Android VS IOS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

hp_user

#26 Re: Android VS IOS

Post by hp_user »

@arnes_king, bolje i to nego da kukam svako malo kao ti "jel mi ovo, jel mi ono, a sto mi je ovo vako, jel i vama" :)
Quaresma

#27 Re: Android VS IOS

Post by Quaresma »

hp_user wrote:Koristio sam sve verzije androida od 2.2 do 7.0, sve je ok ali mi se ne svidja bas to sto ima puno customizacija.
Ne volim da cackam senzore, tipa da li zelim ugasiti proximity... zelim li ugasiti ovo ono.... launcheri...
Zadnji mob mi je bio Samsung S7 classic.

Kupio sam iPhone 6s, i dobio sam ono sto sam trazio od mobitela. Da sve radi perfektno bez previse (imalo) podesavanja i tandrkanja po settingsima. Sve sto je potrebno uraditi je ono postavke tastature i ugasiti auto-correction. Sada imam iPhone 7 na iOS 11.3 i ne planiram ga dugo mijenjati.

Jednostavno ne zelim da se zamaram izborima senzora, koju cu rezoluciju koristiti... od tog svega me glava boli. Radim kao web dizajner, dugo vremena provodim na laptopu dnevno sto znaci da se dovoljno opterecavam tehnikom... ne zelim da se jos oko mobitela zajebajem. Ali kako god, bitno mi je da je flagship phone. Ne zelim cheap mobitele.
e svasta, prvi put cujem da je ovo mana sistema mogucnost da prilagodjavaš telefon po svoj ćejfu iako ne moraš

šta to nije radilo na androidu pa si morao toliko čaprkati po postavkama telefona, naspram iPhonea kako kazes uz minimalne izmjene sve radi perfektno?

i kako dodje do senzora majke ti :run:
hp_user

#28 Re: Android VS IOS

Post by hp_user »

Evo konkretno Viber. Nije mi se gasio display u toku razgovora kad prislonem na svoje lijepo uho <3, dok nisam trazio po settings da koristi proximity senzor. Dok iPhone ne trazi takvo glupe zahtjeve, podrazumjeva se da je proximity uvijek ukljucen jer je to mobitel a ne tablet.
avaks

#29 Re: Android VS IOS

Post by avaks »

Evo konkretno Viber koristim na zadnjih 4 uređaja ilitiga od Androida 2.3 (vjerovatno prije 5-6 godina) i nikada problema s tim senzorom.
Telefoni Sony, LG i Samsung u pitanju + UMI (znači žešći Kinez) i osim Eha na LG G2 koji sam imao na Viberu nikakvih problema.

Dok na Iphone nisi mogao normalno ni mp3 da prebaciš (ne znam može li i dan danas) odnosno bez Itunes. Ustvari bilo koji fajl je pravio probleme (pdf, video, audio) a da ne govorim o slanju preko Bluetooth nekada a sada plug and play. Android bilo koji "uštekaj" na računar i on radi kao usb stik ili čak imaš opciju USB otg što je za iOS bila misaona imenica :mrgreen: Meni odmah 90% stvari jednostavnije.
Ali o ukusima ne treba raspravljati.

Samo kada na temi vidim koliko upita kako fakin SMS aktivirati na Iphone, neke zezancije oko imessage, pa je li radi kod nas ili ne radi, možeš li registrovati svoj Iphone u Bosni ili ne (da li još preko Hrvatske ide ne znam) mene odmah odbija to i sve priče o jednostavnosti padaju u vodu.

p.s.
Koji je to fakat telefon bio u pitanju?
Evo ja na S7 i ne mogu naći postavke za proximity (možda da uđem u service menu)... Uglavnom radi uvijek kako treba, na pozive se gasi ekran i normalno kao i na Viber/Whatsapp pa nisam imao potrebe to nikad ni da čačkam...
arnes_king

#30 Re: Android VS IOS

Post by arnes_king »

hp_user wrote:Evo konkretno Viber. Nije mi se gasio display u toku razgovora kad prislonem na svoje lijepo uho <3, dok nisam trazio po settings da koristi proximity senzor. Dok iPhone ne trazi takvo glupe zahtjeve, podrazumjeva se da je proximity uvijek ukljucen jer je to mobitel a ne tablet.
Imao sam i ja S7Edge koji je po softveru identican kao S7 pa nista nisam morao dodatno stimati da bi se pri viber razgovorima gasio displej kada se primaknem proximity senzoru. To je drug, ipak, bilo do tebe :)
arnes_king

#31 Re: Android VS IOS

Post by arnes_king »

hp_user wrote:@arnes_king, bolje i to nego da kukam svako malo kao ti "jel mi ovo, jel mi ono, a sto mi je ovo vako, jel i vama" :)
Dobar ti argument kada vidis da si porazen :D a znaj da pratim i iPhone temu redovno, i vidim o cemu vi sve pisete, kukate i zalite se, tako da psst.
Quaresma

#32 Re: Android VS IOS

Post by Quaresma »

viber po defaultu koristi opciju da se ugasi screen prilikom telefoniranja, a u postavkama stoji da ukljucis ukoliko zelis da ti ostane screen upaljen tokom telefoniranja.
avaks

#33 Re: Android VS IOS

Post by avaks »

Fakat u calls & messages ima ta postavka za senzor, eto da sam jučer umro ne bih znao.
I otkud sada da je svima to po defaultu isključeno a samo jednom korisniku uključeno i zbog toga android (između ostalog) ne valja jbg...

Ne kažem da je perfektan, ali je daleko napredniji po opcijama od iOSa ili u prevodu android ti sebi prilagođavaš dok se iOSu trebaš prilagođavati odnosno radi kako ti iz Appleta kažu, nema šveranja :lol:

Doduše nisam dugo koristio iOS pa i nisam toliko kompetentan ali kada je bio aktuelan mene su ograničenja i komplikacije mnogo živcirale a pozitivna strana je bila brža i lakša optimizacija aplikacija (zbog te zatvorenosti kao) + ažuriranja.
Mislim da su još sa tim drugim bolji od recimo Samsunga, Sonyja i LGa mada i Pixeli više ne zaostaju odnosno puno redovnije i brže imaju ažuriranja kao i ostali Android One uređaji pa i Nokia ako sam dobro upratio..
Quaresma

#34 Re: Android VS IOS

Post by Quaresma »

nema veze otvorenost sistema sa radom aplikacija. ne nasjedajte na te priče

da apple sutra objavi source code od iOSa hoce li odmah grohnuti perfomanse sistema? a i sama cinjenica koliko je android otvoreniji sistem, a ios skroz zatvoren, i opet minorna razlika izmedju ta dva sistema

teze je raditi aplikacije za android nego za ios.

pored toga, utice i dosta drugih faktora, svako moze biti googleov developer, uplatis 20ak dolara i lifetime si developer. mozes izbaciti lako smece kakvog god zelis.

za apple je skuplje, ako se ne varam, moras svake godine placati.

a i apple je dosta rigorozniji naspram googlea kod publishing aplikacija na storeu.
hp_user

#35 Re: Android VS IOS

Post by hp_user »

Quaresma wrote:nema veze otvorenost sistema sa radom aplikacija. ne nasjedajte na te priče

da apple sutra objavi source code od iOSa hoce li odmah grohnuti perfomanse sistema? a i sama cinjenica koliko je android otvoreniji sistem, a ios skroz zatvoren, i opet minorna razlika izmedju ta dva sistema

teze je raditi aplikacije za android nego za ios.

pored toga, utice i dosta drugih faktora, svako moze biti googleov developer, uplatis 20ak dolara i lifetime si developer. mozes izbaciti lako smece kakvog god zelis.

za apple je skuplje, ako se ne varam, moras svake godine placati.

a i apple je dosta rigorozniji naspram googlea kod publishing aplikacija na storeu.
Da znas koja je procedura oko ikonice od aplikacije, i cega se moras drzat (dizajn pravila).. a da ne pricam ostalo...
duffy_duck

#36 Re: Android VS IOS

Post by duffy_duck »

Da li se i vama dešava da kada mobitel restartujes ili ugasis pa upalis kad se upali dodje ona poruka Optmiziranje aplikacija u tijeku ? Traje poprilicno dugo dok se telefon ne upali skroz ? Inace Telefon koji imam jeste LG G4 . da li se vama dešavalo tako nešto? I kako ste riješili problem?.
avaks

#37 Re: Android VS IOS

Post by avaks »

Tu samo čekić pomaže, pogotovo ako je telefon kupljen u BHT :bih:
arnes_king

#38 Re: Android VS IOS

Post by arnes_king »

duffy_duck wrote:Da li se i vama dešava da kada mobitel restartujes ili ugasis pa upalis kad se upali dodje ona poruka Optmiziranje aplikacija u tijeku ? Traje poprilicno dugo dok se telefon ne upali skroz ? Inace Telefon koji imam jeste LG G4 . da li se vama dešavalo tako nešto? I kako ste riješili problem?.
Meni se to desavalo na starijim verzijama androida, na novojim se desi samo ako vratim tel na tvornicke postavke, ili ako obrisem keš memoriju.
Post Reply