Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Maharadza

#7551 Re: Android OS

Post by Maharadza »

Nermin_BH wrote:Ko ima Galaxy S i9000 može li neka preporuka rom-a i kernel-a ?
Ima hellybean, moćan, hiljadu opcija, samo "težak" i uspori fon dosta, a ako želiš brzinu i odziv, slimbean je za tebe! ;-)
jahh

#7552 Re: Android OS

Post by jahh »

Android riječnik, od A do Ž

Trebaju mi prijedlozi, kritike i komentari kako poboljšati taj članak. Hvala! :)
Gray

#7553 Re: Android OS

Post by Gray »

16 gb daleko od toga da je jadna memorija. I ja sam ranije imao sa karticom 24 gb pa nikada nisam iskoristio toliko.

Naravno, ovisi od osobe do osobe, ali za većinu korisnika mislim da je 16 gb dovoljno, ja na svom n4 nisam još ni 7 gb iskoristio.
plagijator1975

#7554 Re: Android OS

Post by plagijator1975 »

Gray wrote:16 gb daleko od toga da je jadna memorija. I ja sam ranije imao sa karticom 24 gb pa nikada nisam iskoristio toliko.

Naravno, ovisi od osobe do osobe, ali za većinu korisnika mislim da je 16 gb dovoljno, ja na svom n4 nisam još ni 7 gb iskoristio.
I meni je 16 GB dosta, N4 je zvijer telefon, a uz to i preljep. Mislim da se nisam pokajao što sam izabrao N4, a ne S3.

S' mobitela
_Reds_

#7555 Re: Android OS

Post by _Reds_ »

BadBoy wrote:Eh da što jest'-jest' memorija je baš jadna. 8 ili 16GB nije dovoljno i to ću se složiti s tobom. Međutim, Nexus serija telefona nikada nije imala SD kartice jer je to politika Googla koji želi da se sve prebaci na cloud. I to može u Americi gdje je LTE sada rasprostranjen sa brzinama do 100 Mbps.

Nije mi jasan ovaj argument sa opadanjem cijene. Generalno imam osjećaj da samo mi Bosanci ganjamo stvari koje drže cijenu da bi se kasnije mogle preprodavati. Kada uzimam mobitel, auto bilo šta, zadnje na umu mi je za koliko ću ga ja moći prodati. Kupujem stvar u kojoj ću ja uživati dok god budem mogao ne interesuje me ništa više. A drugo, mislim da to opadanje cijene više ima veze s tim što su naši mazlumi precijenili telefon po radnjama (isti telefon koji su oni uzimali za duplo manje u inostranstvu) nego s tim što je to LG.
Ne razumijes se ti bas u TK tehnologije. Te brzine 100 MBps, su prvo teorijske sad za sad. I u praksi su dosta nize, u zavisnosti od dosta paramtera, cesto i do 50 posto nize.

Drugo ta se brzina dijeli na sve korisnike koji su u tom trenutku nakačeni na tu ćeliju, tako da što više korisnika je nakačeno, brzine su manje. Jer da je to ovako kao što ti misliš ljudi skoro da nebi imali neke potrebe za žičanim internetom.
Last edited by _Reds_ on 26/03/2013 00:36, edited 1 time in total.
Djubre_

#7556 Re: Android OS

Post by Djubre_ »

Hmm.. ne razumijem neke.. ali dobro postujem misljenja.. 16 GB je meni ok.. na ovom imam 10 pa nisam ni 2GB potrosio..

Samsung je marka kao i walter wolf da kazem,a ne marlboro..

A LG je hajmo reci drina jedina.. s tim da drini ne opada cijena kao ni walteru.. ali na brend neki mislim..

Ne znam sto to nexus nema a s3 ima.. a cijena alal vera.. mana je kartica po meni.. a procesor, cam itd je identicno isti u obadva.. sitnice razlike..

Ebes mu vraga ja nesto ludio sa s3 jer volim samsung.. al pregazi me ovaj s4 haha.. a i nexus 4.. zapade mi za oko..

Sent from my GT-i9001
Maharadza

#7557 Re: Android OS

Post by Maharadza »

andr0id wrote:Hmm.. ne razumijem neke.. ali dobro postujem misljenja.. 16 GB je meni ok.. na ovom imam 10 pa nisam ni 2GB potrosio..

A LG je hajmo reci drina jedina.. s tim da drini ne opada cijena kao ni walteru.. ali na brend neki mislim..

Ne znam sto to nexus nema a s3 ima.. a cijena alal vera.. mana je kartica po meni.. a procesor, cam itd je identicno isti u obadva.. sitnice razlike..

Ebes mu vraga ja nesto ludio sa s3 jer volim samsung.. al pregazi me ovaj s4 haha.. a i nexus 4.. zapade mi za oko..

Sent from my GT-i9001
Poenta: Ko saburi uvijek bolje prođe. :mrgreen:

Ja iskreno mislim da sve iznad s2 je čisto preseravanje/kompleks ili samo za 'entuzijaste' kako ih (nas :mrgreen: ) po ovim medijima i it časopisima zovu. Ja iskreno da imam mogućnosti trenutno bi vjerovatno uzeo nexus4, a u trenutnoj situaciji se mogu vala zadovoljiti i sa ovim I9100, pa dok ne ispadne šta bolje. Ali kažem, daleko od toga da je prijeko potrebno kao npr. nekome pušaču cigara ili sl. 'ovisnosti' - neuzubillahi. :grin:

Tapatalked
No_Ke

#7558 Re: Android OS

Post by No_Ke »

andr0id wrote:Hmm.. ne razumijem neke.. ali dobro postujem misljenja.. 16 GB je meni ok.. na ovom imam 10 pa nisam ni 2GB potrosio..

Sent from my GT-i9001

Neces se zeznuti koji god uzmes. To su dva top telefona danasnje ponude. Istina je i to da je preseravanje postalo sa megabajtima, gigabajtima. Ti i sa jednim i sa drugim telefonom ces zadovoljiti svoje potrebe. Ja imam S3 i ne vidim razloga zasto bi uzimao S4? Za S4 najbolje reci kad nekom objasnjavas, da je S3 nabildana verzija ;)
Savjet: Uzmi Nexus, samo obavezno gledaj da bude od 16GB, ja ne vjerujem da ikoga moze 8 zadovoljiti, ma sta ko rekao. Imao sam priliku malo procackati Nexus 4, jak telefon nema sta..Mislim da S3 ima prednost memorije, Nexus malo vise rama i noviji je telefon...al u biti u 5 deka su..
daors

#7559 Re: Android OS

Post by daors »

Prica koji je brand bolji je suplja :D
Ja sam, da tako kazem, brand agnostik, nije mi bitno koje je marke telefon. Imao sam i nokiu, samsung, htc, lg ... bitno je samo da je taj model ono sto mi treba. Memorije ovoliko, procesor onakav, display onaj itd.
Svi ovi proizvodjaci znaju napraviti dobar telefon. Na vama je da proberete ono sto vam odgovara
BadBoy

#7560 Re: Android OS

Post by BadBoy »

Upravo tako, pogotovo još ako imamo na umu da danas svako od svakoga naručuje komponente. Npr. pola iPhona čine dijelovi koje proizvodi Samsung
Djubre_

#7561 Re: Android OS

Post by Djubre_ »

Nikad se LG ne moze porediti sa Samsungom! Nemoj se tjesiti sa tom pricom. Samsung je izmislio tehnologiju za LG!

Niti mozes golfa, sa audiem porediti niti bilo sto..

Sent from my GT-i9001
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#7562 Re: Android OS

Post by un1ted »

E vidis to su ti nasi bosanski stereotipi. Golf se ne moze porediti ni sa cim. Eto, ja vozim forda, rekao bi bljak, a da sjednes i isprobas za 10 dana bi rekao ovo je fenomenalno, a nije izvikano.
zecov

#7563 Re: Android OS

Post by zecov »

andr0id wrote:Nikad se LG ne moze porediti sa Samsungom! Nemoj se tjesiti sa tom pricom. Samsung je izmislio tehnologiju za LG!

Niti mozes golfa, sa audiem porediti niti bilo sto..

Sent from my GT-i9001
po čemu je samsung izmislio tehnologiju za lg ?
nađi jedan argument kojim ovo mozes potkrijepiti.
Djubre_

#7564 Re: Android OS

Post by Djubre_ »

Kakav bosanski stereotip bolan? De pogledaj malo dalje od bosne i hercegovine.. pa vidi sta ljudi koriste.. voze.. nose.. jedu.. oblace.. piju..

Nemoj mi samo o parama pisati i situaciji. Pricamo o brendu.

Sta je samsung izmislio? Otvori samsung trgovinu proizvoda i gledaj. LG je taraba za nase djepove. A svi bi samsung lcd, frizider sa jelly beanom, auto kastofon, kucno kino, i da ne nabrajam dalje.. ne kazem da je najbolji, ima tu i sony i mnogi drugi.. ali samsung je za LG vrh!

Sent from my GT-i9001
BadBoy

#7565 Re: Android OS

Post by BadBoy »

Znaš li ti da je LG najveći proizvođač LCD panela na svijetu?
daors

#7566 Re: Android OS

Post by daors »

@andr0id
Jest', tvoj je veci ... :)

Sent from mudrofon
quarterback

#7567 Re: Android OS

Post by quarterback »

postade covjek expert za mjesec dana, tipicno BiH
Djubre_

#7568 Re: Android OS

Post by Djubre_ »

BadBoy wrote:Znaš li ti da je LG najveći proizvođač LCD panela na svijetu?
Najveci proizvodjac? Sto to znaci? Da je najbolji ili najjeftiniji? Milion takvih proizvodjaca mogu ti navesti, koji tuse svoje proizvode po svijetu za neku solidnu cijenu i solidan kvalitet. A vec bolji kvalitet morat ces vise i platiti.

Koliko je samsung prodao S3 telefona a koliko je LG "tog" ranga i kvaliteta telefona? U ovom slucaju nexus LG vs Samsung S3?

Ma daj napravi tu anketu brendova

Sony
Samsung
LG
Panasonic
Iskra
Gorenje
Bosch
Alcatel
Sony ericsson
Huawei
Nokia
Motorola
HTC
Itd!

Pa da vidimo razliku. S3 telefon top.1

U igri sad iphone 5, samsung s4, htc one!

Gdje je LG tu? Statistike lazu?

Ne znam uopste kako ne shvatas poentu mog posta? Da budem jasniji, samsung je tito za LG. Kako u telefonima, tako bijeloj tehnici itd itd.. racunarska oprema.. ma.. da ne nabrajam..

Ovo je moj posljednji komentar u vezi ovoga. Jer smo dovoljno fulali temu.

Pozz

Sent from my GT-i9001
BadBoy

#7569 Re: Android OS

Post by BadBoy »

Znači da je najbolji i najveći i da proizvodi LCD panele za većinu drugih proizvođača.
Između ostalog, njihove panele koriste Dell, NEC, ASUS, Apple (iMacs, iPads, iPhones, iPod touches).

http://www.displaysearch.com/cps/rde/xc ... illion.asp

P.S koliko god ja volio Androide i donekle Samsung (jer imam S2) Apple je najbogatiji i naprofitabilniji proizvođač mobilnih uređaja, dok je iPhone najprodavaniji. Tek pošto je izašao bio S3 i uzeo je tu titulu od Apple-a ali je onda nakon izdavanja petice iPhona Apple vratio istu. A upravo za njih LG proizvodi display.
dinozzoM6

#7570 Re: Android OS

Post by dinozzoM6 »

BadBoy wrote:Znači da je najbolji i najveći i da proizvodi LCD panele za većinu drugih proizvođača.
Između ostalog, njihove panele koriste Dell, NEC, ASUS, Apple (iMacs, iPads, iPhones, iPod touches).

...
Najveći ne znači nužno i najbolji i najkvalitetniji ;)
Uostalom da ste imalo upućeni u LCD tehnologiju znali bi ste da LG koristi/proizvodi jeftinije IPS panele koji imaju jako slab kontrast i "blijede" crne. A upravo ovo jeftinije je razlog zašto svi ti navedeni proizvođači koriste LG-jeve panele.

A Samsung i Sony koriste/proizvode tzv. S-PVA panele koji imaju nevjerovatno dobre crne boje i kontraste bez obzira na tehnologiju pozadinskog osvjetljenja (bilo to CCFL, Edge LED, NanoLED ili FullLED)...
itd. itd.

Naravno, ovo opet nema nikakve veze sa mobitelima, a kad smo već kod mobitela, Samsung kod svojih modela koristi AMOLED (AnamorphicOrganicLED display) koji ima kontrast teoretski beskonačno, jer crni dijelovi slike uopšte nisu osvijetljeni.
A što se chipseta tiče, Samsung koristi svoje Exynos chipsete u svim svojim high-end modelima, a to su jedni od najboljih SoC-ova na svijetu.
LG koristi ili Qualcommov Snapdragon ili Nvidijinu Tegru, koji su također dobri, ali ne kao Exynos.

Opet, na kraju kad se sve svede na end-user experience, ništa od ovog navedenog nije toliko bitno koliko osjećaj i ugoda tokom korištenja uređaja, što zavisi od čovjeka do čovjeka, tako da je rasprava suvišna.
dinozzoM6

#7571 Re: Android OS

Post by dinozzoM6 »

ponovljen
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#7572 Re: Android OS

Post by un1ted »

Kao i od cijene dobiveno-placeno :)
plagijator1975

#7573 Re: Android OS

Post by plagijator1975 »

Dobar je S3, al brate ružan, jeftino izgleda naspram HTC one ili Nexusa 4, a Nexus je bolji i po perfonsama.

S' mobitela
BadBoy

#7574 Re: Android OS

Post by BadBoy »

Imam dosta toga da repliciram ali neću da začatavam temu više niti branim i jedan brand ovdje. Samo pokušavam reći da nema fajde u religioznom slijeđenju i jednog branda i treba biti, kao što jedan forumaš lijepo reče, brand agnostik. Recimo isti taj Sony je u svoj flagship za 2013. godinu stavio TFT display u xperiu Z. To NE ZNAČI da i oni ne mogu napraviti kvalitetan display, već samo da su napravili, ajmo reći pogrešnu procjenu ili izbor.

Samo moram reći ovo da su trenutno IPS LCD paneli na vrhuncu dosegnuća jer nude prirodnije boje, istu potrošnju prilikom gledanja bijelih boja (AMOLED ne troši ništa kada prikazuje crnu boju jer su pikseli ugašeni ali browsanje interneta uglavnom obuhvata stranice sa bijelom bojom gdje je LCD efikasniji) a i kontrast je poprilično popravljen. To budi rečeno, ipak smatram da je AMOLED budućnost jer se nalazi još uvijek u povojima kao tehnologija i ima potencijala da nadmaši LCD i ostale tehnologije.
Qler

#7575 Re: Android OS

Post by Qler »

Nije trollanje, ali pogledajte sta je nokia uradila sa amoled i clearblack onim filmom. Uporedite na gsmareni kontraste i displaye svih telefona i 808pv. Amoled je po meni najbolja varijanta. Npr ja imam screensaver, sat i info o propustenim porukama i sl. Ali je uradjen tako da koristi samo djelic piksela, ostali su ugaseni i u praksi ne utice na potrosnju baterije nista.
Post Reply