Kamera onako moze proci, ali je slabija od G3 sa kojim sam uporedjivao. Nisam probao u uslovima slabe osvjetljenosti tj. samo sam do sada jednu sliku slikao i to da uporedim sa G3iziboy wrote:kakva je kamera u uslovima slabe osvjetljenosti, photo i videoprobook wrote:Da pohvalim bateriju na A5 2016 stvarno je odlicna - u 7 jutros skinut sa punjaca, upaljen 3g net stalno i wifi, sinhronizacija 2 mejla stalno, dva su na manuel ostavljena, osvjetljenje ekrana na auto, cijeli dan pozivi, por, viber i evo trenutno 44% baterije
SOT trenutno 3 sata i 37 min
na toj muci se poznaju junaci i vidi kvalitet moba uglavnom
npr. kinezi natom polju uvjek zakažu
Android OS
Moderator: Benq
-
probook
#21926 Re: Android OS
-
zdruzdjo
#21927 Re: Android OS
Kamera na mobitelu je samo side thing. To je toliko razvikana prica da ja ne mogu vjerovati da ljudi uopste mjere telefon na osnovu toga. Povrsno da ne moze povrsnije
Isto kad bi mjerio nekog hyundai santa-fe po tome kakav mu je dvd uredjaj. I onda kazes joooooo odvaljuje. A gledas nesto na njemu na plafon 10 inch i uporedjujes sa nekim dvd ili sl uredjajem kucnim.
E tako i aparat na mobitelu. Naaaaaajbolja koja je ikada napravljena kamera na mobitelu nece biti ni blizu nekom imalo pismenijem aparatu sa pomicnim socivima i normalno velikim senzorom.
Najbolja kamera na aparatu koju sam ja ikad vidio i koja je davala prilicno dobre slike bila je na nokia n90 koja je imala carl zeiss optiku. Nakon toga je isla minijaturizacija koja je samo nagrdila taj segment fotoaparata. Eto kazu da ima jos neki iz lumia serije mobitela koji ima prilicno dobru kameru ali ne pratim nokiu vise pa ne znam.
Imam DSLR aparat koji je star 6 godina i kad mi treba fotografija punih usta, znam sta cu uzeti.
Sa mobitelom mi je samo snap shot. Nista vise.
Isto kad bi mjerio nekog hyundai santa-fe po tome kakav mu je dvd uredjaj. I onda kazes joooooo odvaljuje. A gledas nesto na njemu na plafon 10 inch i uporedjujes sa nekim dvd ili sl uredjajem kucnim.
E tako i aparat na mobitelu. Naaaaaajbolja koja je ikada napravljena kamera na mobitelu nece biti ni blizu nekom imalo pismenijem aparatu sa pomicnim socivima i normalno velikim senzorom.
Najbolja kamera na aparatu koju sam ja ikad vidio i koja je davala prilicno dobre slike bila je na nokia n90 koja je imala carl zeiss optiku. Nakon toga je isla minijaturizacija koja je samo nagrdila taj segment fotoaparata. Eto kazu da ima jos neki iz lumia serije mobitela koji ima prilicno dobru kameru ali ne pratim nokiu vise pa ne znam.
Imam DSLR aparat koji je star 6 godina i kad mi treba fotografija punih usta, znam sta cu uzeti.
Sa mobitelom mi je samo snap shot. Nista vise.
-
probook
#21928 Re: Android OS
To je tacno, kamera na telefonu ti je za neku uspstnu sliku i to je to. Nikada to nece biti ki blizu kvalitet kao fotoaparat 
-
iziboy
#21929 Re: Android OS
nekima nije bitna kamera i pljuju po tom segmentu, drugi pljuju po antutu testu, treći po operativnom sistemu....
izgleda da svaki cigo svoga konja hvali
ono što mu ne valja to kao nije bitno, a ono što je na njegovom mob dobro, e to je ko biva bitno...
ma bjaaažiii
ono što mu ne valja to kao nije bitno, a ono što je na njegovom mob dobro, e to je ko biva bitno...
ma bjaaažiii
-
Hakiz
#21930 Re: Android OS
Samo je stvar u tome da većina ljudi i nema potrebu za vrhunski kvalitetnom fotografijom. Neki selfie i poneka slika sa odmora da se vidi da je tamo bio/bila i to je ono šta većina treba. Na stranu to što i za te stvari kamere na mobitelima nisu dobe, ali ljudi će i to prihvatiti da ne bi trošili novac za kvalitetan foto aparat i nosili ga sa sobom.probook wrote:To je tacno, kamera na telefonu ti je za neku uspstnu sliku i to je to. Nikada to nece biti ki blizu kvalitet kao fotoaparat
Naime, mogla bi se postaviti i slijedeća pitanja: I muzika je na mobitelu, kao i kamera, usputna stvar. Da li vas dvojica koji govorite da je kamera na mobitelu sporedna stvar (sa čim se ja apsolutno slažem) imate poseban audio player za muziku ili vam mobitel služi kao MP3 player? Nosite li 2 kilograma težak laptop sa sobom kada idete na kafu ili facebook, ovaj forum itd gledate i kuckate na mobitelu kada ste vani? Itd.
-
Hakiz
#21931 Re: Android OS
Usput, moj Lenovo kaže kada se pogleda sistem settings:iziboy wrote:nekima nije bitna kamera i pljuju po tom segmentu, drugi pljuju po antutu testu, treći po operativnom sistemu....
ma bjaaažiii
2d 5h 9m 30s on battery.
Battery percentage left 90%.
- supercali
#21932 Re: Android OS
Usporedba ti nije na mjestu jer se ne prica o tome koristi li se ili ne koristi nego o kvaliteti snimkeHakiz wrote:Samo je stvar u tome da većina ljudi i nema potrebu za vrhunski kvalitetnom fotografijom. Neki selfie i poneka slika sa odmora da se vidi da je tamo bio/bila i to je ono šta većina treba. Na stranu to što i za te stvari kamere na mobitelima nisu dobe, ali ljudi će i to prihvatiti da ne bi trošili novac za kvalitetan foto aparat i nosili ga sa sobom.probook wrote:To je tacno, kamera na telefonu ti je za neku uspstnu sliku i to je to. Nikada to nece biti ki blizu kvalitet kao fotoaparat
Naime, mogla bi se postaviti i slijedeća pitanja: I muzika je na mobitelu, kao i kamera, usputna stvar. Da li vas dvojica koji govorite da je kamera na mobitelu sporedna stvar (sa čim se ja apsolutno slažem) imate poseban audio player za muziku ili vam mobitel služi kao MP3 player? Nosite li 2 kilograma težak laptop sa sobom kada idete na kafu ili facebook, ovaj forum itd gledate i kuckate na mobitelu kada ste vani? Itd.
Prava usporedba bi bila jel bolji zvuk na mobitelu ili nekom mp3 playeru
Tako isto i za surfanje
Na mobitelu mnoge stvari ne mozes sto mozes na laptopu jer ne podrzavaju ovaj codec ne podrzava onaj moze flash ne moze flash i milion drugih stvari
Fotoaparat svako od nas koristi na mobitelu al niko normalnog razmisljanja nece ocekivati neke vrhunske fotografije nego su i ove sto dobijemo solidne da imamo sliku za uspomenu ili sta vec
Ovaj pita za nocni rad ako ides s namjerom da nocu snimas nosis kamkorder ili dslr i nema tu nista s tim za sta koristis mob
Mobiteli mogu danas obavljati 1000000 funkcija al sve je to prosjek al kad nam treba prava stvar onda uzimamo ciljano stvar za to
Tipa navigacija garmin i sl
Fotoaparat dslr
Ako si kakav koji radi na netu uzet ces laptop i sl
- supercali
#21933 Re: Android OS
Na tome se ne vidi kvalitet mobitelaiziboy wrote:tebi nije, nekome jest
trebam kupit foto aparat i nosat sa sobom....pored mobitela
ma bjaaažiii![]()
a imaju mobiteli koji sasvim dobro slikaju/prave video i u uslovima smanjenje vidljivosti
Oni cat telefoni imaju karinu od aparata a kvalitet je vrhunski
Sony slike su karina a kvalitet objektiva je najbolji sto se moze naci u industriji
- supercali
#21934 Re: Android OS
Po antutu testu provalih da je ovo dilajla kitofonac
-
probook
#21935 Re: Android OS
Gdje sam pljuvao po kameri?iziboy wrote:nekima nije bitna kamera i pljuju po tom segmentu, drugi pljuju po antutu testu, treći po operativnom sistemu....
ma bjaaažiii
To baterija kao nije bitna? Ok svako ima svoje potrebe.
Predzanji tel mi je bio G3 i prodao ga zbog velicine, onda se upustio u IOS vode i nije mi u nekim stvarima ios odgovarao i trajanje baterije koja bi mi bila prazna svaki dan u 4 sata (puno poziva i neta). Trazio tel da nije mnogo skup, da je fino dizajniran, da ima dobar ekran i bateriju i sve to zadovoljava a5.
Uglavnom svako ima svoje potrebe - neko hoce 6" ekran, neko nzm ti kakvu kameru, nekome treba baterija od bar ,4500 mah, nekome samo pozivi i por i da je sto jeftiniji tako da ne mozes suditi.
-
probook
#21936 Re: Android OS
A screen on time?Hakiz wrote:Usput, moj Lenovo kaže kada se pogleda sistem settings:iziboy wrote:nekima nije bitna kamera i pljuju po tom segmentu, drugi pljuju po antutu testu, treći po operativnom sistemu....
ma bjaaažiii
2d 5h 9m 30s on battery.
- dječak sa šibicama
#21937 Re: Android OS
Kamera na mobitelu je odlicna ako pravi dobre fotografije pejzaza, ima dobar autofokus, solidan video snimak u 1080, i to je ok ono za selfie, za usputne fotografije i video snimke.
Naravno ako zelis da sa Trebevica uslikas relej na Humu a da slika iole ima detalja, onda moras kupiti fotoaparat sa dobrim zoomom i slicno. To nijedna, ja mislim, kamera sa telefona ne moze.
Naravno ako zelis da sa Trebevica uslikas relej na Humu a da slika iole ima detalja, onda moras kupiti fotoaparat sa dobrim zoomom i slicno. To nijedna, ja mislim, kamera sa telefona ne moze.
-
Hakiz
#21938 Re: Android OS
Usporedba jeste na mjestu, jer, kao što i sam možeš pročitati, skoro niko ne pita kakav je telefon u odnosu na to kakav mu je kvalitet mreže itd, većina pita za kameru. Dakle, većina očekuje dobre fotografije. A osnovna funkcija telefona, samo telefoniranje, ih manje interesuje.supercali wrote:Usporedba ti nije na mjestu jer se ne prica o tome koristi li se ili ne koristi nego o kvaliteti snimkeHakiz wrote:Samo je stvar u tome da većina ljudi i nema potrebu za vrhunski kvalitetnom fotografijom. Neki selfie i poneka slika sa odmora da se vidi da je tamo bio/bila i to je ono šta većina treba. Na stranu to što i za te stvari kamere na mobitelima nisu dobe, ali ljudi će i to prihvatiti da ne bi trošili novac za kvalitetan foto aparat i nosili ga sa sobom.probook wrote:To je tacno, kamera na telefonu ti je za neku uspstnu sliku i to je to. Nikada to nece biti ki blizu kvalitet kao fotoaparat
Prava usporedba bi bila jel bolji zvuk na mobitelu ili nekom mp3 playeru
Tako isto i za surfanje
Na mobitelu mnoge stvari ne mozes sto mozes na laptopu jer ne podrzavaju ovaj codec ne podrzava onaj moze flash ne moze flash i milion drugih stvari
Fotoaparat svako od nas koristi na mobitelu al niko normalnog razmisljanja nece ocekivati neke vrhunske fotografije nego su i ove sto dobijemo solidne da imamo sliku za uspomenu ili sta vec
Ovaj pita za nocni rad ako ides s namjerom da nocu snimas nosis kamkorder ili dslr i nema tu nista s tim za sta koristis mob
Mobiteli mogu danas obavljati 1000000 funkcija al sve je to prosjek al kad nam treba prava stvar onda uzimamo ciljano stvar za to
Tipa navigacija garmin i sl
Fotoaparat dslr
Ako si kakav koji radi na netu uzet ces laptop i sl
Marketing ih je naveo na krivi put, reklame ih navode da od mobitela očekuju kvalitet kao od uređaja koji su posebno pravljeni da obavljaju samo jednu funkciju i da to rade dobro.
-
Hakiz
#21939 Re: Android OS
Sad i ti tražiš dlaku u jajetuprobook wrote:A screen on time?Hakiz wrote:Usput, moj Lenovo kaže kada se pogleda sistem settings:iziboy wrote:nekima nije bitna kamera i pljuju po tom segmentu, drugi pljuju po antutu testu, treći po operativnom sistemu....
ma bjaaažiii
2d 5h 9m 30s on battery.
- supercali
#21940 Re: Android OS
Kako je na mjestu kad ovaj pita kakve su slike po mraku
Ti nisi pitao kakav je zvuk kad prikopcas na audio sistem nego koristis li mob kao player ili posebno neki
Dvije razlicite stvari
Dilajla ako ocekuje slike po noci kao sto su po danu onda grijesi s cime slika jer nijedan smartphone nema odlicne slike po mraku
Jednostavno ne mogu to uraditi zbog tehnickih stvari a tome jos dodaj pojedine algoritme proizvodjaca dolazimo do toga da se dobiju i losije slike nego sto sama kamera moze teoretski napraviti
Ti nisi pitao kakav je zvuk kad prikopcas na audio sistem nego koristis li mob kao player ili posebno neki
Dvije razlicite stvari
Dilajla ako ocekuje slike po noci kao sto su po danu onda grijesi s cime slika jer nijedan smartphone nema odlicne slike po mraku
Jednostavno ne mogu to uraditi zbog tehnickih stvari a tome jos dodaj pojedine algoritme proizvodjaca dolazimo do toga da se dobiju i losije slike nego sto sama kamera moze teoretski napraviti
-
Hakiz
#21941 Re: Android OS
Da, zato i jesam poredio. Ako koristiš mobitel kao MP3 player, nemoj kritikovati nekoga ko ga koristi kao kameru. Koliko god je mobitel loš kao MP3 player, toliko je loš i kao kamera. Zato se te dvije stvari mogu porediti.supercali wrote:Kako je na mjestu kad ovaj pita kakve su slike po mraku
Dvije razlicite stvari
A ako kritikuješ nekoga što traži od mobitela dobru sliku, zašto ga ti koristiš kao MP3 player, kada ni ti nećeš dobiti dobar zvuk kao što ni on neće dobiti dobru sliku. Osim ako ti je svejedno što ti je loš zvuk, pristaješ na to, onda ima smisla kritikovati nekoga što traži dobru sliku.
Nastranu to što je mnogo lakše napraviti mobitel da bude dobar MP3 player nego dobra kamera.
Last edited by Hakiz on 08/10/2016 15:41, edited 1 time in total.
-
Teufik
#21942 Re: Android OS
Ne treba se puno raspravljati oko kamere ljudi. Neka koristi sta ko hoce i sta moze.
Sent from my LG G5 using Tapatalk
-
Hakiz
#21943 Re: Android OS
Naravno.Teufik wrote:Ne treba se puno raspravljati oko kamere ljudi. Neka koristi sta ko hoce i sta moze.
- supercali
#21944 Re: Android OS
Nisi ti onda shvatio sta sam napisaoHakiz wrote:Da, zato i jesam poredio. Ako koristiš mobitel kao MP3 player, nemoj kritikovati nekoga ko ga koristi kao kameru. Koliko god je mobitel loš kao MP3 player, toliko je loš i kao kamera. Zato se te dvije stvari mogu porediti.supercali wrote:Kako je na mjestu kad ovaj pita kakve su slike po mraku
Dvije razlicite stvari
A ako kritikuješ nekoga što traži od mobitela dobru sliku, zašto ga ti koristiš kao MP3 player, kada ni ti nećeš dobiti dobar zvuk kao što ni on neće dobiti dobru sliku. Osim ako ti je svejedno što ti je loš zvuk, pristaješ na to, onda ima smisla kritikovati nekoga što traži dobru sliku.
Nastranu to što je mnogo lakše napraviti mobitel da bude dobar MP3 player nego dobra kamera.
Niko ne kritikuje nikoga sto neko koristi kameru
Kritikujem ga jer po kameri gleda je li neki mobitel bolji od drugoga
I jos pita kakvi su snimci na slabom svjetlu
Ako me zanimaju snimci na slabom svjetlu kupit cu dslr nocnu kameru ili sl
Kamera mobitela je za najjednostavnije slike i to je to
Daj pejzaz portret selfi i sl a ne za slikanje sismisa u 3 ujutro kako je dobio proljev i posrao sam sebe
- mufa1
#21945 Re: Android OS
Kad već spominjete slike po mraku, evo ja cu dat bilo kome dslr kameru i objektiv od 2500 eura, i 99% ce vas napravit lošu sliku, tj mutnu (jer će 99% ljudi okrenut na automatik i slikat, kao sto slika i sa telefonima, izvadi iz dzepa i okini).. Nije poenta u tome da li telefon ima dobru optiku ili senzor, nego dacli ima pro opcije za manuelni modus slikanja, a to za sad imaju samo neki telefoni, lg je prvi poceo sa g4 modelom, samsung ima takodje, ali nema bas potpune opcije, bas danas gledam kod kolege huawei p9, strava kakve opcije ime, bas ko kod dslr, od 1/8000 sek pa do 30 sekundi. E tu se krije tajna. Uzmite jedan takav telefon, kupite onaj jedan mali stativ za telefone, stavite tajmer 5 sekundi, i onda tu ekspoziciju od 30 sekundi, i divite se nocnim slikama napravljenim sa telefonom. Jer upravo tako se slika po noci i sa dslr-om od 6500eura.
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
-
Hakiz
#21946 Re: Android OS
Ma, shvatio. Govorimo isto ali na drugačiji načinsupercali wrote:Nisi ti onda shvatio sta sam napisaoHakiz wrote:Da, zato i jesam poredio. Ako koristiš mobitel kao MP3 player, nemoj kritikovati nekoga ko ga koristi kao kameru. Koliko god je mobitel loš kao MP3 player, toliko je loš i kao kamera. Zato se te dvije stvari mogu porediti.supercali wrote:Kako je na mjestu kad ovaj pita kakve su slike po mraku
Dvije razlicite stvari
Niko ne kritikuje nikoga sto neko koristi kameru
Kritikujem ga jer po kameri gleda je li neki mobitel bolji od drugoga
I jos pita kakvi su snimci na slabom svjetlu
Ako me zanimaju snimci na slabom svjetlu kupit cu dslr nocnu kameru ili sl
Kamera mobitela je za najjednostavnije slike i to je to
Daj pejzaz portret selfi i sl a ne za slikanje sismisa u 3 ujutro kako je dobio proljev i posrao sam sebe
-
Hakiz
#21947 Re: Android OS
Pa, ja to isto dobijem sa aparatom od 50 maraka u koji stavim film koji košta 10 marakamufa1 wrote:Kad već spominjete slike po mraku, evo ja cu dat bilo kome dslr kameru i objektiv od 2500 eura, i 99% ce vas napravit lošu sliku, tj mutnu (jer će 99% ljudi okrenut na automatik i slikat, kao sto slika i sa telefonima, izvadi iz dzepa i okini).. Nije poenta u tome da li telefon ima dobru optiku ili senzor, nego dacli ima pro opcije za manuelni modus slikanja, a to za sad imaju samo neki telefoni, lg je prvi poceo sa g4 modelom, samsung ima takodje, ali nema bas potpune opcije, bas danas gledam kod kolege huawei p9, strava kakve opcije ime, bas ko kod dslr, od 1/8000 sek pa do 30 sekundi. E tu se krije tajna. Uzmite jedan takav telefon, kupite onaj jedan mali stativ za telefone, stavite tajmer 5 sekundi, i onda tu ekspoziciju od 30 sekundi, i divite se nocnim slikama napravljenim sa telefonom. Jer upravo tako se slika po noci i sa dslr-om od 6500eura.
- supercali
#21948 Re: Android OS
Ti sada pricas o tehnici slikanja sto je potpuno druga pricamufa1 wrote:Kad već spominjete slike po mraku, evo ja cu dat bilo kome dslr kameru i objektiv od 2500 eura, i 99% ce vas napravit lošu sliku, tj mutnu (jer će 99% ljudi okrenut na automatik i slikat, kao sto slika i sa telefonima, izvadi iz dzepa i okini).. Nije poenta u tome da li telefon ima dobru optiku ili senzor, nego dacli ima pro opcije za manuelni modus slikanja, a to za sad imaju samo neki telefoni, lg je prvi poceo sa g4 modelom, samsung ima takodje, ali nema bas potpune opcije, bas danas gledam kod kolege huawei p9, strava kakve opcije ime, bas ko kod dslr, od 1/8000 sek pa do 30 sekundi. E tu se krije tajna. Uzmite jedan takav telefon, kupite onaj jedan mali stativ za telefone, stavite tajmer 5 sekundi, i onda tu ekspoziciju od 30 sekundi, i divite se nocnim slikama napravljenim sa telefonom. Jer upravo tako se slika po noci i sa dslr-om od 6500eura.
Govorimo o point and shoot slikanju
I tu ni jedan mobitel ne moze sa obicnim fotoaparatima
- supercali
#21949 Re: Android OS
Ma ok nego evo i ja koristim telefon za svasta al nikad ne govorim e jel zvuk kao kad pustis digital audio na nekom vrhunskom audio uredjajuHakiz wrote: Ma, shvatio. Govorimo isto ali na drugačiji način
Uz to jos sto rece lakse je napraviti vrhunski mp3 player u mobitelu nego kameru jer i sama bitracija mp3 formata nije vrhunski zvuk i sl
Ne mogu ocekivati cd kvalitet kad ne moze to dati
Zadovoljan sam onim sto cujem i to je to ako zelim nesto bolje stavim mp3 koji imam
-
zdruzdjo
#21950 Re: RE: Re: Android OS
Buraz mjesas babe i zabe.Hakiz wrote: Naime, mogla bi se postaviti i slijedeća pitanja: I muzika je na mobitelu, kao i kamera, usputna stvar. Da li vas dvojica koji govorite da je kamera na mobitelu sporedna stvar (sa čim se ja apsolutno slažem) imate poseban audio player za muziku ili vam mobitel služi kao MP3 player? Nosite li 2 kilograma težak laptop sa sobom kada idete na kafu ili facebook, ovaj forum itd gledate i kuckate na mobitelu kada ste vani? Itd.
Ali kontam sta hoces da kazes.
Ali gledaj to ovako: zabiljezeni momenat u vremenskoj liniji je fotografija. To se nikad vise nece ponoviti. Ja ga volim imati kvalitetnog. Muzika koju slusas je samo ono sto ti odaberes da cujes. To je trenutna zabava. Ja sam malo puta cuo da neko hvali snagu ili kvalitet audio izlaza na mobiltelu.
Mobitel je apsolutno tehnicki opremljen za svaki vid komunikacije i sigurno druga strana nece reci: ah sto je kvalitetno otkucao, mora da je kucao na nekom high sky laptopu ili racunaru.
Obzirom da ja fotografiju dozivljavam na jedan drugi nacin, licno meni je taj dio na aparatu sasvim nevazan. Eto mogu reci da mi je na trenutnom telefonu pa i ok kamera, ali ne smijem reci da sam sa istim od januara kad sam ga kupio do danas okinuo vise od 80 slika.
Ali ne kontam raju koja se u fotografiju razumije kao "mara u kriv quratz" i pocne mi hvaliti kameru na telefonu. A ona jadna jedva da ima dvije plasticne lece na 3 milimetra debljine i na slici zrno ko qurcheva glava.
I onda se jos ljudi primi i to bude refeferentna tacka za ocjenu telefona.
Ja cu pohvaliti kvalitet ekrana, procesor, kvalitet izrade kucista.....
Ali kamera......
Evo sad motam po glavi i ne znam na pamet kolika je rezolucija kamere na mom telefonu. Pojma nemam.