao voliti Merlina da bi bio pravi Bosanac (patriota)?
Za mene je to stvar licnog ukusa i ne volim da mi neko trubi da bih trebao slusati Merlina samo zato sto je Bosanac
Ne shvatam zasto bi neko morao voliti Merlina da bi bio pravi Bosanac (patriota)?
Za mene je to stvar licnog ukusa i ne volim da mi neko trubi da bih trebao slusati Merlina samo zato sto je Bosanac
-
r_faruk
Burek, Supermen.................................................................................................................................................................................................................................................................................... pa ko jos moze svoju pjesmu nazvati gore navedenim imenima
- jedna
#23 Re: Animozitet prema Dini Merlinu
RESPECT!Longplay wrote:Vec duze pratim desavanja oko novog Merlinovog albuma i njegovog pompezno najavljenog koncerta na Kosevu. Na zalost, citam i puno negativnih komentara kojima se pljuje i gazi Merlin i njegovo muzicko djelo. Zanima me samo odakle ovaj animozitet prema nesumnjivo najvecem muzicaru iz BiH? Jednom prilikom sam imao priliku da licno upoznam Merlina u jednom njemackom lokalu. Sta da kazem, moj utisak je bio da je covjek dosta prepotentan. Jedna koja se (bezuspjesno) bavi muzikom mi je pricala da ga ne cijeni 'kao covjeka'(!?). Izgleda ne voli puno pricati sa ljudima. Ali zasto mu zamjeriti, ima sa svakakvom bagrom posla pa ne bih ni ja volio imati sa svim gastarbajterskim kafandzijama di domacim hohstaplerima vise kontakta nego sto je potrebno za organizaciju nastupa.
Pozdrav
Dino je KRALJ! Kakav je osobno, mene to ne zanima. Bitne su njegove pjesme. Akobogda, ja iz Tuzle dolazim na Kosevo.