anglistika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Ame_la

#1 anglistika

Post by Ame_la »

Zdravo...jel' mi može neko reći šta se polaže na Anglistici i je li stvarno potrebna VEEEELIKA štela da bi se položio prijemni?
Hvala unaprijed :)
caes

#2 Re: anglistika

Post by caes »

ma kakva stela ba, samo nauci sve lijepo, spremi se i to je to ;-)

inace, ok je anglistika, na prvoj godini je manje-vise zajebancija sto se tice kriterija, na drugoj je vec malo .. :-)

polazes koliko znam, bosanski gramatiku i engleski su sve na sistem zaokruzivanja koliko se sjecam, a imas na kraju i razumjevanje teksta, procitas i odgovaras na pitanja.
mozda ima neko ovdje ko je boljeg pamcenja od mene .. :-D
alica.k

#3 Re: anglistika

Post by alica.k »

to ti je uglavnom to sto ti caes kaze, samo bosanski ispravljas a ne zaokruzujes. znaci da ti 10tak recenica (tekstic) s puno pravopisnih gresaka, i ti ih onda ispravis.
kod mene je na prijemnom ona prof rekla da imaju 52 greske a ja nasla 60 i polozila s maksimalnim brojem bodova. znaci ispravi sve sto mislis da ne valja, nemoj ni slucajno brojati.

stelu nisam imala.
norah

#4 Re: anglistika

Post by norah »

Joj nemoj to...ja zavrsila...nema posla!
Ame_la

#5 Re: anglistika

Post by Ame_la »

HVALA SVIMA NA ODGOVORIMA :-D
Pripremala sam se i otišla na prijemni i položila i to BEZ ŠTELE :)
Ali valjda čovjek treba da sam prođe kroz nešto da bi vjerovao da ipak još uvijek se cijeni znanje a ne samo novac:)
Još jednom thx;) jer umalo da nisam odustala.....
jeca fleetwoodmac

#6 Re: anglistika

Post by jeca fleetwoodmac »

Ame_la wrote:HVALA SVIMA NA ODGOVORIMA :-D
Pripremala sam se i otišla na prijemni i položila i to BEZ ŠTELE :)
Ali valjda čovjek treba da sam prođe kroz nešto da bi vjerovao da ipak još uvijek se cijeni znanje a ne samo novac:)
Još jednom thx;) jer umalo da nisam odustala.....
hej jel možeš malo opisati kako je bilo na prijemnom,pošto planiram i ja ove godine.?
iraa

#7 Re: anglistika

Post by iraa »

ima li jos uvijek prijemni na anglistici? :)
Zatamnjena stakla

#8 Re: anglistika

Post by Zatamnjena stakla »

Nema prijemnog na Filozofskom fakultetu. Predaš papire i čekaš ;)
iraa

#9 Re: anglistika

Post by iraa »

Sorel wrote:Nema prijemnog na Filozofskom fakultetu. Predaš papire i čekaš ;)
eee jbt, htio sam upisati anglistiku, ide mi engleski pravo, al jebe me prosjek :S Ko kad sam levat upisao el tehnciku skolu, ne znam sijalice upaliti kako treba :P
Irene Adler

#10 Re: anglistika

Post by Irene Adler »

Vec smo ti rekli na temi o Filozofskom fakultetu da nema prijemnog. Ne oglasavaju se na faxu jos uvijek po tom pitanju, ali ne bih rekla da ce se ista mijenjati ove godine. Zao mi je. Ako te jos nesto zanima (detaljno, manje detaljno) salji PM :-D
bull21

#11 Re: anglistika

Post by bull21 »

Velike su šanse da se promjeni mnogo toga. Ove godine su baš uprli da maknu ove što se upišu zahvaljući prosjeku a ne znaju ni beknut na engleskom i one što pričaju engriš, stoga ti je moja preporuka da ako baš nisi dobar sa engleskim i ako baš nemaš veliku želju da upišeš isti, da ga zaobiđeš u širokom luku jer će ti poteško biti. Očito im je dosadilo da budu drugi/treći/šesn'esti izbor po pitanju fakulteta pa da im se svakakva bagra upisuje.
Ne treba ni spominjati drugu godinu i Xeniju koja će od marta postati glavna i tako to. :skoljka:
Irene Adler

#12 Re: anglistika

Post by Irene Adler »

bull21 wrote:Velike su šanse da se promjeni mnogo toga. Ove godine su baš uprli da maknu ove što se upišu zahvaljući prosjeku a ne znaju ni beknut na engleskom i one što pričaju engriš, stoga ti je moja preporuka da ako baš nisi dobar sa engleskim i ako baš nemaš veliku želju da upišeš isti, da ga zaobiđeš u širokom luku jer će ti poteško biti. Očito im je dosadilo da budu drugi/treći/šesn'esti izbor po pitanju fakulteta pa da im se svakakva bagra upisuje.
Ne treba ni spominjati drugu godinu i Xeniju koja će od marta postati glavna i tako to. :skoljka:
U pravu si sto se tice ljudi koji ne znaju ni beknuti ili pricaju neke verzije "engleskog" koje nikome nisu razumljive. Kad progovore, ne znam da li bih plakala ili bih se smijala. Svega ima... :roll: Bez velike zelje, ljubavi i mnoooogooo rada i truda ne treba ni pomisljati na upis. Dosta se ljudi pokajalo, upisali su jer "dobro govore engleski" i imaju "dobar izgovor", pa masovno odustali ili obnavljaju. Necu da bude da prepadamo buduce kolege, ali to je istina. Dakle, ako te zaista zanima ovaj studij, a nemas visok prosjek u srednjoj skoli, predaj dokumente za vanredan ili SF studij. Vazno je samo da te prime, mislim da ti je potreban prosjek 8 ili 8 i pol, napises molbu i prebace te u redovne.

Ogroman je propust napravljen kad je ukinut prijemni, ali sta se sad tu moze =/ Sumnjam da ce ista mijenjati, barem ove godine, jer u kalendaru stoji samo konkurs za predaju dokumenata, ne spominje se nikakav prijemni ispit. Naravno, kod nas je sve moguce...

Awwww Xena <3
bull21

#13 Re: anglistika

Post by bull21 »

Sumnjam da će vratiti prijemni ove godine... ali nešto će se promjeniti jer to nam maltene svi profesori ponavljaju već pola godine. I eto, dođoše parcijale i integrale i pokazaše da su ozbiljni. Broj studenata koji nisu prošli je daleko veći nego prije što dokazuje da su baš ozbiljni po tom pitanju ali opet, ja ih shvatam jer kad vidim da se upisao xy koji doslovno ne shvaća najosnovniju konverzaciju na engleskom (ono pita lika kako se zove i on odgovara sa Yeeeeeeees)... što se upisa tiče, ako imaš mali prosjek, idi na sf, 1200km i mirna bosna. U svakom slučaju DOBRO razmisli o upisu na anglistiku.
Irene Adler

#14 Re: anglistika

Post by Irene Adler »

Sretno ako se odlucis da upises, a ako imas jos kakvo pitanje - salji PM! Ako te engleski zaista zanima i stalo ti je, neces imati nikakvih problema, bez obzira na kriterije ;-)

@bull21: Kolega, koja si godina? :D
Irene Adler

#15 Re: anglistika

Post by Irene Adler »

Ne shvatam ni ja, zaista. Valjda je to bio nekakav eksperiment koji se nije pokazao bas najuspjesnijim.
Not My Idea

#16 Re: anglistika

Post by Not My Idea »

alica.k wrote:....
otkad tebe nisam vidjela :roll:
Zatamnjena stakla

#17 Re: anglistika

je l xena historiju predaje :D
Irene Adler

#18 Re: anglistika

Post by Irene Adler »

Sorel wrote:je l xena historiju predaje :D
Aha, americku :D
Zatamnjena stakla

#19 Re: anglistika

Kako ste vi sretni, još kad vam bude glavna na odsjeku jebali ste mačku m :D
Znam da nikog ne pušta na popravnim i da slabo raja prolazi, i oni što prođu nešta 6,7.
Irene Adler

#20 Re: anglistika

Post by Irene Adler »

Sorel wrote:Kako ste vi sretni, još kad vam bude glavna na odsjeku jebali ste mačku m :D
Znam da nikog ne pušta na popravnim i da slabo raja prolazi, i oni što prođu nešta 6,7.
Ja i jesam sretna! :D Meni je ona predivna! Nazalost, nije (jos) glavna na odsjeku, samo na svom predmetu. Po mom skromnom misljenju svako ko kod nje padne sam je sebi kriv, a ima nas i da imamo vise od 6, 7 ;-) Xena <3
Zatamnjena stakla

#21 Re: anglistika

Imam dosta raje što studira anglistiku i baš Xena pravi belaje. Tako oni kažu.
Normalno, treba se na prvu ići a ne na popravni računat kad znaš da nećeš proći i onda ona ti kriva :-?
bull21

#22 Re: anglistika

Post by bull21 »

Jašta nego da pravi belaje. Sad je na parcijalama prošlo ~50 studenata da bi na dva integralna prošlo svega četvero, i to na prvom nije niko prošao... mislim što je previše, previše je ipak. Svaka njoj čast, mene podsjeća na Sanju jer je užasno pametna žena i sve ali opet, previše je baš. :roll:

@Irene: Prva al' drugi put. Malo bio kod Xenije sada kao kolizioni. Needles to say, I've failed. Miserably. :D
landlord

#23 Re: anglistika

Post by landlord »

Ima li neko nastavni plan i program na engleskom jeziku sa kratkim opisom predmeta? Moze i program koji je bio prije Bolonje.

Hvala.
bull21

#24 Re: anglistika

Post by bull21 »

Irene Adler

#25 Re: anglistika

Post by Irene Adler »

Ma znam, ali najlakse je kriviti nekog drugo za svoje propuste! Dosta ljudi ima s njom problem, ali ja zaista ne razumijem zasto, meni je ona kraljica! Moj je savjet za svaki predmet da se polaze na parcijalama, a ne na popravne ici. Mislim da je tako lakse.

@bull: Moguce onda da se znamo. Ja sam druga prvi put. Zao mi je jer si failao history. Meni je Ksenija jos bolja od Sanje, nekako mi po tipu vise odgovara... ja sam valjda jedina osoba koja voli nju i njen predmet :-)

Ne smijem vise hvaliti historiju i Ksenu, skontat ce raja s godine ko sam xD

@landlord: imas plan i program na stranici faxa
Post Reply