Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
kojeime

#5476 Re: Android OS

Post by kojeime »

Revolucionar ★ wrote:Nista, najsigurniji ti je onda dumbphone, da ne dolazis u iskusenje :D
Da znas da mi slijedeci telefon nece biti smartphone. AKo bude drugih telefona osim smartphonea jer koliko cesto ih mijenjam proci ce najmanje 3 godine dok budem kupovao novi. Nije tehnoloski napredak uvijek najbolji izbor. Barem ne za svakoga.
Chuckie

#5477 Re: Android OS

Post by Chuckie »

Revolucionar ★ wrote:Ne, ne bih se nikada zajebao da nesto platim putem telefona, mislim koristeci net na telefonu, a i gmail acc koji je syncovan na telefonu i koji koristim na PC, je iskljucivo za zajebanciju, dakle standardno, google+, youtube i slicno. Mada, imas pravo u svakom slucaju, jer masa je takvih korisnika koji te osjetljive informacije vjerovatno imaju na telefonu, tako da i predstavlja opasnost u nekom slucaju kradje, kradje podataka i slicno. A telefon ne moras unistavat, pa hard reset i gotovo. Ili u krajnjem slucaju, izbrisi sve zivo i nabaci novi ROM
Zbog cega nebi placao preko telefona, ja sam obavio XY placanja sto preko Paypal aplikacije direktno, sto preko nekih karticnih procesora, nemam uopste problema s time.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Revolucionar ★

#5478 Re: Android OS

Post by Revolucionar ★ »

Iskreno Chux, zato sto nemam potrebe za tim. U vecini slucajeva kad koristim net konektovan sam na neku public free , a iste su suplje ko reseto .
kojeime

#5479 Re: Android OS

Post by kojeime »

Chuckie wrote:
Revolucionar ★ wrote:Ne, ne bih se nikada zajebao da nesto platim putem telefona, mislim koristeci net na telefonu, a i gmail acc koji je syncovan na telefonu i koji koristim na PC, je iskljucivo za zajebanciju, dakle standardno, google+, youtube i slicno. Mada, imas pravo u svakom slucaju, jer masa je takvih korisnika koji te osjetljive informacije vjerovatno imaju na telefonu, tako da i predstavlja opasnost u nekom slucaju kradje, kradje podataka i slicno. A telefon ne moras unistavat, pa hard reset i gotovo. Ili u krajnjem slucaju, izbrisi sve zivo i nabaci novi ROM
Zbog cega nebi placao preko telefona, ja sam obavio XY placanja sto preko Paypal aplikacije direktno, sto preko nekih karticnih procesora, nemam uopste problema s time.

Nije problem placati preko telefona. Problem nastaje ako ti neko ukrade telefon sa google racunom (ako pricamo o Androidu onda je to google racun) koji se automatski loguje kada si na netu. Tada ti lopov koji zna informatiku dolazi u posjed licnih podataka.
bullx

#5480 Re: Android OS

Post by bullx »

Pretjerujes realno.

Sent from my iPhone 4s using Tapatalk
lozze

#5481 Re: Android OS

Post by lozze »

Zato druze napravis google racun koji ces kotistiti samo za potrebe mibitrla kao sto sam ja uradio

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
kojeime

#5482 Re: Android OS

Post by kojeime »

"Zato druze napravis google racun koji ces kotistiti samo za potrebe mibitrla kao sto sam ja uradio"

Znam. To sam uradio i ja. Ali mnogo ljudi koristi svoj Google racun i na smartphoneu. Nisu svi paranoici kao neki od nas :)
inSighT
Vozim: na guranje

#5483 Re: Android OS

Post by inSighT »

kojeime wrote:
Chuckie wrote:

Nije problem placati preko telefona. Problem nastaje ako ti neko ukrade telefon sa google racunom (ako pricamo o Androidu onda je to google racun) koji se automatski loguje kada si na netu. Tada ti lopov koji zna informatiku dolazi u posjed licnih podataka.
Pa misliš da ne bi, ako bi se desilo navedeno (gluho bilo), otrčao u najbliži internet caffe ili pozvao nekoga (zašto postoje govornice :D ) od familije ili raje da mi odmah promijeni pass za gmail!? Na kraju krajeva, i da mi dotični lopov stigne promijeniti password prije mene, samo bi isti resetovao, a pošto imam barem 2-3 druga maila na koje se šalje dotični reset (za koje opet treba novi pass neovisno od prvog), moj gmail acc ne bi bio ni sec. u opasnosti! :thumbup:
inSighT
Vozim: na guranje

#5484 Re: Android OS

Post by inSighT »

R_v_P20 wrote:
kojeime wrote: Ja kada budem kupovao novi telefon ovaj koji sada imam i na kojem je Google racun nece ici u prodaju kao polovan vec cu unistiti. Mozda sam paranoican, ali za svaki slucaj.
Ne bih da te vrijedam pa da popusim ban, no ko bi korsitio ISTI EMAIL za bankovne transakcije, za povjerljive informacije i slicno !? Pa pobogu nisi ogranicen na 1 google account tj mail u zivotu. Napravi jedan email za telefon i uzivaj ko covjek bez paranoje. Cuj nece ici na prodaju vec ce biti uniste, vecu glupost ne procita ovde!

I da, vazno je dodati da google mail security je jako pouzdan, to sto je vecina paranoicna na mobitele, a ne na neke druge stvari to je do njih.
Upravo, a mislim je to manje paranoja koliko ne znanje odnosno nezainteresiranost da se malo pozabavi sopstvenom sigurnošću na polju softvera i web-a, ne samo "hardvera", ako razumijete! :mrgreen:
kojeime

#5485 Re: Android OS

Post by kojeime »

R_v_P20 wrote:
kojeime wrote: Ja kada budem kupovao novi telefon ovaj koji sada imam i na kojem je Google racun nece ici u prodaju kao polovan vec cu unistiti. Mozda sam paranoican, ali za svaki slucaj.
Ne bih da te vrijedam pa da popusim ban, no ko bi korsitio ISTI EMAIL za bankovne transakcije, za povjerljive informacije i slicno !? Pa pobogu nisi ogranicen na 1 google account tj mail u zivotu. Napravi jedan email za telefon i uzivaj ko covjek bez paranoje. Cuj nece ici na prodaju vec ce biti uniste, vecu glupost ne procita ovde!

I da, vazno je dodati da google mail security je jako pouzdan, to sto je vecina paranoicna na mobitele, a ne na neke druge stvari to je do njih.
Znas li ti koliko ljudi racunaru prilazi kao sto stolar prilazi cekicu? Znaci samo kao alatu i ne interesuje ih racunar sam po sebi uopste. Koliko ljudi nema pojma o sigurnosti na internetu i muka im je da pamte jedan password za jedan account, a ne da pamte 10 njih? NIje problem tebi i meni, problem je ljudima koje te stvari ne intereuju pa i ne znaju sta trebaju uraditi, a sta ne. Nisu svi korisnici racunara i smartphonea zainteresovani da saznaju vise o tome osim onog minimuma potrebnog da ih koriste kao alatke za obaviti sta im treba i nista vise.

A da osgovorim Insightu:

Lijepo ti to napisa. A zamisli situaciju izaslo se navece malo, pa se tulumarilo gradom, mozda se popilo a mozda i ne ali nije se bas bilo pri sebi 100%. I tako izasao si navece u 8 dosao kuci u 3 ujutro i uhvatio se za dzep, kad tamo nema mobitela. Izgubio si ga, ili ti ga je neko ukrao vec u 9 te noci. I dok si ti uopste shvatio da ti mobitela nema, lopov ti vec provalio u racune i pokupio podatke. Dzaba ti zvati familiju i raju da ti mijenjaju passworde, vec je kasno :)

Uostalom, sta se ubjedjujemo. Svako zna sebi. Nema potrebe da ubjedjujemo jedan drugoga ko je u pravu.
MGB

#5486 Re: Android OS

Post by MGB »

imam par zanimljivih stvari...

skoro sam kupio novi S3... ili mozda bolje da kazem "novi"...

stvar je sljedeca, prije nego sam ponovo kupio novi Smartphone, ili Android, nebitno.. puno sam se raspitivao gdje je najbolje kupiti NOV telefon, (osim u BH Telecomu)..

naravno, prvi izvor je preko Pik.ba i Pik radnji, pa do Mobil Shopova itd... Medjutim, kako me svasta na svijetu zanima, tako i odakle sta potice.. Cuo sam, i potvrdjeno mi je cak mnogo prica o "PREpakiranju" telefona, (šta kako na koji nacin i gdje), i mislim da znaju svi na sta mislim. Prodavanja koristenog materijala kao "novo". tako da sam dugo razmisljo gdje na kraju da uzmem... :zoka:

Nakon MNOGO raspitivanja i trazenja, uzeo sam na kraju u jednom Mobitel Shopu u Sarajevu, navodno NOV Galaxy S3, crne boje.. sto je jos teze bilo naci obzirom da ih nema svugdje... JEDVA, i slucajno sam naso..

sve je naravno do jaja perfektno bilo zapakovano i sve je uredno, nema se cojek na sta pozaliti..

ALI sam kasnije primjetio da je ambalaza, odnosno kutija u kojoj je dosao telefon porijeklom iz Francuske, jer je citav tekst na pozadini na francuskom, a garancijski list i upute i oni papirici koji dodju obicno uz telefone ustvari na Njemackom jeziku...

Samo sam se ironicno nasmijao... Sam sebi... :|

ostalo vise nista ne zelim reci.. nemam ni zivaca sjebavati se, nije to nesto zbog cega se treba ubiti...
ali razljute covjeka takve cinjenice....
kojeime

#5487 Re: Android OS

Post by kojeime »

Ja kada bih kupovao telefon od 800 i vise KM kupio bih ga iz provjerene radnje recimo iz Njemacke, naravno SIM free i tako da ga salju preko DHL-a da bi bilo sto sigurnije da nece nestati u putu :) Ovdje kupovati skupe telefone je kocka.
nermin.padez

#5488 Re: Android OS

Post by nermin.padez »

Je l' bila zapečaćena kutija onom naljepnicom, tako da nisu mogli pretumbavati. Gdje si kupio?! :)
Ja kad sam kupovao bila je naljepnica, i ti otvoris paket :) A ne da kupujem otovrene kutije i sklepanu opremu u kutiji od punjaca, sramota. Drug mi kupio kod univerzalaca dobio telefon u kutiji za punjac, jedva stao. Doduse bio je jeftinije ali bez obzira,prodaje se kao nov :-D :run:
kojeime wrote:Ja kada bih kupovao telefon od 800 i vise KM kupio bih ga iz provjerene radnje recimo iz Njemacke, naravno SIM free i tako da ga salju preko DHL-a da bi bilo sto sigurnije da nece nestati u putu :) Ovdje kupovati skupe telefone je kocka.
*ebes i to, ako moras ici za garanciju u Dojcland. Ako je medjunarodna garancija, onda je OK.

Ja sam Asus laptop kupio u Beogradu (Gigatron), i u KimTecu ovde ostvario garanciju bez problema. Kad je sve legalno! Nisu mi trebali racuni, nikakvi papiri, sve preko Bar Coda :)

@Lud i ponosan

Fazon je sto raja kod nas hoce za nisku cijenu (kao na crnjaka) kupi telefon i da bude sve ok i da ima garanciju. Kad dajem 1000KM, dacu i 200KM vise da imam garanciju kod ovlastenog servisa 2 godine :)
MGB

#5489 Re: Android OS

Post by MGB »

ma lik mi izvadio telefon NEOTPAKOVAN.. ima je obje naljepnice na sebi, netaknute...

reko mi da ne mogu telefon vidjeti tek tako, jer kutije su nisu otvarane.. ako cu kupiti, reko mi je da moze otvoriti..
i covjek fino izvadio skalpel i presjeko samo jednu naljepnicu pred mojim ocima...

korektno... i imam godinu dana garanciju, i ima ona neka "internacionalna" garancija takodje... nije kao sto je kod Univerzalaca na nekim telefonima samo 6 mjeseci.. al tek sam sad skonto zasto negdje daju 6 mjeseci, a negdje godinu dana garanciju na "nove" telefone.. i

nije to sad nesto strasno i sjebavajuce, al malo je glupo jarane, kad ti na osnovu nekih sitnica skontas neke stvari...
na kraju krajeva bitno je da odrze tu garanciju u slucaju nekih komplikacija i da aparat izvrsava sve sto je navedeno da moze bez ikakvih problema, nebitno jel doso iz kine preko njemacke u bosnu, ili iz spanije prepakovan u francuskoj do zagreba pa u sarajevo.. :D

BTW: Cijena za SIM Free Galaxy S3 u Njemackoj je skoro pa ista ko i ovdje za nov, ili "nov"... +/- koja marka gore dole...
Chuckie

#5490 Re: Android OS

Post by Chuckie »

Kolega MGB me podsjeti na mnogo horror prica oko prepakiravanja iPhonea, koliko se ljudi samo tako zavalilo, jer nisu bili upoznati da postoji mogucnost da njihov novi zapakovani telefon i nije tako nov.

Neiskusni korisnici koji su tako ispusili i dobili koristene iPhone-e pod novim, vakumiranim, nisu bili upuceni da na Apple sajtu kada se unese serijski kod uredjaja tacno postoji datum aktivacije radi Apple care-a.

I desavalo se kada bi ljudi na neki nacin saznali da imaju koristen telefon i kada bi kasnije unjeli taj serijski kod, dobijali su podatke da je telefon nerijetko aktiviran i do pola godine ranije. Tako da, pamet u glavu. Ne znam za Android uredjaje jel ih moguce na slican nacin provjeriti.

Last edited by Chuckie on 19/11/2012 02:01, edited 2 times in total.
nermin.padez

#5491 Re: Android OS

Post by nermin.padez »

Chuckie wrote: Ne znam za Android uredjaje jel moguce na slican nacin provjeriti uredjaj.
Ne znam ni ja... :-)

Sent from my LG Nexus 4 using Tapatalk
nermin.padez

#5492 Re: Android OS

Post by nermin.padez »

R_v_P20 wrote:Nermine dragi sta ti bi pa predje s i91000 na tu kantu XD sala :-)

Sent from my GT-I9000
Eh da je Bog d'o i i9100, nego studentski i9000 :D

Boli me qc sljaka sve, evo slusam tunein preko apple slusalica. To je uzitak:grin:
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Chuckie

#5493 Re: Android OS

Post by Chuckie »

TuneIn najbolje svira na Apple slusalicama. :D

nermin.padez

#5494 Re: Android OS

Post by nermin.padez »

Chuckie wrote:TuneIn najbolje svira na Apple slusalicama. :D

Ubjedjuju me da nema originalnih za 25Km:grin: ovo kida jbt...gumirane, savitljive, minijaturne, udobne za usi, zvuk ekstra...:grin:
Ako su prljave usi lako se ociste, ova mrezica je zakon 8-)

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
nermin.padez

#5495 Re: Android OS

Post by nermin.padez »

R_v_P20 wrote:Posto sam konacno uveo mobilni internet kroz pakete telekoma, zelim da radi ustede na bateriji imam neki programcic/widget s kojim cu lahko ukljuciit 2G, 3G ili samo obicni GPRS premnos.

Mislim da mi je dovoljan GPRS prenos samo ukljucen kada ne korsitim aktivno vec samo sihronizaicju programa u pozadini (whatsapp,viber (sms), facebook, gmail, tapatalk) zar ne !? Dok bi za aktivno korsitenje upalio 2g ili 3g zavisno od potrebe.

Hvala unaprijed :mrgreen: nermine tebi se obracam :D 8-)
Ne treba ti nikakav programcic, ako imas CM. Postoji Power Widget, tumozes da naredas sve precice! :D
Image
zLatk0

#5496 Re: Android OS

Post by zLatk0 »

Imas tu opciju na svakom ROMu, nekima uz statusnu, nekima kao widget dođe i slicno
victom

#5497 Re: Android OS

Post by victom »

Treba mi iskusni android programer. Ozbiljan honorarni posao.

061 235 110
Emir
Last edited by victom on 01/03/2021 04:59, edited 2 times in total.
nermin.padez

#5498 Re: Android OS

Post by nermin.padez »

R_v_P20 wrote:E imam cm10 samo ne mogu nikako da nadjem opciju. Da nova launcher nije "sakrio" te opcije !? Gdje se nalazi ? :)
Nema ovo veze sa Launcherom...

System Settings - System- Notification Drawer - Widget buttons :dance:

A jesi skonto foru,kad zadrzis prstom malo na neku ikonicu u widgetu, udje u te opcije :thumbup: :D
quarterback

#5499 Re: Android OS

Post by quarterback »

ima li neko iskustva sa CM10 za 9100 G ?

u pocetku je navodno bio sporiji od CM9, kakva je sada situacija, isplati li se instalirati ?
ty
nermin.padez

#5500 Re: Android OS

Post by nermin.padez »

quarterback wrote:ima li neko iskustva sa CM10 za 9100 G ?

u pocetku je navodno bio sporiji od CM9, kakva je sada situacija, isplati li se instalirati ?
ty
Valjda nisu imali drajvere, da fino proradi projekt maslaca. Ako je izasao zvanicni JB za SGS2, trebalo bi da su sredili :D
Post Reply