Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Kal El

#9551 Re: Android OS

Post by Kal El »

quarterback

#9552 Re: Android OS

Post by quarterback »

Maharadza wrote:
jefferson wrote:Da dam "doprinos" ovoj temi!
nakon 10 mjeseci borbe sa Androidom (mislim da je Nokia 3110 imala bolje funkcije) sutra stize iPhone 5S.
Najgora odluka u zadnjih 5 godina je ona kada sam se odlucio prebaciti sa IOS na Android.
Image
:lol: :thumbup:

jeffersone, sretan povratak u zatvor, cuo sam da se sada moze postaviti weather widget bez hackova :D
quarterback

#9553 Re: Android OS

Post by quarterback »

mrkalj wrote:šta je WI FI hotspot na androidu.Ja konto da primam net na mobitel putem gsm mreže , i da ga preko tog hotspota šaljem kao ruterom na laptop.i to ne ide.Nadjem ja na laptopu tu mrežu ,sve se spoji ali nema neta.
E sad ja ne znam je li to služi za gore navedeno ili za nešto drugo,pa ko zna da objasni
sluzi za to sto si napisao, ja povremeno imam problem sa passwordom, kada unesem novi sve je OK, laptop se konektuje, medjutim drugi put nece iako je isti pass pa moram promjeniti

probaj da nije fol u tome
jefferson

#9554 Re: Android OS

Post by jefferson »

BadBoy wrote:
nakon 10 mjeseci borbe sa Androidom (mislim da je Nokia 3110 imala bolje funkcije) sutra stize iPhone 5S.
Najgora odluka u zadnjih 5 godina je ona kada sam se odlucio prebaciti sa IOS na Android.
Sretno i uživaj! Koji si telefon imao ako smijem pitati?
Dva, Galaxy IIIs i LG Optimus L9. Optimus je kanta da ne moze biti veca, SG IIIs samo malo manje smrdi od LG-a!
zateznistub

#9555 Re: Android OS

Post by zateznistub »

jefferson wrote:
BadBoy wrote:
Sretno i uživaj! Koji si telefon imao ako smijem pitati?
Dva, Galaxy IIIs i LG Optimus L9. Optimus je kanta da ne moze biti veca, SG IIIs samo malo manje smrdi od LG-a!
Malo pojasni zasto je L9 kanta, ili ja imam neki drugi L9?
jefferson

#9556 Re: Android OS

Post by jefferson »

Gdje da pocnem....
Kupio tel u T-Mobileu, prebacio se na zenin racun jer je ona imala dobar ugovor s njima.
Elem, moj posao zavisi od e-mailova, i cim sam ga poceo koristiti problem je nastao sa kombinacijom gmaila i ostalih e-mail racuna. Onda jedan od racuna koje sam imao (nije yahoo itd, nego poslovni e-mail) nije htio uopste da starta. Stoga, odem u T-mobila, oni sat vremena sve nesto pokusavali, i na kraju zamjene telefon!
Dobijem drugi, isto sranje, drugo pakovanje. Nece da prepozna neke e-mail racune (koje sam na 4s nastimao za jedno 1 minutu i 32 sekunde), opet zovi T-mobile, idi do njih, nista. Popizidim, i kupim Blackberry 8900 na ebay za 30 dolara :lol: i sve radi fantasticno!
Od tada koristim LG za citanje tekstova, koliko moze ucitati, jer vazda neki gresku na aplikacijama prijavljuje (i prvi je isto to radio), a BB za posao.
Onda, gmail i jos jedan racun koji imam radi kako mu dan krene. Nekad OK, nekad vidim na kompu e-mailove, a tel ih nije doio. Signal super, 4G, ili wi-fi, ali dzaba. restartujem, e onda navala e-mailova.
SGIII nema bas tolike probleme, ali i on steka nekad sa e-mailovima.
Medjutim sutra stize 5S (nisam htio uzimati 5 jer sam htio cekati 5S). Ove godine sam skinuo sa auta Kumho gume koje sam dobio na autu kada sam ga kupio, i rekao sam vise nikad juznokorejske gume. Nakon ovoga necu iz juzne koreje kupiti ni cekic, a ne neki elektronski uredjaj :D
quarterback

#9557 Re: Android OS

Post by quarterback »

ne znam sta da ti kazem, mislim da nema puno ljudi koji su koristili i palm os, i windows mobile i ios i android, i mogu reci da sam se na iosu osjecao kao u kavezu, dok hoces da sa mobitelom radis ono sto je apple zamislio - sve je super i sve radi savrseno, ako pozelis bilo sta drugo, a to je, ogromne li i neobicne zelje, recimo staviti obicni weather widget na ekran - e za to mi je trebao jailbreak i masa hackova (cuo sam da su nesto slicno omogucili sada, kao neki notification pa u njemu mozes imati weather, ali da ga ti konfigurises i stavis widget nekog drugog programa -zaboravi)

isto je bilo i sa igo navigacijom, posto je bio jailbreakovan instaliram je bez problema ali da bih stavio mapu koju zelim moram koristiti warez program za pristup direktorijima na mobitelu jer ne postoji normalan nacin da otvorim folder i stavim mapu u njega...

patnja 24/7

to nije u skladu sa onim sto ja zelim od uredjaja koji sam ja kupio - naime zelio bih da ga ja i koristim onako kako zelim, isto kao pc, hocu li instalirati linux, windows ili mozda mac os - do mene je

ne znam kakve probleme imas sa mailovima medjutim ljepota androida je sto mozes staviti koji hoces rom, koji hoces program za mail pa ako ti se nesto ne svidja stavis nesto drugo i vozi dalje

konkretno kod mene su svi accounti radili bez problema medjutim ja sam ih sve uvezao preko gmaila jer mi je bio smor da provjeravam 5 mailova na 5 mjesta

i zaboravih muke prijatelja koji ima 4s (koji sam i ja imao), redovno covjeku fali baterije dok kod mene na noteu traje 2/3 dana, na kraju je kupio emergency charger pa ga dopunjava na biciklistickim turama, ja mogu cijeli dan drzati upaljen i gps i wi fi i gprs i da sve to guslam aktivno tokom biciklistickih voznji i opet izgura cijeli dan od jutra do navece... drugi sa iphoneom je kupio onu futrolu koja u sebi ima bateriju, ovaj prvi redovno nema ni telefonskog signala a kamo li mobilnog interneta tamo gdje ga ja imam itd... iphone je po meni solidan hardware ali katastrofalan software

elem zao mi je sto ti se android nije svidio ali ti najbolje znas sta ti odgovara
Last edited by quarterback on 26/09/2013 00:12, edited 2 times in total.
Ady88

#9558 Re: Android OS

Post by Ady88 »

Nisi ti to znao koristiti prijatelju, ali eto vracas se na iPhone gdje je bas pojednostavljeno za takve kao ti. Samo ne znam hoćeš li se navici na ios 7 posto se dosta izmjenilo a većina vas ne zna ni slike sa telefona prebaciti a da ne govorim o drugim stvarima :)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 4
jefferson

#9559 Re: Android OS

Post by jefferson »

quarterback wrote:ne znam sta da ti kazem, mislim da nema puno ljudi koji su koristili i palm os, i windows mobile i ios i android, i mogu reci da sam se na iosu osjecao kao u kavezu, dok hoces da sa mobitelom radis ono sto je apple zamislio - sve je super i sve radi savrseno, ako pozelis bilo sta drugo, a to je, ogromne li i neobicne zelje, recimo staviti obicni weather widget na ekran - e za to mi je trebao jailbreak i masa hackova

isto je bilo i sa igo navigacijom, posto je bio jailbreakovan instaliram je bez problema ali da bih stavio mapu koju zelim moram koristiti warez program za pristup direktorijima na mobitelu jer ne postoji normalan nacin da otvorim folder i stavim mapu u njega...

patnja 24/7

to nije u skladu sa onim sto ja zelim od uredjaja koji sam ja kupio - naime zelio bih da ga ja i koristim onako kako zelim, isto kao pc, hocu li instalirati linux, windows ili mozda mac os - do mene je

ne znam kakve probleme imas sa mailovima medjutim ljepota androida je sto mozes staviti koji hoces rom, koji hoces program za mail pa ako ti se nesto ne svidja stavis nesto drugo i vozi dalje

konkretno kod mene su svi accounti radili bez problema medjutim ja sam ih sve uvezao preko gmaila jer mi je bio smor da provjeravam 5 mailova na 5 mjesta

elem zao mi je sto ti se android nije svidio ali ti najbolje znas sta ti odgovara
Pazi ja govori o telefonu bez jailbreaka. Znaci, da je sve regularno. Govorim o tome kako bi normalno trebalo biti.
Na LG sam uvezao gmail i drugi racun koji ide preko GMAIL sistema. Nikakav problem. Problem dolazi do outlook servera jer nisu svi e-mail racuni preko gmaila. Pokusali u T-mobileu, pokusali tehnicari na poslu koji su zaduzeni za te stvari, dzaba.
Taj iPhone 4S koji sam imao, sam regularno otkljucao ovdje, poklonio u BiH, sve radi bez ikakvih problema.
quarterback

#9560 Re: Android OS

Post by quarterback »

pa sto ih nisi uvezao preko gmaila ?

svakako mozes iz gmaila slati kao da saljes sa drugog accounta, ne mora biti from: gmail
holowey

#9561 Re: Android OS

Post by holowey »

jefferson wrote:
quarterback wrote:ne znam sta da ti kazem, mislim da nema puno ljudi koji su koristili i palm os, i windows mobile i ios i android, i mogu reci da sam se na iosu osjecao kao u kavezu, dok hoces da sa mobitelom radis ono sto je apple zamislio - sve je super i sve radi savrseno, ako pozelis bilo sta drugo, a to je, ogromne li i neobicne zelje, recimo staviti obicni weather widget na ekran - e za to mi je trebao jailbreak i masa hackova

patnja 24/7

Pazi ja govori o telefonu bez jailbreaka. Znaci, da je sve regularno. Govorim o tome kako bi normalno trebalo biti.
Na LG sam uvezao gmail i drugi racun koji ide preko GMAIL sistema. Nikakav problem. Problem dolazi do outlook servera jer nisu svi e-mail racuni preko gmaila. Pokusali u T-mobileu, pokusali tehnicari na poslu koji su zaduzeni za te stvari, dzaba.
Taj iPhone 4S koji sam imao, sam regularno otkljucao ovdje, poklonio u BiH, sve radi bez ikakvih problema.
jesi pokusao koristiti neki drugi email klijent? recimo k-9 mail?
jefferson

#9562 Re: Android OS

Post by jefferson »

Ady88 wrote:Nisi ti to znao koristiti prijatelju, ali eto vracas se na iPhone gdje je bas pojednostavljeno za takve kao ti. Samo ne znam hoćeš li se navici na ios 7 posto se dosta izmjenilo a većina vas ne zna ni slike sa telefona prebaciti a da ne govorim o drugim stvarima :)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 4
Ma nemoj. Znaci T-mobile tehnicari, IT inzinjeri na poslu kojima je to posao eto nisu znali.
De ti meni PP posalji pa da te preporucim ovdje da te zaposle pa da rjesis taj problem.
Inace, na ovom poslu oko 4% telefona su Android, sve ostalo su IOS i jos malo BlackBerry.
O tome da google maps izvuku bateriju sad pa sad je uopste suvisno pricati, sto nije bio problem na 4S kada je u pitanju ta aplikacija, ali eto boze moj.
jefferson

#9563 Re: Android OS

Post by jefferson »

holowey wrote:
jefferson wrote:

patnja 24/7

Ne, jer kada prodjes svu proceduru koju trebas proci za outlook, telefon jednostavno nece da prihvati.
Ne kazem da nije moguce to rjesiti putem nekih aplikacija, ali brate, takav tel mi ne treba.
quarterback

#9564 Re: Android OS

Post by quarterback »

pa cijela je poenta androida u tome da kakav god da imas problem mozes ga rijesiti necim, programom, romom, necim

na iosu ako imas problem - vozdra, navikni se da je tako kako je, nema sanse da rijesis instaliranjem neceg drugog
holowey

#9565 Re: Android OS

Post by holowey »

jefferson wrote:
holowey wrote:
jefferson wrote: Pazi ja govori o telefonu bez jailbreaka. Znaci, da je sve regularno. Govorim o tome kako bi normalno trebalo biti.
Ne, jer kada prodjes svu proceduru koju trebas proci za outlook, telefon jednostavno nece da prihvati.
Ne kazem da nije moguce to rjesiti putem nekih aplikacija, ali brate, takav tel mi ne treba.
a ti bi da ti hardware sa samim osom, bez aplikacije, ispunjava zelje?
telefon sam kupio od naseg operatera, nije rootan, stock rom na njemu...odmah instalirao k-9 mail i nikad nikakvih problema ni sa gmailom ni sa exchange serverom...cuj nositi telefon na servis zbog emaila :-)
quarterback

#9566 Re: Android OS

Post by quarterback »

ma dobro covjeku poslovno treba i na kraju krajeva normalno je da radi kako treba sa stock programom, ali ne probati instalirati neki drugi i radi toga mijenjati telefon :roll:
jefferson

#9567 Re: Android OS

Post by jefferson »

quarterback wrote:pa cijela je poenta androida u tome da kakav god da imas problem mozes ga rijesiti necim, programom, romom, necim

na iosu ako imas problem - vozdra, navikni se da je tako kako je, nema sanse da rijesis instaliranjem neceg drugog
Izvini, ja fakat nisam IT inzinjer, niti programer, nego korisnik koji kada otvori kutiju hoce da koristi telefon za posao koji mu donosi pare.
Znaci, ako Android ima opciju za outlook vec programiranu, i postoje upute, sto onda moram skidati aplikaciju? Izvini, ali ja ne pratim trendove niti aplikacije. Meni treba google maps, vrijeme (koje fantasticno funkcionise na IOS, the weather chanell) te neke info aplikacije koje su vezane za moj posao (a koje na Androidu vazda pokazuju: app unexpectedly stop working, a radi se o nekim najvecim kompanijama).
Ko voli da se zajebava sa time, onda OK, i ja imam svojih hobija, ali ja govorim o funkcionalnosti kada je u pitanju posao.
Kada smo vec kod toga, ni IOS ni Android ne mogu prismrditi BlackBerriju kada je u pitanju enkripcija e-mailova, ali jbg, BB je generalno previse zaostao kada su druge bitne stvari u pitanju.
jefferson

#9568 Re: Android OS

Post by jefferson »

quarterback wrote:ma dobro covjeku poslovno treba i na kraju krajeva normalno je da radi kako treba sa stock programom, ali ne probati instalirati neki drugi i radi toga mijenjati telefon :roll:
Ma ima tu jos stvari, baterija, mal kapacitet (samo 1GB) itd.
Ja imam na njemu oko 20 aplikacija, ankon par mjeseci update vec je ostao bez kapaciteta, pa stalno brisi slike, pa sam stopirao update itd.
quarterback

#9569 Re: Android OS

Post by quarterback »

prijatelju, za android ne trebas biti IT inzinjer, isti je postupak instalacije kao i za iphone koji si ranije imao, pokrenes google play, otkucas u pretragu "mail", kliknes program koji zelis i potom na install, ja ne znam da ikako moze jednostavnije od ovoga

za blackberry kruzi godinama ta fama o neprobojnosti bla bla pa su neki dan saznali da je NSA imao algoritam za dekripciju tih ultra sigurnih blackberryja godinama, i ko zna ko jos...

ako trazis dummy proof telefon, onda si dobro izabrao, to je upravo iphone

odoh raditi, ovo je gubljenje vremena, sretno sa iphoneom
quarterback

#9570 Re: Android OS

Post by quarterback »

jefferson wrote:
quarterback wrote:ma dobro covjeku poslovno treba i na kraju krajeva normalno je da radi kako treba sa stock programom, ali ne probati instalirati neki drugi i radi toga mijenjati telefon :roll:
Ja imam na njemu oko 20 aplikacija, ankon par mjeseci update vec je ostao bez kapaciteta, pa stalno brisi slike, pa sam stopirao update itd.
procitaj sta sam napisao za bateriju u proslom postu, meni traje 2/3 dana sa ogromnim ekranom,

pogledaj razliku izmedju mog mobitela i iphonea, iphone isto kineska zajebancija

Image

da ne spominjem da android ima univerzalni usb koji mozes spojiti da se puni maltene bilo gdje za razliku od iphonea, na kraju krajeva ako hoces mozes kupiti bateriju veceg kapaciteta ili cak i rezervnu pa zamijenti ako dogori - volio bih da vidim vadjenje baterije na iphoneu bilo cime osim cekicem

kapacitet - covjece mini sd kartice su dzaba, ako ti nije dovoljno 1 GB kupi karticu pa imaj 32, i sigurno su ta 32 gb bar 20 puta jeftinije od iphonea tog kapaciteta (ako uopste postoji)

pricamo o glupostima, nisi ti za android, dobro si i sam skontao

vozdra
Last edited by quarterback on 26/09/2013 00:41, edited 2 times in total.
gnjev

#9571 Re: Android OS

Post by gnjev »

Meni ajfon ružan a vi kako hoćete

Sent from my ST21i using Tapatalk 4
jefferson

#9572 Re: Android OS

Post by jefferson »

quarterback wrote:prijatelju, za android ne trebas biti IT inzinjer, isti je postupak instalacije kao i za iphone koji si ranije imao, pokrenes google play, otkucas u pretragu "mail", kliknes program koji zelis i potom na install, ja ne znam da ikako moze jednostavnije od ovoga

za blackberry kruzi godinama ta fama o neprobojnosti bla bla pa su neki dan saznali da je NSA imao algoritam za dekripciju tih ultra sigurnih blackberryja godinama, i ko zna ko jos...

ako trazis dummy proof telefon, onda si dobro izabrao, to je upravo iphone

odoh raditi, ovo je gubljenje vremena, sretno sa iphoneom
Na iPhone sam kombinovao sve mailove za 3 minute, ovdje sam samo uspio kombinovati mailove koje idu preko googlea.
I na kraju, vise fakat ne znam imal mi na tel mjesta za novu aplikaciju :lol:
jefferson

#9573 Re: Android OS

Post by jefferson »

quarterback wrote:
jefferson wrote:
procitaj sta sam napisao za bateriju u proslom postu, meni traje 2/3 dana sa ogromnim ekranom,

pogledaj razliku izmedju mog mobitela i iphonea, iphone isto kineska zajebancija

Image

da ne spominjem da android ima univerzalni usb koji mozes spojiti da se puni maltene bilo gdje za razliku od iphonea, na kraju krajeva ako hoces mozes kupiti bateriju veceg kapaciteta ili cak i rezervnu pa zamijenti ako dogori - volio bih da vidim vadjenje baterije na iphoneu bilo cime osim cekicem

kapacitet - covjece mini sd kartice su dzaba, ako ti nije dovoljno 1 GB kupi karticu pa imaj 32, i sigurno su ta 32 gb bar 20 puta jeftinije od iphonea tog kapaciteta (ako uopste postoji)

pricamo o glupostima, nisi ti za android, dobro si i sam skontao

vozdra
Imam isti u kuci, SGIII, 32gb.
Sto se tice USB, tu si upravu. medjutim to mi uopste nije problem jer imam dock za iPhone i USB u autu, kao i uvijek pri sebi rezervni kabl za iPhone.
quarterback

#9574 Re: Android OS

Post by quarterback »

pa kako 32 GB nisu dovoljne za app, gore spominjes 1 GB...

znas li da mozes prebaciti aplikaciju iz telefona na karticu pa ako ti je slucajno puna memorija telefona mozes je brzo osloboditi (settings - applications - klikni aplikaciju koju zelis - move to sd card)
jefferson

#9575 Re: Android OS

Post by jefferson »

quarterback wrote:pa kako 32 GB nisu dovoljne za app, gore spominjes 1 GB...

znas li da mozes prebaciti aplikaciju iz telefona na karticu pa ako ti je slucajno puna memorija telefona mozes je brzo osloboditi (settings - applications - klikni aplikaciju koju zelis - move to sd card)
Nisi upratio prvi post. Imam i LG i SGIII.
SG III ima isti problem sa mailom, i nema naravno problem sa kapacitetom. Problem je sto taj tel zena koristi :D Ali, svakako je cigla, i nikako mi ne odgovara sbog velicine kada na njeg stavis Otterbox, sto moram koristiti ako hocu da imam citav tel neko vrijeme.
LG je dosta kompaktniji,ali ima drugi problem. Naravno, naspram SGIII performanse su kao Golf dizel na bjelasnici.
Post Reply