Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
rangoj

#15126 Re: Android OS

Post by rangoj »

dzemaludin007 wrote:Ma tapatalk trza i baguje na svakom telefonu pa i nexusu. Ko drugacije kaze klevece i laze. Ja sam iskljucio prikazivanje avatara njegovu najslabiju tacku i sad izgleda da je podnosljivo.

Sent from my NeXus⁴ using Tapatalk
Druze, levatis! :)

Ne sjecam se kada sam zadnji put na nexusu naletio na aplikaciju koja blaguje... Ja govorim o nexusu 5, za četvorku ne znam...

https://vid.me/Nfx
rangoj

#15127 Re: Android OS

Post by rangoj »

dzemaludin007 wrote:Ja bloatware sklanjam i sa nexusa, ima ga i tu u maloj mjeri uglavnom uglavljuju one aplikacije koje su vec prisutne na marketu.

Sto se tice laga vjerovatno je nesto i fo androida i do lose napisanih aplikacija. Kurta i Murta rade aplikacije za Android, sa ne bas strogom kontrolom postavljanja na Google Play.
Pa i one Google aplikacije imaju npr startup lagove pa i na ART-u kao npr Youtube, Downloads, do juce i Hangsout, pa Skype...itd

Google aplikacije nisu bloatware. (osim google earth), sve ostale aplikaciju su korisne i neophodne....
mufa1

#15128 Re: Android OS

Post by mufa1 »

Izu ga rangoj iz cipela. Kapa dole!

Sent from my OnePlus One
wels

#15129 Re: Android OS

Post by wels »

Image

Ima li lijeka? Startam R-42 Android Mini PC, Smart TV Box, Hisilikon® (RK3188, i dobijem prilozeno.Vidim da se otvara par programa pomicanjem misa na tastaturi ali da dodjem do menija nema sanse.Prije ovog radili strimovi na XBMC-u
mumi80

#15130 Re: Odg: Android OS

Post by mumi80 »

MeanMachine wrote::mrgreen:

Image

:mrgreen:
:lol:
mufa1

#15131 Re: Android OS

Post by mufa1 »

Ova mi je takodje jedna od jačih :D:D

Image

Sent from my OnePlus One
andr0id

#15132 Re: Android OS

Post by andr0id »

rangoj wrote:
dzemaludin007 wrote:Ja bloatware sklanjam i sa nexusa, ima ga i tu u maloj mjeri uglavnom uglavljuju one aplikacije koje su vec prisutne na marketu.

Sto se tice laga vjerovatno je nesto i fo androida i do lose napisanih aplikacija. Kurta i Murta rade aplikacije za Android, sa ne bas strogom kontrolom postavljanja na Google Play.
Pa i one Google aplikacije imaju npr startup lagove pa i na ART-u kao npr Youtube, Downloads, do juce i Hangsout, pa Skype...itd

Google aplikacije nisu bloatware. (osim google earth), sve ostale aplikaciju su korisne i neophodne....
Napisao sam ti ja listu bloatwarea sa oznakom koje mogu ostati a i ne moraju. Licno ja ako grijesim, pogrijesili su i na xda developeri ;) samo sam se nadovezao. Nebitne su google aplikacije. Nema ih par a i potrebne su svakako.

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
dzemaludin007

#15133 Re: Android OS

Post by dzemaludin007 »

Hehhe dobri ste. Pa kako su potrebne, ako kome trebaju imaju na Playu, sta mi ih ima trpati. :) Je l' koristite mozda opciju CloudPrint, TTS, Newsstand, News...itd da ne nabrajam ostala njesra :D

l33t

#15134 Re: Android OS

Post by l33t »

rijeseno...
rangoj

#15135 Re: Android OS

Post by rangoj »

dzemaludin007 wrote:Hehhe dobri ste. Pa kako su potrebne, ako kome trebaju imaju na Playu, sta mi ih ima trpati. :) Je l' koristite mozda opciju CloudPrint, TTS, Newsstand, News...itd da ne nabrajam ostala njesra :D

- CloudPrint?! Jel me zezaš?

Ja ga ne koristim kod sebe jer nemam wifi printer, ali moja sestra ima laserski printer i on fantasticno radi, direktno sa nexusa, iz aplikacija, chrome-a ili bilo čega deugog.
Uz to možeš printati web stranice u pdf.

- Newsstand ne koristim često, od nove verzije, od prije 2 mjeseca fantastičan. Material design I inteligentni prikaz vijesti na osnovu onoga što korisnik čita - ja pratim isključivo Arhitektonske i IT vijesti.

Ali eto neka bude da je Newsstand višak :)

- Samo News ne postoji na KitKat - postoji Newsstand, već spomenuo :)

- A za TTS mi je glupo i da objašnjavam, nisam siguran da li kapiraš da je to dio sistema, a ne aplikacija - osnovni "text to speech" engine u androidu - bez njega ne može, jer nije logično očekivati od korisnika da instaliraju aplikacije ovog ranga kao što je TTS.

Šta je sad drug ovdje bloatware - sve sem Newsstand je dio sistema?!

A Newsstand je toliko lagan i leti, da ni po čemu ne liči na bloatware. Ne pali se sam, ne Sinhronizuje se dok koristiš uredjaj, ne opterećuje memoriju, ni na koji način se ne nameće.

Ne možeš nešto kategorizovati kao bloatware zato što je tebi nepotrebno...

Osnovni paket u sistemu mora sadržavati aplikacije za svakog korisnika, zar treba moja djevojka da konta kako da nesto isprinta ili sta je TTS i da ga mora imati (nisam siguran ni da si ti znao :))
mufa1

#15136 Re: Android OS

Post by mufa1 »

Fakat ja ne znam za šta ljudi koriste "SmartPhone" uopšte. Play newsstand je aplikacija na kojoj provedem najviše vremena u toku dana ja mislim. Probao sam mnoge ovog tipa, ali za mene ona je savršena. Kao što kolega iznad reče, jednostavna, pregledna...

Image

Sent from my OnePlus One
quarterback

#15137 Re: Android OS

Post by quarterback »

hm zadnji put kada sam probao google? newsstand javio je da ne radi u BH ... :shock:
rangoj

#15138 Re: Android OS

Post by rangoj »

quarterback wrote:hm zadnji put kada sam probao google? newsstand javio je da ne radi u BH ... :shock:
Radi itekako, dizajn mu je sada fantastičan i prikazivanje sadržaja je u google fazonu. Nema bolje aplikacije za novosti iz određenih područja!!

Uz to možeš dodati ključne riječi koje želiš da pratiš, npr. upišeš Sarajevo i dobijaš vijesti vezane za Sarajevo - ma kao što @mufa1 kaže, aplikacija je fantastična!!

Nije uvijek bila ovakva, ali od Update-a prije 2-3 mjeseca, sve se promijenilo.

http://s14.directupload.net/images/140927/8tm4fg3m.png

http://s14.directupload.net/images/140927/mhglm5di.png
MeanMachine

#15139 Re: Android OS

Post by MeanMachine »

Jedino sto jos nije dostupno preko Google Newsstand je opcija pretplate na razne magazine, ali doći će valjda i to nekad. Inače je aplikacija odlična, nije losa ni News&Weather od Google-a, ali Newsstand je vizuelno puno bolja aplikacija.

Tiki Taka Tapatalk
rangoj

#15140 Re: Android OS

Post by rangoj »

KvaziExpert wrote:Neki dan sam upoznao lika, odnosno doveli su ga meni kolege u firmi, kupio novi telefon, pa da mu prebacim imenik

Stari telefon je galaxy s2 a novi s5
Čovjek uopšte nema gmail nalog, nikad nije čuo za termin "android", "apdejt", nakon par uzaludnih pokušaja da mu približim neophodnost sve te zajebancije eksportujem kontakte na micro sd, importujem na novi telefon i gudbaj

kaže baterija mu oslabila, ne može više od tri dana :D

Onda se sjetim sebe, kako u sitne sate ganjam novi android, jel izbačen najtli, jbg. nisam siguran ko je tu lud :D
To je ono što sam ja spominjao ranije, do koje mjere se Samsung izmjenio Android da ti vise ne treba gmail nalog?! O_o (koji je osnova sistema na androidu)

To nije skin - kozmetička izmjena kao što mnogi misle, TouchWiz koristi samo osnovu od androida, dio zatvorenog koda, sve ostalo je izmijenjeno. TouchWiz je Android u tom mjeri kao i CyanogenMod (jeste android, ali je daleko od vanile, za razliku od na primjer Paranoid Androida)

Sve ove izmjene Samsungu prave problem kod update-a jer on praktično mora napraviti novu verziju androida za svaki svoj uredjaj - za to su vjerovatno potrebni OGROMNI resursi!
febo_acm

#15141 Re: Android OS

Post by febo_acm »

Moze li mala pomoc? Kako da podesim tasker da se knock codr gasi kada sam na odredjenim mrezama?

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
zateznistub

#15142 Re: Android OS

Post by zateznistub »

:-)

Code: Select all

http://www.pik.ba/artikal/14010310/iphone-6-plus-alat-za-amortizaciju/
rangoj

#15143 Re: Android OS

Post by rangoj »

febo_acm wrote:Moze li mala pomoc? Kako da podesim tasker da se knock codr gasi kada sam na odredjenim mrezama?

Za Knock Code ne znam, to moraš uganjati na LG XDA forumima, vjerovatno postoji neka aplikacija za akcije vezane za LG interfejs.

Evo ti moja dva profila za gašenje i paljenje:

Profile: SigurnaZona (16)
State: Wifi Connected [ SSID:MOJAMREZA MAC:* IP:* ]
Enter: SIGURNO (17)
A1: Secure Settings [ Configuration:Clear Password/Wait For Unlock Package:com.intangibleobject.securesettings.plugin Name:Secure Settings Timeout (Seconds):0 ]

Profile: nesigurnazona (18)
State: Not Wifi Connected [ SSID:GJ3D MAC:* IP:* ]
Enter: NESIGURNO (19)
A1: Wait [ MS:0 Seconds:30 Minutes:0 Hours:0 Days:0 ]
A2: If [ %PACTIVE ~ *nesigurnazona* ]
A3: Secure Settings [ Configuration:Set Pin Package:com.intangibleobject.securesettings.plugin Name:Secure Settings Timeout (Seconds):0 ]
A4: Flash [ Text:Aktiviram PIN! Long:Off ]

Javi mi ako ti zatreba pomoć.

Treba ti secure setings aplikacija za aktiviranje funkcija koje se više nemogu aktivirati sa tasker-om, na kitkat androidu.

Znači, ako je konektovana na moju mrežu isključuje se PIN (ali ga moram ukucati još jednom, zadnji put, da se ne desi da mi neko ukrade telefon, dodje ispred zgrade, uhvati wifi i skine zastitu)

Ako nije konektovan na kućnu mrežu, onda ulazi u nesigurnu zonu, sačeka 30 sekundi, provjeri da li je u nesigurnoj zoni i dalje i onda aktivira PIN.

Ja uvijek držim wifi ukljucen, zbog sonetel aplikacije, imam registrovan strani broj, pa zbog njega moram uvijek biti na netu.

Ako gasis wifi, onda možeš koristiti "near wifi", ako ti je wifi always scaning uključeno.

Ako ni to nije aktivirano, mozes koristi mobilnu mrežu za aktivaciju pina, ili Movement Detection PlugIn.

Ja recimo koristim tasker i plugIn Movement Detection da uključim mobilnu mrežu i gps čim plugIn osjeti da se krećem (hodam, vozim se u kolima ili na biciklu).

Dobro rješenje bi bio i AutoLocation plugIn, on koristi wifi mreze i senzore za kretanje da odredi kada si u gradu a kada kuci - njega možeš isto koristi za aktivaciju PIN-a (samo sto se plaća, 1$ mjesecno).

Izvini, puno sam toga ispisao :) , ja volim tasker, nisam stručnjak, ali me zanima (kao hobi).
febo_acm

#15144 Re: Android OS

Post by febo_acm »

Hvala :) Sada nisam u Sarajevu, ali veceras cu probati kada dodjem kuci :) Ne mora knock code, stavit cu pin ili pattern :)

I ovo sam skinuo narodnu verziju da isprobam, pa ako bude OK kupit cu je. Vidim da je 3.7$
Maharadza

#15145 Re: Android OS

Post by Maharadza »

The biggest problems Android has to face http://www.androidauthority.com/biggest ... ce-530580/

Zanimljiv članak, u prijevodu: china rising. :mrgreen:

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
quarterback

#15146 Re: Android OS

Post by quarterback »

hvala za odgovore u vezi newsstand :thumbup:
Amar_Chulle_Custic

#15147 Re: Android OS

Post by Amar_Chulle_Custic »

Htjedoh da uradim root na svom novom telefonu, i sve sam ja to pročitao, procedure i ta čuda..ali drugačije je kad ti to neko objasni onako ciljano. Vidim da ima dosta načina za rootanje pa me zanima koja je metoda najefikasnija i najsigurnija? Un-root je moguć zar ne? Je li ga teško uraditi? I ako se desi nekim slučajem da telefon postane cigla, iz tog nema povratka jel tako?

Radio sam root na svom tabletu, bio je jednostavan...skinuo sam program impactor i nije bilo teško. Je li može tako i na svim telefonima?
LG L90 je u pitanju.
Hvala svakom ko shvati ovo pitanje i dadne dobar odgovor, sem onog "google". Guglao sam, sad me zanimaju vaša mišljenja.
sarajevo_com

#15148 Re: Android OS

Post by sarajevo_com »

Amar_Chulle_Custic wrote:Htjedoh da uradim root na svom novom telefonu, i sve sam ja to pročitao, procedure i ta čuda..ali drugačije je kad ti to neko objasni onako ciljano. Vidim da ima dosta načina za rootanje pa me zanima koja je metoda najefikasnija i najsigurnija? Un-root je moguć zar ne? Je li ga teško uraditi? I ako se desi nekim slučajem da telefon postane cigla, iz tog nema povratka jel tako?

Radio sam root na svom tabletu, bio je jednostavan...skinuo sam program impactor i nije bilo teško. Je li može tako i na svim telefonima?
LG L90 je u pitanju.
Hvala svakom ko shvati ovo pitanje i dadne dobar odgovor, sem onog "google". Guglao sam, sad me zanimaju vaša mišljenja.
Evo ti odgovora, probaj s ovim sve u par klikova http://www.kingoapp.com/android-root.htm mislim da nema jednostavnije
Maharadza

#15149 Re: Android OS

Post by Maharadza »

sarajevo_com wrote:
Amar_Chulle_Custic wrote:Htjedoh da uradim root na svom novom telefonu, i sve sam ja to pročitao, procedure i ta čuda..ali drugačije je kad ti to neko objasni onako ciljano. Vidim da ima dosta načina za rootanje pa me zanima koja je metoda najefikasnija i najsigurnija? Un-root je moguć zar ne? Je li ga teško uraditi? I ako se desi nekim slučajem da telefon postane cigla, iz tog nema povratka jel tako?

LG L90 je u pitanju.
Evo ti odgovora, probaj s ovim sve u par klikova http://www.kingoapp.com/android-root.htm mislim da nema jednostavnije
Ili towelroot:

https://towelroot.com/

http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=2783157

Nakon root-a instaliraš supersu:

https://play.google.com/store/apps/deta ... ersu&hl=en

A ako hoćeš da ukloniš root, otvoriš supersu -> settings -> skineš kvaku sa "Enable superuser" - pisat' će "uninstalling" i to je to! Isto tako vratiš root! Ovu metodu koristim redovno za gledanje D3GO (koji ne podržava root) i mogu potvrditi da radi besprijekorno! :thumbup:
burekodsira

#15150 Re: Android OS

Post by burekodsira »

imam jeNu pozivnicu za OPO ako neko ima kesha da si naruci :D a mora i da zivi u zemlji u koju salju
Post Reply