Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
quarterback

#22126 Re: Android OS

Post by quarterback »

Quaresma wrote:zasto je smijesno, jedan je valjda google pixel telefon, odnosno dva.

na njemu je radio samo google + dodaj zadnji dostupan hardvare, + dodaj i cijenu koju je google zalijepio na ove uređaje.
android kao os radi samo na tom telefonu ili ?
exampLe.

#22127 Re: Android OS

Post by exampLe. »

quarterback wrote:
Quaresma wrote:zasto je smijesno, jedan je valjda google pixel telefon, odnosno dva.

na njemu je radio samo google + dodaj zadnji dostupan hardvare, + dodaj i cijenu koju je google zalijepio na ove uređaje.
Test je mjerodavan bas zato sto je u pitanju GOOGLE Pixel, mobitel sa stock Androidom koji je cist ko suza.
quarterback

#22128 Re: Android OS

Post by quarterback »

exampLe. wrote:
quarterback wrote:

Test je mjerodavan bas zato sto je u pitanju GOOGLE Pixel, mobitel sa stock Androidom koji je cist ko suza.
to nije odgovor na pitanje, je li android kao os pravljen samo za taj telefon ?
Quaresma

#22129 Re: Android OS

Post by Quaresma »

android kao os je opširan pojam, moraš biti precizniji kada misliš na koji se android odnosi, u ovom slučaju je google radio 7.1 samo za google pixel, i to nije radio od jučer već normala duzi vremenski period, i koliko znam neki nexusi tek sad dobijaju neki developer preview od 7.1.

samsung, htc i ostali rade za sebe i prilagođavaju sebi operativni sistem, što je opet drugačije od googlea.

nije ti android windows, pa da skineš jedan rom i instaliraš na koji hoćeš uređaj.
quarterback

#22130 Re: Android OS

Post by quarterback »

Quaresma wrote:android kao os je opširan pojam, moraš biti precizniji kada misliš na koji se android odnosi, u ovom slučaju je google radio 7.1 samo za google pixel, i to nije radio od jučer već normala duzi vremenski period, i koliko znam neki nexusi tek sad dobijaju neki developer preview od 7.1.

samsung, htc i ostali rade za sebe i prilagođavaju sebi operativni sistem, što je opet drugačije od googlea.

nije ti android windows, pa da skineš jedan rom i instaliraš na koji hoćeš uređaj.
znaci, google je napisao android 7.1 od nule za google pixel? namjenski ga napravili za taj mobitel?

ako je tako kako kazes u zadnjoj recenici kako onda imamo situaciju da neki mobiteli imaju na sebi androide koji nikada nisu objavljeni za njih i normalno funkcionisu sa njima (hint: xda developer romovi).

Recimo za moj tablet nikada nije napravljen android koji vrti sada, cak sta vise vrti verziju androida koja je za telefone, uopste nije za tablet. Ako ti kazes da MI android nije windows onda to ne bi bilo nikako moguce nego bi tablet vrtio samo svoju custom veriju androida koju je amazon napravio sa ciljem da mu ogranici koristenje samo na svoje apps i svoj app store.

---

Poenta moje price je u tome da je android pravljen da radi na ogromnom broju uredjaja, sve i da si u pravu kada kazes kako je ovaj ili onaj prilagodio android svom uredjaju i dalje ostaje razlika izmedju rijeci prilagodio (os) i napravio (os) sto je drasticno.

Apple ima puno laksi posao, OS koji pravi pravi samo za svoje mobitele i ni za sta drugo, paralela koju povlacim su recimo konzole za igranje, imaju smijesan hardware poredeci sa modernim PCjevima ali mogu gurati igre koje cesto izgledaju bolje nego na PCu. Kljucna rijec je - optimizacija.

Apple moze optimizirati svoj OS za svoj telefon kao i obrnuto, Android ne moze jer sve da se i uradi optimizacija interfacea ovog ili onog opet ostaje ogroman dio OSa koji je univerzalan za sve android telefone i NIJE optimiziran.

Dakle ponavljam jos jednom, sto se tice brzine androidi ce morati imati visestruko brzi hardware da pariraju (kao i pc - konzole odnos) sa druge strane prednost Androida je upravo fleksibilnost.

Ja vise ovdje nemam sta dodati, imate LP obojica.
mufa1

#22131 Re: Android OS

Post by mufa1 »

Kad prave ovakve idiotske testove, sto recimo ne ubace sa kojim ces od ova dva telefona brže prebacit pjesmu sa racunara na telefon... Ili film recimo, i pustit titlove da učita?? I to je brzina, zar ne??

Sent from my XT1562 using Tapatalk
macanSA

#22132 Re: Android OS

Post by macanSA »

quarterback wrote: Dakle ponavljam jos jednom, sto se tice brzine androidi ce morati imati visestruko brzi hardware da pariraju (kao i pc - konzole odnos) sa druge strane prednost Androida je upravo fleksibilnost.
visestruko brzi hardware ???
možda nekad...sve više ne ??
android je sve bolje uštiman i optimizovan

na zaprepaštenje jabučara....
Prvi put zabilježeno više problema s iOS, nego Android uređajima
http://mob.hr/prvi-put-zabiljezeno-vise ... uredajima/
Quaresma

#22133 Re: Android OS

Post by Quaresma »

quarterback wrote:
android je open source operativni sistem, uzmi i ti source code od androida i štimaj sebi rom za svoj tablet.

dakle, svako moze sebi praviti custom rom, dok je recimo windows zatvoren sistem i zbog toga nema custom romova kao za android, valjda je to jasno i ptici na grani.

a to za xda, to sam već spomenuo gore u prvom redu.

opet ti kažem, svaki android operativni sistem, mislim verzija, je posebno podešena za određeni hardvare, ne mozes ti praviti neki custom rom za samsung galaxy s7 a da isti pritom radi i na s6 i s5.

dakle, suma sumarum, google kad je radio nougat 7.1 za pixel, radio je samo za taj hardvare, odnosno kasnije nakon toga i za 6p, 5x i nexus6.

google ne radi sa samsungom za njihov android s touchwizom, oni izbace source code i samsung ga preuzme i štima po svojim potrebama.

zato imaš danas touchwiz, sense ili ostale sa raznim fičrima.
macanSA

#22134 Re: Android OS

Post by macanSA »

CrniSA wrote:Ja i drug napravili forum, jos u beta verziji

ko zeli neka se registruje https://xda-balkan.com/index.php :evil:
imaš bezvezne brandove, nemaš Xiaomi
Quaresma

#22135 Re: Android OS

Post by Quaresma »

CrniSA wrote:Ja i drug napravili forum, jos u beta verziji

ko zeli neka se registruje https://xda-balkan.com/index.php :evil:
izvini, ali zbog čega?
supercali

#22136 Re: Android OS

Post by supercali »

Quaresma wrote:
quarterback wrote:
android je open source operativni sistem, uzmi i ti source code od androida i štimaj sebi rom za svoj tablet.

dakle, svako moze sebi praviti custom rom, dok je recimo windows zatvoren sistem i zbog toga nema custom romova kao za android, valjda je to jasno i ptici na grani.

a to za xda, to sam već spomenuo gore u prvom redu.

opet ti kažem, svaki android operativni sistem, mislim verzija, je posebno podešena za određeni hardvare, ne mozes ti praviti neki custom rom za samsung galaxy s7 a da isti pritom radi i na s6 i s5.

dakle, suma sumarum, google kad je radio nougat 7.1 za pixel, radio je samo za taj hardvare, odnosno kasnije nakon toga i za 6p, 5x i nexus6.

google ne radi sa samsungom za njihov android s touchwizom, oni izbace source code i samsung ga preuzme i štima po svojim potrebama.

zato imaš danas touchwiz, sense ili ostale sa raznim fičrima.
Ne kontas ti izgleda sta d zeli reci
Bas sto je open source je razlika izmedju androida i iosa
U open source je 1234567890 redoslijed stvari i to je tako za sve i za google pixel i za samsung i za xy
Zavisno od hardvera i preferenci proizvodjaca mjenjas zadnjih 5 brojeva pa je recimo
Pixel 1234567809
Samsung 1234576890
Sony 1234589670 itd
12345 je fiksan jer je takav os zamisljen i taj core je takav jer da izmjenis core android ne bi bio android vise

E ios je nesto drugo
Od samog pocetka on je razvijan za samo 1 uredjaj i razvijan je tako da mu redoslijed bude recimo 5432167890
Kako novi izlazi on mijenja stvari samo prema hardveru koji su oni zadali
Pa to ide recimo 5431267890 sljedeci je 5423176890 s tim da ovo 231 je zbog novog hardvera d9k ostalih 5 brojeva se mjenja kao kod androida tipa neka poboljsanja i sl
54 je recimo fiksno i to je njihov core koji ios cini iosom

Jest mozda zapetljano objasnjenje sa brojevima al valjda shvatas poentu mog posta
DonieBrasco

#22137 Re: Android OS

Post by DonieBrasco »

Raja koji player za muziku koristite ili ste skinuli sa Google Play ?

Pitanje se odnosi na telefone koji nemaju svoj player, nego trebaju neki skinuti ?
Maharadza

#22138 Re: RE: Re: Android OS

Post by Maharadza »

DonieBrasco wrote:Raja koji player za muziku koristite ili ste skinuli sa Google Play ?

Pitanje se odnosi na telefone koji nemaju svoj player, nego trebaju neki skinuti ?
Poweramp babo! ;)
Dzontra_Volta

#22139 Re: RE: Re: Android OS

Post by Dzontra_Volta »

Maharadza wrote:
DonieBrasco wrote:Raja koji player za muziku koristite ili ste skinuli sa Google Play ?

Poweramp babo! ;)
Sa jedno ili dva "b"? :D
macanSA

#22140 Re: Android OS

Post by macanSA »

Huawei Kirin 960 je najbrži Android čipset na svijetu

Prošla su vremena kada su kineski brandovi proizvodili isključivo low end čipsete i mobitele. Huawei je predstavio Kirin 960, najbrži čipset današnjice za Android mobitele s grafičkim čipom kojeg će imati Samsung S8. Kirin 960 se očekuje početkom studenog u Mate 9, evo što donosi…

OK, Kirin 960 dolazi s više od pola godine iza Samsung Exynosa 8890 ili Snapdragona 820 no brži je od oba, uključujući svježeg Snapdragona 821. Priznat ćete, to je respektabilno. Točno jest, da će titulu najbržeg držati par mjeseci do dolaska proljetnih flagship mobitela, no sljedećih pola godine je Huawei gazda performansi.

Na presici je Huawei napravio popularnu usporedbu real life performansi testnog Kirin 960 mobitela sa iPhone 7 Plus i Samsung Note7 (ne, nije se zapalio :-)). Od 14 najpopularnijih aplikacija u Kini, čak 13 ih se najbrže otvorilo na Huawei mobitelu! Za to je zaslužan UFS 2.1 memorijski podsustav, koji omogućava sekvencijalno čitanje od čak 800 MB/s, što su performanse boljih SSD diskova za stolna računala.

Huawei Kirin 960 je napravljen u 16 nm proizvodnom procesu po ARM big.LITTLE arhitekturi, sa četiri brze Cortex-A73 i četiri štedljive Cortex-A53 jezgre, s podrškom za LPDDR$ RAM memoriju.

Posebno je zanimljiv grafički podsustav ARM Mali-G71 MP8 sa osam jezgri, koji će se naći i u novom Samsung S8. On je čak 180% brži od sadašnjeg Mali T880MP4 koji se koristi u Kirin 950 čipsetu, ujedno je i 15% štedljiviji.

Štedljiviji je i CPU, a performanse su rekordne. I dalje je Apple A10 nedodirljiv u single core testovima, ali Huawei Kirin 960 je drugi, ispred svekolike Andorid konkurencije. U multi core testu je Huawei Kirin 960 najbrži.

Tu je i novi ISP koji, prema Huaweiu donosi još bolju kvalitetu fotografija, s boljim kontrastom i manje šuma, a dodana je i podrška za LTE Cat12 za skidanje i Cat 13 za upload (600 Mbps download, 150 Mbps upload). Unaprijeđena je i kvaliteta podatkovne veze, primjerice kad surfate u vlaku.

u svakom slučaju, ovo je veliki korak naprijed, posebice u brzini grafike, koja je do sada bila pomalo kilava- konkurencija je to radila bolje. Novi Mali-G71 MP8 je vrlo brz pa će Huawei mobiteli postati izvrsna platforma i za igranje…
http://www.preporucamo.com/huawei-kirin ... 016/10/19/
Image
Fauja Singh

#22141 Re: Android OS

Post by Fauja Singh »

Uzivo predstavljanje Xiaomi Mi Note 2

https://www.youtube.com/watch?v=7b2YZl6 ... channel=Mi
skafiskafsnjak

#22142 Re: Android OS

Post by skafiskafsnjak »

Fauja Singh wrote:Uzivo predstavljanje Xiaomi Mi Note 2

https://www.youtube.com/watch?v=7b2YZl6 ... channel=Mi
sta je ba ono ? sve ekran naprijed
Fauja Singh

#22143 Re: Android OS

Post by Fauja Singh »

Edit: koncept Mi Mix

Image
Last edited by Fauja Singh on 25/10/2016 10:11, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#22144 Re: Android OS

Post by skafiskafsnjak »

koncept ?
Fauja Singh

#22145 Re: Android OS

Post by Fauja Singh »

Hm, nisam vise ni ja siguran, ja sam nasao vijest da je 25-tog predstavljanje i na youtube-u nadjem live link, mada ne mogu ih slusati.

edit: da, po komentarima vidim da je ono izgleda koncept Mi Mix telefona.
Last edited by Fauja Singh on 25/10/2016 09:59, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#22146 Re: Android OS

Post by skafiskafsnjak »

Ma ovo je koncept tog Mix ili kako vec....
skafiskafsnjak

#22147 Re: Android OS

Post by skafiskafsnjak »

Ev tek sad predstavljanje Mi Note 2
Fauja Singh

#22148 Re: Android OS

Post by Fauja Singh »

Ja sam nasao jedan video Mi Note 2, navodno procurio, ako je to to onda je fantastican.
Vidjet cemo ubrzo
skafiskafsnjak

#22149 Re: Android OS

Post by skafiskafsnjak »

Fauja Singh wrote:Ja sam nasao jedan video Mi Note 2, navodno procurio, ako je to to onda je fantastican.
Vidjet cemo ubrzo
pa sad su ga prikazali bili ... mislim da imas na gsmarena vec...
Fauja Singh

#22150 Re: Android OS

Post by Fauja Singh »

Image

https://www.youtube.com/watch?v=RokGHsg ... el=SamiLuo

@skafiskafnjak

da, super izgleda, ali sto kazes cijena ce biti paprena, kad malo pojeftini Mi5s ici cu na njega, G3 cu definitivno zamjeniti kinezom :)
Post Reply