Android OS
Moderator: Benq
-
BadBoy
#7477 Re: Android OS
Tehnički nisi koristio smartphone nego PDAquarterback wrote:dragi moj, ja sam koristio palm III prije 13 godina dok su me ljudi gledali u cudu i pitali sta ti je to, ako sam mu tada znao svrhu mislim da je bespotrebno da pricamo o tome sada kada svaka budala ima smartphone iako ne zna sta ce muBadBoy wrote:Pa kupi sebi jedan takav stari uređaj. Ne vidim u čemu je problem, niko nikoga ne tjera da koriste smartphonove koji su tako ogoljeni da nemaju neke osnovne funkcijequarterback wrote:ne znam sta da ti kazem, desavalo se da me iz airplane modea probudi kalendar, a ovako, gasenjem, bi se javio samo alarm...
hajde nemoj da pricamo o tome vise, necemo se ti i ja sloziti nikako
radi se o tome da smo cisto komentarisali da bi bilo dobro da to ima, a naravno ovo je forum pa se odmah digne bruka hejtera sa pricom - kupi si kineski sat za 5 KM ako ti alarm fali
sjasite mili i dragi moji novopeceni smartfonovci, prica je pocela PUNO prije IOSa i Androida
-
quarterback
#7478 Re: Android OS
tehnicki si u pravu medjutim ovo je deda smartphonea, u ovo vrijeme ih nije ni bilo, prvi koji se pojavio je bio palmov, zaboravio sam mu ime*, par godina nakon ovog modela, cisto da se razumijemo - gdje smo i sta smo
post mi nije bezveze

*handspring
post mi nije bezveze
*handspring
Last edited by quarterback on 20/03/2013 14:19, edited 2 times in total.
-
quarterback
#7479 Re: Android OS
pitanje vezano za android
moze li se kako mobitel vratiti na fabricke postavke ali u smislu brisanja svih nepotrebnih fajlova sa istog, dakle ne factory reset, ne flashanje roma, nego doslovno brisanje svih nefabrickih fajlova sa mobitela, kao format PCa
moze li se kako mobitel vratiti na fabricke postavke ali u smislu brisanja svih nepotrebnih fajlova sa istog, dakle ne factory reset, ne flashanje roma, nego doslovno brisanje svih nefabrickih fajlova sa mobitela, kao format PCa
- seda
#7480 Re: Android OS
e da se i ja javim sa svojim problemom. Koristim Xperia Sola i nakon sto sam je update na android 4.0.4 pojavio mi se problem sa wifi. Kad ukljucim Wifi radi sve normalno neko vrijeme, i onda samo zaledi WiFi, ne moze da se konektuje, niti mogu da ga iskljucim. Jedino rjesenje sad za sad je da uvijek moram restartovati telefon kad hocu da koristim WiFi i tako svaki put.
Nisam radio nikakve flashove, romove il sta vec. Svi update-i su bili oficijelni update-i
Nisam radio nikakve flashove, romove il sta vec. Svi update-i su bili oficijelni update-i
- Maharadza
#7481 Re: Android OS
Pa formatiraj memoriju telefona, fabrički fajlovi tj. Njihovi apk-ovi se ionako nalaze u zasebnom dijelu tj. 'System' folderu i drugim. Svi fajlovi koji se nalaze u internoj memoriji nemaju veze sa fabričkim app-ovima.quarterback wrote:pitanje vezano za android
Tapatalked
-
quarterback
#7482 Re: Android OS
gdje se nalazi opcija o kojoj govoris za formatiranje memorije, ne sjecam se da sam igdje to vidio (mozda kroz maglu se sjecam nekog delete user data) ?
nije mi stock rom, cm10.0.1 je stavljen
-
Gray
#7483 Re: Android OS
quarterback wrote:gdje se nalazi opcija o kojoj govoris za formatiranje memorije, ne sjecam se da sam igdje to vidio (mozda kroz maglu se sjecam nekog delete user data) ?
U recovery-u možeš to uraditi.
- Maharadza
#7484 Re: Android OS
Factory reset - sve se vraća na originalno stanje trenutno instaliranog roma, brišu se sve ne fabričke aplikacije kao i podaci istih!quarterback wrote:gdje se nalazi opcija o kojoj govoris za formatiranje memorije, ne sjecam se da sam igdje to vidio (mozda kroz maglu se sjecam nekog delete user data) ?
Ako to u recovery-u u radi, briše čitav rom, znači NE IZ RECOVERY-a, osim ako imaš spreman novi rom za instalaciju!Gray wrote:quarterback wrote:gdje se nalazi opcija o kojoj govoris za formatiranje memorije, ne sjecam se da sam igdje to vidio (mozda kroz maglu se sjecam nekog delete user data) ?
@quarterback Nego se ta opcija nalazi pod "settings" -> "Backup & reset" -> "Factory data reset" (tako je kod mene na 4.2.1) a mislim da je kod većine romova gotovo na istom' ili sličnome mjestu tako da ćeš ga vrlo lako naći, samo "pročešljaj" kroz "settings" meni!
- Arslan_11
#7485 Re: Android OS
na LG-u sam ja to uradio tako sto sam dok je tel. ugasen pritisnuo vol down - power i home tipku. To je takozvani hard reset factory reset. Pogledaj kako set to radi na tvom tel.
-
BadBoy
#7486 Re: Android OS
Ima i u Recovery opcija wipe data. Mada ne bih preporučio zezanje po recoveryu ako ne znaš šta radiš.
- Maharadza
#7487 Re: Android OS
Ma to je samo za krajnji slučaju da ovaj factory reset iz OS-a ne radi!Arslan_11 wrote:na LG-u sam ja to uradio tako sto sam dok je tel. ugasen pritisnuo vol down - power i home tipku. To je takozvani hard reset factory reset. Pogledaj kako set to radi na tvom tel.
Nego bi još preporučio dobar backup app: SMS Backup +! gmail spasi kontakte i kalendar, dok ovaj app spašava još dodatno sve sms/mms konverzacije + call log koji je mnogima bitan!
-
BadBoy
#7488 Re: Android OS
Evo još jedna odlična aplikacija generalno za backup. Autor je isti koji je napravio odlični ClockworkdMod recovery. Carbon App Sync and Backup
- Maharadza
#7489 Re: Android OS
Not bad, ali titanium je pojam za backup!BadBoy wrote:Evo još jedna odlična aplikacija generalno za backup. Autor je isti koji je napravio odlični ClockworkdMod recovery. Carbon App Sync and Backup
-
Gray
#7490 Re: Android OS
Maharadza wrote:Factory reset - sve se vraća na originalno stanje trenutno instaliranog roma, brišu se sve ne fabričke aplikacije kao i podaci istih!quarterback wrote:gdje se nalazi opcija o kojoj govoris za formatiranje memorije, ne sjecam se da sam igdje to vidio (mozda kroz maglu se sjecam nekog delete user data) ?
Ako to u recovery-u u radi, briše čitav rom, znači NE IZ RECOVERY-a, osim ako imaš spreman novi rom za instalaciju!Gray wrote:quarterback wrote:gdje se nalazi opcija o kojoj govoris za formatiranje memorije, ne sjecam se da sam igdje to vidio (mozda kroz maglu se sjecam nekog delete user data) ?
@quarterback Nego se ta opcija nalazi pod "settings" -> "Backup & reset" -> "Factory data reset" (tako je kod mene na 4.2.1) a mislim da je kod većine romova gotovo na istom' ili sličnome mjestu tako da ćeš ga vrlo lako naći, samo "pročešljaj" kroz "settings" meni!
Ne znam za koji rom i mobitel govoriš, ali ne generalno ne briše iz recoverya rom, nego isto ima factory reset, ali ima I vise opcija, kao format sd card, format data, format system data itd. Ništa od toga ne briše rom.
- Maharadza
#7491 Re: Android OS
Tumači kako hoćeš ali meni možda jedan od 10 romova htio bootati nakon Factory reseta iz cwm recovery-a.Gray wrote:Maharadza wrote:Factory reset - sve se vraća na originalno stanje trenutno instaliranog roma, brišu se sve ne fabričke aplikacije kao i podaci istih!quarterback wrote:gdje se nalazi opcija o kojoj govoris za formatiranje memorije, ne sjecam se da sam igdje to vidio (mozda kroz maglu se sjecam nekog delete user data) ?
Ako to u recovery-u u radi, briše čitav rom, znači NE IZ RECOVERY-a, osim ako imaš spreman novi rom za instalaciju!Gray wrote:
Ne znam za koji rom i mobitel govoriš, ali ne generalno ne briše iz recoverya rom, nego isto ima factory reset, ali ima I vise opcija, kao format sd card, format data, format system data itd. Ništa od toga ne briše rom.
Tapatalked
- Phorus
#7492 Re: Android OS
Eo par "n00b"-ovskih pitanja.. no svatko je valjda poceo od neceg 
Pa evo, uzeo sam nedavno svoj "prvi" smartphone, htc desire x. Nije "najbolji, najjaci" no mislim da je prilicno dobar za umjer ulozeno/dobiveno. E sad, iako sam prilicno upucen u IT tehnologije, posebice hardver, slabo poznam sve ovo sto se desava oko softverskih "sema i semica" koje su prilicno aktualna tematika na mnogim danasnjim kavicama. Naprosto je nemoguce razgovarati o bilo kojem segmentu IT-a a da se ne dotaknes ili androida, ili iOS-a, ili Jobsa...
Dosad evo nisam sudjelovao u tome iz nekih glupih principa (ono: "imas kompjuter pa tamo skidaj programe, softvere, gledaj filmove..."), ali kako je to uzelo maha naprosto nemozes, a da ne budes u trendu.
Pa, konacno
, moje pitanje: sta prvo promijeniti na mobitelu da bi mu se poboljsale karakteristike (konkretno neka pomoc vezana za moj mob, htc desire x)? Koje aplikacije recimo instalirati da bi se poboljsala autonomija baterije? neki tricks and tips vezani za androide? Ili jednostavno, neka mozda web-stranica na kojoj je sve objasnjeno...
hvala !
Pa evo, uzeo sam nedavno svoj "prvi" smartphone, htc desire x. Nije "najbolji, najjaci" no mislim da je prilicno dobar za umjer ulozeno/dobiveno. E sad, iako sam prilicno upucen u IT tehnologije, posebice hardver, slabo poznam sve ovo sto se desava oko softverskih "sema i semica" koje su prilicno aktualna tematika na mnogim danasnjim kavicama. Naprosto je nemoguce razgovarati o bilo kojem segmentu IT-a a da se ne dotaknes ili androida, ili iOS-a, ili Jobsa...
Dosad evo nisam sudjelovao u tome iz nekih glupih principa (ono: "imas kompjuter pa tamo skidaj programe, softvere, gledaj filmove..."), ali kako je to uzelo maha naprosto nemozes, a da ne budes u trendu.
Pa, konacno
hvala !
-
quarterback
#7493 Re: Android OS
neki dan sam patchovao tablet i koristio factory reset (te dalvik i onaj drugi cache) iz TWRPa (kao cwm), nakon instalacije roma aplikacije i data su ostali na tabletu s tim da su se app morale reinstalirati, zato sam pitao kako to sve obrisati, ako pozelim, a neminovno je, da mobitel ili tablet potpuno formatiram
pitanje - da li nakon ovoga sto ste spomenuli ostaje bootloader i sta se desi sa trenutno aktivnim romom, pretpostavljam da nastavlja raditi, s tim da bi eventualni "backup" zip rom fajl na uredjaju vjerovatno bio obrisan posto je uradjen "format" sistema
da li se sistem u tom slucaju vraca na stock rom ili ostaje trenutno instalirani i aktivni ?
hvala puno svima na dosadasnjim odgovorima !
pitanje - da li nakon ovoga sto ste spomenuli ostaje bootloader i sta se desi sa trenutno aktivnim romom, pretpostavljam da nastavlja raditi, s tim da bi eventualni "backup" zip rom fajl na uredjaju vjerovatno bio obrisan posto je uradjen "format" sistema
da li se sistem u tom slucaju vraca na stock rom ili ostaje trenutno instalirani i aktivni ?
hvala puno svima na dosadasnjim odgovorima !
-
Djubre_
#7494 Re: Android OS
Meni je Carbon dosao u novom updateu custom roma. I stvar je odlicna za backup. Za titanium se slazem. Ali cekaj koji update carbona pa cemo vidjeti. I za CWM svaka mu cast.. pogotovo tocuh cwmBadBoy wrote:Evo još jedna odlična aplikacija generalno za backup. Autor je isti koji je napravio odlični ClockworkdMod recovery. Carbon App Sync and Backup
Sent from my GT-i9001
-
Djubre_
#7495 Re: Android OS
Prije brisanja wipe date, u file menageru pod opcijom clockworkmod backup izbrisite sve, ako ne zelite da vam vraca aplikacije itd..
Wipe data ako uradite brisete mu cijeli rom. Pa postoji mogucnost da ga ne upalite vise... onda se ganjate sa drajverima, odinom, bootloaderom itd..
Za brisanje imate opciju u postavkama da ga vratite na fabricke postavke. To je na stock romu. Na custom romu je isto ali naravno ne vraca ga na stock rom. Stock rom potrazite na internetu i ubacite ga preko odina.. ili ako baratate u cwm onda zip fajl stock roma ubacite u downloads ili bilo gdje na internoj memoriji..
Wipe data
Wipe partition cache
Advance*Wipe dalvik cache
Advance*Fix permissions
Fleshaj rom.. Reboot now.. i ko nov..
Sent from my GT-i9001
Wipe data ako uradite brisete mu cijeli rom. Pa postoji mogucnost da ga ne upalite vise... onda se ganjate sa drajverima, odinom, bootloaderom itd..
Za brisanje imate opciju u postavkama da ga vratite na fabricke postavke. To je na stock romu. Na custom romu je isto ali naravno ne vraca ga na stock rom. Stock rom potrazite na internetu i ubacite ga preko odina.. ili ako baratate u cwm onda zip fajl stock roma ubacite u downloads ili bilo gdje na internoj memoriji..
Wipe data
Wipe partition cache
Advance*Wipe dalvik cache
Advance*Fix permissions
Fleshaj rom.. Reboot now.. i ko nov..
Sent from my GT-i9001
-
BadBoy
#7496 Re: Android OS
DobrodošaoPhorus wrote:Eo par "n00b"-ovskih pitanja.. no svatko je valjda poceo od neceg
Pa, konacno, moje pitanje: sta prvo promijeniti na mobitelu da bi mu se poboljsale karakteristike (konkretno neka pomoc vezana za moj mob, htc desire x)? Koje aplikacije recimo instalirati da bi se poboljsala autonomija baterije? neki tricks and tips vezani za androide? Ili jednostavno, neka mozda web-stranica na kojoj je sve objasnjeno...
hvala !
Eh sada, ono što ti hoćeš je manje-više nemoguće. Nemoguće je kroz software poboljšati hardware. Imaš ti nekih aplikacija za "očuvanje" baterije tipa Juice Defender, GreenPower Battery Saver, Deep Sleep Battery Saver (čini mi se da je ova najbolja od njih) ali su mišljenja podijeljena oko ovih aplikacija i mnogi smatraju da one ne pomažu puno. Recimo daleko bolje je kupiti noviju, veću bateriju.
Dalje, preporučio bih ti da se zaroviš na XDA developers (ova stranica će ti postati najbolji prijatelj) i naučiš kako rootat svoj mobitel. Od tada su ti mogućnosti neograničene. Možeš dodati sebi gestures, firewall, možeš blokirati reklame itd itd. Polako čitaj, istražuj, zanimaj se i prije svega uživaj.
-
Djubre_
#7497 Re: Android OS
Slabo sta ima za tvoj htc.. vidio sam samo jedan rom.. i kernel neki evo ovdje..
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=
Sent from my GT-i9001
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=
Sent from my GT-i9001
-
quarterback
#7498 Re: Android OS
hvala puno svima !
usput da skrenem paznju na program "balkan novosti", omogucava pracenje vijesti za masu webova za regiona sortirano po temama ili naslovnicama
usput da skrenem paznju na program "balkan novosti", omogucava pracenje vijesti za masu webova za regiona sortirano po temama ili naslovnicama
- vivax
#7499 Re: Android OS
Koja je po vama najbolja aplikacija za vrijeme.( accu weather itd.) Licno me nervira ova sto sam je sad napisao.Ima li ko kakav prijedlog za takvu aplikaciju.
-
Djubre_
#7500 Re: Android OS
Ja koristim yahoo.. najmanje trosi resursa..
Sent from my GT-i9001
Sent from my GT-i9001